Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Let3,

еве тебе никој ништо не ти забранува, ниту мислењето и пак не можеш да измислиш точен одговор.

Е ми, оти така?...

Дрвото е дрво, т.е. дрвото е растение, не е зло; не мешај баби и
жаби, туку врати се на моето прашање и смисли одговор на истото.

Да те потсетам; во кој ден Бог го створи злото и во кој стих од Писмото е тоа запишано?
Мики во првите 6 дена беше создадено злото, затоа што поим ЗЛО постоеше.
Исто ко да прашаш цитат во кој ден е создадена крушата?
не е спомнато во библијата но сите дрва се создадени во првите 6 дена без да се именува јаболко, круша авокатдо гејфрут лимон слива дрво на познавење на добро и ЗЛО.....

Мики во првите 6 дена беше создадено злото, затоа што поим ЗЛО постоеше.
Исто ко да прашаш цитат во кој ден е создадена крушата?
не е спомнато во библијата но сите дрва се создадени во првите 6 дена без да се именува јаболко, круша авокатдо гејфрут лимон слива дрво на познавење на добро и ЗЛО.....

Значи Let3, според твојата премудрост, злото е создаддено затоа што постои поимот „зло„?...:pos:

А што мислиш, дали дупката е дупка или не е дупка?

И да, стварно, во кој ден е створена крушата? Дај ми стих.

Значи Let3, според твојата премудрост, злото е создаддено затоа што постои поимот „зло„?...:pos:

А што мислиш, дали дупката е дупка или не е дупка?

И да, стварно, во кој ден е створена крушата? Дај ми стих.
нема стих дека госпот ја создал крушата
крушата не постои
православен доказ :D

Ако не е богот, тогаш човекот го создал злото.
Ако е човекот создавач на зло, богот сфатен преку призмата на стариот еон, допуштил да се создаде зло.
Соучесник е во злото.

Но, сепак мислам дека за стариот завет како што го нарекуваат христијаните еврејскиот закон, треба да се прашуваат евреите, не овие - христијаниве.

...исто како што нема стих во кој Бог го создал злото.
исто ко шо нема стих да бог ја заменл саботата со неделата
ни стих каде се укинува заповед да не се цртаат слики и прават идоли и да им се клања

али ко сме кај стихови имаме стих од Исус каде им ветува на луѓето пред 2000 години дека ќе го доживеат неговото повторно враќање и доаѓањето на кралството божје...
па и тој стих иако го има како стих испадна дека е лага
Значи мики има стих кој не се поштова има стих кој е лага а има и работи кои и без стихови ги прават христијаните
Стихозборко наша форумаска

ни стих каде се укинува заповед да не се цртаат слики и прават идоли и да им се клања

Таа Заповед не е заменета и со ова не кажуваш ништо ново...[DOUBLEPOST=1470744802][/DOUBLEPOST]
дај да го видиме стихозборко наша

Ти си експерт за Писмото, нај си го сам...[DOUBLEPOST=1470744850][/DOUBLEPOST]
али ко сме кај стихови имаме стих од Исус каде им ветува на луѓето пред 2000 години дека ќе го доживеат неговото повторно враќање и доаѓањето на кралството божје...
па и тој стих иако го има како стих испадна дека е лага
Значи мики има стих кој не се поштова има стих кој е лага а има и работи кои и без стихови ги прават христијаните

Одговорот веќе ти е даден, ама не ти е по мерак, оти одговорот ти вели дека си во криво.

Таа Заповед не е заменета и со ова не кажуваш ништо ново...
Мики заповед да не се црта ни она шо е на земја ни на небо ни да се прават кипови и идоли и да им се клања
Мики да се почитува Саботата како ден божји
Мики да се воздржува од јадење на забранети јадења
То се госпот стиховито го кажа али стиховито Он не го откажа[DOUBLEPOST=1470745129][/DOUBLEPOST]
Одговорот веќе ти е даден, ама не ти е по мерак, оти одговорот ти вели дека си во криво.
Одговорот мене ми е ептен по мерак пошто Исус не се врати како шо ветил и Исус не донесол со со
себе кралство божје како шо ветил, мене ми е големо задоволство и среќа шо ете испадна дека Исус кажал невистина и ги излажал луѓето пред 2000 години кога им велел дека ќе се врати и во нивно време ќе го видат и кралството божје.
Јас ќе бев тажен и незадоволен да испаднеше како шо Исус рекол и ветил, али одговорот е
Ниту Исус се вратил
Ниту Исус донел било какво кралство на земјата

Мики заповед да не се црта ни она шо е на земја ни на небо ни да се прават кипови и идоли и да им се клања
Мики да се почитува Саботата како ден божји
Мики да се воздржува од јадење на забранети јадења
То се госпот стиховито го кажа али стиховито Он не го откажа

Let3,

дали ти ја почитуваш саботата и зашто не ја почитуваш?

Последно уредено од модератор:
Во врска со прашањето, имам што да кажам: не го знаеш одговорот на прашањето.

Гле‘аш колку е едноставно....[DOUBLEPOST=1470723885][/DOUBLEPOST]

Ако малку ја знаеш историјата од Русија, ќе видиш дека Украина не постои како историски поим во времето од покрстувањето на русите, односно времето кога Русија, т.е. Москва, станува третиот Рим, по однос на прашањето на верата рисјанска. Постои „Киевска Русија„, каде националноста „украинец„ е непозната.

Не постои битна разлика меѓу источните словени: руси, белоруси и украинци.

Украина има мал миљон внатрешни поделби, по секој можен основ, кои се натрупани историски во минативе 300-400 г., а таму каде се имаат замешано Папите, како што е западниот дел од денешна Украина, таму имаш една веќе видена злоба и раздвојување во еден и ист народ; така, покатоличените украинци станаа најголемите руски непријатели, слично како што покатоличените хрвати се ем први комшии, ем при непријатели на србите.

Основањето нова помесна Црква се случува под закрила од некоја веќе постоечка Црква. Така, не е проблем тоа што уркаинците сакаат да бидат дел од Московската патријаршија, исто како што не е проблем ако некој народ сака своја помесна Црква.

Финската, јапонската и кинеската Црва се‘ уште се под влијание од РПЦ, и тоа за тие Цркви не е проблем: штом тие помесни Цркви станат доволно духовно дораснати, ќе стекнат своја автокефалност.[DOUBLEPOST=1470724059][/DOUBLEPOST]

Ако, убо, памти си шо сакаш, а мене потсети ме во кој мој пост го имам напишано овој противречен став...со линк, нормално.

Јас добро ја знам историјата на Киевска Русија, јас знам дека Киевска Русија исто така се снабдуваше со црковен материјал од Македонија и Бугарија, но гледаш од еднаш Русите станаа глава на православието, не Грците или Македонија или Србија во која што православието е многу постаро од Русите. Е сеа за Украјна т.е за западниот дел од Украина знам дека тие се католизирани затоа што во обидот да се спојат сите источно словенски земји прва опција за тоа да се овозможи била христијанизацијата! Но поради тоа што Католичка Полска требало да се сврзе со Киевска Русија, тука имал шанса да доминира Ватикан - при католизација. Но би требало да знаеш дека Царицата Елена, жената на Принц Игор прво испустошила многу локални градови и убила многу многу луѓе, а потоа прифакајќи го христијанството таа добила уште поголема моќ. Е сега, луѓето што умираат од западниот дел на Украина секојдневно во борба со Русите што живеат во Украина сигурно помогнати од Русија си ја само бранат својата татковина како што тука правеа македонците со албанците во 2001. Не ти е убаво да слушаш дека не постои Македонија? Епа не е убаво ниту да тврдиш дека не постои и Украина! ЗАТОА ШТО, ПОВЕЌЕТО ВО УКРАИНА СЕ ПРАВОСЛАВНИ И ВО ЗАПАДНИОТ ДЕЛ (ЛУЦК, ЛВИВ, итн)

Повеќето мајќи се молат на православни икони за нивните деца да се вратат живи и здрави од војната, но тие се убивани од друга православна нација, Руска! :)

Ако не постоеше Украина тогаш немаше да постои и нејзиното писмо, немаше да постои и Украинскиот јазик кои и двете се разликуваат од Рускиот!
По се изгледа и УКРАИНСКАТА КИРИЛИЦА е најбилска до ГЛАГОЛИЦАТА... во ниту еден друг јазик ја нема буквата: ї

По се изгледа не постои Русија, туку постоело само племето Руси кое што ја формирало својата прва држава во Киев, денешниот главен град на Украина.

П.С никогаш не сум видел похрабар народ од Украинскиот, моќната Русија да те пали, а ти да се спротиставуваш. :)

П.П.С карпатите опфаќаат дел од западниот дел на Украина, а не од Русија, така да преселбата на Словените кои што го прифатија православието потекнуваат од таму... Украјна, Полска. Не од Русија. Русија е вештачка ствар.

Повеќето мајќи се молат на православни икони за нивните деца да се вратат живи и здрави од војната, но тие се убивани од друга православна нација, Руска! :)

SpaceTraveler

скрати од фантазирањево, кое, дури од тебе, многу е па дај прејдни и посочи ни живи случаи каде едни православни убивале други православни, но во името Божјо, а не во своето.

Ќе можеш? Јас велам дека не можеш.[DOUBLEPOST=1470760468][/DOUBLEPOST]
Русија е вештачка ствар.

Види во мојот пост по горе...

SpaceTraveler

скрати од фантазирањево, кое, дури од тебе, многу е па дај прејдни и посочи ни живи случаи каде едни православни убивале други православни, но во името Божјо, а не во своето.

Ќе можеш? Јас велам дека не можеш.[DOUBLEPOST=1470760468][/DOUBLEPOST]

Види во мојот пост по горе...

MIKI1 ајде ти одговори зошто православна Бугарија не престане да противречи за јазикот на праославна Македонија и православна Русија не престане да помага на Русите во православна Украина со оружје и да ја боцка ситуацијата?! Зошто православната СПЦ и РПЦ и ГПЦ не ја признаваат православната МПЦ?!

Зошто целата таа омраза помеѓу вас, чеда госпотови? Благиот и живиот бок гледа! :)[DOUBLEPOST=1470761035][/DOUBLEPOST]MIKI1 во името Божјо православен не може да убие православен, но може да го негира. Или да му ја негира црквата, како во овој случај СПЦ, МПЦ, РПЦ и ГПЦ. :pos:

Камо го Исус? Камо ја љубовта?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom