Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
About "Аглите"

• Isaiah 11:12 "And he shall set up an ensign for the nations, and shall assemble the outcasts of Israel, and gather together the dispersed of Judah from the four corners of the earth."
  • Revelation 7:1 "And after these things I saw four angels standing on four corners of the earth, holding the four winds of the earth, that the wind should not blow on the earth, nor on the sea, nor on any tree.
@MIKI1 ja update-tuvavte li svetata kniga...Ili uste ste na 4 Agli ?

Бог го создаде човекот со способност за наука, а друга тема е „предметот“ на науката и библијата.
Човек има способност и за војна, силување, кражба, убиство, лага..... или таков не го создал Бог.. то после оние “лошите“ му го приклале а Бог бил немоќен (или не сакал) да го спречи

Moses, Eleazar the priest, and all the leaders of the people went to meet them outside the camp. But Moses was furious with all the military commanders who had returned from the battle. "Why have you let all the women live?" he demanded. "These are the very ones who followed Balaam's advice and caused the people of Israel to rebel against the LORD at Mount Peor. They are the ones who caused the plague to strike the LORD's people. Now kill all the boys and all the women who have slept with a man. Only the young girls who are virgins may live; you may keep them for yourselves.
(Numbers 31:7-18 NLT)
Aj нека ми објасни некој што е поентата на овој пасос.

About "Аглите"

• Isaiah 11:12 "And he shall set up an ensign for the nations, and shall assemble the outcasts of Israel, and gather together the dispersed of Judah from the four corners of the earth."
  • Revelation 7:1 "And after these things I saw four angels standing on four corners of the earth, holding the four winds of the earth, that the wind should not blow on the earth, nor on the sea, nor on any tree.
@MIKI1 ja update-tuvavte li svetata kniga...Ili uste ste na 4 Agli ?

Не, го чекавме Твоето раѓање, за да ни се разјасни...:sneaky:[DOUBLEPOST=1395176603][/DOUBLEPOST]
Петар Пан
.

Ц, пак е т‘нко...и инфантилно.[DOUBLEPOST=1395176811][/DOUBLEPOST]
На пример ако астрономијата кажува дека сонцето настана пред 4,5 милијарди години, земјата пред 4 милијарди, звездите од усвитен гас пред 11 милијарди години... а попо ќе ти израчуна од адама до денес 6000 години стара земја, значи настанокот се разликува од библиското кажување, а астрономт вели дека светлината која сега ја гледаме од далечните звезди патувала до нас 4, 5, 10 или повеќе милиони години

- астрономијата не кажува ништо: поединци од атрономијата можат да кажат било што-и да останат живи.
- хипотезата за настанкот од сончевиот систем е бајата-дај кажи нешто ново.
- Вселената и Земјата се стари толку колку што се стари: проценети на 7,5-8 илј. години.
- дека светлината патувала милиони години, е евтин трик кој се вклопува во тековно важечкиот светоглед и претставува еднострано гледиште, кое денешните астрономи со леснотија го проблематизираат за вистинито.[DOUBLEPOST=1395176952][/DOUBLEPOST]
Како кога на кој му одговара, али секако дека од една точка не можеш да ги видиш четрите агли на земјата. Агли, мики се крајните точки на некој ограничен простор, сврти се наоколу по собата, имаш 4 агли, крајни граници на собата. Која е крајната точка, аголот на земјата. Ете не мора четирите, еден кажи

- а кој воопшто вели дека земјата и нејзините агли се гледаат од само една точка?
- паралелата на земјата со четириаголната форма е само Твое мудрување, кое не држи вода во учењето од верата.
- аголот на земјата е всушност страната на земјата, било која од 4-те познати страни.[DOUBLEPOST=1395177086][/DOUBLEPOST]
Па Мики ако се слагаш дека науките и веронауките се во согласност со библијата, мене ќе ми биде посебно мило и драго, ќе те потсеќам на ова твоја констатација низ понатамошните дискусии.

Можеш да ме постеќаш на било што...
Јас и понатаму велам дека верата и световните науки имаат свои објекти за набљудување, истражување и објаснување. Верата не е променета веќе 2 000 г., за разлика од науките, кои ги менуваат своите вистини како чорапи.

Последно уредено:
OK fala za komplimentot. Mene Tato i Mama me sozdadoa....Ne sum bozje cedo.
PS: Dobro rimuvas za popce!
Осетлив си, а се закачаш.
А мама и тато и нивните мама и тато и се така наназад протолошки мама и тато, Кој ги создаде?

Јас и понатаму велам дека верата и световните науки имаат свои објекти за набљудување, истражување и објаснување. Верата не е променета веќе 2 000 г., за разлика од науките, кои ги менуваат своите вистини како чорапи.
Паганството не е променето 10000 години а хиндуизмот 4000 години, со оглед на то дека христијанството е променет јудаизам, не можеш баш да се фалиш за некоја непромеливост, постојат религии кои се и постари и понепроменети, башка што христијанството какво денес го знаееме ни 1500 години нема. То е една од помладите религии во светот
ПС
Нешо испадна дека сепак науката и верата се во конфликти....

Човек тешко е да разбере некои духовни состојби дури и за самиот себе, затоа што егото пречи за осознавање и соодветно за промената потоа, тоа е првиот чекор(ускротување на егото).
Во претходниот пост немав предвид преодна состојба туку просто едно перманентно колебание меѓу сомнеж и вера, преодната состојба(добро ја посочи)доаѓа подоцна, како што пишав 1.ускротувањето на егото потоа 2.осознавеање, па 3.вера и на крај 4.доверба. Преодната состојба е некаде меѓу точка 2 -3.
Изгледа добро ги познаваш овие работи. Лично искуство или искуство на некоја блиска личност, чиста љубопитност!?:)
Дали ако се сомневаш во твоето верување, истото ќе може ли да се нарече “верување„?

- Вселената и Земјата се стари толку колку што се стари: проценети на 7,5-8 илј. години.
На земјата постојат дрвја постари од таа процена.

Човек има способност и за војна, силување, кражба, убиство, лага..... или таков не го создал Бог.. то после оние “лошите“ му го приклале а Бог бил немоќен (или не сакал) да го спречи
Човекот е создаден слободен, оттаму злоуптреба на способноста!
Дај малце како градиш размислување, ова се елементарни работи, заморно ниско ниво.

Човекот е создаден слободен, оттаму злоуптреба на способноста!
Дај малце како градиш размислување, ова се елементарни работи, заморно ниско ниво.
Ако човекот е создаден слободен, зошто е казнет поради начинот на кој ја употребил својата слободна волја?

Ако човекот е создаден слободен, зошто е казнет поради начинот на кој ја употребил својата слободна волја?
Слободни беа и во сталинистичка Русија и во нацистичка Германија али само ако следат и почитуваат закони и прописи.

На земјата постојат дрвја постари од таа процена.

Од кај знаеш? Ги гледаше додека растеа?[DOUBLEPOST=1395182398][/DOUBLEPOST]
Нешо испадна дека сепак науката и верата се во конфликти....

Да, од Твоето раѓање па до ден-денес...

Претходно, науката и религијата имаа и сеуште имаат свои објекти за истражувања и свои учења.

Да, од Твоето раѓање па до ден-денес...

Претходно, науката и религијата имаа и сеуште имаат свои објекти за истражувања и свои учења.
Настанок на човекот, настанок на планетата и вселената, животот на земјата пред 100, 200 милиони години, генетика и генетска поврзаност на живите организми, историја на народи и општества од пред 10-15.000 години до денес, истражувања на болести пронаоѓање на лекови, барање на живот на други планети...

Ти гледаше кога бог ствараше плантава, сонцето, ѕвездите? Гледаше кога ги створил Адам и Ева? Гледаше кога Ное го правел бродот? ..... итн?

Ти гледаше кога бог ствараше плантава, сонцето, ѕвездите? Гледаше кога ги створил Адам и Ева? Гледаше кога Ное го правел бродот? ..... итн?

На погрешно прашање, се дава погрешен одговор-ќе рече мојот професор.[DOUBLEPOST=1395184138][/DOUBLEPOST]
барање на живот на други планети...

Да, ова посебно, а и особено....:icon_lol:
Колку живи битија се најдени надвор од Земјава?[DOUBLEPOST=1395184173][/DOUBLEPOST]
Настанок на човекот, .

Која наука го докажа настанокот на човекот и како?[DOUBLEPOST=1395184217][/DOUBLEPOST]
настанок на планетата и вселената, животот на земјата пред 100, 200 милиони години, .

Да ми посочиш очевидец на тие настани и процеси?[DOUBLEPOST=1395184262][/DOUBLEPOST]
генетика и генетска поврзаност на живите организми, .

Генетика нема доказ дека живо настанува од неживо. На немаш случајно таков доказ при рака?[DOUBLEPOST=1395184334][/DOUBLEPOST]
историја на народи и општества од пред 10-15.000 години .

Кои се тие општества стари по 10-15 000 г.? Нешто постоело и пред асиро-вавилонската култура?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom