Правилно апсење или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Brutus
  • Време на започнување Време на започнување
Како прво, нема дел од видеото каде го направила прекршокот, па да се процени кој е крив. Можеби е една од тие улици со 12 ленти и 6 секунди за пешак да помине. Можеби кога тргнала и било зелено, па на сред улица се сменило во црвено?
Видеото покажува само прекумерна сила на човек кој неможе да се одбрани. Можеби е ментално пореметена личност? 66 години човек, може баба да му биде на цајканот не мајка, а тој се понаша као член на ИСИС да е.
Стварно ме интересира дали вака ќе постапел ако наишол на исто понашање ама од синовите на некои таму заштитени тајкуни.
Копилиња, си мислат ако имаат значка и пиштол се над сите.
А мене ме интересира ако во моментот кога поминувала на црвено по некоја случајност ти да си возел и да си а качил на хаубата, дали вака ќе мислеше или ќе и пцуеше се по ред.
Друго, кај виде ти прекумерна употреба на сила? Полицаецот 5 пати и рече да застане, она се праве на три и пол. Проба да ја застане, не сакаше. Шо требаше да направе?
Мада мене ми изгледа дека на тетката не и се сите на број. А има и такви особи кој ем се криви ем тебе те напаѓат. На пример фаќаш тетка како те краде у маркет, она ти се дере зошто и ја проверуваш ташната.
А тоа како ќе постапел со овој, со оној е друг муабет. Тука се зборува за овој настан и постапката на полицаецот.

Јас мислам дека се ова се случува заради напредокот на технологијата. Претходно немаше шанси да видиме вакво нешто на ТВ т.е. многу ретко се случувало тоа (случајно као фати некој репортер или ако МВР намерно снима). Сега секој има камера, се снима од разни агли и еве и полицајците имаат камери на нив па ни даваат first pеrson view. Луѓето конечно дознаа како изгледа вистинско апсење и точно е дека не изгледа пријатно! Не дај боже сила да треба да се употреби а да има камера одма следуваат циркузи. Дали требаше толку да го тегнат или не требаше. Дали требаше да му удри бокс, клоца и тн. Од една страна е добро што има камери затоа што нема веќе такви идиотштини како порано што правеле некои цајкани - стоиш мирен дигаш раце а летаат шамари и боксови од страна на цајканите, а од друга страна сега за најобично апсење се дебатира дали премногу му ја стегнале раката на некој што мавтал со нож и се понашал ко лудак и претходно ги довел во опасност другите луѓе околку него.
Во конкретниов случај не знам зошто го нема првиот дел од снимката каде жената го прави прекршокот (малку е чудно тоа?). Сепак ако направила прекршок требаше да застане. беше предупредена сто пати и не се работи само за тоа туку почна и да удира во еден момент а и цело време викаше не ме малтретирај!? Тоа не е нормално однесување и плус такво однесување го прави човек уште повеќе сомнителен, а женава не беше толку стара за да речеме дека е излапена.

Ова не е полициска бруталност. Ова е идиотизам, простоќа, лечење комплекси, отсуство на човекови вредности...
Патем, не ја знаеме целата приказна што било претходно за да судиме. Како и да е, реакцијата е претерана.

Не мешајте ПРАВНО и ПРАВЕДНО.
Може, пример, патриотите утре ќе предложат закон за затвор за сите што ќе поминат на црвено светло. Ментолите што седат у парламент фино лепо ќе го исгласаат ! ( тој што мисли дека не можат такво нешто, нека ми реплицира, да му објаснам дека тероретски можат).
И сега што правиме ? Ќе пикаат по затвори за поминување на црвено оти е согласно законот ? Правно Е, ама не е праведно !!! Толку.

Инаку, вакво нешто тешко ќе се случело во минатото. Ни граѓанин да се оглуши на полициска заповед, ни полицаец вака да постапува со баба !
Факт е дека народот има непочитување кон институциите , ама за тоа е крив системот. На народот му е преку к*р од глупави закони, корумпирани полицајци, непотизам на највисоко ниво.

Сите знаеме какви личности се примаат во полиција и на кој начин. Истата полиција нема да реагира кога син на функционер ќе помине граница со дрога . Или јавно ќе се заканува на граѓани. Или функционер ќе внесе пиштол во авион. Или осуден за убиство ќе стане командир ( вд ?) на полициска станица.

Ама затоа ќе малтретира баба што поминала на црвено !
Ве поздрави Кили...Ј*бало вас “ согласно устав и закони “

и во Хрватска се јавија осуди, но од политичари а во смисол на изборите... ова е типично американско однесување на полицијата, но може и така треба, кај нас некој се ептен безобразни во непоштување на црвеното светло на семафор, важи и за возачи и за пешаци..
А да дадам еден пример од пред 20-на години, локација зелен пазар... колега од работа се враќал од пазарот со кесе со 1 кг компири и превоѓал кај автобуската, вон пешачки... од другата страна го запрал полицаец и му побарал лична карта...Во кола ми е кажал ( тогаш не беше како сега секаде да се плаќа паркинг) ...остави го кесето и иди донеси ја личната карта му кажал полицаецот... колегата ги оставил безвредните компири, ама сепак се вратил со личната карта... имал некој резон дека има многу такви белешки и дека ќе застарат во фиоките во судот, а може и поради избори.. и се вратил со лична карта, му пишал полицаецот казна, не беше мала, сигурно најмалку 10х од компирите што ги остави како гаранција...Ама никогаш не му дојде да оди да плати, а во истиот период за поситен возачки прекршок, кој не загрозува никого ( каиш и слично) идеа казни, значи идеати ми е пешаците со децении кај нас се заштитени како мечки..

Не мешајте ПРАВНО и ПРАВЕДНО.
Може, пример, патриотите утре ќе предложат закон за затвор за сите што ќе поминат на црвено светло. Ментолите што седат у парламент фино лепо ќе го исгласаат ! ( тој што мисли дека не можат такво нешто, нека ми реплицира, да му објаснам дека тероретски можат).
И сега што правиме ? Ќе пикаат по затвори за поминување на црвено оти е согласно законот ? Правно Е, ама не е праведно !!! Толку.
За другиот дел од постот се сложуваме, ама за ова што го цитирав никако.
Според мене и треба да има затвор за вакви сообраќајни прекршоци. Не се малце сообраќајките со смртни последици прво низ Скопје, а после и низ цела држава. Секој ден слушаш овој загинал во сообраќајка, волку загинати и толку повредени во сообраќајка...
Никој не ја гледа тежината на сообраќајните правила, никој не сфаќа дека мала грешка и непочитување на овие правила доведуваат до смртни последици. Сите си викаат „ај бе шо ако поминам на црвено или ако поминам кај што нема пешачки, големо чудо“. Ја скоро секогаш во 3 саат сабајле да речеме чекам на црвено на семафор како пешак иако се празни улиците. Ама џабе е тоа коа у Скопјево дали има 10 луѓе како мене. Шо е најинтересно мене пример ме гледаат луѓево како ненормален, зошто денес е ненормално ако ги почитуваш сообраќајните правила.

А за праведно, дали е праведно кај Зелен пазар сите што поминуваат толку фреквентна улица кај што нема пешачки ?
Ај да е улицата 4-5 метра па ај и да кажеш не е до толку страшно, ама има 2 ленти во еден правец.
Знаеш колку случаи сум видел како човек излага од автобус, се пика меѓу автобусите што стојат на станицата и излетува на булеварот, а возачот кој нема прегледност ради автобусите ненормално кочи за да не го удри пешаков. Исто и баби и дедовци што едвај одат, натоварени го поминуваат булеварот со 2 чекори во 30 минути. Или средношколски кокошки кај го поминуваат булеварот кај што не е обележан пешачки премин па уште и се влечат ко на модна писта да одат.
Или една парадоксална ситуација што сум ја видел таму, човек стои на дуплите линии и му застануваат коливе за да претрча и овој им праи со раката „ајде ајде поминете, нема проблем ја ќе си почекам“...

Знам дека сум прерадикален, ама ја на возачите би им дал можност ваквите идиоти да ги влечат по 50 метри и ич око да не им трепне !

Едноставно не можно со дел пост да се согласуваш, а со дел, не. Поентата на мојот пост е една ! Казна соодветна на дело ! Не може полиција вака да постапува кон баба за ваква грешка !

Инаку, поголемиот проблем е системот што повлекува вакво однесување на граѓаните.
Викаат рибата смрди од главата. Примерите што ги наведов се само мал дел, има колку сакаш.
Која е логиката, пример, ако збориме за сообракајни прекршоци, пајак да ми е собере колата од пред зграда, а истиот тој пајак секојдневно прави поголеми и поопасни прекршоци. Кој не верува, нека гледа како пајак возила од нивниот центар под Железничка, секое излегување на лево према Пролече,Тутунски , преминуваат преку 2 ленти и дупла полна линија за да се прикчучат во спротивна насока ! И тој ќе ми каже дека ме казнува дека со паркирање пред зграда сум направил прекршок.

Се надевам ме разбираш.
Проблем на системот е што дозволува арогантно понашање на полиција ( мислам дека стоката од 100+ кила, можеше да ја запре бабата и без да ја легне на земја, па и без да и врзува лисици)
Проблем на системот е што дозволува селективна примена на правда, па народот не ги ферма како институции.
Дури, ако смеам да го затупам до крај, проблем на системот е и поминувањето на фреквентна улица ,( што го спомнуваш ) кај Зелен Пазар каде што нема пешачки. Ако се работи за место каде има голема фреквенција на луѓе ( а очигледно има, ако е кај пазар ), некој треба да предвиди ДА ИМА пешачки. Ако треба и семафори. Ако треба и надземен премин.

Не може полиција вака да постапува кон баба за ваква грешка !
А кон дилбер од 150 кила, набилдан ко шифуњер, со тетоважа змај на лево рамо, може така да постапува?

Проблем на системот е што дозволува арогантно понашање на полиција ( мислам дека стоката од 100+ кила, можеше да ја запре бабата и без да ја легне на земја, па и без да и врзува лисици)
Го изгледа видеото од почеток до крај, или само последните неколку минути?

Па баш дека има многу повеќе прекршоци од само овие ја и ти што ги спомнавме затоа и го поддржувам полицаецов.
У право си за селективното применување на законите и кршење од оние кои треба да се грижат за негова примена, ама проблемот според мене е повеќе во глупавоста на народот и лекомисленото сфаќање дека сообраќајните правила се небитни, чисто колку само да ги има, а не дека треба да се почитуваат. До толку е лоша ситуацијата, шо еве ја имам лични искуства кај што ме сметаат за ненормален зошто чекам да ми се запали зелено на семафор или зошто пример ќе поодам 10-15 метра за да ја поминам улицата на пешачки.

Еве и мене ме нервира селективноста и тоа што полицијата го крши законот, ама тоа мене не ме тера на црвено да поминувам или да поминувам кај што нема пешачки.
За нас само ова шо го спомнав, ако поминува на црвено, собери го и влечи го 50 метра да видат сите шо поминуваат на црвено шо се дешава тогаш и тоа да не биде пропратено со било каква санкција од страна на државата (колку и нехумано да звучи ова).
Слично и за возачите што ги прекршуваат правилата, утепај го од ќутек.
Знам дека предложувам враќање наназад, ама за овој народ само ќутек за ова прашање и ништо друго.

Коа ги зголемија казните сите се дигнаа „еј абе многу пари се ако поминам на црвено, цела плата ќе ми отиде“. Не вика „еј абе лошо е ако се поминува на црвено, се загрозуваат животите и на другите учесници у сообраќајот“ туку „абе цела плата на казната ќе ми отиде“. Па не поминувај на црвено бе кретену еден и така нема да ти отиде платата на казна.

Затоа ќутек му е мајката !

А кон дилбер од 150 кила, набилдан ко шифуњер, со тетоважа змај на лево рамо, може така да постапува?

Го изгледа видеото од почеток до крај, или само последните неколку минути?
Еве нека објасни некој како треба да постапи?
Бабава очигледно не застанува и пружа отпор. Нека бараат закон во кој неписмени старци нема да плаќаат ситни казни,до тогаш постапката си е на место.

Мене еднаш неправилно ме уапсија и оти неправилно, ме пуштија.

Дури, ако смеам да го затупам до крај, проблем на системот е и поминувањето на фреквентна улица ,( што го спомнуваш ) кај Зелен Пазар каде што нема пешачки. Ако се работи за место каде има голема фреквенција на луѓе ( а очигледно има, ако е кај пазар ), некој треба да предвиди ДА ИМА пешачки. Ако треба и семафори. Ако треба и надземен премин.
Има пешачки на 20 метри накај обранието, АМА кој да пооди 20 метри, кога може да помине преку 4 ленти.

Ако тераат по правото и законите викате заебете правото и законите, ако не тераат по правото и законите пред Собрание со Уставот си ги читате правата. Ни води ни терај народ сме.
Океј, факт е дека не ја знаеме целата ситуација и не можеме да судиме само од овој дел од видеото ама ако поминала на црвено нека си ги следи последиците, ако е стара не е Господ. Кога ќе ја собере некој ќе бараме после доживотен за таквите шофери исто пред Собрание или Влада. Ако се сменило додека поминувала тогаш полицаецов стварно е најголемо говедо, ама бидејќи станува збор за Хрватска не верувам дека вториов случај се десил.
Да, разбирам дека е стара, изнемоштена, непресметлива, неспособна и слично, ама да му застанеше на полицаецот целата случка ќе имаше различен тек.
Старине што одат на предавања во МВР за однесување во сообраќајот, да не одат онака од разонода и своеволно случајно?

Како прво, нема дел од видеото каде го направила прекршокот, па да се процени кој е крив. Можеби е една од тие улици со 12 ленти и 6 секунди за пешак да помине. Можеби кога тргнала и било зелено, па на сред улица се сменило во црвено?
Видеото покажува само прекумерна сила на човек кој неможе да се одбрани. Можеби е ментално пореметена личност? 66 години човек, може баба да му биде на цајканот не мајка, а тој се понаша као член на ИСИС да е.
Стварно ме интересира дали вака ќе постапел ако наишол на исто понашање ама од синовите на некои таму заштитени тајкуни.
Копилиња, си мислат ако имаат значка и пиштол се над сите.
Еве, рецимо ти си полицаец, си на должност и пред тебе поминува бабава на црвено, коливе кочат, свират, пцујат од прозори, а таа си тера по своето. Како би постапил?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom