Принесување на жртви

• Креатор на темата Креатор на темата Annabel
  • Време на започнување Време на започнување
Сликите може немаат моќ но ако некој цврсто верува дека имаат... ефектот би бил како автосугестија. Човек треба и себеси добро да се чуе. Чув едно добро објаснување за разлика меѓу автосугестија и молитва но малку беше по... го заборавив. :)
Плацебо икони?

Зошто Бог ги одбил вегетаријанските подароци на Каин а ги примил на овчарот Авел? Сигурно не затоа што не е вегетаријанец. :)
Мислиш дека е случајно?! Не е...
Кога Адам и Ева згрешија бог ги протера но наместо нив ја проколна Земјата
„Затоа што го послуша гласот на својата жена, та јадеше од дрвото за кое ти заповедав велејќи: ‘Не ќе јадеш од него!’ Земјата ќе е проклета заради тебе:
...подароците на Каин беа од неа...беа и подараени без верба па за него се претворија во грев..Авел беше праведен..а Каин..злобен...подароците на Каин беа само потврда...оние пак на Авел беа подароци на искупување

Поради што луѓето мислеле дека ако принесат човечка жртва дека ќе бидат исполнети нивните молитви?

Зошто нашиот народ соѕидувал живи невести при изградбата на мостовите? Од каде сето тоа празноверие(барем според мене)?

Од кога почнале да се принесуваат човечки жртви? Нели и тоа е еднакво на убиство,зошто бил оправдуван таквиот акт?

Поради 500 години турско :toe:

Зошто Бог ги одбил вегетаријанските подароци на Каин а ги примил на овчарот Авел? Сигурно не затоа што не е вегетаријанец. :)

А господ ги јаде подароците?
Има заби желудник црево и анус?
После тоа го исфрла негде во вид на божја столица?

Остај ти Павле, тој не беше ученик на Исуса. Тој тоа го вели не Исус. Си пишува таму што рекол Христ.дури постојат небото и земјата нема да се изменат законите.

ТОЧНО !

има и практичен пример :

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава 19

5 И кога Исус дојде на тоа место, погледна нагоре и му рече: „Закхеј, слези бргу, денес треба да бидам во твојот дом!”

6 И слезе веднаш и Го прими на гости со радост.

7 А сите, кои го видоа тоа, почнаа да негодуваат и да зборуваат: „Дојде во куќа на грешен човек, да почине!”

8 Закхеј стана и Му рече на Господа: „Еве, Господи, ПОЛОВИНАТА од својот имот ќе ја дадам на сиромасите; и ако сум зел од некого нешто несправедливо, ќе вратам ЧЕТВОРНО .”

9 А Исус му рече: „Денес му дојде спасението на овој дом, зашто и тој е Авраамов син.
.
.
.
КРАДЕНОТО СЕ ВРАЌА СО 400 % КАМАТА

.
.
мојсеевиот закон е непроменлив и без разлика што нема ветување за вечен живот МОРА да се спроведува оти според него и ќе бидат судени
..
.
.
Е ТИЕ ШТО КАКО ВО ПРЕТХОДНИОТ ПРИМЕР ЌЕ ГИ РАСЧИСТАТ ДОЛГОВИТЕ ПОСЛЕ ТОА МОЖЕ ДА ГО СПРОВЕДУВАТ царскиот - божји закон кој исто така е НЕПРОМЕНЛИВ

Јаков: 2:8 Ако пак го исполнувате царскиот закон според Писмото: „Љуби го својот ближен како самиот себе!”- добро правите.

Јаков:
2:12 Така зборувајте и така постапувајте како луѓе, кои ќе бидат СУДЕНИ по Законот на Слободата.

Е ОВОЈ ЗАКОН ПРАКТИЧНО СЕ РЕАЛИЗИРА ВАКА :

Дела Ап.: 2:44 А сите кои поверуваа беа заедно и сè им беше општо.
4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.
4:32 А множеството на оние, кои поверуваа, имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше општо.

33 Апостолите сведочеа многу силно за воскресението на Господа Исуса и голема благодат беше над сите нив.

34 И никој меѓу нив не беше во скудност, зашто сите, кои имаа ниви и куќи, ги продаваа, а цената на продаденото ја донесуваа и ја ставаа пред нозете на апостолите.

35 И секому му се даваше колку кому му беше потребно..
..
.
.
.
јасно е :
кој сака да биде христијанин прво мора да го врати краденото со 400 % камата
приватизери криминалци прво требада вратат крадено со 400 % камата е после нека бидат колку си сакаат христијани - комуњари

Кажал Исус дека такви работи (криминал ) НЕ СЕ ПРОСТУВААТ !

Razbiram....Bolje nemoj oti ke gi razocaras brakata svoi po vera (tie sto nemaat pojma)

Mnogu diplomatski odgovoreno,a i filovano so shlag...

Povise od jasno e toa deka crkvite i manastirite se polni so ikoni i sliki sto ne e dozvoleno no nema vrska ajde kako da ne sme go zborile toa psssss.

Tebe ne ti trebat izriciti naredbi,Bog od razonota ni izrece naredbi za se vo zivoto kako da ziveeme,jademe,pieme,odnesuvame i se...toa za tebe e gola voda ti si pametna devojka i si teras po svoe,NO sepak si Hristijanka. Neli taka?

Tuka mezas babicki i zabicki...Apsolutno e deka nemoze toj covek sto e Bogobojazen istovremeno i da ubiva,siluva i bla bla bla,zatoa sto ja znae kaznata na tie dela,a ako go pravi i ednoto i drugoto (se moli i ubiva,siluva i bla bla bla...toj covek nema ni B od Bogobojaznost. Toj e shupliv orev koj ima masina za zborovi.Prosti mi boze,boze ova,boze ona i na kraj pak kish kish ,Pau pau.)

Takviot ostavi go neka jade i pie na ovoj zivot i neka se spremi za dzehennem (pekol)

Човек разбери освен 10-те Божји заповеди нема друго.Заповед значи наредба, наредбата нема или или тоа е така дадено и точка. А што да јадеме и пиеме не е пишано.Па Библијата не е народен кувар каде што ни кажува рецепти за исхрана според " божјата кујна". Во ниеден дел не е опишан ниту еден ритуал или обичај, ниту принесувањето на жртва (освен во стариот завет).Се ова денес е измислено од генерации луѓе.
Оф топик Во една друга тема те прашав дали може да ми објасниш што славите одговорот ти беше Курбан бајрам и Рамазан. Објасни ми на кого се посветени овие празници во чие име постите, и зошто принесувате жртва?
Какво значење има Мухамед за вас?Дали имате негов лик?

Не мешам баби и жаби ти се декларираат како верски фанатици кои убиваат и се жртвуваат во име на Бога.И тие се убедени дека тоа Бог го бара од нив

Човек разбери освен 10-те Божји заповеди нема друго.Заповед значи наредба, наредбата нема или или тоа е така дадено и точка.

Tokmu tuka ste nanazad...Velish deka nema drugo osven 10_te zapovedi,a malce podole velis deka nema zrtvi osven vo stariot zaved..jasno e deka toa sto vi odgovara od stariot zaved zimate toa sto ne vi e po kejf ko zanemaruvate

.Заповед значи наредба, наредбата нема или или тоа е така дадено и точка. А што да јадеме и пиеме не е пишано.Па Библијата не е народен кувар каде што ни кажува рецепти за исхрана според " божјата кујна". Во ниеден дел не е опишан ниту еден ритуал или обичај, ниту принесувањето на жртва (освен во стариот завет).Се ова денес е измислено од

Pa ne samo toa tuku vam vo knigata vi falat mnogu raboti,dodeka nam ni e propisano sto ne smeeme da jademe i sto ne smee da pieme....taka da nasata vera e potpolna i bez fleki i nedostatoci

Оф топик Во една друга тема те прашав дали може да ми објасниш што славите одговорот ти беше Курбан бајрам и Рамазан. Објасни ми на кого се посветени овие празници во чие име постите, и зошто принесувате жртва?
Какво значење има Мухамед за вас?Дали имате негов лик?

Не мешам баби и жаби ти се декларираат како верски фанатици кои убиваат и се жртвуваат во име на Бога.И тие се убедени дека тоа Бог го бара од нив

So zadovolstvo...

Prinesuvanjeto zrtva ni ostana kako tradicija od Ibrahim a.s (Abraham) koga mu bilo objaveno da go zrtvuva svojot sin sto vsusnost Allah go stavi vo iskusenie za da vidi dali ke gi izvrsi negovite naredbi no toj bez kolebanje se pripermil na toa no kako Rahmet (Milost) Allah mu spushtil Dzennetsko jagne odnosno jagne od rajot preku Dzibril a.s (angelot Gabriel)....i od togas ni ostana tradicija i kako sto kazav nie so- toa meso gi nahranuvame posiromashnite luge.

za Muhammed a.s...

Toj e posleden bozji pratenik koj go dobil Kur'anot preku angelot koj im gi prenesuval site objavi na site predhodni bozji poslanici pa taka i za nego a toa e Dzibril a.s (Gabriel),toj voedno e i primer za nas muslimanite i ni pokazuva kako Allah bi sakal nie da ziveeme,dase odnesuvame itn.Isto kako da sakal Allah da ni kaze ..."e vaka sakam da ziveete" isto sto se odnesuva i za predhodnite poslanici koi sluzat kako primer za svojot narod.
LIk negov nemame,nitu znaeme kako izgleda posto toj zabranil da bide slikan i za da se odbegnuva ona sto mu se sluci na Isa a.s (Isus) da bide proslaven kako bozestvo....Vsusnost toj samiot ni zabranil da ne go obozavame tuku samo da go zememe kako primer i da mu bideme poslusni,a ne da go obozavame a najmalce da preteruvame vo toa.Inace preku negovite Ashabi (negovi sovremenici i drugari) imame zabelezano kako se odnesuval kako jadel,piel klanjal,sto oblekuval...vsusnost toa sto treba nie da go zememe za primer.

A za ona sto onie luge se zrtvuvat treba da znaat zasto go pravat i da bidat sigurni vo svoite nameri za da go postignat toa sto Allah od niv go bara..

Ne smeat da go napravat toa za tie luge koi ne mu smetaat da si uziva vo svojata vera..."ne te zakaca nikoj,ne smees nikogo da zakacas tuku naprotiv morame da bideme blagi sprema takvi luge).
A dolkolku nekoj ne dozvoluva da si gi izvrsis verskite dolznosti togas si dolzen da se boris protiv tie luge (isto kako seg jas da stojam pred crkva i da ve branam od vasite Verski dolznosti....ima u top da me stavite sigurno)
Ne smees ako e vo prasanje drzavni interesi da go napravis toa

.......ima mnogu propisi koi pred da go storis toa moras da najdes stvarno jaka pricina da go napravis toa.

Dadov eden primer jas so Makedonija posto bev prasan od nekoj hristijanin samo ne mi teknuva koj pa mu odgovoriv.

А зошто ви е потребно да ви биде кажано што да јадете и пиете нели тоа можете сами да го оцените?

А зошто ви е потребно да ви биде кажано што да јадете и пиете нели тоа можете сами да го оцените?

Vsusnost nam se nie dozvoleno osven naverenite raboti sto gi nabrojav na predhodniot post so citat od Kur'anot....i ako Bog veli deka toa ne treba da go jademe i deka ni e shtetno bidi sigurna deka e taka,Zarem Bog bi ni posakal losho?

Vsusnost nam se nie dozvoleno osven naverenite raboti sto gi nabrojav na predhodniot post so citat od Kur'anot....i ako Bog veli deka toa ne treba da go jademe i deka ni e shtetno bidi sigurna deka e taka,Zarem Bog bi ni posakal losho?

Јас коклу што знам 600 и куср закони на евреите им ги дава Мојсеј а не Бог.
Првото заветување помеѓу човекот и Господ е токму моментот кога Авраам го принесува Исак за жртва на Бог и како симбол на заветот останува обрежувањето.

Второто заветување на човекот со Бог се случува токму на пасхалната вечер каде Исус го дава заветот (новиот завет). Исус не сменил ништо во 10-те Божји заповеди, а 600 закони не се од Бог дадени.

Евреите и муслиманите имаат речиси исти начини на практикување на религијата. Нејадат свинско ни едните ни другите, се обрежуваат и едните и другите, верата ја примаат кога достигнуваат верска зрелоста околу 12 и 13 година особено значење се придава на машкото кој ја носи верата како иден татко -патер фамилија, Евреите имаат кошер исхрана која стриктно определува што да се јаде а што не и што одреден продукт смее да содржи како и колење на животни во присуство на свештено лице, кај муслиманите е халал стандардот,Постите се идентични од изгрејсонце до зајдисонце не се јаде ништо ниту вода се пие,во петок и едните и другите одат во храм, кај евреите саботата има значение сабат.Жените не носат панталони ни ту кај едните ниту кај другите дозволено им е само долги сукњи, а кај помодерните до под колена.
Кај обата народа е карактеристично раѓањето на повеќе од три деца.
Во Библијата е запишано дека всушност тие два народа се потомство од еден татко Авраам и дека тоа се полубраќата Исмаил и Исак.

И не Бог не ни мисли лошо на никого.И вака може да си спориме до сабајле. Различни народи - различни религии- различна представа за Бог во суштина ниедна религија не повикува на зло и важно е да се држиме до добриот пат.

Јас коклу што знам 600 и куср закони на евреите им ги дава Мојсеј а не Бог.
Првото заветување помеѓу човекот и Господ е токму моментот кога Авраам го принесува Исак за жртва на Бог и како симбол на заветот останува обрежувањето.

Второто заветување на човекот со Бог се случува токму на пасхалната вечер каде Исус го дава заветот (новиот завет). Исус не сменил ништо во 10-те Божји заповеди, а 600 закони не се од Бог дадени.

Евреите и муслиманите имаат речиси исти начини на практикување на религијата. Нејадат свинско ни едните ни другите, се обрежуваат и едните и другите, верата ја примаат кога достигнуваат верска зрелоста околу 12 и 13 година особено значење се придава на машкото кој ја носи верата како иден татко -патер фамилија, Евреите имаат кошер исхрана која стриктно определува што да се јаде а што не и што одреден продукт смее да содржи како и колење на животни во присуство на свештено лице, кај муслиманите е халал стандардот,Постите се идентични од изгрејсонце до зајдисонце не се јаде ништо ниту вода се пие,во петок и едните и другите одат во храм, кај евреите саботата има значение сабат.Жените не носат панталони ни ту кај едните ниту кај другите дозволено им е само долги сукњи, а кај помодерните до под колена.
Кај обата народа е карактеристично раѓањето на повеќе од три деца.
Во Библијата е запишано дека всушност тие два народа се потомство од еден татко Авраам и дека тоа се полубраќата Исмаил и Исак.

И не Бог не ни мисли лошо на никого.И вака може да си спориме до сабајле. Различни народи - различни религии- различна представа за Бог во суштина ниедна религија не повикува на зло и важно е да се држиме до добриот пат.

Kako moze Mojsej sam po sebe da mu tekne i da im dade zakoni? ti dobra si so pametot? Hallo bre nego Bog go odredil za pratenik i mislis deka bi mu dozvolil kako saka da napravi...tctctc bog da cuva...:nesvest:
....................................................................................................

Se do Isa a.s (Isus) postoea samo vernici kon Bog i nevernici kon Bog koi groto od niv bile Evreite sekako so isklucok na nekoi koi poveruvale.
Koga Isa a.s go dobi poslanstvoto toj nema somnez deka gi potvrdil i Tevratot (Torata) i Zeburot (Psalm) i dojde + so nova kniga Indzil (Evangelie).E,sega,od kako Allah go vozdignal I tie Evrei sto poveruvale si fatile krivina,i Ehlul kitab t.e sledbenicite na knigite (toa ste vie) so toa sto pocnaa go go iskrivat praviot pat (odi na temata Vistinski osnovac na Hristijanstovo pa tamu e se napisano)

I zborot mi bese deka e posto nie gi sledime knigite od Mojsej do Isus normalno e da imame nesto slicno...velam slicno zatoa sto nie ni najmalce ne sme isti so evreite...

Covece oni placat pred zidot zatoa sto mislat deka pravata zena ne bila Hava (Eva) tuku nekoja si Lolita koja go mamela Adem a.s (Adam) so Dznnite (Demonite) i duri zacnala od niv pa Adem a.s ja prokolnal neja i decata sto zacnale od Demonite..toa se tie navodni deca koi placat na toj cid,oni duri kao navodno stariot zaved oni si napravile svoja "sveta kniga" i ja narekle Talmud koja e polna so nacionalizam (imav prilika da slusnam malce povse za toa)...Je deka imame nekoi slicnosti rekov zasto,no deka sme isti....nema sansi

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom