Прашања за Христијанството II

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Би сакал да дадам едн добронамерна забелешка дека инквизицијата и сите останати пародии што ги правела институционилизираната ткн. "црква" воопшто не било заради зачувувањето на запишаното во Библијата, од едноставна причина што сети тие гадости што ги правела се вонбиблиски и дијаметрално спротивни на учењето на Исус Христос.
Поздрав

Значи, Вие ја негирате Црквата од Црното доба и се’ што правела во името на бог и Библијата? Зошто? Колку јас што знам, Црквата ги прогонувала научниците од тој период, затоа што со своите докази ја рушеле Библијата и Црквата пред се’.

Целиот период на Црно доба, за Вас е безбожнички?

Проблемот се јавува кога Црквата го изгуби својот авторитет, па во обид да не остане без верници, та самата почна да се прилагодува кон научната вистина. Па така, наследникот на папите кои во тој период наложуваа спалување на научниците, денес ги прифаќа доказите за Вселената, а по долго противење, Рајцингер одобри и користење кондоми во некои случаи...

Бидејќи старата тема наменета за Прашања за Христијанството направи скоро 300страни ја отварам оваа нова тема во која ќе има конкретни правила за дискусија се со цел да не стане хаос од истата како и предходната тема.

Правилата се прости, односно:
1. Се поставува прашање од било кого, без разлика на верата (Но наведете дали се однесува за Католик, Православен или Протестант(адвентисти, баптисти, евангелисти итн))
2. Прашањето се одговара само од Христијански верник, пожелно од некој кој стварно знае да одговори, дозволено е и повеќе одговори но само од верници од Христијанството, кои ако мислат дека првичниот одговор не е во ред односно не е потполн и сакаат да дообразложат/дополнат.

После добиениот одговор може само да побарате и дообјаснување ако нешто не ви е јасно но конкретно посочете за кој дел од одговорот .. друго ништо!

Ако некое прашање мислите опфаќа поголема дискусија, ако сакате да дебатирате тогаш отварате или отварам тема за истото, оваа тема значи ќе биде стрикно Прашање-Одговор, кратко и јасно без спамови, без километарски цитати и со свои зборови.

Пријатни дискусии :smir:

Св. Козма Етолски има оставено аманет ПРОКЛИНИТЕ ПАПУ од туаа веке се е јасно и нема што ние да се мешаме со католиците.

Значи, Вие ја негирате Црквата од Црното доба и се’ што правела во името на бог и Библијата? Зошто? Колку јас што знам, Црквата ги прогонувала научниците од тој период, затоа што со своите докази ја рушеле Библијата и Црквата пред се’.

Не мора да ме персираш, обраќај ми се со "ти".
Да, јас ја негирам таа самонаречена "црква". Мислам дека таа била и е се, освен "Христова црква".
Црквата не ги прогонувала научниците во тој период затоа што со своите докази ја рушеле Библијата, туку затоа што со своите докази ги рушеле небиблиските догми на Католичката "црква". Во периодот на црната доба ни еден научник не тврдел ништо што било спротивно на Библијата. Спротивно на католичката "црква" да, но не и спротивно на Библијата.
НА пример Џордано Бруно и Галилео Галилеј тврделе дека Земјата врти околу Сонцето, наспроти тврдењето на Католичката црква дека Сонцето врти околу Земјата. Но интересно е тоа што Библијата никаде не вели дека Сонцето се врти околу Земјата, а од друга страна пак има неколку библиски стихови каде што се вели дека Земјата има кружна форма и дека е закачена на ништо.

Проблемот се јавува кога Црквата го изгуби својот авторитет, па во обид да не остане без верници, та самата почна да се прилагодува кон научната вистина. Па така, наследникот на папите кои во тој период наложуваа спалување на научниците, денес ги прифаќа доказите за Вселената, а по долго противење, Рајцингер одобри и користење кондоми во некои случаи...

На која црква мислиш? Христовата црква не прилагодила ниту едно учење. Таа си има константно и издржано Божјо учење. Штом спомнуваш папи, веројатно мислиш на католичката црква. Околу неа се согласувам и јас со тебе.

Soul, кога ќе научиш што значи релативност на движење и метафора, врати се па ќе дискутираме.

Патем, прочитај како и денес во 21век луѓето сеуште веруваат дека Сонцето изгрева и заоѓа:

"Сонцето изгреа во 04:58 часот, а ќе зајде во 20:13, означувајќи го најдолгиот ден во годината"
(Извор: http://astronomija.com.mk/vest.asp?id=499)

"Во Скопје, на 23 септември, Сонцето изгреа во 06:22 и зајде во 18:30 часот"
(Извор: http://astronomija.com.mk/vest.asp?id=982)

Забележи само кој е изворот: Астрономски веб сајт :) Слично велат и весниците:

"Сонцето изгреа во 5 часот и 4 минути."
(Извор: http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=59EA128E33E10A43B97F670C205ADC79)

"На првиот ден на есента во Скопје сонцето изгреа во 6 часот и 57 минути, а ќе зајде во 19 часот и 8 минути"
(Извор: http://utrinski.mk/default.asp?ItemID=6044FEE82E96D9478E5D0DF15E487023)

Бреј, каде сте вие муслиманите да ги просветлите денешните астрономи и весниците да не трескаат вакви научни небулози во 21 век :)

Ti blagodaram za prekrasniot odgovor. Ne zavisi do mene dali ke naucam sto znaci relativnost na dvizenjeto i metafora. Ne proizleguva od nas deka Kopernik i Galileo Galilej se pogubeni od strana na svesteni lica zaradi nivnata izjava protiv biblijata. Toa Istorijata ni go kazuva isto taka istorijata kazuva zosto se pogubeni,koja bila pricinata... Ako e tolku ednostaven odgovorot za pogornoto prasanje,potreba nemase tolku da se trevozis i na toj nacin da mi odgovoris,,, neise.

Pogledni Corbadzija... ti zastana samo na tie dva zbora Izleguva i Zaogja. Citatot veli uste nesto sto ne sakas da go komentiras. Posle nego sledat uste nekolku citati... Koj denesni vesnici pisuvaat deka Zastana Sonceto ?
"Sunce izlazi, sunce zalazi i onda hiti svojem mjestu odakle izlazi." Propovjednik 1,5
Vo ovoj citat naj malku se raboti za Izlezot i Zalezot na sonceto...

Свештени лица и христијани не е исто. Мнозинството свештени лица во времето на инквизицијата воопшто и не ја читале Библијата, ниту па ги интересирало што пишува во неа. И денес ситуацијата не е поразлична.

Те уверувам дека кога денес Сонцето релативно би застанало на небото 1 час, насловите на сите весници ќе бидат: Сонцето застана 1 час на небото!

п.с. Претпоставувам дека знаеш што значат зборовите „релативно“ и „метафора“.

Zosto mi e izbrisana porakata so citatite ?
Eden Mudrec (Rumi) veli: "Krvavi solzi treba da ti protecat dodeka go izvadis od okoto beganjeto od samiot sebesi"
Edna raska vo oko da ti padne,nemozes da gledas kako sto treba,ako sakas jasno da gledas,togas,nezaboravaj,treba da pipnes tamu kade sto si naj osetliv... ako ne se pipnes tamu,matno cel zivot ke gledas.

Zosto mi e izbrisana porakata so citatite ?
Eden Mudrec (Rumi) veli: "Krvavi solzi treba da ti protecat dodeka go izvadis od okoto beganjeto od samiot sebesi"
Edna raska vo oko da ti padne,nemozes da gledas kako sto treba,ako sakas jasno da gledas,togas,nezaboravaj,treba da pipnes tamu kade sto si naj osetliv... ako ne se pipnes tamu,matno cel zivot ke gledas.
Ти лично го применуваш ова?

Патем, Господ здравје да ви даде во новата година, на сите. Среќна Нова Година.

Evil... Imam Ebu Hanife veli: "Primerot moj e kako primerot na covek koj izgubil kamila. Na toj covek ne mu e bitno koj ke mu ja najde"
Takov treba covek da bide vo potraga po vistinata. Realen da bide... Ako novcanikot go zagines,gajle ti e dali musliman ke ti go najde ili hristijanin ? Ne !
Tuka begate od samite sebesi,toa e nevozmozno ! Od edna strana vikate deka ne sum gi razbiral citatite i deka ne bile nekoj si dokaz od druga strana mi gi brisete. Ne treba covek od vistinata da se plasi... iako bea gluposti od moja strana,toa bese vo vasa polza.
Ke begate do koga ke begate,ke gi ignorirate dokazite,ke gi brisete.... ama eden den treba da se umre.

Zlatarot se smee koga vo izlog go stava zlatoto i pozlatenoto.Dodeka se izmesani,ne se poznava sto e pravo a sto e krivo zlato.
Vo Dukanot pravoto zlato se smee,zatoa sto znae deka postoi sprava koja go analizira zlatoto.
Iblis (Lucifer)i site sejtani (gavoli)mu se smeat na covekot koj misli deka e dobar a toj naduvan kako balon,no isto i supliv kako nego.
Pravoto zlato na svoj jazik mu veli na pozlatenoto: Lazlivecu ! Pazi se,eden den ke se vidi koj si ti !
Sto iljadi godini iblis bil od Abdalite (odbranite)i staresina na vernicite (melekite-angelite). Bil vo odbrana grupa,kako prvak.
Prokletiot iblis (sejtan) mu udril pesnica od oholost na Adem a.s. Zatoa bil posramoten i posmrden kako necistotija na sonce. (Rumi)

--- надополнето ---

Patem... fala za cestitkite. Gospod na site zdravje da im dade i da ne' upati na praviot pat.Amin.

а за дрвото односно за бадниковите гранки демек треба да се земат дома ?

И тоа е пагански обичај. Тоа не било ниту учење, ниту пракса на Христос и Неговите ученици (апостоли). Доколку немаш Библија, можеш истата да ја читаш онлајн на www.mkbible.net и самиот да се увериш во тоа што ти го пишувам. Конкретно за оваа тематика, читај ги евангелијата. Поздрав и среќна нова година!

И тоа е пагански обичај. Тоа не било ниту учење, ниту пракса на Христос и Неговите ученици (апостоли). Доколку немаш Библија, можеш истата да ја читаш онлајн на www.mkbible.net и самиот да се увериш во тоа што ти го пишувам. Конкретно за оваа тематика, читај ги евангелијата. Поздрав и среќна нова година!
Конкретно за сета тематика, земи читај ја библијата, само немој денес да се зафатиш, пошто ќе треба да се убиеш. Недела е! ... или саботата беше?!?
И никако немој у црква да идеш, пошто никаде во бибилијата не се тера у црква.
И ако случајно силуваш некоја, можеш за ефтини пари да си ја купиш за цел живот. И ТОА Е СКРОЗ ОК!!!
Така пишува во Библијата.

За бадниково гранче не пишува, ама поповиве пак ќе земат некоја пара и за тоа, шо!

нема потреба за читање но сепак фала :smir:
друго сакав да те прашам односно да го видиш коментарот на фб премин портал ми остана во очи за истото прашање односно одговорот таму за српската православна црква со овај обичај и наводното нивно форирање тука кај нас од нашите владици :uvo:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom