C
Cool Hand Luke
Гостин
Која е симболиката на велигденскиот зајак?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Која е симболиката на велигденскиот зајак?
Mozda vekje ova go imate objasneto,no bi ve zamolil ako moze uste ednas.... me interesira vaziot naziv HRISTIJANI ako go dobivte?
(prasanjeto ne e nikakva provokacija,cisto informativno)
Веројатно прашуваш како го добивме називот „христијани“. Затоа што Го следиме учењето на Христос, затоа и се нарекуваме (и не нарекуваат) христијани. Поздрав.
Веројатно прашуваш како го добивме називот „христијани“. Затоа што Го следиме учењето на Христос, затоа и се нарекуваме (и не нарекуваат) христијани. Поздрав.
Св. Апостоли Павле и Варнава, прв пат го користат поимот „христијани„ во Антиохија, денешниот азиски дел од Труција:
„..И кога го најде, го доведен во Антиохија. И цела година тие се собираа во црквата и пучуваа големо мноштво луѓе. Во Антиохија, за прв пат ги нарекоа учениците христијани....„. (Дела Апостолски, 11.26)
Сам Христос, никого не го именувал со одреден термин. Улогата Христова на Земјава е од друга природа.
1. Св. Апостоли се тие кои го употребија поимот „христијани„ за Црквата во Антиохија, не римјаните. Римјаните, во првиот век, сеуште се пагани-идолопоклоници. Да не правиме муабет што им чинеа римските владетели на раните христијани, кои не се поклонуваа на римските богови-идоли.
2. Христос нема потреба некого или нешто да именува со ова или она име или поим. За Христа, за Неговата Божја природа, се е однапред јасно.
1. Не е предмет на расправа дали Римјаните биле пагани или не во тој период, туку дали е точно дека тие на Исусовите следбеници први ги нарекле христијани?
2. Луѓето имаат потреба од тоа. Сепак ОК е. Можеме слободно да заклучиме дека терминот христијанство и христијанин се крстени од страна на луѓето, а не од страна на Бога.
apsolutno se slozuvam so tebe omer
vo biblijata nikade ne pisuva deka treba da se narekuvate hristijani kako stoe vo kuran za islamot .
denes vi ja nadopolniv verata vasa i go ispolniv blagodetot moj kon vas i zadovolen sum islamot da vi bide vera;(5-3),
kako sto ve prasa omer ,
Зошто Господ никаде во Библијата не го спомнал името на својата вера онака како што денес се нарекува? nikoj ne mu odgovori.