Предлог лаптоп

• Креатор на темата Креатор на темата stk
  • Време на започнување Време на започнување

stk

Programmer
Член од
15 ноември 2009
Мислења
26
Поени од реакции
3
Здраво,

Бидејќи не се разбирам многу со хардвер, би ве замолил да ми предложите некој лаптоп до 36000 денари.

Значи потребен ми е лаптоп за:
  • Програмирање
  • Интернет (facebook, youtube и т.н.)
  • Гелдање филмови
Или кажете ми каков лаптоп да барам (колку RAM меморија, каква графичка, процесор...)
Ви благодарам на разбирањето.
Поздрав ;)

Штом не ти треба за игри, Интел вградена ХД 4000 Ivy Bridge платформа ќе ти врши работа.

Процесор, по можност да е Intel Core i5 (3320M... мoже и 3230М/3210М).... Ако нема со таков процесор и ако е Intel Core i3, да е барем 3130М или 3120М.

За РАМ меморија, барем 8 гига. 4 не се доволно. Денеска самиот оперативен систем без ништо да прави зафаќа гига, гига и пол само на idle без ништо уклучено. Исто да гледаш за фреквенцијата за пристап на податоците на РАМ меморијата (да е по можност 1600 MHz, иако и 1333 MHz e OK). Ама барај со 1600. И да е DDR3.
И гледај да има алуминиумско куќиште. Мене многу ми значи лаптопот да не загрева. :pipi:

Мене ми кажаа дека ако сакам да имам лаптоп и да не мора да го менувам следните 5 години, треба да ги има перформансите кои ги напишав.

Ако му е само за филмови, програмирање и интернет тогаш 4GB RAM се доволни и за наредни 5год. Впрочем и Windows 8 помалку рам користи од Windows 7. Така да не значи дека во иднина оперативните системи задолжително ќе бараат повеќе рам.

Нормално дека е подобро да се има 8GB од 4GB RAM, ама во случајов не гледам потреба од повеќе од 4GB.

Доволни се 4GB

Па да, ако дизајнираш во Пеинт и програмираш во command prompt.

Дај не се циганчете за 2000 денари за +4 гига меморија, смешно е на овие цени.

И гледај да има алуминиумско куќиште. Мене многу ми значи лаптопот да не загрева. :pipi:

Kaj mene gorniot del(okolu tastatura,touchpad) e od aluminium.ali pocna bojata da se lupi okolu touchpad,a samo 1 godina e star laptopot.ke treba da go farbam :D.

Па да, ако дизајнираш во Пеинт и програмираш во command prompt.

Дај не се циганчете за 2000 денари за +4 гига меморија, смешно е на овие цени.

Wat? Дизајнирање, програмирање, рендерирање итн. се CPU demanding и во зависност GPU demanding tasks. 4GB RAM е и тоа како доволно за побарувачките на @stk. Гејмингот претставува една од најстресни ситуации за рамот, графичката и процесорот па пак е доволно 4GB RAM. Само BF4 до сега успеа да стигне до 5.5GB RAM и COD Ghosts што се исфолираа со 6GB RAM, а си немаше врска тоа.

Дизајнирање, програмирање

CPU + Memory demanding

Само BF4 до сега успеа да стигне до 5.5GB RAM и COD Ghosts што се исфолираа со 6GB RAM, а си немаше врска тоа.

Додај на ова уште околи 1 Гига системска меморија и уште околу еден Гига на разноразни програми што вртат во позадина (антивирус, Скајп и слично) и си дошол до 8 Гига.
На буџет од 36.000 денари да земеш 4 Гига РАМ е тежок промашај.

Wat? Дизајнирање, програмирање, рендерирање итн. се CPU demanding и во зависност GPU demanding tasks. 4GB RAM е и тоа како доволно за побарувачките на @stk. Гејмингот претставува една од најстресни ситуации за рамот, графичката и процесорот па пак е доволно 4GB RAM. Само BF4 до сега успеа да стигне до 5.5GB RAM и COD Ghosts што се исфолираа со 6GB RAM, а си немаше врска тоа.

Процесорот најчесто не е инката во целиот систем.
Инката се мемориите.

А ако сакаш да програмираш, без 8 ГБ (јас би рекол и 16), и да бидеш и клиент, и сервер, и база на податоци сервер, и тест машина, малку станува бавно.

Замисли развиваш веб апликација, и ги имаш вклучено сите можни пребарувачи, барем 10ина страни со помош (Пола од нив ЈуТуб), нешто пее во позадина, па малку скајп, итн итн. Програмирањето, и развивањето софтверски решенија не е изолиран процес, а комбинација од барем 10ина гладни за меморија процеси. :)

пс. МсЕСКјуЕл најчесто не знае да си ја празни меморијата, и оп некојпат ќе видиш користи 2+ ГБ рам, само за да имаш брзина додека тестираш. (теоретски пример).
--- надополнето: 5 февруари 2014 во 09:40 ---
Случајно погледнав, утринава само тестирам фронт енд и кориснички интерфејс.
А каков ќе биде резултатот да има едно Вижуал студио со МССКјуЕл во позадина и некоја апликација која анализира нешта од базата на податоци?

kACdaYI.png

CPU + Memory demanding
Додај на ова уште околи 1 Гига системска меморија и уште околу еден Гига на разноразни програми што вртат во позадина (антивирус, Скајп и слично) и си дошол до 8 Гига.
На буџет од 36.000 денари да земеш 4 Гига РАМ е тежок промашај.

Заедно со целиот систем BF4 стигна до 5.5GB

Процесорот најчесто не е инката во целиот систем.
Инката се мемориите.

А ако сакаш да програмираш, без 8 ГБ (јас би рекол и 16), и да бидеш и клиент, и сервер, и база на податоци сервер, и тест машина, малку станува бавно.

Замисли развиваш веб апликација, и ги имаш вклучено сите можни пребарувачи, барем 10ина страни со помош (Пола од нив ЈуТуб), нешто пее во позадина, па малку скајп, итн итн. Програмирањето, и развивањето софтверски решенија не е изолиран процес, а комбинација од барем 10ина гладни за меморија процеси. :)

Нормално дека за multitasking е потребно повеќе RAM и за такви сложени операции ко ти што ги наброја. И претходно на форумов имам спомнато дека повеќе рам е потребно за multitasking.

@stk треба да потенцира за какво програмирање станува збор, јас претпоставувам дека мисли на C, C++, Java итн. на Eclipse.

Како и да е, јас директно на @stk не му предложив 4GB RAM, ниту некаде сум спомнал дека мора да одбере 4GB RAM и во никој случај повеќе. Туку само на @langelina и одговорив во врска со нејзината констатација дека е недоволно 4GB RAM.
--- надополнето: 5 февруари 2014 во 10:01 ---

Windows 7?

Здраво,

Јас се извинувам што не бев конкретен во моите потребите.
Како прво лаптопот не ми е за игри.

Програмирање

Кога станува збор за програмирање, @OMGWTFBBG да точно е дека ќе програмирам во C, C++, Java и ги користам CodeBlocs и NetBeans сега за сега. Заборавив да потенцирам на почеток дека понекогаш работам и веб дизајн.
Со тек на време ќе почнам да проучувам и други програмски јазици, софтверски алатки.

Интернет

Јас додека сурфам на интернет секогаш имам отворено минимум 3-4 табови. Мене ми е потребно кога отворам преку 5-6 табови да не ми успорува многу. Често слушам музика на youtube и во меѓувреме проверувам mail, facebook, читам вести и т.н.

Филмови

Секако не е потребна којзнае каква графичка за гледање филмови. Но јас често гледам филмови во BluRay издание.

Тоа е се што ми треба.

Поздрав ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom