ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
За политичка економија ти препорачувам ако ви дава да бирате усно или писмено за испит да избереш писмено, полесно е.
Па во првиот обид можеме да бираме, така ни кажа, додека на поправните само писмено.

Не не, никој не бара на испит учебник. Али да не носиш на предавања пошто може да се навреди, да се изнервира, пошто сепак нели е кршење на авторски право, итн итн. Иако на некои не им смета, дури и кога нивни се учебниците.

Мислам дека иам слушано дека кај Кандикјан полесно било усно отколку писмено.
Сфаќам. Еве на пример во првиот семестар се копии, самите професор(к)и ни кажаа копии :)
На пример, оригиналот само по економија и систем ќе ме чини нешто околу 1500, додека скриптата некаде околу 500-600 денари мислам дека беше :)

Добро сеа, јас од лично искуство зборам. Дава три прашања и на тоа и на тоа. Јас бев прво усно ми рече 6ка не бев задоволна, си преполагав после и писмено добив 9ка. Така да, од моја гледна точка писмено подобро беше и имаш време и да размислиш и се.
Право да ти кажам, за некои предмети (како овој на пример) не ми е важна висината на оценката, важно ми е да положам, па макар и со 6ка :)
А за тоа што е полесно, право да ти кажам ме збунивте :D

Па во првиот обид можеме да бираме, така ни кажа, додека на поправните само писмено.

Сфаќам. Еве на пример во првиот семестар се копии, самите професор(к)и ни кажаа копии :)
На пример, оригиналот само по економија и систем ќе ме чини нешто околу 1500, додека скриптата некаде околу 500-600 денари мислам дека беше :)

Право да ти кажам, за некои предмети (како овој на пример) не ми е важна висината на оценката, важно ми е да положам, па макар и со 6ка :)
А за тоа што е полесно, право да ти кажам ме збунивте :D

Па сеа, зависи колку ќе се спремиш. Ти си знаеш како ти е полесно од досегашното искуство.

Во моја група сите што полагаа економика усно положија со добри оцени, другите што полагавме писмено максимум 8ка.
На испит никој не барал книга да се носи барем досега :)
Едит: Уствари англиски бараше оргинал книга кога ќе размислам подобро

А Родна а.к.к.а Тина бараат ли оригинал книги ? За општ дел на граѓанско право ?

Не. Само важи истото, глеј да не носиш на предавање. Посебно Родна ако биде на предавање.

А нема да биде.:):)
Не треба учебник оригинал општ дел граѓанско,ни на испит не го бараше.

А нема да биде.:):)
Не треба учебник оригинал општ дел граѓанско,ни на испит не го бараше.
Аа немој така, беше 2 пати. Ама Стварно многу повеќе доаѓаше, од 12 недели, па во 5 сигурно се појави. :D

А практикумот ?

Треба али скоро и да не прашува од таму.Мислам дека и малце страни има за учење од таму.3 пати бев на испит кај Тина и ниеднаш не ме праша од практикум или тие со мене што одговараа.[DOUBLEPOST=1424102304][/DOUBLEPOST]Некој да не има некоја информација за казнената сесија околу периодот кога би требало да биде?

Последно уредено:
Колеги/Колешки ,ќе може ли да ми кажете што треба да се учи за испит и што е скратено по Историја на право кај Билјана Поповска , и Економика кај Александар Стојков, и дали важат поените од колоквиум од двата предмети? :)

Колеги,ќе може ли некој од вас да ми помогне при изборот на смер на мастер студии?Доаѓам од Штул јас,па се решив мастерот да го запишам на Јустинијан,е сега дали некој ќе може да ми каже нешто во врска со смеровите?Кој е полесен,потежок(од други колеги случнав дека на граѓанско било релативно потешко од другите).Се мислам помеѓу граѓанско,деловно или финансово.

Било кои искуства,совети и мислења се добредојдени[DOUBLEPOST=1424276788][/DOUBLEPOST]Колеги,ќе може ли некој од вас да ми помогне при изборот на смер на мастер студии?Доаѓам од Штул јас,па се решив мастерот да го запишам на Јустинијан,е сега дали некој ќе може да ми каже нешто во врска со смеровите?Кој е полесен,потежок(од други колеги случнав дека на граѓанско било релативно потешко од другите).Се мислам помеѓу граѓанско,деловно или финансово.

Било кои искуства,совети и мислења се добредојдени

Последно уредено:
@KajzerS релативно потежок е граѓанско, иди на граѓанско процесно, добар смер е и ќе ти е најдобро школо у споредба со овие другите, два ипол семестри е вкупниот мастер и не конзумира многу време.
Деловно и финансово немаат поврзна точка со правната материја и пракса кај нас, со исклучок на неколку предмети. Најлесен е деловно, ако идеш таму одбирај предмети кај Димитар Гелев.

Дали има овде некој што ќе биди утре на факс да праша нешто за мене во ЕКТС? Веќе толку сум очаен што стасав во темава да барам услуга, никој не ми се нафаќа, пишете ми ПП ако сте на факс утре.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom