Правосуден испит

Mozebi zaedno so studijata na slucaj se zasto na vkupen broj na prasanja dava vkupno prasanja 2.133 a predhodno mislam deka pisuvase 1.980.

Megutoa i vo samiot zakon za pravosuden ispit vo clen 20 stav 8 stoi deka :
Бројот на прашања и студии на случај во базите од ставот (6) на овој член се зголемува за 10% годишно, почнувајќи од 2015 година.

Taka da mozebi prasanjata vo 2015 godina moze da bidat zgolemeni za 10%.

Не се зголемени прашањата, туку се придодадени студиите на случај и кај граѓанско и кај кривично. Прво проверувајте ги работите, па потоа коментирајте. Не ширете паника напразно...и без тоа сме под голем стрес сите што се подготвуваме за полагање. Поздрав

Najiskreni cestitki na site koj uspesno go polozija pravosudniot!!!!!!!!!!!
ajde sega neka spodelat kako pominale :)

Не се зголемени прашањата, туку се придодадени студиите на случај и кај граѓанско и кај кривично. Прво проверувајте ги работите, па потоа коментирајте. Не ширете паника напразно...и без тоа сме под голем стрес сите што се подготвуваме за полагање. Поздрав

Не шири ме паника, овој форум е токму за тоа да споделуваме се во врска со темата, подоцна и јас видов дека се додадени студиите на прашањата, зошто мислев дека прашањата и студиите ќе бидат одделно подели како два дела. И секако факт е дека прашањата ќе се зголемуваат согласно законот за правосуден испит за 10% почнувајќи од 2015 година.

Се извинувам искрено ако некој од членовите на форумот се најде во состојба на паника поради моето мислење дека се зголемени прашањата.

Поздрав,

Последно уредено:
Колешке, ма дај те молам, за каков ГОЛЕМ стрес зборуваш?
Или уште подобро: КОЛЕШКИ И КОЛЕГИ, за каков тоа СТРЕС Вие зборувате, за каква тоа ПАНИКА вие зборувате?
СИТЕ прашања се јавно достапни, вклучувајќи ги и студиите на случај, си ги одговарате прашањата, си ги РАЗМЕНУВАТЕ ОДГОВОРИТЕ по e-mail („еве ти ги моите одговори граѓанско, сега дај ми ги твоите одговори по меѓународно“) и успешно го полагате испитот. Тоа е тоа. ГОЛЕМ СТРЕС беше кога се полагаше УСМЕНО, пред ДВАЈЦА (НЕКОГАШ И ТРОЈЦА) СУДИИ, и од сите страни те бомбардираат со прашања и потпрашања, не знаеш на кое прашање попрво да одговориш! УШТЕ ПОГОЛЕМ стрес беше кога треба да седнеш да полагаш Уставно пред Иџет Мемети, кога треба да седнеш да полагаш Трудово пред Николчо Николовски, или пак Граѓанско пред Фаик Арслани!!!
Следниот пат кога ќе плачиш на форумов дека си под голем стрес, прво прашај ги оние што полагаа по стариот Закон за правосуден испит, како им беше нив, па после слободно пишувај!
Поздрав.

Или уште подобро: КОЛЕШКИ И КОЛЕГИ, за каков тоа СТРЕС Вие зборувате, за каква тоа ПАНИКА вие зборувате?
СИТЕ прашања се јавно достапни, вклучувајќи ги и студиите на случај, си ги одговарате прашањата, си ги РАЗМЕНУВАТЕ ОДГОВОРИТЕ по e-mail („еве ти ги моите одговори граѓанско, сега дај ми ги твоите одговори по меѓународно“) и успешно го полагате испитот. Тоа е тоа. ГОЛЕМ СТРЕС беше кога се полагаше УСМЕНО, пред ДВАЈЦА (НЕКОГАШ И ТРОЈЦА) СУДИИ, и од сите страни те бомбардираат со прашања и потпрашања, не знаеш на кое прашање попрво да одговориш! УШТЕ ПОГОЛЕМ стрес беше кога треба да седнеш да полагаш Уставно пред Иџет Мемети, кога треба да седнеш да полагаш Трудово пред Николчо Николовски, или пак Граѓанско пред Фаик Арслани!!!
Следниот пат кога ќе плачиш на форумов дека си под голем стрес, прво прашај ги оние што полагаа по стариот Закон за правосуден испит, како им беше нив, па после слободно пишувај!
Поздрав.

Колегата не мора да се однесува како товарот за вака донесениот закон за правосуден испит да го носам јас на моите две рамена.
Законот не сум го предложила јас, уште помалку сум учествувала во гласањето на истиот.
Многу несоодветно ниво на кореспондирање за припадник на академската заедница, па уште и од редовите на нашава фела...

П.С. Колеги ви посакувам успех во учењето и секако-најпозитивни резултати на испитот што претстои.

Последно уредено:
Прашање за сите колегии кои полагале студии граѓанско и кривично, дали при одговарање на прашањата од студиите може да се користат законите.

Поздрав.
Не се зафркавате бре луѓе, какви стресови имате со ова идиотско полагање? На тацна имате прашања, на кои имбецилно молите некој да ви ги прати одговорите, не ве разбирам. Некој ви вика еве ти прашања, одговори ги, набубај ги и можеш да бидеш адвокат, а некои од вас овде кукаат за стресови, немање време и бараат по меил одговорени прашања.
Седи пред судиине што ги наброја во постов или пред Беса Адеми по граѓанско, со потпрашања во едно прашање или со Иџет кога одговараш трошоци во управна постапка, и успат те носи низ трудово право за распишување оглас за малцинства, право на сопственост по Конвенцијата и завршува со избор на судии во Апелационен суд кој не е е со мнозинско македонско население- да ја објасниш постапката. Претходно Јово Вангеловски на памет ти бара член од КЗ, со поставени примери од пракса, а за Николчо муабет да не правам, од најлесно за учење трудово го прави отров.
Така да ќутете, седете и учете, не кенкајте како деца.

Колеги една работа остана нејасна.Дали доколку полагаме писмено во февруари и не положиме имаме право и наредните две сесии да полагаме или во три сесии само еднаш имаме право да полагаме.има ли некој информација за ова?

Колеги по кривично дали го користите ЗКП 1997 првичниот или со неговите измени и дополнувања т.е. Пречистен текст, на пр. прашање 20.главниот претрес мора одново да почне и сите докази да се изведат повторно,ако траело подолго од 60 дена или 1 месец?
и дали ке сака некој да ми ги прате одговорите по мегународно право на маил sanja_st_88@hotmail.com позз и со лесно

Колеги по кривично дали го користите ЗКП 1997 првичниот или со неговите измени и дополнувања т.е. Пречистен текст, на пр. прашање 20.главниот претрес мора одново да почне и сите докази да се изведат повторно,ако траело подолго од 60 дена или 1 месец?
и дали ке сака некој да ми ги прате одговорите по мегународно право на маил sanja_st_88@hotmail.com позз и со лесно
Што ќе ви се стари закони? Новите треба

Колега, мене не ми требаат старите Закони, но имаме прашања од ЗКП 1997. и дали ке сака некој да ми каже
позз

precisteniot tekst od 2005

Kolegi samo da ve informiram deka vcera se javiv vo Ministerstvo za pravda i me informiraa deka polaganjeto ke zapocne na 13ti fevruari so ispitot trudovo. Isto taka mi kazaa deka redosledot na ispitite bi trebalo da e ist kako vo dekemvriskata sesija (odnosno trudovo-gragansko-krivicno-ustavno-trgovsko). Sekako ne mi kazaa kakov ke bide tocno rasporedot, bidejki sekoj den vetuvaat deka ke stavat na sajtot ali nesto malo morgen.

Vo odnos na dekemvriskata sesija jas kolku sto znam poveketo uspesno go zavrsile teoretskiot del od ispitot, a dosta padnale barem po eden predmet koga stanuva zbor za studijata za slucaj. Koga ja polagate studijata na slucaj na PC imate osnoven tekst na zakonot, i posebno sekoja izmena. Pa bi vi preporacala ako ucite od precisteni tekstovi, pred polaganje na ovoj del da otvorite da vidite barem so koja izmena sto se promenilo za da znaete kade da go barate odgovorot.

Gragansko i krivicno me predupredija deka bile opciite t.n. Rodna style (za onie koi studirale po EKTS na Praven ke im e jasno). Znaci se razlikuvale vo sitnici. Taka sto ucete od zakoni bukvalisticki (imalo razliki od tipot na ednata opcija ima "i vo drugi slucai predvideni so zakon", druga nema). Imalo prasanje gragansko za spor od mala vrednost kolkava e granicata i opcija a) 180 000 denari, b) 180 000,00 denari. I sega toa e moronluk neviden posto sekoj pismen znae deka brojkite se isti, ali vo ZPP kako i vo site drugi zakoni broevite se bez decimali, taka sto pod a e tocen odgovorot pretpostavuvam.

Ako nekoj ima poveke informacii, please do share.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom