Придонесот на религиите

• Креатор на темата Креатор на темата smart ass
  • Време на започнување Време на започнување

Мислите ли дека религиите придонесуваат за општеството??

• Да апсолутно

Гласови: 22 45,8%
  • НЕ догматски и отпорни кон промени

Гласови: 26 54,2%

• Вкупно гласачи
    48
Религиозните норми се духовно-етички категории, уредени според волјата Божја, а некоја си помодна световна категорија, со минлив и менлив карактер.

Што се однесува со телесната блискост на релација „машко-женско„, тоа е уредено преку благословениот брак и преку редот од бракот. Надвор од тој ред, било кој може да стори било што и да згреши, оти не го почитува редот Божји. Целта од телесната блискост е во оставањето пород, а правењето кеиф е сосема споредно, но дозволено, во одреден ред.

Абортусот е чисто човекоубиство, оти штом настане зиготот и тој почне да се множи со дуплирање на келиите, тоа значи дека новиот човек веќе е створен. Медицината и Црквата немат ист став кон новозачнатиот човек: за медицината, тоа е саде збир од келии кои сеуште не личат на човек, барем до 2-3 месец, а за Црквата, тоа веќе е зачнат човек, со тело, душа и дух.

Голем придонес е тоа што монасите веќе не се изолирани во пештери туку возат џипови, слушат транс, и конзумираат свети билки.
Поповите веќе не се толку повлечени туку се многу социјализирани и помагаат на угостителите со отварањето и затварањето на кафаните. Добри дегустатори на домашна ракија.

Религијата која ја исповедам, нема ништо заедничко со злото, оти Са, Бог, кој е Еден и добар, нема ништо со злото.

Пред некоја година бог во неколку минути со цунами испотепа 300.000 луѓе жени деца старци млади ....

fetusot ne e covek hence the name FETUS, ne moze da zbori, nemoze da se smee, ne moze da igra fudbal, kako togas moze da e covek.

A odgovorot bese ocekuvan, cisto politicki, se od okolu bez nieden direkten odgovor.
Se gleda deka nemas svoe mislenje, a biblijata ti e edinstven izvor na informacii.

On Topic
Eve go najgolemiot pridones na religijata, masa na luge bez sve mislenje i politicki/diplomatski odgovori.

fetusot ne e covek hence the name FETUS, ne moze da zbori, nemoze da se smee, ne moze da igra fudbal, kako togas moze da e covek.

A odgovorot bese ocekuvan, cisto politicki, se od okolu bez nieden direkten odgovor.
Se gleda deka nemas svoe mislenje, a biblijata ti e edinstven izvor na informacii.

On Topic
Eve go najgolemiot pridones na religijata, masa na luge bez sve mislenje i politicki/diplomatski odgovori.

Друже, вглавно ти се согласувам со сфаќањата.
Но, кога сме кај фетусот, и ретартираниот неможе да се смее, збори, игра фудбал. Дали тоа го прави нечовек?
И, додуша како дојде до фузија меѓу религијата и политиката, односно како што напиша сам, како политиката ја користи религијата? Чисто информативно.

Најголем придонес на религијата е свеста. Која ви е импрегрирана ко сте биле мали.

Dobro sega za retardiranite e posebno (vo druga tema), ama ne veruvam deka ni eden retardiran koj ne se nasmeal barem ednas, osven veke ako ne e totalno otiden vo vegetativno sostojba sto e veke druga tema, spored mene barem tie sto se vo vegetativna sostojbe bez sansa za vrakanje vo nekoja normala i ne se luge, samo crna finansiska dupka na negovata familija. Ama za toa vo druga tema.
Ne zboram bukvalno deka zborenje i smeeje i sl se definitivni merila za zivot, spored mene barem se smeta za covek veke koga ke dojde dokaj 8 meseci, i da se porodi predvremeno ima sansa da prezivee i da zivee, a fetus od 3 nedeli e samo kupce kletki bez nikakvi karakteristiki i bez nekakvi sansi za zivot ako se izvadi predvreme. Znaci li deka ako zivee covek(bilosoka smisla) e covek(filozofska smilsa)
Za fetusi i drugite argumenti za i protiv se za vo druga tema.

Vo vrska so politikata, bilo koj politicar da se izjasni deka ne veruva vo gospod nema nikakva sansa za politicka kariera.
Spored anketa vo amerika, preku 50% posto ne bi glasale za ateist i sto mislite deka seta zafrkancija so crkva na plostadot ne e politika. Poveke tuka

politicki/diplomatski odgovori.

Od kako poveke pati crkvata se izgore so direktni odgovori za cuda i sl raboti koi podocna se dokazani so nepobedlivi dokazi, crkvata veke nikogas ne odgovara so direktni odgovori, sekogas se najmalku dvosmisleni, za da lugeto koi gi slusat si vlecat svoi zaklucoci

Sekako deka nema "direktna" vrska pomegu crkvata i i tie na vlast, ama i ednite i drugite si podavaat raka koga im treba nesto. Komentarot mi bese deka davaat odgovori kako politicari(a politicarite se dobri luge koi mislat samo za nas)
Ama aj da ne begame offtopic

Sega ti mene me cudis malce :D.. elaboriraj please
Код:
Најголем придонес на религијата е свеста. Која ви е импрегрирана ко сте биле мали

Да не беше христијанството, оној еретик Џордано Бруно ќе ја ширеше својата безбожна ерес.
Џордано Бруно е пантеист, што значи сепак верник не бил без Бог (безбожник) :helou:.

Џордано Бруно е пантеист, што значи сепак верник не бил без Бог (безбожник) :helou:.

Важно рисјаните уз помош на јаже и оган му ја спасија душата од понатамошни гревови

Вака прво малку да ја поправам Новинарка, интегративноста е цел на религијата.Перње мозок - Од 3 кила месо некој задојуваш со една идеа за постоење на некој алтернативен свет каде ке живее поубаво, каде ќе му биде апсолутно прекрасно и нема да има никакви грижи, ама, само ако во овој живот ,мал и ништожен,на оваа мала и ништожна земја која е нула во споредба со тоа што го чека, биде покорен,биде послушен,вреден,не лаже, не краде,не убива, и што е најважно го почитува Него и се што Тој ќе рече а Неговите зборови се пренесени на обичниот човек преку најпоганите усти на најголемите олоши низ историјата. Господ очигледно нема талент за бирање на своите пратеници на земјата,но тоа сепак не ја засега темава.
Значи тоа е целта и е прилично дискутабилно дали е постигната особено во христијанството каде што секој ден се молиме да му умре на комшијата козата и се колат брат со брат без око да им трепне.
Што се однесува до придонесот,мислам дека најголем придонес имаат во глобалното загревање бидејки овие христијаниве биле пиромани,палеле книги,палеле и луѓе по потреба а тоа е многу јаглерод диоксид за нашава атмосфера, најверојатно сметале на тоа дека Господ ке ни ја замени....

Важно рисјаните уз помош на јаже и оган му ја спасија душата од понатамошни гревови
Добро што сакаш да ти кажам поранешно време поранешен судски систем, денешно време денешен судски систем. И зарем мислиш дека денешниот судски систем е нешто многу посјаен од тогаш? Мала е разликата :toe:.

Вака прво малку да ја поправам Новинарка, интегративноста е цел на религијата.Перње мозок - Од 3 кила месо некој задојуваш со една идеа за постоење на некој алтернативен свет каде ке живее поубаво, каде ќе му биде апсолутно прекрасно и нема да има никакви грижи, ама, само ако во овој живот ,мал и ништожен,на оваа мала и ништожна земја која е нула во споредба со тоа што го чека, биде покорен,биде послушен,вреден,не лаже, не краде,не убива, и што е најважно го почитува Него и се што Тој ќе рече.

Замисли ситуација имаш неколку тригодишни деца, и во таа ситуација немаш авторитет, немаш никакви правила од тој авторитет да ги поучи што е добро, а што лошо. Значи тие деца ги затвораш во една соба и им велиш правете што ви е воља и сами одлучете што е добро а што лошо, знаеш што ќе се случи? Во процесот на нивното сознание и одлучување што е добро а што лошо ќе ја руинираат таа соба, ќе чепкаат во струјата, ќе се повредат себеси и другите. Значи човек не мора да направи нешто за да увиди дека е лоша заради тоа се Божјите закони, јас нема да пробам да си го одсечам малиот прст од левата рака за да увидам дали е тоа добро или е лошо, знам дека не чине. Ако нема авторитет да ги научи што е добро а што лошо тоа ќе се случи, и ќе живеат во илузија дека луѓето го имаат измислено Господ како авторитет и тој е дел од нивната фантазија. Па одат наоколу религиозните луѓе и религијата се глупи, заостанато нешто, па се спречува напредокот бла, бла, бла......

Според мене религиите прават повеќе лошо него добро.

Прават добро бидејќи на западњачките,капиталистички,хипнотизирани души им дава малку мир да отидат во црква или џамија и во мир да си се помолат и смират барем за момент.

Прават лошо бидејќи ги плашат,не им дозволуваат добро да се развиат,лажно ги учат,ги крадат и др.

Далеку од тоа дека религијата не контролира. Далеку од замислени фигури како Господ. Не целам кон таа свест.
Религијата доаѓа како кодекс на однесување.
Родителското воспитување околу општествено-прифатените морални правила.
Лошо е да крадеш, да убиваш, да имаш ерекција на соседот на ќерката.
Знаеш.. правилата. :D

Тој дел од религијата го подржувам. Тоа е секојдневието, сепак.

А другата страна на медалот:

Добро тогаш наброј нешто позитивно како придобивка од атеизмот? :jaj:

Непостоењето на верска омраза и нетрпеливост.
Со атеист неможеш да манипулираш преку религија, за разлика од "верниците" кои се овци. Проучи ги историските факти и денешната ситуација.

Добро што сакаш да ти кажам поранешно време поранешен судски систем, денешно време денешен судски систем. И зарем мислиш дека денешниот судски систем е нешто многу посјаен од тогаш? Мала е разликата :toe:.

Па ваљда христијанството е еднаш за секогаш зададено исти правила исти закони од Исуса па до сега. Или она што важеше за рисјаните во 14 век веќе не важи ?? Ставовите на црквата христова од 12 век не се исти со ставовите на христовата црква од 21 век ??

Еволуција во христијанството?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom