Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    778
Тие 600 миљарди што и ги дадоа на Украина, не ги извадија од џеб!
Чекај малку за овие 600 милијарди за кој период се однесува и имаш ли некакви податоци за тоа кој колку и кога дал пари или во форма на оружје и сл?
Овие западниве се познати дека секогаш говорат вистина ама во случајов малкуцка претераа.
На многу настапи на поткасти се говори како дел од тие 600 НИКОГАШ не ја виделе Украина!
Значи не само што направиле круг преку Украина ами НИКАКО не ја ни напуштиле ЕУСА, имаш нешто на тоа да кажеш?

Mnogu prosto e.
Proukrainski genetalno nastroeni se severdjanite, sarenokurtoncite, bugarofilite i tuk i tamu nekoj pisman adjija.
Ostanatite se generalno proruski nastroeni, i ne zatoa sto Rusija e super tuku deka na ova gledaat kako na nesto sto vekje go videle i zatoa e taa omraza edni prema drugi kako na vremeto sto bese pred tamu sedum osum godini. I aman so toj muabet slovenski brakja, pravoslavni brakja, kur se tresi vo ladna voda. I bugarite tehnicki gledano ni se slovenski brakja, grcite ni se pravislavni brakja i sto so toa. Da ne te zalat slucajno. Da e do niv ke te zbrisat i oko nema da mu trepni, taka da krajno vreme e da gi batalite tie prikazni za mali deca.
Владе намерно или случајно забораваш и една мала група, ама сепак ја има, кои пред се се Про-Македонски настроени!
Еве и јас така гледам на работите.
Во судирот запад вс исток се разбира дека сум на страна на истокот, односно РФ, Кина и...., едноставно од многу демократија исчезнаваме како народ и држава, можеби со овие од Исток ќе имаме поинаков третман како Македонци, не тврдам се надевам, таква им е приказната и настапуваат.

Не на љубителите на хамас, исис, Иран, чеченци и меѓународната ummah. А ги има многу тука но појако е од нив татарска крв ги влече

Брат, ти си тотално одлепен. Ај што си одлепен, на избори гласаше муслиман.

poturk... dedo mu za 5 liri smenil religija i gi prodal hristijanite, tatko mu si siptarosuva u cair.... krusa pod krusa paga ama ne ovoj i slicni sareni kurtoni ke prodavaat uste muda za bubrezi... mrsh be

poturk... dedo mu za 5 liri smenil religija i gi prodal hristijanite, tatko mu si siptarosuva u cair.... krusa pod krusa paga ama ne ovoj i slicni sareni kurtoni ke prodavaat uste muda za bubrezi... mrsh be
Се сложувам!

Ами овие со бугарскиве пасоши (или северџганиве од профилот “све ми боје лепо стоје“) како ќе ги опшишеш?
Торбешиве за 5 лири овие дури и платија за да станат Бугари... мислам дека нешто им ставаат во вода ;)

Се сложувам!

Ами овие со бугарскиве пасоши (или северџганиве од профилот “све ми боје лепо стоје“) како ќе ги опшишеш?
Торбешиве за 5 лири овие дури и платија за да станат Бугари... мислам дека нешто им ставаат во вода ;)

znaci jas bugar nemozam organski da podnesam. za onie sto zele pasos nemam visoko mislenje zosto ako bile sposobni ke nasle nacin i bez nego da izlezat ako toa sakaat.

imam razbiranje zasto 90% stvarno bile utepani ali tolku. tie so zele pasos za kola ili za "sekoj slucaj" (pratenicite) se predavnici.

da sme pametni da gi iskoorsinirame eden den i da im napravime mal presvrt u pirin i vidime nekakva korist bi bilo najdobro ama pak se vrakame na tvojata omilena tema pari i nesposobnost/koordinacija pred se na "patriotite" vo mkd. (valjda ne mislis i ova treba nie da go platime i koordinirame)

znaci jas bugar nemozam organski da podnesam. za onie sto zele pasos nemam visoko mislenje zosto ako bile sposobni ke nasle nacin i bez nego da izlezat ako toa sakaat.

imam razbiranje zasto 90% stvarno bile utepani ali tolku. tie so zele pasos za kola ili za "sekoj slucaj" (pratenicite) se predavnici.
Да, исто срање само поинакво пакување (торбеш-новтутабугар-северџган = срање)
Прашањето е: не е ли дојдено време да се направи нешто на тој план, на пример можно решение е забрана за двојни државјанства за почеток на сите избрани, именувани и вработени на буџет, а подоцна и за сите!

da sme pametni da gi iskoorsinirame eden den i da im napravime mal presvrt u pirin i vidime nekakva korist bi bilo najdobro ama pak se vrakame na tvojata omilena tema pari i nesposobnost/koordinacija pred se na "patriotite" vo mkd. (valjda ne mislis i ova treba nie da go platime i koordinirame)
Не мислам дека сме глупи, има и повеќе од просекот (во соседството или...) со натпросечна интелегенција, а зошто не се случило до сега организирање на Македонците во Пиринско е затоа што за такво нешто може само ако постои на ниво на држава а форми на само-организирање и слично на крајот се растураат многу лесно.

Автоматски споено мислење:

значи на американците им одговара влез на крим и новорусија во состав на руска федерација
Не му треба веќе таа војна, уништено е старо оружје а и руското во ех Варшавски пакт, сега е главен Тренд запирање на ПРЦ, затоа Јапан се милитаризира...исто така, Уса сега ја префрлува војната на економско поле, а на Европа да и наметне фосилно гориво и тоа преку Уса

rusite se izmameni nekolku pati mnogu poveke od 2 pati. problemot od sekogas bil sto nikogas ni priblizno ne bile usa i rusija slicno silni, zboram od 2ra svetska navaka...rusite bile ruinirani i dali 10 pati poveke zrtvi plus cel istok go obnovuvale i otplakale americki krediti na stampani pari a ovie samo stampale... sfakas? toa deka imalo 2 super sili bilo samo zasto i ovie imale nuklearki i vlijanie do nekade vo nekoj nebitni drzavi na sekoj kontinent osven amerikite i toa bilo zasto usa ne se zamarala...

razlikata sega e sto ne samo sto si gi vrakaat teritoriite nego i poleka so kina i brics stavaat kraj na zapadot i usa. neznam kaj zivees i kolku imas prilika da prosetas nadvor od mkd ili usa/eu ama vo ostatokot na svetot i te kako se custuvaat promeni. eve u poslednite nekolku dena imas poseta na putin u indija kade se sto tramp zborese deka indija ke prestanat da kupuvaat ruska nafta i ke ja vratel indija i sto ti ne ispadna gluposti... afrika objavi svoj finansiski sistem i go zaobikoluva usa dolarot i swift (zatoa kurcot kon nigerija), kina odbiva da kupuva nvidia cipovi zasto imaat svoj na veke gore dole isto nivo...

ne, ne e pirova pobedata, ova e sustinska pobeda zasto dokazaa deka zapadot voeno moze da bide porazen, deka zapadot se kradci (300te miljardi), deka zapad moze da te sankcionira nemilosrdno bez poddrska na ON, deka moze da ti go skrati pristapot do tvoj pari i globalniot finanski sistem. krajniot rezultat ke bide dedolarizacija pa makar toa fatilo uste 20 godini (koga pocna da ss zbori za toa jas mislev ke fati 50, sega ne poveke od 10), zajaknuvanje na site valuti od kade imas produktivnost (hmmm, cel istok i jug) smena na nacinot na trgovija, vidi kolku farmeri vo usa i kanada nemozat da izvezat nisto zasto im se otkazani narackite, za razlika od porano koga se idese preku niven sistem i tocno znaea koj kolku nudi sega se se pravi nadvor od CME i LME.

druze ova do pred 2 god bese pocetok na krajot... za 2 god stignavme 2/3 od krajot... ako togas se spekulirase za krajot sega se gleda deka zapad puka od site shavovi...
За првиот дел, воопшто не е така. Советскиот сојуз беше на скоро секое рамниште со САД.
Преку идеологијата што ја застапуваа имаа влијание на секој континент.
На 100 километри од САД им правеа проблеми, за кои за малку Американците ќе почнеа Трета светска војна.
САД во Виетнам не изгуби заради храбрите Виетнамци.

Териториите што ги имаше Русија пред Советскиот Сојуз нема никогаш да ги врати. Одамна се завршена приказна. Барем не во свет во кој имаат за противник сила која е помоќна од нив. Без разлика на името на таа сила.

За економската моќ, трговијата со нафта, дедоларизацијата може на друга тема да зборуваме.
Се што знам е дека Западот во најмалку 2 наврати се наоѓал во неповолна позиција и од двата излегувал победник, најчесто преку војна. Така да, јас не би се надевал многу дека оддалеку превооружениот Запад ќе си отиде така лесно.

За swiftot, Африка, дедоларизацијата може на друга тема да правеме муабет. Далеку се противниците на САД да направат било што.

Ако војната продолжи вака, а тешко дека поинаку ќе продолжи, тогаш Русија би добила неколку територии со рудни богатства, Крим и тн. и тн.
Вложила, колку пари и жртви? Битно ли е, кога ќе земеш у предвид дека го добила рударски Донбас и Крим?
Ќе добие и политички поени на глобалната геополитичка сцена.

Западот до сега вложил 600+ милијарди и што ќе добие? Ништо. Само ќе изгуби политички поени на глобалната геополитичка сцена.

Еве, како ви личи на вас у моментов - споредба Европа и Русија, кој изгуби у геополитички смисол? По војнава Европа ќе ви личи дека е у ќар? Се зголеми ли свесноста у светот за моќта на Европа или се намали? Сега и по војнава, Европа е поголем или помал фактор у светот?

Ова под претпоставка дека Русија ќе ги добие териториите и оствари зацртаните точки.

Америка можеби малку прекасно, но сепак успева некако да се извлече од војнава што само заглупените идиоти од ЕУ мислат дека ја добиваат. Марии Каласи, Страмери, Макрони и слични муслимански куропушци. Секако тука е одекот на нивните небулози, кој сме приморани да го слушаме од домашните мегафони по невладините, СДСМ и слични.

Слободно може да ги ставиме на кантар и Русија, и САД и Европа пред и после војната.
Кој кај беше и кој што доби.

Само како забелешка, Американците во Авганистан фрлија 2.5 трилиони долари, пет пати повеќе отколку што ете досега потрошиле за Украина.

Кажи ми ти како и е геополитичката позиција на Русија во Кавказот, на Блискиот Исток (Сирија), влијанието врз централна Европа и спречувањето на ширење на НАТО.

Баци куран

1000003616.gif
Автоматски споено мислење:

Крим е на истото место, само што други го управуваат.
И Космет ко Крим го управуваат терористи, само не за долго

Последно уредено:
Официјално британското МОД со соопштение дека рикнал некој од нивните кој официјално бил во нивна служба на Украина.

Ајдееее па нас не убедуваа дека цело време се тепале 1вс1 и дека никако Нато не е вклучен :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom