ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
Колеги кај проф. Софија Тодорова по Применета би можело да се земат оценки освен во терминот кога е наведен за земање оценки?

--- надополнето: 29 јануари 2013 во 19:31 ---
Колеги кај проф. Софија Тодорова по Применета би можело да се земат оценки освен во терминот кога е наведен за земање оценки?

Мора да може, во приемно време кај проф. ќе отидеш со испечатено досие и ќе ти стави оценка.:)
--- надополнето: 29 јануари 2013 во 19:32 ---
Кога ќе биде отприлика казнената сесија февруари-март?

--- надополнето: 29 јануари 2013 во 19:31 ---

Мора да може, во приемно време кај проф. ќе отидеш со испечатено досие и ќе ти стави оценка.:)
--- надополнето: 29 јануари 2013 во 19:32 ---
Кога ќе биде отприлика казнената сесија февруари-март?
lani pocna od 24 februari pa do 10 mart bese i godinava bi trebalo toj period

Ve molam mislenje za profesorite Д-р. Д.Мицковиќ Д-р. Б.Давитковски Д-р. Т.Каламатиев Д-р. Н.Тупанчески

Здраво колеги, се обраќам повторно до вас, поточно оние што се втора година и слушаат казнено кај Камбовски, имам учебник по казнено право за продавање, последната верзија, доколку некој е заинтересиран нека ме исконтактира во приватна порака.
за состојбата на учебникот, не е воопшто користен освен 5 страни што сум ги подвлекол со маркер за презентација другиот дел не е ни чепнат, само така учебникот ми скисна некои 10 месеци лежејќи во фиока, зачуван идентично како нов.... така што кој е заинтересиран да го земе, нека ми пише ;)

Ve molam mislenje za profesorite Д-р. Д.Мицковиќ Д-р. Б.Давитковски Д-р. Т.Каламатиев Д-р. Н.Тупанчески
Давитковски ми нема предавано, ама предметот е лесен(мене ми беше и досаден, ама тоа е индивидуално). Мицковиќ има напишано една книга за семејствата во Европа низ историјата и цело време за тоа ќе зборува, а тоа што ви треба за на испит со асистентот ќе поминувате. Каламатиев една страна од книгата ти ја објаснува два часа и е во состојба цел амфитеатар да го праша едно исто прашање, иако и првиот точно одговорил.Тупанчески не се појавуваше нешто премногу на часови,а инаку кажува доста примери кои има да ги памтиш до крај на живот.

Меѓународно приватно право
Д-р. Т.Дескоски
Трговско право
Д-р. Д. Спасевски
Граѓанско процесно право
Д-р. Т.Зороска
Казнено процесно право
Д-р. Г.Калајџиев
Што мислите за овие? Има ли некој искуство? :)

Испитот ми беше меѓу седум и осум,усно ме тероризираше точно 20 минути,едно прашање згрешив и ми ја штракна седмицата ни а ни б.И уште ми рече сум имал потенцијал и добри резултати на колоквиум ако сум сакал да ми го поништела,у март за поеќе да сум пробал:pos:.А едно девојче пред мене со 9 на испит го бутна ради едно прашање што според неа било црвена линија.Најотракана професорка е оваа Астеруд мајке ми.

Колеги, ај некој од искуство да ми каже кај кој професор/ка е подобро да го презапишам ГПП, кај Т.Зороска или кај А.Јаневски.
И некој ако правел есеј Вовед во ЕУ ако сака да ми каже кои теми ги даваа :)

Полагам Социологија на Правото кај Бачовска,некој да ми каже нешто повеќе што како иде?:)

Полагам Социологија на Правото кај Бачовска,некој да ми каже нешто повеќе што како иде?:)

Јас полагав, ти даваат листе со 3 прашања и половина час си правиш концепт, после тоа те викаат и почнуваш да ги одговараш прашањата додека ти го гледаат концептот, зависи од тоа како се задоволни те допрашуваат и така. Ако не се покажеш доволно како што треба те буткаат, не се баш попустливи. Битно е да се покажеш дека имаш самодоверба и да почнеш убаво :)

Инаку ако може некој од постарите колеги да ми каже нешто за Докмановиќ, Живковска, Бучковски, Каракамишева и Лазаревска би му била благодарна :)

И да, што е со испитов по вовед кај Тасковска, тестот е ист како тој модел-тестот што го има на сајтот, 10 прашања има само? После видов нешто ако си имал поени можело да одиш да те допраша ако имала желба/време блабла.. Страшно е? :D

а може да кажеш што теми имаше?

Eсејот е од два дела I - практичен од првите 6 недели и II - теоретски од вторите 6 недели. За практичниот дел дава пример судска пресуда и ти треба да кажеш кои начела се повредени во пресудата, кое начело е употребено, како се применуваат, кога се применуваат, како е опишано во ЗОО. Додека пак теоретскиот дел темите се: 1. Разлики меѓу објективна и субјективна одговорност; 2. Разлики меѓу материјална и нематеријална штета; 3. Разлики меѓу непостоечки и ништовни договори; 4. Ништовни и рушливи договори. И можно е да даде за Поим на штета и видови штета, пошто оваа тема ја дал во Велес. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom