Прашања за Исламот III

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
2. Се колнам во Книгата јасна!
3. Ние ја објавуваме како Куран на арапски јазик,
за да разберете,
4. а тој во Главната Книга, кај Нас, е ценет и со-
вршен.(сура Ез-Зурхуф)

Еден од најбогатите јазици со зборови е арапскиот,треба да го слушнен Куранот на арапски за да ти биде јасно зошто не на друг јазик.
Преводите се сепак друга работа,кога се учи на арапски,сегде во светот исто се учи,се чува автентичноста итн.

Значи главната молитва,значи намаз,која се обавува и со зборови и со физички движења тоа е на арапски.
А инаку,после тоа не смета да ги кренеш рацете и на свој јазик да го молиш Аллах,за простување на гревовите,за џеннет(рај),здравје итн итн.
ОК, јас не познавам Албанец што знае Арапски, но сите Албанци што ги познавам се Муслимани?

Член од
16 јуни 2013
Мислења
436
Поени од реакции
65
ОК, јас не познавам Албанец што знае Арапски, но сите Албанци што ги познавам се Муслимани?

Тие кои обавуваат молитва,ја обавуваат на арапски. :)
И не знам што имаат албанците со ова?
бтв. не сум албанец,ако на тоа целиш.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
може ли некој да објасни за “урмите и медот“?

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Тие кои обавуваат молитва,ја обавуваат на арапски. :)
И не знам што имаат албанците со ова?
бтв. не сум албанец,ако на тоа целиш.
Знам дека не си Албанец, поентата ми беше - која е целта на молитвата ако не разбираш што значи , дури и од прилика да знаеш, не е тоа тоа.

Конкретно прашање, може ли да станеш Муслиман, но притоа да не станеш Арап?
Некако многу ми се измешани тие 2 работи - Исламот и Арапска култура.
Велат дека во Исламот нема националности, но во пракса испаѓа дека стануваш Арап.
Муслиманските имиња се Арапски имиња.
Треба да го смениш името, носиш капа, пушташ брада, итн.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Знам дека не си Албанец, поентата ми беше - која е целта на молитвата ако не разбираш што значи , дури и од прилика да знаеш, не е тоа тоа.

Велат дека во Исламот нема националности, но во пракса испаѓа дека стануваш Арап.

Пожелно е муслиманот да знае арапски јазик(пред се поради длабокото разбирање на самиот Куран т.е поради тоа што е објавен на Арапски јазик).Пожелно,но не облигативно.
Исламот забранува на повик кон поделба(како на пример националниот идентитет).Во исламот постојат луѓе(безразлика на боја на кожа,географско потекло ...),сите ние сме еднакви.Веројатно измешано ти е тоа што исламот потекнува од Арапскиот полуостров и голем дел од таа популација се припадници на исламот(затоа верјатно ти изгледа слично со Арапите).
Брадата на пример е праска на нашиот пратеник.Имињата се најчесто имиња на божјите пратеници(Иса,Муса,Ибрахим,Јахја,Јусуф и.т.н...).

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Пожелно е муслиманот да знае арапски јазик(пред се поради длабокото разбирање на самиот Куран т.е поради тоа што е објавен на Арапски јазик).Пожелно,но не облигативно.
Исламот забранува на повик кон поделба(како на пример националниот идентитет).Во исламот постојат луѓе(безразлика на боја на кожа,географско потекло ...),сите ние сме еднакви.Веројатно измешано ти е тоа што исламот потекнува од Арапскиот полуостров и голем дел од таа популација се припадници на исламот(затоа верјатно ти изгледа слично со Арапите).
Брадата на пример е праска на нашиот пратеник.Имињата се најчесто имиња на божјите пратеници(Иса,Муса,Ибрахим,Јахја,Јусуф и.т.н...).
Значи сепак стануваш арап,
на пр. јас сум Кинез и станувам Муслиман. Што останува од Кинеската култура во мене?
Земи ги Ујгурите за пример и спореди ги со Арапите, разликата е во косите очи, останатото е се исто.

Член од
16 јуни 2013
Мислења
436
Поени од реакции
65

Па сега кој колку научил,што се однесува до арапскиот јазик треба да бидеш муслиман за да го почувствуваш тоа чувство кога се учи Куран,па макар и да не разбираш збор.

За вториот дел.
Стануваш муслиман,а не Арап.
Не само арапската култура,туку кога ќе стане човекот муслиман од културата на неговиот народ задржува само она што не се коси со исламските начела и принципи.
Не си читал за културата и обичаите во предисламско време,па затоа мислиш дека човекот прима арапска култура,а всушност е далеку од тоа.

Муслиманските имиња не се арапски имиња,конкретно кога ги спомна албанците тие имаат доста нивни имиња,бошњаците исто.
Јас на пр. имам име кое не е поврзано со ниедна нација,па ете не си го менувам.
Капа не носиш,односно не е облигаторно.

За брадата,Арапите во предисламско доба носеле брада и мустаќи,и не ги крателе.
Со доаѓањето на исламот,Мухаммед с.а.в.с. им вели на своите следбеници: Пуштајте ги брадите а скратувајте ги мустаќите,за да се разликувате од многубожците.

И ете и брадата испадна дека е исламска а не арапска.

Пак ќе речам,треба да прочиташ за арапската култура и обичаи во предисламско доба за да ја видиш разликата од исламската и арапската култура.
Има допирни точки бидејќи веќе реков,секој кој прима ислам од својата култура задржува она што не се коси со исламските принципи и закони,па така и арапите задржале она што не се коси а оставиле тоа што се коси.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Значи сепак стануваш арап,
на пр. јас сум Кинез и станувам Муслиман. Што останува од Кинеската култура во мене?
Земи ги Ујгурите за пример и спореди ги со Арапите, разликата е во косите очи, останатото е се исто.

Стануваш муслиман кој има дефиниран начин на живеење.Реков можеби ти е сличен поради тоа што голем дел од луѓето што живеат на Арапскиот полуостров се муслимани.
Ако од Кинез станеш муслиман повеќе не си Кинез освен тоа што Географското потекло ти е од Азија(Кина во моментов но имаш дефиниран пат на живеење кој е складен со исламот што представува тотално различен приницип на живеење од Кинескиот)
пр:Празнувањето на празници,обавувањето на молитва....т.е начинот на живеење во целост се променува).

Член од
22 јуни 2013
Мислења
13
Поени од реакции
7
1. Nosenjeto brada ne spaga pod Arapska kultura,zatoa sto na sekoe covecko sustestvo od bilo koja nacionalnost mu raste brada. Nosenjeto brada bilo praktika do pred 70 godini pa nazad, no deneska se odi kon drug rezim (bricenje na bradata itn). Eve Nikola karev i Dame gruev, ne bile muslimani,ama imale brada i toa kako:

2. Ne se davaat ARAPSKI iminja vo princip,se davaat iminja so Kuransko poteklo.Iminja na pratenici,licnosti od islamot (od pocetokot na Adem.a.s pa se do Muhammed a.s). Eve vo makedonskata tradicija poznati iminja se Trajce,Spase,Riste,Kosta no ovie iminja bas i denes ne se koristat.Roditelite im davaat iminja so stransko poteklo,pa ako mu dadat germansko ime, ne znaci deka se germanizirale,tuku im se dopadnalo imeto. Isto taka, golem del od iminjata sto se koristat se davani spored Biblijata.Ima iminja koi se tipicni za evrejskiot narod vo toa vreme, pa ne se evreizirale roditelite. Josif = Jusuf, Marija = Mejrem, Isus = Isa,
Adam = Adem, Solomon = Sulejman, David = Daud itn. Vo princip se istite iminja no transkripcijata razlicna.
Za onoj koj prima islam ne e moralno smenuvanjeto na imeto a ako stanuva zbor za ime kako na primer Mitra/Mitre sto oznacuva staropersiska paganska bozica togas se kosi so monoteistickite veruvanja i potrebno e da se smeni. Da stanis Arap realno ne mozis, osven ako zemis tipicno arapsko ime, zivees vo arapska zemja, imas drzavjanstvo,zboruvas arapski....

Prasa i zosto na arapski se molitvite? Ne znaci toa arapiziranje tuku pokazuva na edna Univerzalnost i Edinstvo,sto go pravi Kuranot bezvremenski patokaz. Zaradi podobro razbiranje osobeno koga nekoj od druga zemja doaga na namaz vo dzamija vo zemja kade sto ne go razbira jazikot, sigurno deka ke nema nikakov red vo klanjanjeto so xhemaat (so site ostanati) i nema da se vo tek so Imamot. Zatoa e ostaveno da bide na Arapski,da ne ja izgubi Kuranskata forma na surata, da moze sekoj da ja razberi i praktikuva.Ipak ne stanuva zbor za golem broj na suri koi se ucat vo namazot,i najgolem del go znaat prevodot a i moze sekoj da ti go objasni.
Predavanjeto,ucenje lekcii, pravenje molitvi vo sebe i ostanato,normalno se na jazikot na koj go razbiraat site.

Член од
11 јули 2013
Мислења
19
Поени од реакции
1
Кога почнува едно девојче да носи шамија?
Дали уште има бракови што се по договор на семејствата?
Што се случува ако се заљуби во човек од друга вера,во смисла на свадба?

Член од
16 јуни 2013
Мислења
436
Поени од реакции
65
Кога почнува едно девојче да носи шамија?
Дали уште има бракови што се по договор на семејствата?
Што се случува ако се заљуби во човек од друга вера,во смисла на свадба?

1. Кога ќе стане полнолетно,односно после првиот менструален циклус.
2. Договорени бракови во исламот нема,има во традиции можеби на некои народи. Но тоа исламски не е исправно.
3. Забрането и е на муслиманка да се омажи за човек од друга вера.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
2. Договорени бракови во исламот нема,има во традиции можеби на некои народи. Но тоа исламски не е исправно.
Бракот меѓу Муки и Ајша договорен ли бил или Муки ја шмекнал во градинка?

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Ок нови прашања.

Куранот што вели за зачнувањето на Исус, кој бил татко на Исус?
Куранот што вели исто така за смртта на Исус? Дали Исус доживеал смрт?
Дали се ова карактеристики на обичен човек?
Зошто Алах не му го диктирал Куранот на Мухамед директно, туку преку ангелот Џибрил?

Член од
16 јуни 2013
Мислења
436
Поени од реакции
65
Ок нови прашања.

Куранот што вели за зачнувањето на Исус, кој бил татко на Исус?
Куранот што вели исто така за смртта на Исус? Дали Исус доживеал смрт?
Дали се ова карактеристики на обичен човек?
Зошто Алах не му го диктирал Куранот на Мухамед директно, туку преку ангелот Џибрил?

1 прашање:
45. А кога мелеците рекоа: „О, Мерјем, Аллах те радува со синот кој е создаден со Неговата Реч,името ќе му биде Месих, Иса, синот Мерјемин, ќе биде угледен и на овој и на оној свет и ќе биде еден од блиските на Аллах!
46. Тој ќе им зборува на луѓето уште во колевка, а и како возрасен, и честит ќе биде.“
47. Таа рече: „Господару мој, како ќе имам дете кога ниту еден маж ме нема допрено?“ - „Ете така,“ - рече - „Аллах создава што сака. Кога нешто ќе одлучи, Тој само ќе каже: „Биди!“ - и тоа бива!“
48. Тој го поучува за писмото и за мудроста и за Тевратот(Тората) и за Инџилот(Евангелието),
49. и го праќа како Пратеник на синовите Израилови: „Ви донесов знак од Господарот ваш: ќе ви направам нешто слично на птица (од глина) и ќе дувнам во неа, па со Аллахова волја ќе биде вистинска птица; ќе ги исцелам слепиот од раѓање и лепрозниот, и ќе оживувам мртви со Аллахова волја, и ќе ви кажувам што јадете и што во домовите ваши натрупувате! Во сето тоа има докази за вас, ако бидете вистински верници! (сура Али Имран)

2 прашање:
156. И поради неверувањето нивно и поради изнесување тешки клевети врз Мерјем.
157. И поради зборовите нивни: „Ние го убивме Месих, Иса, синот Мерјемин, Аллаховиот Пратеник.“
А ниту го убија ниту го распнаа, туку само им се причини! Тие што не се согласуваа
во мислењата за него, тие за тоа само се сомневаа; за тоа ништо сигурно не знаеја, само нагаѓаа; а сигурно е дека не го убија,
158. туку Аллах го воздигна кон Себе! А Аллах е Силен и Мудар.
159. И нема ниту еден следбеник на Книгата кој нема да поверува во него како што треба, пред неговата (Исаовата) смрт, а на Судниот ден тој против нив ќе сведочи.(сура Ен-Ниса)
---------------------------------------------
54. И неверниците почнаа да смислуваат интриги,па и Аллах тоа им го направи! А Аллах
најдобро го умее тоа!
55. И кога Аллах рече: „О Иса, Јас душата ќе ти ја земам и кон Себе ќе те воздигнам! Ќе те спасам од неверниците и ќе сторам тие што те следат да бидат над неверниците сè до Судниот ден! Потоа Мене ќе ми се вратите, па Јас ќе ви пресудам за тоа за што не се согласувавте!(сура Али Имран)

3 прашање:
Аллаховите пратеници добивале објава преку мелекот Џибрил,и Мухаммед и Иса,ова веќе ти го одговорив на минатата тема, провери си поубаво според христијански извори како Исус ја добивал објавата :)

Kajgana Shop

На врв Bottom