Презиме - моето, твоето или двете?

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Секогаш во прв план доаѓа презимето на машкото,но може да се согласат и да го земат презимето на женското.

Си го сакам моето, ама нема да го задржам, него ќе го зеам неговото (на евентуалниот некој у иднина).
Појма неам зашо, али така сакам.

За жените: Дали после венчањето ќе го задржите вашето презиме или веќе (не) сте го задржале?
За мажите: Дали вие би го зеле презимето од жената, доколку ви е ( да не речам ) глупо или смешно?

Кај нас ко по обичај ние го земаме презимето на мажот, а ретко која си го задржува своето. Мене некако ми е глупо после толку години живот да морам да се презивам поинаку, што знам..
Кога ќе се венчам ќе си го задржам моето шо сака нека е.:wink:

Вие би го задржале, веќе сте го заджале, криво вие што не сте го задржале..!?:icon_roll[/qu
jas sakam i imam zelba da si go zadrzam moeto prezime i da go dodadam negovoto ne gledam nikakva razlika za toa sto bi go zadrzala svoeto prezime sto go imam od koga znam za sebe:wink:

Jas bi go zemala prezimeto na soprugot. I onaka decata ke go imat negovoto prezime i ne sakam samo jas da bidam crna ovca u familijata i da imam prezime razlicno od drugite.

неговото, тоа го сметам како сосема нормално, за две презимиња и моето и неговото ми изгледа многу глупаво, а за моето, па не, така би го повредила и него и неговото семејство, и навистина не ми е предизвик да го задржам своето презиме

znaci 1000000% go zadrzuvam moeto i ke go dodadam prerzimeto na maz mi,moeto prezime e ekstremno retko taka da ne go daavaam!!!

hahahhahhaha mene mi se sviga i prezimeto na decko mi ali i moeto si e ubavo nisto ne mu fali a i malce sme ne sme mn so toa prezime taka da nez ke vidime :D jas bi sakala da si go zadrzam

Би го земала неговото презиме, освен ако не е некое ептен ептен забегано. Ептен ми е глупо две презимиња, имам една наставничка Кенкова Мишкова бог да чува!

ke si go zadrzam i moeto a ke go zemam i negovoto , mala promena n e na odmet:):):)

Јас си имам многу уникат презиме само 10 луѓе во Македонија го имаат и сите тие ми се најблиски роднини :))За жена ми не ми е ич битно дали ќе го земе моето нејзино право си е,али битно децата да го имаат моето,бидејќи моето презиме не е македонско па да се знае од каде сме по потекло и плус самото презиме е дадено по високиот општествен статус на моите предци,го означува нивниот статус,па сум горд на тоа.

Нема врска како е али во денешно време се живее многу застарено во однос на ова прашање.Луѓево се чудат како на пример јас можам да помислам да си го задржам моето презиме и да му го дадам на маж ми ....Кој како сака така нека си прави..али овие крш некои сваќања и секакви суеверија треба да исчезнат,живи глупости се мозоците на поголем процент од луѓево, од тоа дека МОРА да се земе презимето на мажот. пфффффффф !

Моето е така малку поголемо презиме,па баш и нема да биде убаво ако се додаде и неговото.:icon_lol:
Сепак останувам на она класичното,да се превземе презимето од мажот.:)

Моето пошто многууууу си го сакам (:

Неговото, зошто така ни е во традицијата. Не мислам да следам мода...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom