Препорака на Meтал бендови

• Креатор на темата Креатор на темата tomislayer
  • Време на започнување Време на започнување
Од кај испаднаа овие правци во метал музиката, многу чудно, на времето се знаеше што е метал и кои бендови се поим з аметал. Денес е каша попара направено.... па и многу јаки имиња на правците им дале...
Thrash/Speed

Blackend Thrash/Death пенисов ми Metal

Old School Death Metal

Melodic Death Metal
Death/Brutal Death metal
Black Metal
Thrash Death Power

Heavy Industrial

Metal core Black

Доколку ги немате слушнато, слушнете ги Gamma Ray (Power Metal, Германија) обавезно.

Да се надоврзам на последнава песна (која Каи Хансен ја напишал на времето кога бил во Helloween) со едно видео од заедничката турнеја на Gamma Ray и Helloween. Анди Дерис едноставно ја уништува песнава :tapp:

Gamma Ray & Helloween - I Want Out (live)

Препорачувам за тие шо слушаат технички дет метал.
Gorod е бенд од Франција формиран 2005-та година.
Имаат издадено три албуми, од кои најновиот му е најдобар (Со нов тапанар) :smir:

Gorod - Process of a New Decline (2009)

234814.jpg

1. Disavow Your God
2. Programmers of Decline
3. Diverted Logic
4. Rebirth of Senses
5. The Path
6. Splinters of Life
7. Guilty of Dispersal
8. Gilded Cage
9. A Common Hope
10. Watershed
11. Almighty Murderer
Шо не кажеш дека тапанарот е женско :)

...шо фали на тетрис бе?

Па најверојатно мисли заради драгонфорс и музиката на тетрисот (особено на гемчињана оние... како се викаа заборавив:)) Битно иста е музиката :)

Blotted Science (Ваљда САД зашо Вебстер свири бас)

Од САД се, Ron Jarzombek е глава на пректот. Од тука може кон други бендови да се тргне: Рон Јарзомбек - Spastic Ink, The Watchtower; Charlie Zeleny (тапанарот) - Behold... The Actropus. Итн... (препорачано за тие по технички, експериментал ствари)
Добри технички бендови:
Demilich (поише се авант-гард)
Gorguts (и овие се УЛТРА авант-гард, но првите албуми се многу квалитетен олд скул дет)
Gorod (особено новиот :))
Aghora (female fronted, со многу џез и фјужн елементи)
Canvas Solaris (Екстремно прогресивен метал :))
Negativa (истите типци од Gorguts само што се со женска пеач и исти стил бтв)
Theory In Practise (технички дет со многу нео-калсика влијание)
И last, but not least
Spiral Architect - Екстремно технички/прог, џез/фјужн метал со чист вокал, многу сличен на Ози. Ги обожавам п.с. Другите веќе сте ги препорачале :)

Spiral Architect растураат, албумот не можев со месеци од playlist да го тргнам.
За љубителите на progressive death metal - ви препорачувам да го симнете Cybion од Kalisia. На албумот имаат работено цели 8 години и ги содржи апсолутно сите метал подправци комбинирани во 20 песни кои се планирани да се слушаат како една цела песна. Имаат и многу позитивни критики добиено, а и многу високи оцени:
Spirit of Metal: 20/20
VS-Webzine: 20/20
MetalReview: 6/6
Nightfall in Metal Earth: 5/5
U-Zine: 10/10
Aux Portes du Metal: 20/20
Darkside: 10/10
La Grosse Radio: 5/5
Metal Storm: 9.6/10
Les Eternels: 19/20
French Metal: 19/20
Heavy Sound: 9,5/10
Sivosten: 9,5/10
Power of Metal: 93/100
Rock Hard Magazine France: 9/10 [ Album of the Month ]
Metal Obs': 9/10 [ Selection of the Month ]
Progressia: 9/10
Thrashocore: 9/10
Musicwaves: 9/10
Eklektik-Rock: [ Album of the Month ]

Видете на нивниот myspace само колку бендови имаат ставено во Influences. Албумот дефинитивно вреди да се преслуша.
http://www.kalisia.com/

Hour of Penance
10433_logo.jpg

Жанр: Брутален Дет Метал
Членови:
Francessco Paoli -
Вокал
Giulio Moschini - Гитара

Silvano "Nightorn" Leone - Бас гитара
Mauro Mercurio - Тапани

Претерано добар бенд , имаат издадено 2 промо албуми (Promo 2000 и Promo 2007) а покрај тоа имаат издадено и 3 целосни албуми :
Disturbance (2003)
Pageantry for Martyrs (2005)
The Vile Conceptions (2008)

Моментално се не многу активни поради страничниот проект на вокалот Франческо со групата Fleshgod Apocalypse (кој патем настапуваат во Македонија на 1 Јули во летниот клуб Хавана заедно со God Dethroned и Sacramental Blood).
Бендот е многу енергичен , и сценските настапи им се за паметење. Посебно од овој бенд би го издвоил бубњарот Мауро Меркурио кој што убедливо ја владее дуплата папуча на басот .
Еве доказ за тоа :

Едноставно вреди да се чујат.. Ја би ви препорачал новиот албум да го преслушате , бидејќи е едноставно одличен.

Hour of Penance
10433_logo.jpg

Жанр: Брутален Дет Метал
Членови:
Francessco Paoli - Вокал
Giulio Moschini - Гитара
Silvano "Nightorn" Leone - Бас гитара
Mauro Mercurio - Тапани

Претерано добар бенд , имаат издадено 2 промо албуми (Promo 2000 и Promo 2007) а покрај тоа имаат издадено и 3 целосни албуми :
Disturbance (2003)
Pageantry for Martyrs (2005)
The Vile Conceptions (2008)

Моментално се не многу активни поради страничниот проект на вокалот Франческо со групата Fleshgod Apocalypse (кој патем настапуваат во Македонија на 1 Јули во летниот клуб Хавана заедно со God Dethroned и Sacramental Blood).
Бендот е многу енергичен , и сценските настапи им се за паметење. Посебно од овој бенд би го издвоил бубњарот Мауро Меркурио кој што убедливо ја владее дуплата папуча на басот .
Еве доказ за тоа :

Едноставно вреди да се чујат.. Ја би ви препорачал новиот албум да го преслушате , бидејќи е едноставно одличен.
Ѕвериште у пичку матер прв пат гледам вакво нешто лелее :D Како може

Гледам досеа само хеви дет пауер бендови има ставено, а ништо готик индустриал итн... Ај да препорачам нешто

Deathstars (gothic industrial)

Epica (gothic symphonic)

Symphonic Black Metal:Dimmu Borgir
Melodic Death Metal:Children of Bodom,Dawn of Tears,Imperanon и Amon Amarth
Industrial Metal:Rammstein,Deathstars,Ruoska и Turmion Katilot
Death Metal:Cannibal Corpse и Deicide

Па сигурен сум дека ќе ме сватиш погрешно ама јас го слушам само она што е најдобро. Слегнував песни од сите горенаведени бендови, ѓи слушав и сватив дека неможат ни половина да се добри како Металика и Рамштеин и знаеш кои. Па дај мајка му стара малце направите споредба помеѓу:
Песна:
и Ѓубре:
Па не ме зафркавајте, кога ја свиревме со другарите песнава на Guitar Hero 3 се смеевме од што е глупа.
Па тие па Manowar од што не им текнувало наслови и текстови на песни се имаат некои по име Die for metal, Brothers of metal, Kings of metal, Gloves of metal итн.
А за тебе се гледа дека не си слушнал нешто посалам од Death Metal. Без навреда ама Death Metal е нај згрешениот правец од историјата на Рок музиката и од што се е ѓубре веќе треба да земам класик рок да слушам.

Ова повеќе го правам за да им покажам на Томи Слејр и компанијата дека не е добро на други форуми да пишуваат глупости и да ѓи вреѓат сите присуни членови на форумов и да видат дека тоа се враќа!
Абре, ти не знаеш ништо од метал. Слејер, а уште повеќе Мановар за метал имат дадено енормно многу. Но, толку си знаеш.
Иначе, можете и да идете на нешто помеко, glam/hair metal:
Tigertailz
W.A.S.P.
Twisted sister
Mottley Crue
:)

testament ne gi spomna a btw se mnogu dobri i old school i vo old school death metal Vader nemam zborovi :)

Новиов од мегадет задоволува.Доста е подобар од предходниот

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom