Navistina mi e drago sto gledam deka ste go citale pismoto i ste zapoznaeni so nekoi tekstovi i gi upotrebuvate istite, no isto taka mi e i zal ako od nekoja druga pobuda ste go pravele seto toa - dali da izvlecete nekoja pouka od tie tekstovi odnosno da Go pobarate Bog da doznaete dali ima Toj nekoja poraka za vas preku Svetoto pismo ili da barate tekstovi ili "greski" so koi bi gi pobile onie koi ne se soglasuvaat so vas vo pogled na teologijata.
Правев муабет со еден Поп (не ми текнува сега како го кажа името но ќе се сетам) дека единствено православните христијани имале толкувач на Светото Писмо и дека ние муслиманите го толкуваме како сакаме и дека тоа не е во ред. Ок, јас се извинив многу на тоа и побарав да ми одговори на некои прашања од тој толкувач на Светото Писмо, но тој после тоа го снема и сега ако може некој овде да ми помогне.
Isaija 56:
7 нив ќе ги доведам на Мојата Света Гора и ќе ги развеселам во Мојот Молитвен Дом. Нивните паленици и жртви ќе бидат угодни на Мојот жртвеник, зашто Мојот Дом ќе се нарече Дом на Молитва на
сите народи.”
8 Говори Господ Бог, Кој ги собира распрснатите Израелци: „Ќе ги соберам уште покрај оние што веќе се собрани.”
Site narodi i razlicnosti imaat pravo da ja citaat - istrazuvaat i pravilno protolkuvaat Bozjata rec.
Bog ne povikuva ponizno i bez predrasudi da ja ispituvame Recta Bozja -
Матеј:
7:7 ”Молете и ќе ви се даде; барајте и ќе најдете; чукајте и ќе ви се отвори.
Ako ne barame od Bog da ni dade mudrost da nie samite razbereme sto e napisano vo Svetoto pismo ke lutame vaka i ke gi tolkuvame rabotide onaka kako sto nie sakame, pa i popot nema da moze da ti odgovori zatoa sto ni toj samiot ne ja proucuva Biblijata duri vo golema mera ne postapuva soglasno so Biblijata pa zatoa se somnevam vo kompetentnosta na popovite, a Bog ne sovetuva da sekojdnevno se hranime so taa duhovna hrana sto ni ja dal.
Bez Svetiot Duh i bez molitva ne mozeme da go razbereme slovoto. Bog go dava Svojot Duh Sveti na onie sto go baraat i Duhot e onoj Koj vi dava mudrost da razberete sto saka Bog da ni kaze. Eve, ni apostolite ne mozele da svatat sto Isus ucel tri ipol godini se dodeka ne go primile svetiot duh :
Dela na apostolite 2:1 А кога дојде денот на Педесетница, сите беа заедно на исто место.
2 И одненадеж стана шум од небото, како кога дува силен ветер и ја исполни целата куќа, во која седеа.
3 И им се јавија јазици како од оган, кои се разделија и над секого од нив застана по еден.
I apostolite morale da primaat Duhot Sveti Koj sto ima ogromna uloga vo planot na spasenieto...citajte sami da ne dolzam mnogu...
Јас му реков дека да се плаче поради нанесена неправда е човечка слабост, тој се согласи со тоа и јас му го цитирав овој стих: „И во деветтиот час Исус извика гласно, велејќи: ‚Елои, Елои, Лама савахтани?‘ А тоа значи: ‚Боже Мој, Боже Мој, зошто си ме оставил?‘“
(Марко, 15: 34) Толкување не добив, туку само дека не треба работите да се земаат за буквална смисла како и со доленаведените стихови.
После, му реков дека молењето е исклучиво човекова потреба - тој се сложи и рече Точно! - па јас му ги наведив овие стихови: „А утредента, во темни зори, стана, излезе и отиде во пусто место и таму се молеше.“
(Марко, 1: 35)
„А Он се повлекуваше на осамени места и се молеше.“
(Лука, 5: 16) Одговорот беше: Исус само покажувал како треба да се молат луѓето, а тој не се молел! Дали има логика овој одговор не знам, но ајде го прифатив.
После, го прашав а дали незнаењето е човекова ограниченост? Тој рече да, и додаде само Бог е сезнаен, ок реков и го цитирав следниот стих:
„И рече Исус: ‚Кој се допре до Мене? Некој се допре до Мене, зашто сетив дека излезе сила од Мене.‘“
(Лука, 8: 45, 46) На кој ми беше одговорено со -НЕ ГИ СВАЌАЈ РАБОТИТЕ БУКВАЛНО, А ТОЛКУВАЧ ОД ТОА СВЕТО ПРЕДАНИЕ ЗА ОВОЈ СТИХ НЕ ДОБИВ-
После го прашав дали човековото тело чувствува глад и има потреба од храна? Рече(Попот) ДА! и додаде дека на Бог не му е потребна храна. Јас цитирав овој стих: „А утредента, кога излегоа од Витанија, Он огладне.“
(Марко, 11: 12) на кој ми беше одговорено не сваќај се буквално.
Спиењето е човекова потреба, а да се заспие е човекова слабост нели? Секако! На Бог не му е потребен сон, „Кога, пак, пловеа, Он заспа.“
(Лука, 8: 23) - ОДГОВОР: НЕ СЕ МИСЛИ ВО БУКВАЛНА СМИСЛА, А КАКО СЕ МИСЛИ? ПОЈМА НЕМАМ!
Луѓето не знаат што ќе се случи во иднина, но Создателот знае, доказ за ова е стихот: „А за тој ден и час никој не знае, ни ангелите небесни, ниту Синот, а само Отецот.“
(Марко, 13: 32) - Одговор на Попот: хммммммммммммммммм...
Ѓаволот никогаш не може да му наштети на Бог, но на човекот може, нели? Секако!
„Тогаш Духот Го одведе Исуса во пустиња за да биде искушуван од ѓаволот.“
(Матеј, 4: 1) Одогвор: НЕ СЕ МИСЛИ ВО БУКВАЛНА СМИСЛА!
Човекот секогаш зависи од Бога, точно ли е ова? Секако дека е!
„Но Јас ништо не можам да правам Сам од Себе.“
(Јован, 5: 30)
Mnogu jasno e napisano vo Biblijata deka Isus pokraja svoite Bozji karakteristiki i osobini bil 100% covek so isto takvi i telesni i duhovni potrebi kako na eden covek.Nikoj ne osporuva deka na Isus mu bilo potrebno son, hrana, i molitvata kako sto rekovte e covecka potreba zosto vi e cudno deka Toj se molel na Svojot Otec kako sto se molime i nie lugjeto?Neli rekovme deka bil 100% covek i 100% Bog.
1 Тимотеј:
3:16 И по општо признание, голема е
тајната на побожноста:
Оној, Кој се јави во тело, беше оправдан во Духот, им се покажа на ангелите, беше најавуван меѓу народите, поверуван во светот, беше вознесен во слава.
Jovan 1 :14 И Словото стана тело и се настани меѓу нас и ја видовме Неговата слава, славата што ја има како Единороден од Таткото - полн со благодат и вистина.
Toa e i problemot sto ne moze odnosno ne saka sekoj da ja svati Isusovata funkcija i zadaca, eve i stihovite kazuvaat deka toa vsushnost e "tajnata na poboznosta" deka Bog ni se javi vo telo, a normalno teloto si ima svoi potrebi.
Inaku sto se odnesuva do Isusovoto predznaenje citajte deka isus imal mokj da gi cita mislite na lugeto i da pogledne vo coveckite srca, ova go kazuva cela Biblija, a zosto postapil taka so zenata sto se doprela do Nego toa e prasanje kolku nie samite sme ja razbrale taa situacija zosto Isus postapil taka, toa e test kolku nie temelno ja istrazuvame Bozjata Rec,konkretno za ovaa situacija bi imalo mnoogu da se zboruva vo ovaa situacija ima mnoogu mudrost i pouki, samo koj bara pomos od Bog za da ja razbere ovaa situacija.
Потоа му реков, или одговори на овие стихови со толкување или признај дека Исус бил само човек, тој рече не не бил само човек, јас: а што бил Бог? Тој рече не туку „Син Божји“
Јас му реков а тогаш што со овие цитати/стихови:
Адам, синот Божји:
„Син Јосифов, Илиев, Мататов, … Еносов, Ситов, Адамов, Божји.“
(Лука, 3: 23 - 38)
Давид, синот Божји:
„Ќе го кажам определението – Господ Ми рече: ‚Ти си Син Мој, Јас денес Те родив.‘“
(Псалми, 2: 7)
Соломон, синот Божји:
„Тој ќе изгради дом на името Мое и ќе ми биде син, а Јас нему – татко, и така ќе го зацврсти престолот на царството негово над Израилот довека.“
(1 Летописи, 22: 10)
Израил, синот Божји:
„Вака вели Господ Бог еврејски: ‚Израил е мојот првороден син.‘“
(Исход, 4: 22)
Праведните луѓе, синови Божји:
„Јас реков: ‚вие сте богови, вие сте сите синови на Севишниот.‘“
(Псалми, 81: 6)
Тој рече дека Исус е најстариот Син Божји и дека можело и другите да бидат, но најстариот секогаш е НАЈСАКАН. колку е точно ова , чекам одговор.
И толку беше муабето, рече дека имал работа т.е дека не можел да ми одговори дека ќе се јави на еден друг Поп да дојде и да ми објасни и си замина...
I jas i vie i site drugi sme sinovi i kerki Bozji, no dali kako sto e Isus?
18 Бога никој никогаш не Го видел;
Единородниот СинБог, Кој е во прегратката на Таткото, Тој Го објави.”\
Vo originalniot tekst(staro grcki)e napisano
MONO GENNES THEOS - edinoroden Bog (slicno na ovoj prevod).
Ne treba golem intelekt da se razbere deka Isuus e od
GENNES:
THEOS osven toa tekstot kazuva deka taa
GENNES ili
VRSTA e
MONO ili
EDNA-
EDINSTVENA.Sto znaci deka Isus e od vrstata(gennes) Bog koj sto e eden od taa vrsta(mono)
Dali site ovie tekstovi sto gi imate navedeno, site tie lugje pa i celata covecka rasa e od vrstata(GENNES)Bog (THEOS) ?
Se e tolku lesno i ednostavno , samo treba da razmisluvame malku trezveno i da ja koristime logikata.
I naj bitno od se e da go barame Duhot Bozji preku koj Bog ni dava mudrost za da doneseme zdrav i razumen zaklucok.
Za Isus ima mnooogu mnogu da se zboruva posebno e vazno od koga postoi Toj, Biblijata jasno kazuva deka postoi uste svetot pred da nastane.
Kako sto rekov problemot e kaj nas sto ne sakame da istrazuvame i nesakame da ja doznaeme vistinskata uloga na Isus deka Toj ne e samo obicen prorok,nego koja e Negovata uloga vo spasenieto?
Se se dolzi nasata informiranost ili ne informiranost, se ni e na dofat imame lesen pristap do site informacii se e tolku lesno i logicno, samo treba nie da pobarame i da se educirame..
Blagoslovena godina na site!