Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Би замолил некој што се разбира да и даде совет како да започнам постапка за промена на презиме. Каде треба да се обратам и кои документи ми се потребни?

Благодарам однапред.

П.С. За да не си помисли некој нешто, само сакам да го превземам презимето на мајками од лични причини.

Би замолил некој што се разбира да и даде совет како да започнам постапка за промена на презиме. Каде треба да се обратам и кои документи ми се потребни?

Благодарам однапред.

П.С. За да не си помисли некој нешто, само сакам да го превземам презимето на мајками од лични причини.
За тоа ќе одиш у матично, таму ќе си прашаш што треба за промена на презиме. Ваљда треба у телевизија да одиш, не знам дали по општиниве имаат канцеларии за тоа ( ако си од Скопје ). Инаку ако си полнолетен имаш право да си смениш и име и презиме како сакаш.

Поздрав :)

Oбратете се во Основен суд, побарајте литература со такови наслови, Управа на царина,Комисија за хартии од вредност
...Друго не ми текнува:helou:

Mалце со каснење ама благодарам

Се надевам дека некој од вас ке има поголемо познавање од мене околу овој проблем: (се извинувам ако е off-topic прашањево)

Личност која е во блиска роднинска врска со мојата девојка, страшно скандалозна жена, ме малтретира мене и девојка ми, заканувајки се по телефон, правејки скандали околу нашите познати и сл. Мојата девојка не сака да има контакти со неа, а од друга страна се плаши да ги прекине на дрзок начин, познавајќи со каква жена си има работа, и е убедена во тоа дека, доколку би биле (ние двајца) дрски со неа, ке направиме уште поголеми проблеми. Овој проблем оди до степен на семејно замешување, и мене ми стана личен и сакам да најдам начин да ја тргнам таа жена, прво од мојот, а и од животот на девојка ми.

Се надевам дека доволно јасно го опишав проблемов, се работи за навистина сериозен проблем, и најискрено би ве замолил за правен совет, доколку некој знае.

Однапред благодарен,
Кирил

Можеш да бидеш малце попрецизен околу малтретирањето? Ако не се работи за физичко (се надевам дека не) малтретирање, можеш да размислиш да тужиш за навреда или клевета нормално ако постои основ, но не ти препорачувам поради одмаздољубие и бес да влегуваш во процес кој е доста скап и имаш шанси да го изгубиш. Прво побарај друго решение, судот остави го како последна алтернатива.

Поздрав,:smir:

Нормално, прво збори со убаво, е сега ако продолжи тетката да малтретира, тогаш нема друго решение, ќе треба да ја пријавиш....со кривична пријава (само гледај да те нема на ТВ).

Збори со убаво првин, па потоа ќе си пријавиш во полиција, па нека и се прошета некој инспектор таму, кој ќе мора да состави службена белешка околу тоа, и дури потоа ќе има од твоја страна пријава за вознемирување (можеби и закани вие си знаете).
Толку и така.

Abe ja da prasam, kaj gi objavuvat na internet odlukive od ustaven sud, od pred nekoe vreme e ponistena odredba od zakonot za budzet za visinata na hranata i prevozot, i kolku sto znam sega nema vrz osnov ana sto da dobivame prevoz i hrana ( barem taka vikaat ) ama ne mozam da ja najdam nikade odredbata - odlukata na ustavniov sud

Inaku koj ne znae, rabotave bes sto bese fiksno odredeno kolku ce imas hrana i prevoz ( za budzetari ) a barem kaj nas vo kolektiven stoi deka treba da mi placaat za prevozot trosoci za javen prevoz ( sto se okolu 2000 denari) a ne kako sega 900

Хранарина и патарина ќе се покачува, а не сте земале од април, и ќе ги добиете сите комплет покачени.
Хранарината е 2300 ден. мислам кај вас, а превозот се брои најефтиниот (одење и доаѓање). Значи автобуска карта.

Мора да се закаже за лична па да чекам месеципол па да се сликам или можам ако сакам еве утре да отидам и да ме сликаат.

ПС. Бев на 27 мај да се сликам ама тогаш уште бев малолетен и се бараше присуство на двајцата родители, ама само со еден бев и ми дадоа еден лист со печат нешто беше да дојдам наредните денови да не се замарам со повторно закажување. Прашањето ми е дали можам уште тој лист да го искористам?

ППС. Треба и за пасош да се закаже или можам да се сликам било кога?

ПППС. Знам дека тупам ама едно од двеве ми треба најдоцна до 1 август негде а си немам блага везе со овие државни работи.

фала однапред

Хранарина и патарина ќе се покачува, а не сте земале од април, и ќе ги добиете сите комплет покачени.
Хранарината е 2300 ден. мислам кај вас, а превозот се брои најефтиниот (одење и доаѓање). Значи автобуска карта.
Vidi sega, davaat hrana i prevoz ama po staro, znaci koj go e*e sudov. Demek sega izgleda se vadat na toa deka nema stavka u zakonot za budzet po koja da dadat pokaceno.
Ama me kopka i edna druga rabota, neli bese ako se ukine nekoja odluka od zakon na ustaven sud deka treba da se obestetat retroaktivno ostetenite od takov nepravilen zakon. Posto po ova nie do sega sme bile osteteni, ni davale pomalku pari. Arno ama kaj nas nikoj ne prasuva izgleda za ova, site glavata u zemja, si ja cuvaat stolicata a ako prasa nekoj fala :toe:

P.S. za Maarko, prasanjevo pojma nema, toa najubavo da odis tamu da prasas, tamu e luda kuca brat :) Toa za LK, a za pasos treba da zakazes i se ceka znam bajagi, ne znam do avgust dali ce zavrsis, sega e guzva, site zapnuvate sega da vadite

Мора да се закаже за лична па да чекам месеципол па да се сликам или можам ако сакам еве утре да отидам и да ме сликаат.

ПС. Бев на 27 мај да се сликам ама тогаш уште бев малолетен и се бараше присуство на двајцата родители, ама само со еден бев и ми дадоа еден лист со печат нешто беше да дојдам наредните денови да не се замарам со повторно закажување. Прашањето ми е дали можам уште тој лист да го искористам?

ППС. Треба и за пасош да се закаже или можам да се сликам било кога?

ПППС. Знам дека тупам ама едно од двеве ми треба најдоцна до 1 август негде а си немам блага везе со овие државни работи.

фала однапред

Мораш да закажеш прво. Ќе ти дададт дата и точен час за сликање, па откога ќе те сликаат ќе ти закажат термин кога да ја подигнеш личната карта. Рачунај две недели по сликањето (бар мене така ми рекоа).

Јави се на овој број за закажување:

Министерството за внатрешни работи од 01.09.2007 ќе го стартува новиот бесплатен телефонски број “0800 192 92“ наменет за граѓаните во Република Македонија. Целта на профункционирањето на оваа нова телефонска линија е да се забрза, но и олесни за граѓаните, постапката за вадење патни исправи.
На телефонскиот број граѓаните од целата држава ќе можат да ги добијат сите релевантни информации за процедурата за вадење патни исправи. Наедно, МВР уште еднаш ги известува граѓаните на Р. Македонија дека ТЕЛЕФОНСКОТО ЗАКАЖУВАЊЕ Е ЗАДОЛЖИТЕЛНО ЗА СИТЕ ОНИЕ ШТО САКААТ ДА АПЛЦИРААТ ЗА ДОБИВАЊЕ НА ПАТНА ИСРПАВА.

Мораш да закажеш прво. Ќе ти дададт дата и точен час за сликање, па откога ќе те сликаат ќе ти закажат термин кога да ја подигнеш личната карта. Рачунај две недели по сликањето (бар мене така ми рекоа).

Јави се на овој број за закажување:

Министерството за внатрешни работи од 01.09.2007 ќе го стартува новиот бесплатен телефонски број “0800 192 92“ наменет за граѓаните во Република Македонија. Целта на профункционирањето на оваа нова телефонска линија е да се забрза, но и олесни за граѓаните, постапката за вадење патни исправи.
На телефонскиот број граѓаните од целата држава ќе можат да ги добијат сите релевантни информации за процедурата за вадење патни исправи. Наедно, МВР уште еднаш ги известува граѓаните на Р. Македонија дека ТЕЛЕФОНСКОТО ЗАКАЖУВАЊЕ Е ЗАДОЛЖИТЕЛНО ЗА СИТЕ ОНИЕ ШТО САКААТ ДА АПЛЦИРААТ ЗА ДОБИВАЊЕ НА ПАТНА ИСРПАВА.

Закажав за лична карта на 15 Јануари....ми рекоа да се сликам за л.к. на 23 Март.....а ја земав на 7-8 Април....што ти е држава....еее.

Струмикс.. мислам и останатите...
дај нешто што има закон или сеедно за нарушување на приватноста, следење, психичко малтретирање, досаѓање на телефон и замарање?
како оди постапка и такви ствари... ?

Струмикс.. мислам и останатите...
дај нешто што има закон или сеедно за нарушување на приватноста, следење, психичко малтретирање, досаѓање на телефон и замарање?
како оди постапка и такви ствари... ?

Тие работи спаѓаат дури и во кривични дела...земи си Кривичен закон и Закон за кривична послтапка...и поведи постапка ако мислиш дека имаш аргументи...:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom