- Член од
- 1 март 2009
- Мислења
- 8.643
- Поени од реакции
- 10.400
џабе ти е друже едноставно толку ти фаќа главата
секој со среќата.
секој со среќата.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Oд кога ова вака?Точно. Она е последна генерација со таа апсурна програма на заокружување(учиш 150 прашања на памет, на испит ти се паѓаат 60 и положуваш)
Сега е сменето кон потешко, баш ради тоа што секој втор на кој не му идеше математика се запишуеше на правен. Бројот на дипломирани студенти согласно новиот метод значително ќе се редуцира.
Oд кога ова вака?На кои факултети е вака сеа?
Па не е баш тешко. Само си филозофираш нешто по твое, без разлика дали усно или писмено одговараш. А ти веќе кога си стасал до испит би требало лесно да ги положиш испитите, оти веќе ги имаш основните познавања и според тоа можеш да пишуваш цели страници филозофии според тебе, тоа што ти го мислиш. Јас до сега Економика, Историја на право, Социологија на право ги положив со 10.. уште чекам резултати од вовед во право. Значи идниот пат битно пишувај цели страници, што ќе ти текне во врска со прашањето, тоа.. Исто, јас по социологија кога одговарав усно, и зборував од тоа што сум го прочитал по историја...Прва година сум на правен факултет, и од првиов семестар само еден испит положив. Незнам што да правам, како да учам..? Цело време учев, повторував, и на испитите ништо не знаев целосно, имам само мали познавња од тоа што го учев со месеци. Може некој да предложи начин на учење... да не ми се безвеза париве што ќе ги уплаќам за казнена сесија...
Па искрено јас незнам каква е таа старата програма, али оваа сега е прелесна. Па јас повеќе учев во средно а имав послаби оценки. Сега испитите ги спремав по 1 ден, и до сега сите испити положени ми се со 10. Многу е лесно, не го очекував ова на правен факултет.Точно. Она е последна генерација со таа апсурна програма на заокружување(учиш 150 прашања на памет, на испит ти се паѓаат 60 и положуваш)
Сега е сменето кон потешко, баш ради тоа што секој втор на кој не му идеше математика се запишуеше на правен. Бројот на дипломирани студенти согласно новиот метод значително ќе се редуцира.
Не одам често на предавања, ама веќе кога сум отишол нормално дека слушам. И јас пред да почнат испитите си праев филмови дека нема да ги положам испитите, дека сите зборуваат како биле тешки и што ти знам, а колоквиумите ги положив со мал број поени, колку да се речи дека положив.. И многу е едноставно, на пр. ти дава прашање за Шеријатско право, и јас си пишувам за исламот, за арапската култура, па неколку редови напишав и за албанците и нивниот живот кај нас@ Boom Boom Ciao
Просто не ми се верува.... Мора барем да слушаш предавања?
Па искрено јас незнам каква е таа старата програма, али оваа сега е прелесна. Па јас повеќе учев во средно а имав послаби оценки. Сега испитите ги спремав по 1 ден, и до сега сите испити положени ми се со 10. Многу е лесно, не го очекував ова на правен факултет.
А па ти од каде знаеш како било порано, кога не си студирал по таа програма?Ако тебе ти иде учењето, не значи дека факултетот е лесенСубјективна ствар е тоа... Факт е дека сега со новиот метод е потешко од порано.
И чекај, тие 4 предмети од прва година/прв семестар се боза, ќе те видам понатака![]()
Зошто би те лажел?Boom Boom Ciao
Си положил колоквиуми само колку да фатиш услов, ретко идеш на предавања = немаш некои поени за активност и на крај пак си положил се со 10ки !?!?!?
Некако не ми се верува...
Добар рецепт.Еве ти мој „ рецепт ’ има три етапи:
1. Најнапред еднаш го читаш материјалот „ како роман “, не се трудиш да запаметиш. Оваа етапа има за цел да те запознае со содржината на материјалот.
2. Во втората етапа уште еднаш го читаш материјалот но се трудиш се да ти биде јасно, да најдеш смисол и логички врски меѓу самиот материјал и други дисциплини што си ги учел порано. Ова е главна фаза на учењето и трае најдолго.
3. Третата етапа е етапа за меморирање. Повторно го читаш материјалот и се трудиш да запомниш што се зборува во која лекција. Јас во оваа фаза правев во тетратка кратки забелешки. Во таа лекција, па по ред, пишуваа тоа, па тоа па тоа.... И пред самиот испит уште еднаш ги читав овие кратки забелешки
Ете тоа е мојот “рецепт“