Посебно ќе се договорат со Господ дали им се свиѓа да бидат со Него или не...Што ке се деси сс некрстени људу после смрт?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Посебно ќе се договорат со Господ дали им се свиѓа да бидат со Него или не...Што ке се деси сс некрстени људу после смрт?
Преку добрите дела, неправење гревови и избегнување на лошите дела ти фактички по автоматизам добиваш смирение, тоа е закон и не е баш лесно за постигнување затоа што тука некако по автоматизам се искушенијата од секаков тип, потоа токсичните и демонизирани луѓе со кои човекот е опкружен итн. итн.Третото е дефинитивно најтешко за постигнување.
Велигден секогаш паѓа во неделата по првата полна месечина по пролетната рамноденицаАј ако некој учел, читал т.е се разбира во Христијанството нека ми појасни зошто Велигден е подвижен празник а не со фиксен датум како на пример Божиќ? На Божиќ го славиме раѓањето христово и сосем исправно тоа е фиксен датум, ако Исус се родил на 7 јануари неможе да го славиме секоја година на различен датум. Но од друга страна, на Велигден исто славиме настан (воскресението Христово) кој се случил на точно определен датум, лупам од ракав пример 25 април 33 година од новата ера, како ден кога Исус воскреснал. Прашањево, т.е дилемата, ми е зошто Велигден, и пропратно врзаните празници за него, ги славиме на променливи датуми, не ги славиме како историски датуми туку ги одредуваме според положбата на небесните тела, ги врзуваме за еврејската пасха која се одредува според небесните тела? Зошто на Велигден велиме ,,на овој ден Исус воскресна,, и на велики петок велиме ,,на овој ден Исус беше распнат,, кога тоа не се датуми на кои во 33 година се случиле настаните за кои зборуваме? Некако не ми е логично една година да речеме дека Исус воскреснал на 20 Април, друга на 5 мај, трета на 17 Април итн.... Ако распетието и воскресението се историски настани кои се случиле на точно определен датум, нели е многу пологично да се одбележуваат секоја година на тој датум? Пример, Гоце Делчев загинал на 4ти Мај 1903 година, тоа е историски факт и нема никаква логика тој историски факт да го одбележуваме оваа година на 15ти Мај, догодина на 15 Април односно според тоа како биле поставени небесните тела... Сигурно има некое објаснување, па кој се разбира во тоа би го замолил да појасни.
Самото ти се кажува дека сатаната управува со религиите..момакот е репликатор невиден,прави мајмуни од нас..Мене друго ме "мачи" зошто никој не кажува дека фарисеите се уствари масони и дека уште во тоа време постоеле (за работите да станат појасни)..Ај ако некој учел, читал т.е се разбира во Христијанството нека ми појасни зошто Велигден е подвижен празник а не со фиксен датум како на пример Божиќ? На Божиќ го славиме раѓањето христово и сосем исправно тоа е фиксен датум, ако Исус се родил на 7 јануари неможе да го славиме секоја година на различен датум. Но од друга страна, на Велигден исто славиме настан (воскресението Христово) кој се случил на точно определен датум, лупам од ракав пример 25 април 33 година од новата ера, како ден кога Исус воскреснал. Прашањево, т.е дилемата, ми е зошто Велигден, и пропратно врзаните празници за него, ги славиме на променливи датуми, не ги славиме како историски датуми туку ги одредуваме според положбата на небесните тела, ги врзуваме за еврејската пасха која се одредува според небесните тела? Зошто на Велигден велиме ,,на овој ден Исус воскресна,, и на велики петок велиме ,,на овој ден Исус беше распнат,, кога тоа не се датуми на кои во 33 година се случиле настаните за кои зборуваме? Некако не ми е логично една година да речеме дека Исус воскреснал на 20 Април, друга на 5 мај, трета на 17 Април итн.... Ако распетието и воскресението се историски настани кои се случиле на точно определен датум, нели е многу пологично да се одбележуваат секоја година на тој датум? Пример, Гоце Делчев загинал на 4ти Мај 1903 година, тоа е историски факт и нема никаква логика тој историски факт да го одбележуваме оваа година на 15ти Мај, догодина на 15 Април односно според тоа како биле поставени небесните тела... Сигурно има некое објаснување, па кој се разбира во тоа би го замолил да појасни.
Брани си ги тврдењата бе дружеСамото ти се кажува дека сатаната управува со религиите..момакот е репликатор невиден,прави мајмуни од нас..Мене друго ме "мачи" зошто никој не кажува дека фарисеите се уствари масони и дека уште во тоа време постоеле (за работите да станат појасни)..
"Каменот што го отфрлија ѕидарите.." Значи дека се работи за некој кој се занимава со градежни активности..Брани си ги тврдењата бе друже
Покажи го спротивното
Каде Исус вели дека они се масони?
Или ти си го измисли тоа?
Каменот е црквата"Каменот што го отфрлија ѕидарите.." Значи дека се работи за некој кој се занимава со градежни активности..
Аха ок,а кои се ѕидарите што се спомнуваат во текстот? @датум чекам одговор бац па да си легнам на раат трета бев..Каменот е црквата
Исус му вели на Петар, „на овој камен ќе ја изградам мојата црква“ ..
Ај ако некој учел, читал т.е се разбира во Христијанството нека ми појасни зошто Велигден е подвижен празник а не со фиксен датум како на пример Божиќ? На Божиќ го славиме раѓањето христово и сосем исправно тоа е фиксен датум, ако Исус се родил на 7 јануари неможе да го славиме секоја година на различен датум. Но од друга страна, на Велигден исто славиме настан (воскресението Христово) кој се случил на точно определен датум, лупам од ракав пример 25 април 33 година од новата ера, како ден кога Исус воскреснал. Прашањево, т.е дилемата, ми е зошто Велигден, и пропратно врзаните празници за него, ги славиме на променливи датуми, не ги славиме како историски датуми туку ги одредуваме според положбата на небесните тела, ги врзуваме за еврејската пасха која се одредува според небесните тела? Зошто на Велигден велиме ,,на овој ден Исус воскресна,, и на велики петок велиме ,,на овој ден Исус беше распнат,, кога тоа не се датуми на кои во 33 година се случиле настаните за кои зборуваме? Некако не ми е логично една година да речеме дека Исус воскреснал на 20 Април, друга на 5 мај, трета на 17 Април итн.... Ако распетието и воскресението се историски настани кои се случиле на точно определен датум, нели е многу пологично да се одбележуваат секоја година на тој датум? Пример, Гоце Делчев загинал на 4ти Мај 1903 година, тоа е историски факт и нема никаква логика тој историски факт да го одбележуваме оваа година на 15ти Мај, догодина на 15 Април односно според тоа како биле поставени небесните тела... Сигурно има некое објаснување, па кој се разбира во тоа би го замолил да појасни.
Каменот е црквата
Исус му вели на Петар, „на овој камен ќе ја изградам мојата црква“ ..
„на овој камен“ значи сите ученици кои биле присутни кога Исус му го кажувал тоа на Петар
Да, ова е точно„Каменот„ не е Црквата, туку Е Христос,
Да, ова е точно
Моја грешка
Значи кога Исус им вели на учениците, "На овој камен ќе ја изградам црквата“ , мисли на себе..
Ова има смисла(конкретно за тој пасус) и дава објаснување за тврдењата на римокатолиците
Православието е продолжение на тој камен
Глеаш дека можеме да се разбереме ко луѓе а не само да си дофрлувамеКога Христос му вели на Петрета дека (Петар) е „...камен на кој ќе ја соѕидам Црквата...„,(парафразирам...), не е во прашање Петар како таков, како човек, како Апостол, туку споменатиот „камен„ е верата која Св.Ап. Петар ја имал и токму на вера, јака како камен „(„петар„=„камен„), може да биде засновата Црквата Христова.
Кога римо-католиците го толкуваат наведениот стих, тие изведуваат заклучок дека токму Петар е основа на Црквата и дека Петар бил првиот епископ римски, во римската Црква.
Според римо-католиците, Петар ги поседува „клучевите„ од Рајот па само Петар одредува кој може да „влезе„ во Рајот.
Св.Ап. Петар никад не бил епископ во Рим, а Светите Оци пак додават и на Римјаните им велат: кај го најдовте токму Петар да биде прв епископ римски, кога токму Петар 3 пати се откажа од Христа, кога Он беше фатен од Евреите?...