Принудна работа за сите невработени !

• Креатор на темата Креатор на темата THE_CHOSEN_ONE
  • Време на започнување Време на започнување
Ja незнам зошто е понижување за невработен,кој и така нема работа и пари,да работи сезонски за 8000..

Ja незнам зошто е понижување за невработен,кој и така нема работа и пари,да работи сезонски за 8000..
Понижување е да го примораш да работи, би се согласил дека предлог-законов е добар ако немаше обврзувачка улога, туку само понуда. А за консеквенците кон државниот буџет пишував предходно, овој закон би значел економски колапс, ако не е замислен за работата да е толку понижувачка што мора да се одбие па само да ги избришат невработените. Ќе видиме каков ќе биде ставот на власта по законов.

Мене уште не ми е јасно за што се работи. Линк нешто од некој медиум да имаше, аудио разговор по телефон, билошто.

Значи браво! Доведени сме во ситуација да мислиме дека доколку не прифаќаме да бидеме ропчиња, всушност сме мрзи?! :tapp:
Секоја чест за логикава, како не го знаев ова пред да учам факултет? Ти иде кампања (од мои пари) дека знаењето е сила и моќ, давам (исто мои) пари за да ја стекнам силата и моќта, и на крај треба да идам јас патишта да градам, за да не бидам сметана за мрза.
Е така идат работите кога власта е неспособна да ги среди сопствените гомна што ги исплукала и сега јас, кај сум била принудена да ги јадам, па уште треба и да им ги чистам. Не бе, вака можам со апсурдности до задутре, ама џабе, кога не е битно да се размислува, битно е се‘ што ти е сервирано да го проголташ без џвакање, а ако не го прифаќаш ова, тогаш имаме нови етикети на продажба - мрзи!
Сега ќе има нова кампања ќе се вика `Чабе работи чабе не седи`. Со насмеани фаци на принудни радници во јавни тоалети, зелени паркови и ѓубреџии. Се само да земат една кифла за доручек и да добијат плави картончиња од биро. Пусто турско се враќа.

Мене уште не ми е јасно за што се работи. Линк нешто од некој медиум да имаше, аудио разговор по телефон, билошто.
Има од натпис во Нова Македонија ама без никаков став од владата. Така да незнаеме дали ова би прошло или избраниот го постира од неверојатна возбуда затоа што имал слична идеја. Пак и во линков невидов ништо за економска оправданост, а и никој од поддржувачиве несака да коментира за тоа.

Еден коментар од Нова Македонија

Makedonka vo Fr
KOnecno da pocne Makedonija da funkcionira kako zapad. Eve vo Francija kade ziveam ako si pod biro koe se vika poleemploi i odbies raboti koi ti gi nudat si izbrisan i ne mozes da koristis ni popust vo prevoz nitu socijalna pomos se e regulirano i redovno te vikaat da davas otcet kade si baral rabota na kolku mesta si otisol na razgovor itn toj sto misli deka se e super opusteno se laze. Drzavata mesecno brise po nekolku stotici iljadi nevraboteni od biro poradi odbivanje rabota. Dokolku po nekoe vreme ne najdes ti nudat da se prekvalifikuvas vo sektor sto se bara makar i da si degradiran so ponisko mesto i pomala plata. Sto samo skOkate so komentarite ne bilo vaka ne bilo taka se sto se pravi vo Mk e po zapaden urnek ne e nisto nOvo izmisleno sakavte Evropa epa sega uzivajte redot i poredokot zapaden iako ne vi se dopaga doprva vi doaga na delo so reformite.

Makedonka vo Fr
KOnecno da pocne Makedonija da funkcionira kako zapad. Eve vo Francija kade ziveam ako si pod biro koe se vika poleemploi i odbies raboti koi ti gi nudat si izbrisan i ne mozes da koristis ni popust vo prevoz nitu socijalna pomos se e regulirano i redovno te vikaat da davas otcet kade si baral rabota na kolku mesta si otisol na razgovor itn toj sto misli deka se e super opusteno se laze. Drzavata mesecno brise po nekolku stotici iljadi nevraboteni od biro poradi odbivanje rabota. Dokolku po nekoe vreme ne najdes ti nudat da se prekvalifikuvas vo sektor sto se bara makar i da si degradiran so ponisko mesto i pomala plata. Sto samo skOkate so komentarite ne bilo vaka ne bilo taka se sto se pravi vo Mk e po zapaden urnek ne e nisto nOvo izmisleno sakavte Evropa epa sega uzivajte redot i poredokot zapaden iako ne vi se dopaga doprva vi doaga na delo so reformite.
И овде ако одбиеш работа те бришат од евиденција. Станува збор за редовна работа, а не 52 дена. Ова е мешање поими.

Има од натпис во Нова Македонија ама без никаков став од владата. Така да незнаеме дали ова би прошло или избраниот го постира од неверојатна возбуда затоа што имал слична идеја. Пак и во линков невидов ништо за економска оправданост, а и никој од поддржувачиве несака да коментира за тоа.
Значи, сеуште е "ветар у магла" и "ти реков - ми рече".

Makedonka vo Fr
Тоа е одамна така во Германија, Франција, Холандија,... Ама, даваат и социјална помош од минимални 700 евра. ;)
Не, во ред е тоа со агенциите за вработување (читај биро за невработени), ама да ти нуди работа а не да ти вика имаше оглас, ама помина пред некој ден, додека ги кријат огласите за "нивни блиски".
И пак ќе спомнам, од еден конкурс бев одбиен пред месец и нешто време, со објаснување дека сум бил "премногу квалификуван". Една од причините да се разочарам од оваа политика на власта кога нема каде да се пожали човек у такви случаи.

Тоа е одамна така во Германија, Франција, Холандија,... Ама, даваат и социјална помош од минимални 700 евра. ;)
Не, во ред е тоа со агенциите за вработување (читај биро за невработени), ама да ти нуди работа а не да ти вика имаше оглас, ама помина пред некој ден, додека ги кријат огласите за "нивни блиски".
И пак ќе спомнам, од еден конкурс бев одбиен пред месец и нешто време, со објаснување дека сум бил "премногу квалификуван". Една од причините да се разочарам од оваа политика на власта кога нема каде да се пожали човек у такви случаи.

Која работа..кои квалификации имаш?

Баш сакам да пројде законов, па ќе го гледаме Ставревски како се моли што повеќе да одбијат работа, ама и 150000 да прифатат би имало финансиски консеквенци од 350 милиони евра. Тек тогаш би било интересно.:vozbud:

Ova kaj nas e haos ja sum magister i diplomiran profesor mozam u osnovno da predavam, u sredno predavav ostanav bez rabota (nema deca, a resenija ne davaat) stalno kuburenje za casovi, izvadiv licenca za obezbeduvanje i toa nisto, de iame premnogu luge ne ni trebaat,ne mozam da najdam rabota ni za cuvar!

повторно трошење енергија на закони кои би биле поефикасни во други времиња.....гледам спомнуваат светска криза,рецесија која ги дрмала големи држави во минатото,да ги потсетам дека тие немале транзиција од типот на нашата,за која која било светска криза или рецесија е мачја кашлица....сега истите тие(или некои слични на нив) носат вакви трагикомични закони место да се зафатат и конечно да профункционира оваа држава како таква

Реков ја дека не е проблемот до законот туку до Суровиот Куровxxxxxxxxx Капитализам која кај нас се базира во стилот на

Грешка на нашите газди:Шо ќе ми е некој да вработам кога може јас да работам се и профитот со никој да не го делам.

Вака размислува газда во една приватна фирма и тоа е исправно затоа што МНОГУ ДОБРО знае дека во нашата држава нема перспектива и услови да се вработат луѓе.

Државен сектор:има работа ама пари не ти даваме ќе чекаш кога ние ќе ти кажеме или нема да ти дадеме социјална помош ако не гласаш за нашата партија .

Посредник систем:Или Агенција за посредување на работници ти бара 50 проценти од платата која ќе ја заработиш ако ти најде работа.

Можеби Choosen ке биде некој посредник па ќе ни зима процент ама јас нема да работам под 18000илјади си го ценам јас трудот.

Супер е ти што си го цениш трудот.
Ама никој друг не ти го цени.
Глодај корки леб.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom