Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Mozda vekje ova go imate objasneto,no bi ve zamolil ako moze uste ednas.... me interesira vaziot naziv HRISTIJANI ako go dobivte?

(prasanjeto ne e nikakva provokacija,cisto informativno)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Mozda vekje ova go imate objasneto,no bi ve zamolil ako moze uste ednas.... me interesira vaziot naziv HRISTIJANI ako go dobivte?

(prasanjeto ne e nikakva provokacija,cisto informativno)
Веројатно прашуваш како го добивме називот „христијани“. Затоа што Го следиме учењето на Христос, затоа и се нарекуваме (и не нарекуваат) христијани. Поздрав.

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Веројатно прашуваш како го добивме називот „христијани“. Затоа што Го следиме учењето на Христос, затоа и се нарекуваме (и не нарекуваат) христијани. Поздрав.

Blagodaram drugarce.. ;)

O

Omer el Faruk

Гостин
А дали Христос некаде спомнал во Библијата дека неговите следбеници треба така да се викаат, или тоа некој друг од страна им го прилепил на тие луѓе?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Св. Апостоли Павле и Варнава, прв пат го користат поимот „христијани„ во Антиохија, денешниот азиски дел од Труција:

„..И кога го најде, го доведен во Антиохија. И цела година тие се собираа во црквата и пучуваа големо мноштво луѓе. Во Антиохија, за прв пат ги нарекоа учениците христијани....„. (Дела Апостолски, 11.26)

Сам Христос, никого не го именувал со одреден термин. Улогата Христова на Земјава е од друга природа.

O

Omer el Faruk

Гостин
Св. Апостоли Павле и Варнава, прв пат го користат поимот „христијани„ во Антиохија, денешниот азиски дел од Труција:

„..И кога го најде, го доведен во Антиохија. И цела година тие се собираа во црквата и пучуваа големо мноштво луѓе. Во Антиохија, за прв пат ги нарекоа учениците христијани....„. (Дела Апостолски, 11.26)

Сам Христос, никого не го именувал со одреден термин. Улогата Христова на Земјава е од друга природа.
Овој термин овие апостоли го вовеле во употреба или го користеле (за прв пат употребиле) Римјаните?

И уште нешто:

-Зошто Господ никаде во Библијата не го спомнал името на својата вера онака како што денес се нарекува?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1. Св. Апостоли се тие кои го употребија поимот „христијани„ за Црквата во Антиохија, не римјаните. Римјаните, во првиот век, сеуште се пагани-идолопоклоници. Да не правиме муабет што им чинеа римските владетели на раните христијани, кои не се поклонуваа на римските богови-идоли.

2. Христос нема потреба некого или нешто да именува со ова или она име или поим. За Христа, за Неговата Божја природа, се е однапред јасно.

O

Omer el Faruk

Гостин
1. Св. Апостоли се тие кои го употребија поимот „христијани„ за Црквата во Антиохија, не римјаните. Римјаните, во првиот век, сеуште се пагани-идолопоклоници. Да не правиме муабет што им чинеа римските владетели на раните христијани, кои не се поклонуваа на римските богови-идоли.

2. Христос нема потреба некого или нешто да именува со ова или она име или поим. За Христа, за Неговата Божја природа, се е однапред јасно.
1. Не е предмет на расправа дали Римјаните биле пагани или не во тој период, туку дали е точно дека тие на Исусовите следбеници први ги нарекле христијани?

2. Луѓето имаат потреба од тоа. Сепак ОК е. Можеме слободно да заклучиме дека терминот христијанство и христијанин се крстени од страна на луѓето, а не од страна на Бога.

M

makedon^

Гостин
1. Не е предмет на расправа дали Римјаните биле пагани или не во тој период, туку дали е точно дека тие на Исусовите следбеници први ги нарекле христијани?

2. Луѓето имаат потреба од тоа. Сепак ОК е. Можеме слободно да заклучиме дека терминот христијанство и христијанин се крстени од страна на луѓето, а не од страна на Бога.

Кој е Бог што го крстил христијанството и зошто создал толку многу религии?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
apsolutno se slozuvam so tebe omer
vo biblijata nikade ne pisuva deka treba da se narekuvate hristijani kako stoe vo kuran za islamot .

denes vi ja nadopolniv verata vasa i go ispolniv blagodetot moj kon vas i zadovolen sum islamot da vi bide vera;(5-3),

kako sto ve prasa omer ,
Зошто Господ никаде во Библијата не го спомнал името на својата вера онака како што денес се нарекува? nikoj ne mu odgovori.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
apsolutno se slozuvam so tebe omer
vo biblijata nikade ne pisuva deka treba da se narekuvate hristijani kako stoe vo kuran za islamot .

denes vi ja nadopolniv verata vasa i go ispolniv blagodetot moj kon vas i zadovolen sum islamot da vi bide vera;(5-3),

kako sto ve prasa omer ,
Зошто Господ никаде во Библијата не го спомнал името на својата вера онака како што денес се нарекува? nikoj ne mu odgovori.

Зошто да се прашува Господ а ? Зборот на господинот Павле е последен не на Господ. Павле така рекол и точка.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
svetiod pavleee inspiriran od bogaa:vozbud: najkontroverznata licnost vo hristijanstvoto im se cudam na hristijanitee kako ne mozat da svatat deka toje najkontroverznata licnost koj bil predavnik koj toj sam,iot si go krieral hristijanstvoto ke zemam samo eden primer kade toj samiot pavle na isus go narekuva proklet go prokolnuva na isus kade veli vo pavle do galatjanite 3-13
Христос нè откупи од проклетството на Законот, откако стана проклетство за нас, зашто е пишано: „Проклет да е секој, кој виси на дрво,
zosto toj pavle kretorot na hristijanstvoto go prokolnuva isus?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.011
Поени од реакции
83.402
Да да, сигурно платениците на бандитите од Саудиска Арабија си доаѓаат и кажуваат како треба и што треба да се прави од страна на Христијаните, кога е во прашање нивната вера. Да не треба и у џамија да идеме, место у црква? Па уште си се тапшаат по рамо еден со друг.
:pos2:

Баш не' заболи за вашето платеничко спамерство.

Него, дали ви е позната причината на неодамнешната посета на властите од ресорите сигурност и одбрана, на БиХ и Косово, тука во Скопје?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom