Предрасуди

• Креатор на темата Креатор на темата I.S.Corleone
  • Време на започнување Време на започнување
I am whatever you say I am.:wink:
Сите имаме милион предрасуди за секоја минимална разлика околу нас, за тоа зошто некој избрал денес да биде црвен наместо црн.Да се потруди човек да разбере некој е една од најтешките работи на светот, посебно во свет кој што никој за ништо не се труди, туку само го пласира она што мисли дека светот го смета за забавно за да се провлече со поинтересните етикети.

Јас лично, минам граници само со луѓето кои што ми изгледаат доволно интересни (конзумерството владее :)) и воопшто не се обидувам со оние кои што после две реченици не ми задржале внимание.
Предрасудите се дел од она кои сме и што сме, без разлика дали ние им ги даваме на луѓето или они ни ги даваат нас.
Истото срање е само во друго пакување на елегантно јадење гомна.:pipi:

Rasizmot e isto taka del od taa tema a nekoi predrasudi nie nikogash nema da mozeme da gi prifatime od edna edinstvena pricina,nashata svest ne e na nekoe visoko nivo?Ovde ne treba da gi stavame site vo ist kosh ama vistinata e taa,deka mnogu razlichno go gledame svetot od ostanatite narodi! Bi bilo dobro koga bi nemale predrasudi,koga site isto ke gi gledame,koga ke gi prifatime lugeto kakvi se iako ne sme nie nishto podobri od niv?!

Да, јебига, имам предрасуди. И ме мрзи да се замарам да ги тргам. Идам еден ден накај читална и на клупата оддалеку глеам седи циган. И тогаш ми се јавија у глава прадрасудите за цигани, за кои не бев доттогаш свесен дека дотолку сум ги имал, арно ама, кога се приближив поблиску, видов дека циганот е еден дечко шо стално доаѓа да учи у читална, студира медицина, има 3 тона пари и баш е ок. И тогаш сфатив колку различно гледам на дечково, а колку на циганите општо, и тогаш сфатив колку предрасуди имам за циганите. А ако имам за циганите, тогаш имам уше 3 тона и за другите. And that got me thinking...

Боље да имам предрасуди и да сум свесен дека ги имам, него ли да глумам лудило дека немам. Човечки е да се има предрасуди, иако е комплетно неправилно. Зашто да глумам дека немам? За тапшање по рамо? Зашо е `ин` да си наводно без предрасуди, а у живот да немаш седнато на кафе со некој циган, да немаш ниту еден циган ниту за познаник, а камо ли за другар? За мување циганка/циган, и да не правиме ич муабет нели... Сите можеме да претпоставиме колку од луѓево шо постираа дека предрасудите се срање се имаат забављано со циганка/циган...
Да не се разбереме погрешно, можда и некој циган/ка го чита ова - не сакам да навредам никого. Неам нишо против циганите или било кој. Ги спомнав само како пример за моите комплетно неосновани и неточни предрасуди. Да имаше црнци у Скопјево, постов ќе беше за црнци. Да имаше индијци у Скопјево, ќе имав предрасуди за индијци. Ама нема.

Поентата ми е дека најголемо срање е да го нарекувам црнецот `african-american` наместо црнец. Поголем расизам и повеќе предрасуди од тоа амин. Секој жив радник, морон, деген на планетава без дискриминација го нарекувам и му се обраќам со `радник`, `морон`, `деген`, `ретардиран`, `штакар`, `4eyes`, `сушка`, `свиња`, `блед` и слично, без да се замарам со етно-расистички прашања. А кога природно ќе ми дојде на црнецот да му кажам црнец... СТОП!!! Он е црнец и не смеам да му кажам `црнец`, туку треба да му се обратам на посебен начин, треба да му речам `аfrican-american`, треба да го третирам посебно. Дискриминација по дефиниција. Не батка... Ќе си го дискриминирам него и ќе си имам предрасуди за него како што си ги дискриминирам сите и си имам предрасуди за сите. И тоа ќе продолжи да трае се дури си ги имам предрасудите и дур не се ослободам од нив... И нема да глумам дека ги немам.:pipi:

Predrasudi = strav od nepoznatoto... koj ima predrasudi e pichka kraj priche :tv:

Ухуууууууууу... Јас сум пичка... Фрлете некоја лезбејка навака... ;)

Постојат два вида на предрасуди
1. Оние базирани врз основа на свои мислења така наречени лични предрасуди
2. И предрасуди базирани на мислењата наметнати до останатите така наречени наметнати или незасновани предрасуди

Прашањето е кои се позитивните? Дали се добри едните или другите? Што како зашто?
Пред се сите ние сакале или не ги слушаме мислењата на нашите пријатели и воопшто на сите луѓе со кои што стапуваме во контакт, ги регистрираме. Сакале ние или не истите тие мозокот ги проверува и ги забележува предрасудите кај она(најчесто личноста) за што се правени предрасудите или ги отфрла, добро е секогаш да е вака но најчесто луѓето мислењата ги базираат врз основа на туѓи предрасуди не свои. Не ги оправдувам ниту своите предрасуди најчесто знаат да не излажат.
-Око лаже знаеле да кажат старите...
И тоа е така нема некој кој што може да го докаже спротивното, честопати сме сведоци и самите ние на ситуации во кои за некого сме имале лош прв впечаток а потоа кога сме го запознале сме се увериле во спротивното. Така да иако постојат во секој случај се повеќе и повеќе треба да ги отфрламе или да дадеме шанса на поединците да не уверат во спротивното доколку не успеат да го докажат тоа или пак не се ни обидуваат предрасудата треба да прерасне во факт

Постојат два вида на предрасуди
1. Оние базирани врз основа на свои мислења така наречени лични предрасуди
2. И предрасуди базирани на мислењата наметнати до останатите така наречени наметнати или незасновани предрасуди

Прашањето е кои се позитивните? Дали се добри едните или другите? Што како зашто?
Пред се сите ние сакале или не ги слушаме мислењата на нашите пријатели и воопшто на сите луѓе со кои што стапуваме во контакт, ги регистрираме. Сакале ние или не истите тие мозокот ги проверува и ги забележува предрасудите кај она(најчесто личноста) за што се правени предрасудите или ги отфрла, добро е секогаш да е вака но најчесто луѓето мислењата ги базираат врз основа на туѓи предрасуди не свои. Не ги оправдувам ниту своите предрасуди најчесто знаат да не излажат.
-Око лаже знаеле да кажат старите...
И тоа е така нема некој кој што може да го докаже спротивното, честопати сме сведоци и самите ние на ситуации во кои за некого сме имале лош прв впечаток а потоа кога сме го запознале сме се увериле во спротивното. Така да иако постојат во секој случај се повеќе и повеќе треба да ги отфрламе или да дадеме шанса на поединците да не уверат во спротивното доколку не успеат да го докажат тоа или пак не се ни обидуваат предрасудата треба да прерасне во факт

По дефениција ниедна предрасуда не е добра, но веке кога ги има многу е важно како реагираме на нив. Дали дозволуваме целосно да не совладат или знаеме да ги контролираме.

П.С. Инаку кај мене најчесто се присутни
"1. Оние базирани врз основа на свои мислења така наречени лични предрасуди" ... и што да кажам. "Не ги оправдувам ниту своите предрасуди најчесто знаат да не излажат" - мене не, барем за сега:toe:.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom