Принесување на жртви

• Креатор на темата Креатор на темата Annabel
  • Време на започнување Време на започнување
Ако исус рекол “Не сум дојден да изменам ниту една буква од старите закони“ тогаш кој ги изменал? кој рекол “Ова не важи појќе одиме наново“
Се нарекува Христијанство а не ги почитуваат законите за кои Христ рече дека нема да се менат?!?

Не пораката на Исус е во сосема друг контекст тој не ги сменил затоа што ако ги сменил или укинал тие денес немаа да постојат нели. Оставил тоа да биде личен избор.Ти практикувај што сакаш од обреди може и нисшто да не практикуваш но битна ти е вербата во Бога.

Исус им вели дека ако го срушат храмот тој ќе го изгради за три дена.Фарасеите се чуделе како тоа ќе го стори.Но Исус не мислел во буквална смисла дека ќе го изгради туку верата кај народот ќе ја зајакне тој и наобична ледина ќе го собере и ќе проповеда не му треба храм.Храмот е во нашите срца Лет3.

Исус рекол “Не сум дојден ни буква од старите закони да изменам“
Така да нека попот отвори библијата и чита шо велат старите закони.
Можеш да ѕирнеш стих пред цитатот ...и ќе ти стане јасно..."Не дојдов да ги поништам, туку да ги исполнам...

Можеш да ѕирнеш стих пред цитатот ...и ќе ти стане јасно..."Не дојдов да ги поништам, туку да ги исполнам...

Ѕирнав а сега ѕирни го ти следниот

Зошто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата
ниту една јота или црта од Законот нема да се измени
додека не се исполни се

па ко сме се залетале да прочитаме и следното...

И така, оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди
и така ги научи луѓето, најмал ќе се нарече во царството небесноч а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небеско.

пази шо вели Исус дури постојат небото и земјата нема да се изменат законите а и тешко на оној кој ќе ги измени и така ги научи луѓето.

па сега да го најдеме тој кој ги изменил и така ги научил луѓето....

Ѕирнав а сега ѕирни го ти следниот

Зошто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата
ниту една јота или црта од Законот нема да се измени
додека не се исполни се

па ко сме се залетале да прочитаме и следното...

И така, оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди
и така ги научи луѓето, најмал ќе се нарече во царството небесноч а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небеско.

пази шо вели Исус дури постојат небото и земјата нема да се изменат законите а и тешко на оној кој ќе ги измени и така ги научи луѓето.

па сега да го најдеме тој кој ги изменил и така ги научил луѓето....
Сакаш да кажеш дека...ова...
И секој свештеник, навистина, стои секој ден, и служи принесувајќи ги многупати истите жртви, кои никогаш не можат да ги отстранат гревовите.
Но Тој принесе само една жртва за гревовите, и засекогаш седна оддесно на Бога,(вреите 10:11,12)
го сметаш за измена на законот....иако истото може да се види уште во Стариот Завет...
"Оти Јас повеќе сакам милост, отколку жртва, и познавање на Бога, отколку жртва сепаленица." (Осија 6:6)

Тешка глупост. Неможеш со нечие убиство да предизвикаш да те сакаат некои Богови. Ај ќе принесеме сега некоја жртва сонце да изгрее. Лудост!
Тоа се случувало некогаш (пред 2009 години според една мала книга).
Имате предлог кој да биде жртвата за ние да се сончаме??

Sosema si vo pravo....no dokolku se raboti sa covek

Не пораката на Исус е во сосема друг контекст тој не ги сменил затоа што ако ги сменил или укинал тие денес немаа да постојат нели. Оставил тоа да биде личен избор.Ти практикувај што сакаш од обреди може и нисшто да не практикуваш но битна ти е вербата во Бога.

Исус им вели дека ако го срушат храмот тој ќе го изгради за три дена.Фарасеите се чуделе како тоа ќе го стори.Но Исус не мислел во буквална смисла дека ќе го изгради туку верата кај народот ќе ја зајакне тој и наобична ледина ќе го собере и ќе проповеда не му треба храм.Храмот е во нашите срца Лет3.

Ne mi e jasno kako taka mozete da zborite....jas garantiram deka ova ne vi e od znaenje tuku oonaka od cista sompstvena intelifencija....

Kako moze nekoj koj sto e praten od Bog da ti ostavi licen izbor?
So drugi zborovi oca sto go kaza ti e.....Vaka e pravilno a vie kako sakate pravete...Razmisli malce mlada damo nemoj samo da letas

Сакаш да кажеш дека...ова...
го сметаш за измена на законот....иако истото може да се види уште во Стариот Завет...

Остај ти Павле, тој не беше ученик на Исуса. Тој тоа го вели не Исус. Си пишува таму што рекол Христ.дури постојат небото и земјата нема да се изменат законите.

Sosema si vo pravo....no dokolku se raboti sa covek

Ne mi e jasno kako taka mozete da zborite....jas garantiram deka ova ne vi e od znaenje tuku oonaka od cista sompstvena intelifencija....

Kako moze nekoj koj sto e praten od Bog da ti ostavi licen izbor?
So drugi zborovi oca sto go kaza ti e.....Vaka e pravilno a vie kako sakate pravete...Razmisli malce mlada damo nemoj samo da letas

Јас ништо лошо не реков.Да токму на личниот избор остава Исус Како? Тој ни го кажува и покажува вистинскиот пат, но на нас е оставено дали ке одиме по него.Нели има суден ден на секого ке му биде судено од Господа.
Христијанството во принцип се базира на 10 -те Божји заповеди и бара од нас да ги почитуваме.Христијанството не бара од нас да бидеме идоло поклоници,да правиме слики од ликот Божји, да принесуваме жртви и т.н.само молитва и со искрено и чисто срце безусловно да веруваме во неговото постоење и неговото дело.
Храмот божји е во нашите срца.
Ако нашето срце е "стегнато" тогаш зошто да се оди во храм.Тоа е веќе лицемерие.А тоа Бог не го сака.Вистинско покајание за сторениот грев, а тоа значи да се разбере грешката за истата да не се повтори.

И не летам тоа е мојата верба во Бога и искрено да ти кажам ако имам потреба да му се помолам тоа го правам и на работа и дома, само ќе се задлабочам и ќе си ја кажам Оче наш.
Црквата, џамијата, синагогата се згради материјално нешто што ако се случи земјотрес и тоа се сруши или пожар тогаш каде ќе се молиме? Се разбира секаде светот е нашиот дом.

Јас ништо лошо не реков.Да токму на личниот избор остава Исус Како? Тој ни го кажува и покажува вистинскиот пат, но на нас е оставено дали ке одиме по него.Нели има суден ден на секого ке му биде судено од Господа.
Христијанството во принцип се базира на 10 -те Божји заповеди и бара од нас да ги почитуваме.Христијанството не бара од нас да бидеме идоло поклоници,да правиме слики од ликот Божји, да принесуваме жртви и т.н.само молитва и со искрено и чисто срце безусловно да веруваме во неговото постоење и неговото дело.
Ако нашето срце е "стегнато" тогаш зошто да се оди во храм.Тоа е веќе лицемерие.А тоа Бог не го сака.Вистинско покајание за сторениот грев, а тоа значи да се разбере грешката за истата да не се повтори.

И не летам тоа е мојата верба во Бога и искрено да ти кажам ако имам потреба да му се помолам тоа го правам и на работа и дома, само ќе се задлабочам и ќе си ја кажам Оче наш.
Црквата, џамијата, синагогата се згради материјално нешто што ако се случи земјотрес и тоа се сруши или пожар тогаш каде ќе се молиме? Се разбира секаде светот е нашиот дом.

Да Бога го носиме во срцето, Бог е таму каде што има љубов каде што има искреност каде што има почитување на десетте Божји заповеди.

Бог најмалку е ВО црквите , синагогите џамиите СЕКАКО СО ЧЕСНИ ИСКЛУЧОЦИ КОИ СИГУРЕН СУМ ГИ ИМА

Dobro,samo edno prasanje...ako se molite pred slika dali molitvata ke vi bide prifatena?

Dobro,samo edno prasanje...ako se molite pred slika dali molitvata ke vi bide prifatena?

Toa никој не го знае дали молитвата ке ни биде услишена и да се молиш пред слика и да не се молиш пред слика. Молитва е молитва, а начинот на кој луѓето се молат и како е ја практикуваат религијата е различен.

Ne,ne...ne sme se razbrale najdobro.
Ili ti ne me razbra,ili jas losho prasav.

Posto crkvive vi se polni so idoli i sliki sto lesno se zakluciva deka tuka gresite.
Dali vasite molbi se prifateni?

Posto eve kontkretno vo Islamot toa strasno se osuduva i e grev koj tesko se oprostuva (barem taka Allah ni navestuva vo Kur'anot),a da ne zboram deka namazot t.e molenjeto 100% ne ni e prifateno.

se nadevam sega se razbravme

За иконите и иконоборството тоа е еден период од историјата на христијанството за кој сега нема да објаснувам.

Ние не правиме слики од Бога и немаме други идоли. Зашто како се вели во Библијата го создаде човекот според образот свој. Иконите и фреските што ги имаме во нашите православни цркви е чиста уметност која е од непроценлива вредност како историско и културно наследство, а ликовите кои се нацртани на иконите и фреските се од луѓе кои својот живот го посветиле на Бога, направиле добри дела во име на Бог, биле мачени во име на Бог со цел да докажат дека тој е еден и вистински.Ние само го славиме нивното дело во име на Бог.А во ниедна црква нема лик на едниот Господ Бог, ниедна црква не носи име ниту на Господ ниту на Исус црквите носат имиња на светци.Во Библијата колку што знам нема изричита забрана за молење пред икона. Преку светците и нивното дело народот верува во постоењето на Бога.
Мене конкретно не ми требаат изричити забрани и наредби што да правам,а што не тоа се знае, затоа христијанството во својата суштина остава на здравиот разум да може со своја сопствена глава да ги проценува т.е. да прави дистинкција од доброто и злото.

Еве искрено ке дискутираме.Во 2000 година бев во Ерусалим се симнав доле на ѕидот на плачот иако евреите веруваат исто во едниот и единствен Бог јас кога ја видов сликата пред мене со незнам колку пушки наредени околу една маса и во средината ставена тората мене искрено ми се згади.Во исто време да се молиш на Господ и во исто време да си на готовс да убиваш.Тоа е само еден мизерен пример.И тие немаат икони и се молат без слики и мислат на убиства(секоја чест на исклучоците) па дали тоа ги прави поголеми верници и дали Господ нивната молитва ја услишува, дали господ воопшто ги сака таквите "верници". Исти примери има и кај исламот и во христијанството и во сите религии.Сега може ке ти биде појасно за што зборувам.
Значи не е битно како ја практикуваш верата дали ке одиш во црква да се молиш или ќе се молиш во парк на клупа битно е делото што ќе го направиш.Што ако одиш на молитва а другиот ден одиш со пушка и убиваш. Каков верник си тогаш.
Ама важно било да не се молиш пред слика и молитвата немало да ти биде прифатена, а ако убиеш некој, ако крадеш, ако силуваш и одиш на молитва тогаш молитвите ке ти ги услиши Алах.
Ти се молам.

За иконите и иконоборството тоа е еден период од историјата на христијанството за кој сега нема да објаснува.

Razbiram....Bolje nemoj oti ke gi razocaras brakata svoi po vera (tie sto nemaat pojma)

Ние не правиме слики од Бога и немаме други идоли. Зашто како се вели во Библијата го создаде човекот според образот свој. Иконите и фреските што ги имаме во нашите православни цркви е чиста уметност која е од непроценлива вредност како историско и културно наследство, а ликовите кои се нацртани на иконите и фреските се од луѓе кои својот живот го посветиле на Бога, направиле добри дела во име на Бог, биле мачени во име на Бог со цел да докажат дека тој е еден и вистински.Ние само го славиме нивното дело во име на Бог.А во ниедна црква нема лик на едниот Господ Бог, ниедна црква не носи име ниту на Господ ниту на Исус црквите носат имиња на светци.Во Библијата колку што знам нема изричита забрана за молење пред икона. Преку светците и нивното дело народот верува во постоењето на Бога.
Мене конкретно не ми требаат изричити забрани и наредби што да правам,а што не тоа се знае, затоа христијанството во својата суштина остава на здравиот разум да може со своја сопствена глава да ги проценува т.е. да прави дистинкција од доброто и злото.

Mnogu diplomatski odgovoreno,a i filovano so shlag...

Povise od jasno e toa deka crkvite i manastirite se polni so ikoni i sliki sto ne e dozvoleno no nema vrska ajde kako da ne sme go zborile toa psssss.

Tebe ne ti trebat izriciti naredbi,Bog od razonota ni izrece naredbi za se vo zivoto kako da ziveeme,jademe,pieme,odnesuvame i se...toa za tebe e gola voda ti si pametna devojka i si teras po svoe,NO sepak si Hristijanka. Neli taka?

Еве искрено ке дискутираме.Во 2000 година бев во Ерусалим се симнав доле на ѕидот на плачот иако евреите веруваат исто во едниот и единствен Бог јас кога ја видов сликата пред мене со незнам колку пушки наредени околу една маса и во средината ставена тората мене искрено ми се згади.Во исто време да се молиш на Господ и во исто време да си на готовс да убиваш.Тоа е само еден мизерен пример.И тие немаат икони и се молат без слики и мислат на убиства(секоја чест на исклучоците) па дали тоа ги прави поголеми верници и дали Господ нивната молитва ја услишува, дали господ воопшто ги сака таквите "верници". Исти примери има и кај исламот и во христијанството и во сите религии.Сега може ке ти биде појасно за што зборувам.
Значи не е битно како ја практикуваш верата дали ке одиш во црква да се молиш или ќе се молиш во парк на клупа битно е делото што ќе го направиш.Што ако одиш на молитва а другиот ден одиш со пушка и убиваш. Каков верник си тогаш.
Ама важно било да не се молиш пред слика и молитвата немало да ти биде прифатена, а ако убиеш некој, ако крадеш, ако силуваш и одиш на молитва тогаш молитвите ке ти ги услиши Алах.
Ти се молам.

Tuka mezas babicki i zabicki...Apsolutno e deka nemoze toj covek sto e Bogobojazen istovremeno i da ubiva,siluva i bla bla bla,zatoa sto ja znae kaznata na tie dela,a ako go pravi i ednoto i drugoto (se moli i ubiva,siluva i bla bla bla...toj covek nema ni B od Bogobojaznost. Toj e shupliv orev koj ima masina za zborovi.Prosti mi boze,boze ova,boze ona i na kraj pak kish kish ,Pau pau.)

Takviot ostavi go neka jade i pie na ovoj zivot i neka se spremi za dzehennem (pekol)

Молитвите на праведникот имаат огромна сила ..оти Бог ги услишува..се сомневам дека сликите ја имаат таа моќ...

Сликите може немаат моќ но ако некој цврсто верува дека имаат... ефектот би бил како автосугестија. Човек треба и себеси добро да се чуе. Чув едно добро објаснување за разлика меѓу автосугестија и молитва но малку беше по... го заборавив. :)

Зошто Бог ги одбил вегетаријанските подароци на Каин а ги примил на овчарот Авел? Сигурно не затоа што не е вегетаријанец. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom