Препорака за маска против аерозагадување

• Креатор на темата Креатор на темата nE0n1nja
  • Време на започнување Време на започнување

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.547
Поени од реакции
3.391
Локација
Скопје
Имам слабо лице и не ми дихтуваат добро ефтиниве маски, особено околу носот, стално има отвори.

Има ли некој искуство со заштитни маски поинакви од овие стандардните што се продаваат по аптекиве?

FFP3 со филтер, само се најчесто еднократни а коштаат од 100 денари до 350 денари

Ја има ли некој оваа пробано:

Pred mnogu godini ja koristev ovaa: https://respro.com/product/ce-cinqro-mask/ kupena od xmkd
Dali se osekase razlika bi ti rekol da, ama ventilite i bea slabi iako retko ja koristev za trcanje, pretezno bese za odenje.
Se slucuvase od vnatre da ziva voda da stane od kondenzacija. Isto filtrite bea reklamirani deka traat neznam kolku a realno edvaj drzese 2 nedeli.
Ja koristev nekoi 2 godini (posle toa migrirav pa nemam tolku potreba od istata)

Треба шо повеќе љуге да излегуваат низ град со вакви маски.Баш ќе биди интересно од туристички аспект а и цел свет ќе ја види сликата на нашата држава.Иначе во врска со загадувањево.Може да се спречи само со гасификација.Ево Охрид нема индустрија и депонија која би загадувала и пак после 17h смрдит трујат!Значи треба конечно да се кажи кој се најголемите загадувачи и зошто баш кога почнува грејната сезона ситуацијата нагло се влошува.Инаку џабе само кукање и празни муабети.

Треба шо повеќе љуге да излегуваат низ град со вакви маски.Баш ќе биди интересно од туристички аспект а и цел свет ќе ја види сликата на нашата држава.Иначе во врска со загадувањево.Може да се спречи само со гасификација.Ево Охрид нема индустрија и депонија која би загадувала и пак после 17h смрдит трујат!Значи треба конечно да се кажи кој се најголемите загадувачи и зошто баш кога почнува грејната сезона ситуацијата нагло се влошува.Инаку џабе само кукање и празни муабети.

Во Шкупими на пример, воопшто не е тешко да се увиди кој загадува, т.е. кои се загадувачите. Тие (загадувачите) се општо познати, само што властите нејќат да се „замараат„ па ѕвонат на погрешна врата...

„Проблемот„ настанува кога во тоа оценување ќе се впушти и локлната власт, па наместо реалните загадувачи, почнува да не‘ убедува со користење извртена логика. Кога Шилеговски беше градоначалник, не‘ убедуваше дека најголем загадувач на Шкупими биле домаќинствата (!), па дури потоа доаѓале возилата (!!) па на крај била индустријата (!!!).

Јака логика, паша зоти!...

Изгледа ова е најдоброто решение :toe:
toa i sakav da ti odgovoram ushte koja ja otvori temata, ama eve i sam si kazha.

promeni sredina ako sakash da dishish vozduh. nitu neshto kje se smeni na podobro, nitu maskata (kakva i da e) mozhesh da ja nosish postojano.

Проблемот е што секој ден со точак одам до работа и назад (вкупно саат време на точак) и паметно е да носам маска на вакви екстремни загадувања. Обичниве како што кажав не ми дихтуваат добро на лицето и пропуштаат воздух.
Затоа барам некоја подобра што може поубаво да се прилагоди на формата на лицето, има различни големини за да си одбереш најсоодветна итн..

Ама ако нема ќе се селиме, тоа е :)

Проблемот е што секој ден со точак одам до работа и назад (вкупно саат време на точак) и паметно е да носам маска на вакви екстремни загадувања. Обичниве како што кажав не ми дихтуваат добро на лицето и пропуштаат воздух.
Затоа барам некоја подобра што може поубаво да се прилагоди на формата на лицето, има различни големини за да си одбереш најсоодветна итн..

100% нема да најдеш од ниедна, се приспособуваат подобро од оние обичните ама затвораат 100%
За такво нешто ти треба со вакум :)

Или пресели се или здебели се па маските подобро ќе ти дихтуваат :D

Или пресели се или здебели се па маските подобро ќе ти дихтуваат :D
Хаха тоа второто нема шанса :ROFLMAO:

Иначе fun fact: бев петокот во Охрид, и тамо беше позагадено од Скопје. А другар денес од Белград ми пишува дека и тамо не се дишело. Толку од тоа дека само „Скопје се гуши“ ко што читаме секој ден во медиумиве.

Хаха тоа второто нема шанса :ROFLMAO:

Иначе fun fact: бев петокот во Охрид, и тамо беше позагадено од Скопје. А другар денес од Белград ми пишува дека и тамо не се дишело. Толку од тоа дека само „Скопје се гуши“ ко што читаме секој ден во медиумиве.
Епа чим е така дај да извадиме филтриве од коливе, кој кур само поише да трошат.

И може уште малце ѓубре да се увезе, еве директно на вардариште нека се пали ни фабрика не треба.

Епа чим е така дај да извадиме филтриве од коливе, кој кур само поише да трошат.

И може уште малце ѓубре да се увезе, еве директно на вардариште нека се пали ни фабрика не треба.
Зошто? Само кажувам дека и на други места е исто загадено, ако не и полошо, ама само за Скопје се збори, ако не гледа податоци човек ќе помисли дека Скопје е единствениот загаден град во државава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom