Препорачај што да јадам денес

• Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
КАЈ МЕНЕ ДЕНЕС НА МЕНИТО ИМАЛО ОРИЗ СО КОКОШКА ИЛИ СТЕК ВО СОС ОД ПЕЧУРКИ И ПИРЕ... ШО ДА ИЗБЕРАМ ЗА ВАС:)?

стекот да го јадеш фала богу ориз е тапа храна и не иде со леб....

За мене денес сарма кој ке ја јаде аман више..:nerv::nerv:

Колку пати досега ви се случило да ви остане неизедена храна и на крај да ја фрлите? А можете со малку додатоци да ја „дотерате„ и никој да не забележи што е тоа. Можете да измислите дури и некој нов рецепт. Пробајте – економично е и многу едноставно.

Би било добро на секои 7 дена да го претресете фрижидерот и да отстраните се што е непотребно. Но, што со неизедената храна која уште може да се јаде, но ја има недоволна за целото семејство?
Направете нешто ново –еве неколку идеи:

Остатоци од тестенини: можете да им додадете јајца и да направи омлет, или пак, да ги помешате со свеж или обарен зеленчук и бешамел сос.

Леб: ако веќе му се појавиле зелени траги од мувла, отстранете ги и исечкајте го на коцки. Пропржете го со малку зејтин и сечкано сирење и тоа ќе биде одличен појадок, со јогурт.

Месо: преостанатите ќофтиња и фашираните шницли секогаш можат да се комбинираат со варен спанаќ, грашок, морков или пченка, а со добро измечените ќофтиња можат да се наполнат палачинки или канелони. Вареното месо (пилешко, телешко, јунешко) може да се искористи за салата: додајте му свежи краставички, обарен морков, павлака, мајонез или пак, малку кромитче и печурки (свежи или конзервирани) со павлака и мајонез.

Риба: од преостанатата пржена риба можете да направите крокети така што ќе ја изроните и помешате со пасиран варен компир и јајца, па испржете. Варената риба, со маслинки и доматен сос, може да биде одличен прелив за шпагети.

Зеленчук: иситнете го, пропржете сланина, измешајте со павлака и јајца и сето тоа може да послужи како фил за лиснато тесто.

Сирење: во фрижидерот, тоа најчесто преостанува, прекриено со тенок слој мувла. Затоа, добро исчистете го, исечкајте го на коцкички, помешајте со малку путер и павлака и растопете. Така може да послужи како додаток со качамак или сос за шпагети.

Овошје: ви дошле гости, а вие немате ништо благо да ги послужите-си што имате е преостанато овошје. Исечкајте го на тенки кришки, измешајте го со суво овошје и комбинирајте со 1 топка сладолед.

Овие рецепти лично не ги препорачувам ... Но се доста економични и ќе ви заштедат и време и пари.

Секогаш купувајте помалку храна отколку што мислите дека ви е потребна, со тоа може да намалите и некој килограм.

Па, со оглед на тоа што денешниот ден веќе истече, може ли јас да прашам што да јадам утре? :)

Варен компир со месо и салата од краставици...

Јас јадам веќе...Домашно направена лазања..мхмхмх

Прилепски Ширдени ммммммм прекрансо нешто

Ладни шпагети со кечап, мајонез и изрендано сирење. Ју-пи :(

Компир манџа,брату.

Kako po obicaj testenini zasto i mi se omileni i moze da se kaze deka samo toa i jadam.Deneska ke bide potpeceni spageti so kaskaval i mnogu kecap moze uste nesto da stavam ali ne mi teknuva sega :):)

Што да зготвам денес?

eve me mene nazad na kajgana i direkno vo gurmansko katce.
mislam deka fali tema za recepti.znam deka ima mnogu strani so recepti no ..jas ja otvaram temava ovde pa ako sakate pishuvajte...ako ne ne morate.
pocnuvam od utre.vazi..mwuaaaa : DDDDD

Селско месо.....

Кромидче ситно сецкано, зејтин да не заборавам, млади лути пиперчиња да се испржат добро.Ке си ставиме малки ориз и месото претходно добро сварено, се ова да се запржи така фино, печурки , претходно направени топчиља од мелено месо и тие внатре ке ги ставиме, во мегувреме зачини сите по ред...сол, црвен пипер, бибер......Ловоров лист за посебен шмек на тавава.
Одозгора ке се нареди се ова со парчиња сланина и ке се стави да се пече па добар час и половина на тивко.Најдобро ке биде да си земете и павлака за да си го искомбинирате мевцево и можете да почнете.

Пријатен ручек......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom