Прашања за Христијанството I

• Креатор на темата Креатор на темата marcus
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Не, Христос проповедеаше само меѓу јудеите, оти така и требаше да биде. На римјаните, им проповедаа Св. Апостоли Петар и Павле, и беа убиени во Рим од царот Нерон.

Аха, значи само на јудеите. Бог си зеде за себе ексклузивно право додека беше на Земјата да им проповеда на Јудеите, прогонуваниот и измачуван народ, а да ги остави диктаторите раат, понастрана. Бог се жртвува за гревовите на човештвото, без збор два да им каже на оние кои го распнаа на крстот.

Во овој случај излегува дека Пилат бил посилен од Бога ( естагфируллах), и дека тој има полно право на Судниот ден да му рече на Бога (Исус според вас) дека нема зошто да го казнува со Пеколот, бидејќи кога бил Исус на земјата, воопшто не им се обратил на Римјаните за да им каже дека е Господ, едноставно се посветил само на ИЗГУБЕНИТЕ ОВЦИ ИСРАИЛОВИ! А тоа е најстрашното нешто: БОЖЈА ДИСКРИМИНАЦИЈА!

Чуден е тој ваш Бог Мики1, навистина чуден. Полн со недостатоци, недоречености и противречности.

Сепак, со надеж дека посериозно ќе подразмислиш за тоа колку држи вода Исус да се нарекува Бог ти се заблагодарувам за одговорот што ми го даде на поставеното прашање. :)

Аха, значи само на јудеите. Бог си зеде за себе ексклузивно право додека беше на Земјата да им проповеда на Јудеите, прогонуваниот и измачуван народ, а да ги остави диктаторите раат, понастрана. Бог се жртвува за гревовите на човештвото, без збор два да им каже на оние кои го распнаа на крстот.

Во овој случај излегува дека Пилат бил посилен од Бога ( естагфируллах), и дека тој има полно право на Судниот ден да му рече на Бога (Исус според вас) дека нема зошто да го казнува со Пеколот, бидејќи кога бил Исус на земјата, воопшто не им се обратил на Римјаните за да им каже дека е Господ, едноставно се посветил само на ИЗГУБЕНИТЕ ОВЦИ ИСРАИЛОВИ! А тоа е најстрашното нешто: БОЖЈА ДИСКРИМИНАЦИЈА!

Чуден е тој ваш Бог Мики1, навистина чуден. Полн со недостатоци, недоречености и противречности.

Сепак, со надеж дека посериозно ќе подразмислиш за тоа колку држи вода Исус да се нарекува Бог ти се заблагодарувам за одговорот што ми го даде на поставеното прашање. :)

Omer, дадов краток одговор на веќе поставеното прашање, иако ми беше лесно да ја претпоставам рекцијата, т.е. дека некој (еве, ти во случајов) ќе даде и поинаков коментар.

Да, точно е тоа дека Он (Иса) дојде првиот пат за да ги повика јудеите (евреите) на покајание и спасение, арно ама, да видиме што им рече Он на своите Апостоли:

„...Одете и научете ги сите народи (!!!), крштевајќи ги во името од Отецот и Синот и Светито Дух..„ (Матеј, 28.19).

Од цитираниот стих, јасно е дека Христос не ги заборави и другите народи, па затоа ним им ги испрати своите Апостоли, за да им ја проповедаат добрата Христова вест.

Мики! викаш еден бог во три личности, значи единствениот бог се појавува во три личности. Па како може единствениот бог да се појави во едно негово лице(Исус) и истовремено да му се моли на другото негово лице-отецот. Абе ајде те молам немој вака. Иса а.с. (Исус) и на колена му се молел на Господ а ти кажуваш...

Да се вклучам малку во дискусијата во врска со вашата забуна како тоа Спасителот се молел на на Бог, а истовремено е Бог. Бидејќи вие сте муслиман и како што тврдите верувате во Тората т.е. во стариот завет, тогаш секако верувате во следното:

Псалм 110

1 Давидов псалм. Господ Му рече на мојот Господ: „Седи оддесно, до Мене, додека не ги положам Твоите непријатели за подножје на Твоите нозе!”

Ова е кажано од псалмистот Давид за Спасителот. Значи верувајќи во Тората (стариот завет) верувате дека Господ може да му рече на Господ но од друга страна велите дека не може да му се помоли (да му се обрати, да му рече) додека е во земна форма? Ми се чини дека тоа е контрадикторно, не она што Мики го кажува.

...и истиот псалм повторен од Христа Бога во Матеј, 22.44, со што е даден континуитет меѓу Стариот и Новиот Завет.

Со оглед на тоа што се приближуваат Велигденските пости, имам три прашања за истите, и би замолил ако има некој свештеник/некој што ги знае овие работи да пише одговори:
1. Зошто секаде пишува дека постите се долги 40 дена кога јас , по неколку пати пребројување на календарот на МПЦ , дојдов до заклучок дека се 48 дена?
2. Што точно симболизира постот?
3. Дали смее или не смее дасе јаде риба за време на постот? Некои велат смее, некои дека не смее.
Благодарам однапред.

1. Деновите сабота и недела, никогаш не се строг пост, со исклучок на Велика Сабота, кога се пости строго. Пошто сабота и недела не се сметаат за денови со строг пост, затоа се одземаат од постот.

2. Постот симболизира и практицизира целосна самоконтрола на мислата, зборот и делото. Затоа поимот „пост„ се преведува и како „стражарење„ врз целото свое битие. Постот служи како подготовка за Светата причест, која се прима само со духовна и телесна очистеност.

3. Во Великденските пости, риба се јаде само на празниците „Цветници„ (Вегувањето Христово во Ерусалим) и на „Благовестие„. На „Благовестие„ се јаде риба само ако не се падне денот во среда или петок, па тогаш се јаде само храна со масло и се пие вино.

А како се сметаат медот и печурките? Или нема за нив никакво ограничување?

Медот и печурките ќе да се посни (хаха иако медот инсекти го произведуваат што се животни - животинско потекло).
Но ограничувања во христијанската исхрана секако дека постојат од одреден аспект за секаква храна, бидејќи има многу елементи во христијанството каде се вреднува аскетската живеачка. И основно правило е да не се претерува со никакви стомачни угодства, бидејќи тоа му штети на духот и телото.
Но види чудо, поповите наши обично полнички ни се. Добро се хранат.

Медот и печурките не се мрсни по ниеден основ, ако печурките се наоѓаат во природна, непрефабрикувана состојба, без додатоци. За нив, ограничување е мерката во јадењето-значи, без прејадување, иако се работи за посна храна.

Медот и печурките не се мрсни по ниеден основ, ако печурките се наоѓаат во природна, непрефабрикувана состојба, без додатоци. За нив, ограничување е мерката во јадењето-значи, без прејадување, иако се работи за посна храна.

Moze li nekoj da mi odgovori.

Zosto Pri umiranje obicnite hristijanite prema grobot se nosat so nozete napred, dodeka pak popot so Glavata napred zosto ne se site isti pred Gospoda?

Абе ти да не мислиш че си в некое Афганистанско село дето живеат невежи фанатици та си седнал да држиш лекции кој Бог бил логичен или противоречив.

Zosto Pri umiranje obicnite hristijanite prema grobot se nosat so nozete napred, dodeka pak popot so Glavata napred zosto ne se site isti pred Gospoda?
Зошто оџата црца пивце и има најскап мобилен и кола а послем збори дека ако пиеш пивце идеш во пекол? Зошто не се сите исти пред Господа? Ах, зошто? Инаку прв пат слушам за ова со нозете и главата, Бог да знае од кај си го извадил ова. Од Ал Каеда - better know a religion енциклопедијата изгледа.

Зошто оџата црца пивце и има најскап мобилен и кола а послем збори дека ако пиеш пивце идеш во пекол? Зошто не се сите исти пред Господа? Ах, зошто? Инаку прв пат слушам за ова со нозете и главата, Бог да знае од кај си го извадил ова. Од Ал Каеда - better know a religion енциклопедијата изгледа.

Да те прашам јас еврејче, вистина ли е ова?

Odzata sto cica pivce toa e negov grev ne moj, a sto ima najskap mobilen i kola imal pari pa si kupil mene prasnjeto bi bese na religiozna osnova ako mozes da mi objanis ok ako ne nema potreba od lutenje i navredi, Pak ke povtoram ako nekoj znae bi sakal da mi objasni zosto vo hristijanstvoto ne se site ramnopravni

a ti ako ne ti e poznato ova ne si ja poznavas verata ocigledno i ne od nikakva enciklopedija

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom