Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
П.С. Заборавив,.

Не се секирај: за понављачите секогаш имат реприза во недела, имат дполнителни часови и посебна испитна сесија...[DOUBLEPOST=1422143981][/DOUBLEPOST]
На било кој начин да го стекнал - го стекнал со сопствена желба и залагање.

Пак „набадаш„...
За разлика од тебе, на форумов пишувам за нешта кои се достапни, точни и вистинити.

Пак „набадаш„...
За разлика од тебе, на форумов пишувам за нешта кои се достапни, точни и вистинити.
Вистинити се исто колу и земјата Мордор од господар на прстените и Петар пан

Вистинити се исто колу и земјата Мордор од господар на прстените и Петар пан

Ај види што пишува во Делата Апостолски, 22.28.

Ај види што пишува во Делата Апостолски, 22.28.
Не е така едноставно Мики, кога јас како тебе би читал и знаел само библија и ништо друго, и ијас би бил однесен во заблуда, но работите не се така едноставни.
Точен назив за римски граѓанин е Quiris, додека во дела 22, се вели Rhomaios. Во Римскиот општествен систем, Rhomaios значеше нешто као поданик на Рим, општ назив кој не значи автоматски и граѓанство. Павле беше од Тарсус кој имаше статус на слободен град, значи не директно под римска управа туку нешто како град - сојузник на Рим. Така да всушност (правилно преведено и објаснето, Павле вели дека е поданик на Рим и граѓанин на слободен град. Како таков тој не потпаѓа под секојдневни римски закони кои важат за останатите.

Не се секирај: за понављачите секогаш имат реприза во недела, имат дполнителни часови и посебна испитна сесија...
Па ја немам секира да се секирам.
Инаку убо шо си знаеш кога се испитни сесии, да се пријавиш обавезно, жал ми е, немој да понављаш.

Не е така едноставно Мики, кога јас како тебе би читал и знаел само библија и ништо друго, и ијас би бил однесен во заблуда, но работите не се така едноставни.
Точен назив за римски граѓанин е Quiris, додека во дела 22, се вели Rhomaios. Во Римскиот општествен систем, Rhomaios значеше нешто као поданик на Рим, општ назив кој не значи автоматски и граѓанство. Павле беше од Тарсус кој имаше статус на слободен град, значи не директно под римска управа туку нешто како град - сојузник на Рим. Така да всушност (правилно преведено и објаснето, Павле вели дека е поданик на Рим и граѓанин на слободен град. Како таков тој не потпаѓа под секојдневни римски закони кои важат за останатите.

Овде имаш опширно за тоа дали св. Апостол Павле тврдел дека бил државјанин на Рим:

http://www.hisholychurch.net/pdfiles/law/Roman.pdf[DOUBLEPOST=1422184704][/DOUBLEPOST]
А ти сеуште го должиш одговорот на прашањето, каде во библијата пишува дека бог ги створил ангелите, гравитацијата и времето. Нешто често во последно време си неодговарач на поставени прашања.

Послание на св. Апостол Павле до Колошаните, глава 1:

16. бидејќи преку Него е создадено сè што е на небесата и што е на земјата, видливо и невидливо; било престоли, било господства, било началства, било власти – сè е преку Него и за Него создадено.

16 ὅτι ἐν αὐτῷ ἐκτίσθη τὰ πάντα, τὰ ἐν τοῖς οὐρανοῖς καὶ τὰ ἐπὶ τῆς γῆς, τὰ ὁρατὰ καὶ τὰ ἀόρατα, εἴτε θρόνοι εἴτε κυριότητες εἴτε ἀρχαὶ εἴτε ἐξουσίαι· τὰ πάντα δι’ αὐτοῦ καὶ εἰς αὐτὸν ἔκτισται·

Овде имаш опширно за тоа дали св. Апостол Павле тврдел дека бил државјанин на Рим:

http://www.hisholychurch.net/pdfiles/law/Roman.pdf
Поентата е што Мики тврдеше 9на почетокот на ова дискусија) дека Павле бил римски граѓанин само зато што живеел на територија која ја окупирал Рим, што не е точно. А дали Павле станал Римјанин по раѓање или го откупил или го заслужил... се само технички детали
Укажувањето е во непознавање на закони, традиции обичаи политички историски и економски услови на тоа време кога се зборува денес за луѓето и настаните кои с случија и живееа тогаш

http://www.hisholychurch.net/pdfiles/law/Roman.pdf[DOUBLEPOST=1422184704][/DOUBLEPOST]

Послание на св. Апостол Павле до Колошаните, глава 1:

16. бидејќи преку Него е создадено сè што е на небесата и што е на земјата, видливо и невидливо; било престоли, било господства, било началства, било власти – сè е преку Него и за Него создадено.

16 ὅτι ἐν αὐτῷ ἐκτίσθη τὰ πάντα, τὰ ἐν τοῖς οὐρανοῖς καὶ τὰ ἐπὶ τῆς γῆς, τὰ ὁρατὰ καὶ τὰ ἀόρατα, εἴτε θρόνοι εἴτε κυριότητες εἴτε ἀρχαὶ εἴτε ἐξουσίαι· τὰ πάντα δι’ αὐτοῦ καὶ εἰς αὐτὸν ἔκτισται·
Супер, фала. Значи и сарма од лозов лист е од него создадена и канцер и заушки и 12 13 14 и Мики Кец и Атеист од кајгана. Тоа го барав. Благодарам.

Поентата е што Мики тврдеше 9на почетокот на ова дискусија) дека Павле бил римски граѓанин само зато што живеел на територија која ја окупирал Рим, што не е точно. А дали Павле станал Римјанин по раѓање или го откупил или го заслужил... се само технички детали
Укажувањето е во непознавање на закони, традиции обичаи политички историски и економски услови на тоа време кога се зборува денес за луѓето и настаните кои с случија и живееа тогаш

Mислам дека до вашето недоразбирање дојде поради непознавање на термините римски државјанин и слободен граѓанин на Рим.

Дела Апостолски 22

27. Тогаш заповедникот се приближи до него и рече: „Кажи ми, римски граѓанин ли си ти?” Тој одговори: „Да.”
28. А заповедникот рече: „Тоа граѓанство јас сум го придобил за многу големи пари.” Павле пак рече: „А јас сум се и родил како таков.”

ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ - 22

27 προσελθὼν δὲ ὁ χιλίαρχος εἶπεν αὐτῷ· λέγε μοι εἰ σὺ Ρωμαῖος εἶ. ὁ δὲ ἔφη· ναί.
28 ἀπεκρίθη τε ὁ χιλίαρχος· ἐγὼ πολλοῦ κεφαλαίου τὴν πολιτείαν ταύτην ἐκτησάμην. ὁ δὲ Παῦλος ἔφη· ἐγὼ δὲ καὶ γεγέννημαι.

Аcts of the Apostles - 22

27 Then the chief captain came, and said unto him, Tell me, art thou a Roman? He said, Yea. 28 And the chief captain answered, With a great sum obtained I this freedom. And Paul said, But I was free born.

Инаку убо шо си знаеш кога се испитни сесии, да се пријавиш обавезно, жал ми е, немој да понављаш.

Не понављам: во мојата вероисповест, еднаш даден одговор е доволен одговор и затоа дадениот одговор не се „понавља„.[DOUBLEPOST=1422204936][/DOUBLEPOST]
кога јас како тебе би читал и знаел само библија.

Види се‘а, ја‘ не читам саде Библија, оти не су‘ протестант кој сметат дека све е запишано у Библијата, оти мене лично појќе ме занимат што велит Црквата за запишаното во Библијата, а не само што пишуват во Библијата.

Чисто „онака„, за да немат заблуди и несагласуења, нали...[DOUBLEPOST=1422205145][/DOUBLEPOST]
Mислам дека до вашето недоразбирање дојде поради непознавање на термините римски државјанин и слободен граѓанин на Рим.

Недоразбирањето е суштинско: Let3 наведе недолку (3) начини на стекнување (!) римско граѓанство, (од кои ниту еден не точен, а да се однесува на Павле/Савле), кои ги користеше како „набадање„ за начинот на кој Св. Ап. Павле станал римски граѓанин, а јас се повикав само на една работа: начинот на кој сам Павле тврди дека станал римски граѓанин-по раѓање, а не со купување или со служење, како што вели Let3.

Последно уредено:
Види се‘а, ја‘ не читам саде Библија, оти не су‘ протестант кој сметат дека све е запишано у Библијата, оти мене лично појќе ме занимат што велит Црквата за запишаното во Библијата, а не само што пишуват во Билбијата.

Недоразбирањето е суштинско: Let3 наведе недолку (3) начини на стекнување (!) рисмко граѓанство, (од кои ниту еден не точен, а да се однесува на Павле/Савле), кои ги користеше како „набадање„ за начинот на кој Св. Ап. Павле станал римски граѓанин, а јас се повикав само на една работа: начинот на кој сам Павле тврди дека станал римски граѓанин-по раѓање, а не со купување или со служење, како што вели Let3.
А црквата секако кажува поинаку од што е запишано во библијата. Зато си и збунет.

А Павле (онака како шо е запишано во оригинал) не кажува дека е римски граѓанин, туку дека е Римски поданик роден слободен. А слободен е оти е роден во град кој имал статус на слободен гад а не во власт на Рим.
А после како некој поп то го превел е друго прашање

А ти сеуште го должиш одговорот на прашањето, каде во библијата пишува дека бог ги створил ангелите, гравитацијата и времето. Нешто често во последно време си неодговарач на поставени прашања.
Земи Библија и отвори поглавје Битие.

А ти да прочиташ библијата бар еднаш, па да ми кажеш што пишува во него?
26 Потоа Бог рече: „Да направиме човек според нашиот лик,сличен на нас,и нека владее над морските риби, над суштествата што летаат по небото, над домашните животни — над сета земја — и над сите други животни што се движат по земјата

Вози сега моторче.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom