ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
А другиве предмети од 3 семестар како се тешки или? Знам имаме МЈП, Право на друштва, Стварно, Политички систем и Вовед во право на ЕУ (а појма немам кој ќе ни предава). Сега сакам да одморам пошо осеќам дека ќе е тешко... Ваше мислење?
Прво за книгата стварно - не ме фаќај за збор, ама ко низ магла ми е останато дека Тина спомна книгата ќе се препечатува, затоа што имало нов дел додадено за стекнување на сопственост (тоа што ние го учевме од ЗСИДСП).Сепак стварно е 10000 пати полесно од општ дел граѓанско. Право на друштва и политички е боза. МЈП е така-така и е баш интересен предмет. Е сега за Вовед во ЕУ, сите викаат им било многу тешко, ама јас не мислам така - книгата за втор колоквиум ја добивме буквално за време на слободната недела за учење, ја читнав само еднаш и вечерта пред колоквиум разлистав готова утредента да одам да видам само какви се прашањата за да знам за поправен (дека нова книга) и извадив 35.

Трудово сега во септемвриска за есејот ќе ги даваат истите прашања (теоретски + практичен дел) или нешто ново ќе има?
Да знам дали да идам само на есеј или да го спремам цел испит?
Дајте мејл од тој асистентот ако имате...

alek272@yahoo.com
Мејл од асистентот по Трудово Александар Ристовски

Кога е уписот за постдипломски на КиМ?

Ќе може ли некој да ми каже што всушност е правосудниот смер во Штип....дали е тежок,дали е лесен???....мала биографија за факултетот :)

Edno prasanje, dali e usloven opst del na gragjansko pravo za slusanje/polaganje na stvarno u 3 semestar?

alek272@yahoo.com
Мејл од асистентот по Трудово Александар Ристовски

Фала брат.
--- надополнето: 11 август 2012 во 17:47 ---
Edno prasanje, dali e usloven opst del na gragjansko pravo za slusanje/polaganje na stvarno u 3 semestar?

Не.
Условни се граѓанско,стварно,семејно и наследно и облигационо за граѓанско процесно
Уловен е и казнено за казнено процесно право

Казнено не е услов за Казнено Процесно право...од моја група полагаја КПП и тие што немаат положено казнено :)

vo dilema sum za da se zapisam na praven fakultet gi zamoluvam nekoi od veke zavrsenite studenti neka mi objasnat za pravniot fakultet vo bitola dali e tezok odnapred blagodaramm...

Дали че ми одзема поени на Правен факултет Скопје ако имам на матура полагано ИСТОРИЈА И ИНФОРМАТИКА ?

vo dilema sum za da se zapisam na praven fakultet gi zamoluvam nekoi od veke zavrsenite studenti neka mi objasnat za pravniot fakultet vo bitola dali e tezok odnapred blagodaramm...
Да е тежок не е тежок, да има ,,лоши" професори има, како и секаде, но ништо страшно.
Сите тие имаат формула која треба да се пронајди. Е сега во Битола финтата е што немаш 35 прашања со заокружување, туку имаш пример 5 прашања од 200 страни и си раскажуваш, поинаков е системот. Имаш поени од присуство, од активност, од семинарски. Секој професор си има свој принцип на оценување, некој наместо 5 дава пример 10 пократки со раскажување, но главно е со раскажување поопширно. Условите се таман за следење на настава, за напредување, редовно сето се одвива без никаква пречка.

Да е тежок не е тежок, да има ,,лоши" професори има, како и секаде, но ништо страшно.
Сите тие имаат формула која треба да се пронајди. Е сега во Битола финтата е што немаш 35 прашања со заокружување, туку имаш пример 5 прашања од 200 страни и си раскажуваш, поинаков е системот. Имаш поени од присуство, од активност, од семинарски. Секој професор си има свој принцип на оценување, некој наместо 5 дава пример 10 пократки со раскажување, но главно е со раскажување поопширно. Условите се таман за следење на настава, за напредување, редовно сето се одвива без никаква пречка.

Сменет е системот на полагање за новите генерации. Веќе нема колоквиуми со заокружување туку усно се полага. Овој начин е потежок за разлика од претходниот, претходно имаше студенти што еден ден пред испит учеа прашања на памет и истите им се паѓаа на колоквиумите и полагаа, што беше апсурдно, но сега веќе го нема тоа :)
Овој систем(ако не го сменат) го прави факултетот далеку потежок(како што и треба да биде) и дефинитивно ќе придонесе за поквалитетно знаење и помал број на правници

Сменет е системот на полагање за новите генерации. Веќе нема колоквиуми со заокружување туку усно се полага. Овој начин е потежок за разлика од претходниот, претходно имаше студенти што еден ден пред испит учеа прашања на памет и истите им се паѓаа на колоквиумите и полагаа, што беше апсурдно, но сега веќе го нема тоа :)
Овој систем(ако не го сменат) го прави факултетот далеку потежок(како што и треба да биде) и дефинитивно ќе придонесе за поквалитетно знаење
Jaс го кажав системот во кој учеше и магистрира сестра ми на скопскиот, како и системот во кој до скоро време учеа и сеуште таму учат мои другарчиња.
Ако е усно е далеку поокеј и пофер, оти реално минатиот беше е..и ветар. Макар шо и во тие заокружувања имаш добри финти. :)
п.с до кикка, Трудово право е најмастерски предмет, од 170 студенти, 10 души го положивме.

Jaс го кажав системот во кој учеше и магистрира сестра ми на скопскиот, како и системот во кој до скоро време учеа и сеуште таму учат мои другарчиња.
Ако е усно е далеку поокеј и пофер, оти реално минатиот беше е..и ветар. Макар шо и во тие заокружувања имаш добри финти. :)
п.с до кикка, Трудово право е најмастерски предмет, од 170 студенти, 10 души го положивме.

Ти во Битола студираш?
Има професори од Јустинијан што ти предаваат?
Трудово лесно е, try меѓународно приватно право :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom