Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Имав некој здравствени проблеми.Дојдов до работ,вербата во Бога ми даде сила.Тогаш сватив дека не сум толку силен како шо мислев дека сум.Има некој работи шо нашиот разум не може да ги свати.Може само да ги осетиш .Предходно бев агностик,ама добив шамара од животот.Не си ни свесен колку лесно можит чоек да заминит од овај свет.Најголемата можност шо ти ја дава Христијанството е борбата против своето его.Ако го победиш своето его имаш можност да ја победиш својата мрачна страна.Јас не се сметам себе си за совршен Христијанин ама се борам да станам,а со тоа и подобар чоек.
Ке цитирам едно американскога генерала од WW2 и ке кажу само кратко и јасно
"NUTS".

Тој што си се излечија нема никакфу врску сс бога.А тија што не се излечиела, а имале вербу и се молиле?
Како хороскоп сте, ако ви погоди едно значи тачно е, а ако не ви погодило двеста, значи десило се.
Значи ти си тј што си се борија протиф болест и ти си си сам на себе бог, верба у тебе и сплет на околности гу победило тфоју болест.
А не тфоја верба и некој креатор кој глава незнае куде му е на сфи стране пд превише работе.

Де бе, што битие ке беше тој да глеа и слуша сфе и да помага или да одмага.
Ако е толко семоќан што не ни докаже на цел сфет дека постои и готовот.
А не да праќа пророци, месије, да праи чуда за кои нема никакаф доказ него само прераскажување од колено на колено.
И зашто бе не добиеф шамар сфи неверници, агностици, атеисти и слично, него само ти?

И па не ми докажа дека постои бог.
Не се ни потруди, ја се барем потруди.

И да, сфесан сам колко лсно може човек да га снема, па тој е живот, чиста случајнос и испреплетеност на миљон фактори, што лични што од околину.

Не ми се веруе дека јоште не сфатисте дека и Христијантфо е едно обично учење како и сфи религие, на кои поента им е да стфориф некој идол на кое ви ке му се потчинуете.
Имајте сфое ја, имајте вербу у себе, а не у нешто недокажано!

Ке цитирам едно американскога генерала од WW2 и ке кажу само кратко и јасно
"NUTS".

Тој што си се излечија нема никакфу врску сс бога.А тија што не се излечиела, а имале вербу и се молиле?
Како хороскоп сте, ако ви погоди едно значи тачно е, а ако не ви погодило двеста, значи десило се.
Значи ти си тј што си се борија протиф болест и ти си си сам на себе бог, верба у тебе и сплет на околности гу победило тфоју болест.
А не тфоја верба и некој креатор кој глава незнае куде му е на сфи стране пд превише работе.

Де бе, што битие ке беше тој да глеа и слуша сфе и да помага или да одмага.
Ако е толко семоќан што не ни докаже на цел сфет дека постои и готовот.
А не да праќа пророци, месије, да праи чуда за кои нема никакаф доказ него само прераскажување од колено на колено.
И зашто бе не добиеф шамар сфи неверници, агностици, атеисти и слично, него само ти?

И па не ми докажа дека постои бог.
Не се ни потруди, ја се барем потруди.

И да, сфесан сам колко лсно може човек да га снема, па тој е живот, чиста случајнос и испреплетеност на миљон фактори, што лични што од околину.

Не ми се веруе дека јоште не сфатисте дека и Христијантфо е едно обично учење како и сфи религие, на кои поента им е да стфориф некој идол на кое ви ке му се потчинуете.
Имајте сфое ја, имајте вербу у себе, а не у нешто недокажано!
Христијанството е жива вера и нема врска со другите религии. Христос е живиот Бог, светата Троица и пресвета Богородица е мајка божја.

Само преку Христос има спасение на нашите души и Христос е единствениот преку кој можеме да се спасиме.

Христијанството е жива вера и нема врска со другите религии. Христос е живиот Бог, светата Троица и пресвета Богородица е мајка божја.

Само преку Христос има спасение на нашите души и Христос е единствениот преку кој можеме да се спасиме.
Докажи.

Имав некој здравствени проблеми.Дојдов до работ,вербата во Бога ми даде сила.Тогаш сватив дека не сум толку силен како шо мислев дека сум.Има некој работи шо нашиот разум не може да ги свати.Може само да ги осетиш .Предходно бев агностик,ама добив шамара од животот.Не си ни свесен колку лесно можит чоек да заминит од овај свет.Најголемата можност шо ти ја дава Христијанството е борбата против своето его.Ако го победиш своето его имаш можност да ја победиш својата мрачна страна.Јас не се сметам себе си за совршен Христијанин ама се борам да станам,а со тоа и подобар чоек.
Која беше причината што стана верник, вербата во Бог ти помогна психички да ја надминеш таа препрека или сметаш дека благодарение на Бог си ги поминал тие препреки?

Која беше причината што стана верник, вербата во Бог ти помогна психички да ја надминеш таа препрека или сметаш дека благодарение на Бог си ги поминал тие препреки?
Да сметам дека Бог ми помогна да ги надминам препреките, иначе бев готов на психички план.

Човек кој веруе у бога и тј бог едн дн му скурчило од Јудеизам и паганизам и оплодуе невину еврејку и се раѓа Исус.
Син божји.
И незнам зшто ве нервира тој што ја га викам полубог.
Он иако праи чуда и оди по воду, ипак е од крф и месо.Значи сфет дух у човечко тело или у превод полубог.
Христијанин га следи Исусово учење кое руку на срце е праведно и разумно, биди добар бла блаа како и сфако нормално учење за етику и морал.
Никој не се нервира, ти си праиш трипови дека некој се нервирал :ROFLMAO:

Кога Евреите му велат на Исус, ти немаш ни 50 години, а велиш дека си го видел Аврам, Исус им вели
„Пред Аврам да биде, Јас сум!“

Како тоа Исус бил пред Аврам, а се родил во времето на Римјаните???
Каков е тој полубог од крв и месо што се шалта од едни времиња во други?

Никој не се нервира, ти си праиш трипови дека некој се нервирал :ROFLMAO:

Кога Евреите му велат на Исус, ти немаш ни 50 години, а велиш дека си го видел Аврам, Исус им вели
„Пред Аврам да биде, Јас сум!“

Како тоа Исус бил пред Аврам, а се родил во времето на Римјаните???
Каков е тој полубог од крв и месо што се шалта од едни времиња во други?
Ајдаааааа...
Значи и тајм травел е дел од Христијанстфо.Бреј Исус бија и у време на Авраам!? Да не е е он од увек сфугде?
У какфи глупости веруете.Ццц.
А он ако ви каже дека се телепортитаја у време у поново време и он му шепнаја на Хицита да им напраи Фајнл Солушн на Евреи, само заради тој што Фарисеи га мрзесфа и му судисфа ,тоес предадесфа га на Римјани.
А чекај, Јуда га предаде, а он као божји син, немоеше да избега или да га снема.
Он намерно се предаде за да воскресне?
За да га спаси човечанстфо жртфјувајки се.
Логика нула!

Датуме. Паметан си, осфести се.Бог ако постои, не е никакфа форма или идол како у било какфу сфету књигу.
Тој е само метафора, за да паднете сфите на иста фора.

Па полубог е ако осеќа бол, тече му крф на крст, тече му крф од чело од круну од трње.
Колко лсно паднасте на убаву а пренелогичну приказну.
Чуду ви се ептен, имате интечигенцију ама потчинето падате на бајковити форе.

Цитати од Библију не ми значиф ништо.
Како и миљарда цитати од други сфети књиге. Поента е тај, биди добар бла бла, госпо ке те казни, праи ритуали и адети, моли се, али голем курац дали сфе тоб е тачно или е само шминка за да веруете.

Доказ ми е светото писмо (Библијата) преку која човек на еден начин комуницира со живиот Бог, доказ ми е воскреснатиот Христос кој што се јавил со душа и тело пред апостолите и пред други што биле с него, доказ ми се чудата што се случиле преку Христос и преку светителите, доказ ми е прекрстувањето со крстот при неволја за заштита, доказ ми е сеуште живиот човечки род што не е погубен туку е оставен да живее се додека не се исполни се што е напишано во светото писмо и доказ ми е приказните во православието што се вистински - вистински работи што се случиле по божја промисла. .....
Докази има многу, а еден доказ што го имам е кај мене, Бог ме остави жив и покрај многуте мои гревови и наместо смрт ми го продолжи животот, до толку тешка болест стасав што не можев здив да земам.

Познавам луѓе атеисти кои истотака се имаат излечено од тешки болести.Нив кои ги излечи? Сатаната?

Ваквите ситуации воопшто не се доказ дали Бог постои или не постои.Човек може да интерпретира како сака спрема неговите лични убедувања.

Овакој читајки ве, човек да си помисли дека у болнице наместо доктори и лекови, треба да има попови, библие, иконе, сфеќе, крстена вода...
И сфи ке бидеф живи и здрави.

Ајдаааааа...
Значи и тајм травел е дел од Христијанстфо.Бреј Исус бија и у време на Авраам!? Да не е е он од увек сфугде?
У какфи глупости веруете.Ццц.
А он ако ви каже дека се телепортитаја у време у поново време и он му шепнаја на Хицита да им напраи Фајнл Солушн на Евреи, само заради тој што Фарисеи га мрзесфа и му судисфа ,тоес предадесфа га на Римјани.
А чекај, Јуда га предаде, а он као божји син, немоеше да избега или да га снема.
Он намерно се предаде за да воскресне?
За да га спаси човечанстфо жртфјувајки се.
Логика нула!

Датуме. Паметан си, осфести се.Бог ако постои, не е никакфа форма или идол како у било какфу сфету књигу.
Тој е само метафора, за да паднете сфите на иста фора.

Па полубог е ако осеќа бол, тече му крф на крст, тече му крф од чело од круну од трње.
Колко лсно паднасте на убаву а пренелогичну приказну.
Чуду ви се ептен, имате интечигенцију ама потчинето падате на бајковити форе.

Цитати од Библију не ми значиф ништо.
Како и миљарда цитати од други сфети књиге. Поента е тај, биди добар бла бла, госпо ке те казни, праи ритуали и адети, моли се, али голем курац дали сфе тоб е тачно или е само шминка за да веруете.
Оф бе човек бе, ти само кажуваш дека никогаш подетално не си го истражувал името Јахве(YHWH)
Је(х) е скратено од Јахве на семитски
Он(Исус што го викаш) е Јешуа
Је, што е скратено од Јахве
шуа, што значи спасува

Кога го прашале за Аврам им одговорил „Ја Хве“
„Ja Хве“/ „I am“ / „Јас сум“ - тоа едно исто е.

Прво викаш бил добар учител, етика и морал, па после „И ако Исус ви каже ова , Исус ви каже она..“
Така ги тераш муабетите.. не знам дали си свесен за тоа?:toe:
Сега добар е он или не е добар?

Имињата Ја/Јах/Јаху се појавуваат во семитски извори, Ebla Tablets (Tell Mardikh, Syria) 3 милениум п.н.е
tꜣ šꜣśw yhw - во египетски извори малце подоцна
Го има и северно и јужно од Израел.
Ова име постои и надвор од Библијата, немора Библијата да ја користиме..
Постои и во времето на македонските генерали кои владееле со Блискиот Исток
Во 3 век п.н.е се преведени текстовите од еврејски на азбуката на аристократите, има куп докази од тој период, секаде е споменат тетраграматонот, неможе да се одговара како да не постои.. :toe:

Башка ако малце си читал ќе знаеш дека он го исполнува пророштвото напишано во тие периоди, во книгата на Малаки
Малаки што на семитски значи „мојот пратеник“

Кога во „Добрите вести по Јован“ се вели „Он дојде меѓу своите, но неговите не го препознаа“ се мисли на Јахве или Јешуа, или пак 'л Масија, Христос итн..

Од еврејски на македонски не е Исус Христос, туку Јешуа Спасителот.
Од еврејски на македонски не е „евангелие“ туку „Добри Вести“

Ама добро, тоа е доказ дека ние македонците секогаш сме ја знаеле азбуката и зборовите на аристократите, и денес и во минати времиња..

Се на сѐ, текстовите покажуваат дека он ги исполнува пророштвата, а не дека му скурчило од Евреите како што ти велиш..
„Не мислете дека дојдов да ги поништам Законот и Пророците! Не дојдов да ги поништам, туку да ги исполнам“
Матеј 5:17

*Евангелието по Матеј е прва книга напишана на еврејски, не на азбуката на аристократите, нормално бидејќи во делото се обраќа на еврејската заедница..
Секој што се занимавал со историографија сфаќа дека текстовите се во класата на биографии.
Матеј воедно почнува вака
„Ова е родословието на Јешуа Спасителот, син на Давид и на Аврам
и продолжува со "На Аврам му се роди Исак, на Исак му се роди Јаков, на Јаков му се роди Јуда и неговите браќа...“

Цело родословие од Аврам, прогонот во Вавилон па се до појавување на Спасителот.
Во евангелието по Лука е родословието по машка линија од страната на Богородица.
Кај Евреите, родословот одредува семејна и религиозна припадност и родословие нема само Јешуа, имаат многу Евреи и се баш автентични

Ајде да скратиме да не објаснувам пошто многу има, ти и така не си заинрересиран за повеќе да научиш.

Читај

Ова е од 2012, има и попрецизни кои го сместуваат земјотресот помеѓу 30-33 г.о.н.е
Платното во Торино до детал ги покажува неговите рани и што претрпел пред и откако бил распнат.

Тој не бил само учител, тој ги лечел слепите, глувите , немите и инвалидите..
Тие што не гледале, прогледале
Тие што не слушале, прослушале
Тие што не збореле, прозбороле
Книгите сведочат за неговите дела а историографијата како дисциплина сведочи дека овие дела се биографии а не митови и измислици како што секакви сезнајковци сакаат да си ги нарекуваат

5500 грчки
10000 латински
И + многу записи на останати јазици..
На сето тоа додади 200 000 посланија од црквата, тоа не е баш мал материјал за изучување, ти се тоа си изучил што тврдиш дека ова се измислици..?
Ти појма немаш искрено и не си стигнал толку далеку со материјал, да беше - ќе се познаваше по одговорите..

Денес во црквата се сведочи на чуда, некои за кои ти никогаш можеби и не си слушнал.. што е за мене нормално и затоа не те осудувам.
Но да се нема никаква иницијатива за да се дознае нешто повеќе, тоа не ми е стварно јасно..

Кај тебе останува тоа што мислиш дека си некоја инкарнација на аристократ и таму заглавуваш..

„Господ е само метафора..“

:pos::pos::pos:

Класичен аристократски е покомплексен граматички, додека модерниот е поедноставен
Во тие текстови има докази за македонски зборови
Христос

Многу повеќе се, што го потврдуваат македонското постоење и македонскиот јазик

Еве пример ти овој рис конкретно го фрлаш во канта, измислуваш работи за него, а забораваш дека он е човек кој постоел и живеел..
Кај него е само посебно тоа што он тврди дека постои и пред да дојде како Јешуа бен Јосеф.
„Син на Јосеф“ - бидејќи Јосеф го посвоил како свој син

Ја Хве - Јас сум
Два едноставни збора, а толку многу за нив, ти од ова ништо не знаеш

Директно неможе да се докаже дека Јешуа воскреснал, но може да се верува во тоа на основа на многу историски информации, каде што е возможно и научно да се истражуваат, како примерот со земјотресот.
Ти имам и претходно објаснето за напишаното во евангелието по Марко 8/22-26

Во овој дел од биографијата, може да се забележи состојба на враќање на вид, која може и научно да биде докажана, бидејќи симптомите тоа го укажуваат.
„Гледам луѓе како дрвја..“
Нормална е таа појава на таков облик кога се враќа видот..

Исто и тоа дека он нема биолошки татко..
Тоа се чуда, тие и да сакаш неможат да се докажат, бидејќи не спаѓаат во категорија за докажување..

Реакцијата на Тома во Јован 20 каде што вели дека додека не го види и допре не верува е исто нормална..
Никој не му верувал дека он е Јахве, Богот на Аврам, на Исак и на Јаков, вклучувајќи ги и неговите ученици
Но после виделе и поверувале

Така е и со тебе, мора да видиш за да веруваш..
Не мора во Израел да идеш, шетни до југот на Кефалонија, едно мало селце со манастир таму..
Секое празнување на Преображение Господово се појавуваат змии.. некои може да имаат и крстови на главата
Ај ок природа е, ама баш секој 6 август да му ебам мајката.. што ќе ги привлече толку змиите баш само на тој празник.. :toe:
ај да е само тој празник во црквата - да разберам, ама има уште куп празници..
Тоа дека нешто во животната средина ги привлекува баш на тој ден е исто глупост, нема нешто такво што баш на тој ден може да ги привлече и тоа е веќе истражено..

Има некои работи кои неможат да се објаснат, колку и да сакаме
Но можеме да веруваме ако видиме со свои очи

Има една статија од форензичар кој сведочел за случај со православен свештеник каде што после години во еден гроб бил преместен во друг.
Рацете на свештеникот како да не биле ни една минута во земја и да не скапале..
Во рацете крст..

Не се случуваат тие работи така, не во овој свет каде што и постоењето си има правила.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom