kooperativa
Г-ин Пола Милениум
- Член од
- 2 октомври 2012
- Мислења
- 7.633
- Поени од реакции
- 8.601
со прашањета тргнувам од две позаници (работи кои е изјавуваат повеќе пати тука). првата во куранот СЕ' е напишано, втората дека мухамед не е било кој. е сега, кога мухамед не е било кој, а воедно тој го напишал куранот значи се што ќе се праша има одговор.kooperativa
Искренo напишав еден долг пост али на крај се избришав и викам фак ит нема смисла да се обиде човек да објасне.
Зошто? Затоа што сметам дека се замараш со непотребни и не толку битни детаљи, колку да е занимација и да се постават чудни прашања што не секој верник може да ти одговори.
Почитувам таа желбата да се прашува и да се бара причина и смисла во се. И јас сум таков и во било што барам факт и смисла за да го прифатам како таков. Но немој прашања од типот зошто баш урми препорачал , зошто не нешто друго итн. Пророкот не бил советник за здрава исхрана па да ги реди сите здрави храни итн. Туку во таквите услови каде што живееле урмите биле подостапни, тоа јаделе и "случајно" баш тоа е добар за здравјето. Истото важи и за тие што прашуваат за цифри и слично од типот "ок така е , ама зошто баш така, а не вака?". Со тој начин на пристап не може да се објасни ниту религија, ниту наука ништо. До едно ниво се обаснува со логика, смисла, по после тоа некои рабти едноставно се така какви што се и не можат да се објаснат...ниту во наука. Барем вака вие што се правите паметни треба да го знаете тоа.
али, големо АЛИ, ти веќе спомна нешто кое ми падна во очи (болдот).на една страна се збори дека е сезнаен, семоќен и дека се опишани биг бенг и астрофизика и други работи, а не знаел за брокула, морков??? тоа се нештата кои се контрадикторни. односно и дека ја потврдува тезата дека не бил зезнааен, дека пишал само за она што го знаел или можел да го дознае од другите. а со тоа се исклучува боженственоста на мухамед, нели? или знаеш или не знаеш. нема помеѓу кога се работи за такви работи. ко у стилу, извини ми се испушти, заборавив и сл.