Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
А беа крстени и веруваа Захарија и Елисавета што светиот дух беше во нив?? пред Исуса биле кстени и верувале во неродениот Исус?

Да и тие пред доаѓањето на Христос беа покрстени,за тоа ни сведочи Апостолот Павле.

Лука 2 вели дека наверниците светиот дух ќе им биде даден од како Исус ќе се прослави. Не пред.
39 А ова го рече за Духот, Кого што ќе го примат оние, кои веруваат во Него; Оти Светиот Дух уште не им беше даден, бидејќи Исус уште не беше прославен.

Стихот е упатен за времето на доаѓањето на Христос и неговите ученици.

верувале во неродениот Исус?

А кој ја објави веста за раѓање на нивниот син?

Последно уредено:
Значи тоа според тебе е судбината на сите атеисти? Дека сите ќе станат верници, или пак дека ќе бидат во некаква дилема? Во ред, повторно не се сложувам со тебе. Навистина не се знае што ќе донесе утрешниот ден, но промена на човековиот став кој го имаме целиот живот, многу тешко.
Како што може да се види па дури и на форумов атеистите се во дилема, а секој што е во дилема се сомнева, а штом се сомнева значи онаа спротивната страна на сомнежот верува, така да дури и атеистите веруваат во Бога само што кај нив преовладува сомнежот за разлика од вернците каде преовладува верата, тоа е тенката граница меѓу атеистот и верникот. Кога ќе надвладее верата и кога ќе продолжиме да се трудиме за неа тогаш доаѓд ДОВЕРБАТА во Бога а тогаш(y).
Во однос на човечкиот став се менува ти не си истиот каков што си бил кога си има 10 години си порасна нели? Лошо е кога престанува да се менува, да се расте(духовно) и обично тоа се должи на егото(инструмент на лукавиот).

Како што може да се види па дури и на форумов атеистите се во дилема, а секој што е во дилема се сомнева, а штом се сомнева значи онаа спротивната страна на сомнежот верува, така да дури и атеистите веруваат во Бога само што кај нив преовладува сомнежот за разлика од вернците каде преовладува верата, тоа е тенката граница меѓу атеистот и верникот. Кога ќе надвладее верата и кога ќе продолжиме да се трудиме за неа тогаш доаѓд ДОВЕРБАТА во Бога а тогаш(y).
Во однос на човечкиот став се менува ти не си истиот каков што си бил кога си има 10 години си порасна нели? Лошо е кога престанува да се менува, да се расте(духовно) и обично тоа се должи на егото(инструмент на лукавиот).
Што кажа жити се сега. Какво верување во бога кај атеисти жити леб. Верувањето во бога не е потреба ни нужда на човекот.

Како што може да се види па дури и на форумов атеистите се во дилема, а секој што е во дилема се сомнева, а штом се сомнева значи онаа спротивната страна на сомнежот верува, така да дури и атеистите веруваат во Бога само што кај нив преовладува сомнежот за разлика од вернците каде преовладува верата,.
Exactly.... Jas na primer veruvam vo Rozov ednorog kako bog! Isto taka veruvam deka ima i drugi koi veruvaat vo ovoj bog. I kako sto kaza ti "секој што е во дилема се сомнева, а штом се сомнева значи онаа спротивната страна на сомнежот верува, така да дури и атеистите веруваат во" rozov ednorog kako bog.

:vozbud:Znaev deka ne sum sam znaev.

Што кажа жити се сега. Какво верување во бога кај атеисти жити леб. Верувањето во бога не е потреба ни нужда на човекот.

Е ми, ш‘о бараат тогај атеисти на подфорумов „религија„?...:unsure:

Јас пак не знам шо бараат христијани на религија. Религија в црква и дома.

А не те чуди оти црквата вика полиција да ги најде украдените црковни пари, икони, украси...
Не може то нешто прегу госпо да го откријат.. со некоја сеанса... молитви??

Не сум во дилема. Јас имам верба, но не во господ, него во човекот, иако може да биде прекршена или изневерена, но може да биде возвратена.
Ова можеби е твојот став околу некоја преодна фаза од атеист- верник, тоа може реално да се случи, но може да се случи и она спротивното! Верникот да стане атеист или пак да ја изневери својата религија и да преиде во друга?!

А не те чуди оти црквата вика полиција да ги најде украдените црковни пари, икони, украси...
Не може то нешто прегу госпо да го откријат.. со некоја сеанса... молитви??

Атеистичкиот „наивизам„ е честа последица од искривената претстава за вериосповеста...

Атеистичкиот „наивизам„ е честа последица од искривената претстава за вериосповеста...
За толкувања и филозофирања - секогаш сте спремни, ко ќе дојде до практичната примена на вера , то одма било “наивно“
“Не ми е арно..“ - оди на доктор, ми украдоа иконата - оди во полиција, Треба да одам во Америка“ - купи авионска карта, “Гладен сум“ - оди на пазар купи нешто.... во реалниот живот, верата отстапува да му даде место на науката.

За толкувања и филозофирања - секогаш сте спремни, ко ќе дојде до практичната примена на вера , то одма било “наивно“
“Не ми е арно..“ - оди на доктор, ми украдоа иконата - оди во полиција, Треба да одам во Америка“ - купи авионска карта, “Гладен сум“ - оди на пазар купи нешто.... во реалниот живот, верата отстапува да му даде место на науката.

Пред неколку постови, човековото гревовно однесување го сведе на јадење забрането месо....Ц,ц,ц, јак грев е тоа, признавам.
Сега пак, бараш магиско-алхемисмо решение од Црквата, небаре нејзина улога е да брка криминалци.
Којзнае што ќе посочиш следниот пат, во кој Црквата ќе биде дежурен виновник.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom