Предрасуди

• Креатор на темата Креатор на темата I.S.Corleone
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
Многу ме интересира психолози ваше маслење на оваа тема. Негативни ставови-секогаш негативни?

NAJLOSO NESO!!!!bidejki predrasudite sekogas se mislenja formirani od 'oko' ili pak se gradat vrz necie dr mislenje.nema poloso...
a vo ovaj svet ima tolku mn prosti luge koi sudat pred da zapoznat nekoj..
ne mi e jasno kako nekoj mozi da gradi mislenje za mene a nema poim koja sum,kakva sum i sl...ama za toa nema lek...
predrasudite postoele i ke postojat bez razlika dali nie sakame ili ni precat:toe:mozeme samo da gi ignorirame,zaso i da sakame da gi smenime nemame nikakvi sansi!!

По предрасуди се водат само глупи луѓе. Како може да имаш веќе изградено став за некој што не го знаеш? Мене тоа мн ме иритира. :nesum:

Сите ги критикуваме оние со предрасуди, демек биле глупи, а никад не сме се забележале самите себеси, колку често градиме мислење врз туѓ став, и тоа најчесто прераскажан...таман работа за се што ствараме мислење да сме го виделе и искусиле, евентуално запознале...Мразам предрасуди, ама признавам дека сум дел од нив, а и сите сме...Зар мислите дека стварно би постоеле како такви ако не веруваме уште во нив??
Џабе се преправаме, настанати се од луѓето, и не можене да ги ,,утнеме,, признавале ние или не...

многу е полесно да етикетирраш некој одколку да се позамараш да го запознаеш. Несакам ни јс да имам предрасуди ама за да се чувствува човек подобро мора да мисли дека е подобар од некој во нешто па ствара предрасуди!

хммм, предрасуди викате, а....зашто бе толку и ставате црна етикета на оваа појава.
/// голем процент од информациите се пренесуваат преку говорот на телото. Па и без да запознаеме некој ..можеме да дознаеме нешто за карактерот на набљудуваната личност.
на тој начин почнуваме да формираме мислење за другите без да стапиме во вербален контакт си нив....
и кажете ми дали грешите ако имате лошо мислење ( предрасуда )за некој што го гледате во автобус како се издерава, врти некој квази фраерски муабети ..со еден збор малограѓанштина....јас ќе си се потпрам на моите предрасуди а за вас незнам

...друга работа, човековиот ум е многу добар во препознавање на шеми, штом еднаш сте прошле низ некоја лоша ситуција или сте имале искуство со некои " несалам луѓе" ..и штом во иднина се појави слична ситуција веднаш ви се упалува некоја црвена сијаличка и ве алармира дека веќе ова ви е познато и ви доставува информации дали ја памтите ситуацијата по добро или по лошо.и оп ете ти предрасуда.
еве мал пример....ако сте имале лошо искуство со некоја девојка или дечко ....понатака кога ќе запознаете некои нови луѓе и ако приметите некои сличности меѓу бившите и новите ...ондак почнува да ви се темни ...
нема што да гледаме толку лошо на предрасудите, едноставно тоа е еден природен систем кој се обидува да не заштити ...а тој систем работи нешто како ..."од грешките се учи"...а тука се раѓаат предрасудите

Многу негативна работа се предрасудите али ретко кој ги нема, и јас не сум 100% посто чист од предрасуди,но се трудам да ги отфрлам бидејќи можат да не доведат до донесување на погрешни одлуки

Предрасуда-неосновано мислење или став
Предрасуда-неоснована критика
Предрасуда-Глупост...:smir:

нема што да гледаме толку лошо на предрасудите, едноставно тоа е еден природен систем кој се обидува да не заштити ...а тој систем работи нешто како ..."од грешките се учи"...а тука се раѓаат предрасудите

хмм...до негде си у право, само што предрасудите не ти дозволуваат да ,,згрешиш,, т.е. поради нив не можеш да откриеш дали навистина е некој ,,грешка,,..............ако размислиш, ќе сфатиш дека 1000 луѓе ти поминале пред очи, а ти поради ,, некогашна грешка,, не си им дозволил да се истакнат...т.е. не ти, твоето его..

хмм...до негде си у право, само што предрасудите не ти дозволуваат да ,,згрешиш,, т.е. поради нив не можеш да откриеш дали навистина е некој ,,грешка,,..............ако размислиш, ќе сфатиш дека 1000 луѓе ти поминале пред очи, а ти поради ,, некогашна грешка,, не си им дозволил да се истакнат...т.е. не ти, твоето его..

токму така,
...умот се труди најдобро што може за да ги резонира работите...на сличен начин функционираат и оптичките илузии...(иако звучи како да мешам баби и жаби , сепак се работи за процесирање на информации)т.е. умот се обидува да донесе некој логичен заклучок од веќе постоечките информации, па колку и да се малку.
....тебе у глава дефинитивно ќе ти штукне некое негативно мислење изведено на тој мал број информации, а твојата кауза е таа што ќе пресуди како ќе го третира ново донесениот заклучок. некогаш ќе се потпираме на предрасудите, некогаш не.

Точно предрасудите постојат, меѓутоа не верувам дека ја имаат моќта да те ,,ослепат,, до степен до кој ти нема да резонираш правилно во врска со индивидуалните случаи. Ако е така веќе тука се работи за тешка форма на скептицизам или тврдоглавост а не за ,,обични,, предрасуди.

....тебе у глава дефинитивно ќе ти штукне некое негативно мислење изведено на тој мал број информации, а твојата кауза е таа што ќе пресуди како ќе го третира ново донесениот заклучок. некогаш ќе се потпираме на предрасудите, некогаш не.

Да да, јасно...ама што правиме со моментите што не можеме лично да ги перцепираме у реално стање, а сепак донесуваме заклучоци??
Зарем тогаш не се потпираме на она што ќе го кажат луѓето околу нас, особено оние на кои им веруваме?? И тоа е еден вид на предрасуда, и дефинитивно комплетен наклон врз неа:helou:

епа ете ти ја пак твојата кауза...да им веруваш на луѓето што веќе им веруваш.

Glupa rabota se predrasudite zosto mrazam da davam mislenje za nesto so sto ne sum dovolno zapoznaena,sekogas mi se slucilo da kazam ej da ovoj ke me zezne,ej da ovaa kakva e nikakva i ponekogas sum bila vo pravo ama toa e retkost...za sekoe mislenje moram da imam argumenti!A uste poglupoto e toa sto ponekogas ako ne i sekogas im veruvame na tie predrasudi ....zosto mnogu pati taka sum zgresila sega veruvam samo koga ke ja slusnam vistinata,ako voopsto postoi:) od luge na koi im veruvam,so drugite i ne se zamaram....:pipi:

sekoj ima predrasudi i stereotipi kon onie koi ne gi poznava. sekoj se cudi na razlicnoto i ne go razbira, no za da nemas predrasudi ne treba nisto da te cudi, tuku da svatis deka ima razlicni luge.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom