Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Државата не е рисјански уредена туку секуларно и демократски. :)

Jaс хипотетички мислев. Ако е државата теократска, и законот е бесеилка за секој што го навредува Рисјанството, дали ти би се противел да го обесат забрадениот ?

Jaс хипотетички мислев. Ако е државата теократска, и законот е бесеилка за секој што го навредува Рисјанството, дали ти би се противел да го обесат забрадениот ?
Хипотетички,јас како муслиман кој би живеел во теократска рисјанска држава,ако не ми се свиѓа тоа би барал излез од таа ситауција и држава.

Хипотетички,јас како муслиман кој би живеел во теократска рисјанска држава,ако не ми се свиѓа тоа би барал излез од таа ситауција и држава.

А бидејќи проповедаш дека исламот е апсолутна вистина, на целата планета...
Како алах создал се... што ќе прави некој што живее во свет на шеријатски закон(на цела планета, бидејќи целта е тоа, само ислам нели)? Хипотетички кажано... се множат муслимани со раѓање, со убедување со купување како и да е... и ете светот е исламизиран.
Кај ќе бара излез тој што не сака да е муслиман? Нема држава кај што нема шеријатски закон...
Да умре, да се исламизира против своја волја? Да молчи и трпи?
Како ќе биде тоа?
Или нека се снаоѓа што да му правиш :) Онака плоштад и палење...

А да ве прашам вас исламисти муслимани ?
Како ви се еде благо како никад да не сте виделе и сок на рипит га пиете, ке фатите шикер у крф
Алкохол не ви е дозволен а? а зшто ?
А зшто се л'жете меѓу себе дека постите, срамота ли е да не постиш, епа зшто не постиш ако е срамота, а пред други се праиш дека постиш ?
И зшто викате дека не умете Л да кажете, туљумбакис нација
устфари ви умете Л да кажете(аподо акоЛоре)
Сфи смо исти еј, без разлику на Веру циривири трену

Хептаграм XI, ibn kajjim, Werther, nihilista,Мачорка, nikola2 се банирани од тема.
Насловот на темата е прашања за Исламот, а не чат муабети/терање офтопици и навреди. Смирете страсти и дискутирајте по тема :pipi:

Олимпија Зш па ibn kajjim кога чоекот поштено си одговара на прашањата.
Овие другиве што самите си се вознемируваат од исламот кој им е крив.
Нема правда!

Олимпија Зш па ibn kajjim кога чоекот поштено си одговара на прашањата.
Овие другиве што самите си се вознемируваат од исламот кој им е крив.
Затоа што не одговараше на прашања, вреѓаше и тераше офтопици. И ти да не конкурираш за бан? Пошо не глеам прашање за Исламот:pipi:

Нема правда!
kalimero.png

Во досегашните одговори беше кажано дека оние што не го прифаќаат шеријатот може да ја напуштат земјата доколку не сакаат да сносат последици.
Моето прашање е зошто тогаш исламот се обидува да се наметне глобално на целото човештво?

ми се може и Donald Sikert се банирани од тема поради шерифување на тема и константно терање офтопик, а не поради рамковен :pipi:

иако нема кој да одговори (ќе им помине банот) ќе поставам едно просто прашање
Зошто се 72 девици? зошто не се 35, 46, 93 или 101? кое е значењето на 73 девици?

иако нема кој да одговори (ќе им помине банот) ќе поставам едно просто прашање
Зошто се 72 девици? зошто не се 35, 46, 93 или 101? кое е значењето на 73 девици?

Ми помина банот па еве и овде ќе одговорам да прочитаат и другите.

Друже,треба да ти биде јасна една работа,јас ги немам сите одговори но тоа не значи дека Исламот ги нема истите. Јас се трудам колку што ми е доменот на знаењето,толку да објаснам.
А во Кур'анот има ајети кои се јасни и ајети кои се нејасни.
За ова прашање е исто како јас тебе да те прашам,зошто кога ќе се видиш со некој другар со кој не си се видел одамна му велиш: Кај си,те немам видено 100 години :)
Зошто не му речеш 35 или 46 или 93 :D
Ако Аллах во Куранот вели дека се 72,само Тој знае зошто баш 72,а кога Тој ќе посака и ние ќе дознаеме.
Еве ти и за илустрација тоаа со хурмите.
http://mkd-news.com/eve-zoshto-mora-da-jadete-urmi/

На Мухаммед с.а.в.с. пред 1400 години главна исхрана му биле хурмите,со нив го почнувал го почнувал јадењето,со нив го прекинувал и постот и јадењето.
И во хадиските текстови препорачува да се јадат по 7 хурми,а денес доктори,нутриционисти после милион истражувања излегуваат со текст во кој велат: ДА СЕ ЈАДАТ БАРЕМ ПО 7 ХУРМИ.
Ете така и за девиците.

Ми помина банот па еве и овде ќе одговорам да прочитаат и другите.

Друже,треба да ти биде јасна една работа,јас ги немам сите одговори но тоа не значи дека Исламот ги нема истите. Јас се трудам колку што ми е доменот на знаењето,толку да објаснам.
А во Кур'анот има ајети кои се јасни и ајети кои се нејасни.
За ова прашање е исто како јас тебе да те прашам,зошто кога ќе се видиш со некој другар со кој не си се видел одамна му велиш: Кај си,те немам видено 100 години :)
Зошто не му речеш 35 или 46 или 93 :D
Ако Аллах во Куранот вели дека се 72,само Тој знае зошто баш 72,а кога Тој ќе посака и ние ќе дознаеме.
Еве ти и за илустрација тоаа со хурмите.
http://mkd-news.com/eve-zoshto-mora-da-jadete-urmi/

На Мухаммед с.а.в.с. пред 1400 години главна исхрана му биле хурмите,со нив го почнувал го почнувал јадењето,со нив го прекинувал и постот и јадењето.
И во хадиските текстови препорачува да се јадат по 7 хурми,а денес доктори,нутриционисти после милион истражувања излегуваат со текст во кој велат: ДА СЕ ЈАДАТ БАРЕМ ПО 7 ХУРМИ.
Ете така и за девиците.
за 72, 93 и сл. споредбата не е ок, пошто еве искрено јас кога ќе видам некој, за да го избегнам тој стереотип, не викам 100, него некоја рандом бројка, која секогаш има и запирка, пример 172, 69 дена, години, ... било што. но тоа сум јас, а сепак, во куранот мухамед не е било кој, него некој кој пишал се' со цел и намена, нели? е сега која е намената на 72 девици? и зошто таква бројка. а уз пат иако веќе имам прашано одамна, зошто само за мажите важи тоа, а не и за жените? се разбира ако се и они добри муслиманки. ај да речеме да прифатам дека се исклучени, но останува прашањето ЗОШТО?
понатаму, никаде не сум сретнал 7 урми, само како овошје, без бројка го знам ова. исто ко за медот? и пак зошто само таа храна, а не и спанаќ на пример? се знае дека спанаќот или брокулата се зеленчук полни со корисни хранливи материи и дека особено брокулата се препорачува да се јаде секој ден. но ете, само тие се спомнати, ко другите да не постојат? или не се здрави? или не се хранливи? ...... зошто е даден токму на нив ексклузивитетот? многу прашања, кои вероватно никогаш нема да ми бидат одговорени, затоа што веќе имам кажано, се ми е под знак прашалник, ништо не земам здраво за готово затоа што некој така кажал.
или еве уште нешто, што ќе биде некаква паралела со христијанството. како тоа сите (или повеќето) идеме кај бог. како тоа не е веќе пренатрупано? нели душата иде во рајот? па и да е пола-пола, како и во пеколот не е пренатрупано? и што прави бог со таа наша енергија која ја викаме душа/животна енергија? или пак што ќе му се толку луѓе? а и како за крај, од кај доаѓа душата во детето? многу, многу прашања..........

kooperativa и тие прашања се многу убави.
Вечерва ќе ти ги одговорам,зафатен сум со празникот :)
Поздрав.

kooperativa

Искренo напишав еден долг пост али на крај се избришав и викам фак ит нема смисла да се обиде човек да објасне.
Зошто? Затоа што сметам дека се замараш со непотребни и не толку битни детаљи, колку да е занимација и да се постават чудни прашања што не секој верник може да ти одговори.
Почитувам таа желбата да се прашува и да се бара причина и смисла во се. И јас сум таков и во било што барам факт и смисла за да го прифатам како таков. Но немој прашања од типот зошто баш урми препорачал , зошто не нешто друго итн. Пророкот не бил советник за здрава исхрана па да ги реди сите здрави храни итн. Туку во таквите услови каде што живееле урмите биле подостапни, тоа јаделе и "случајно" баш тоа е добар за здравјето. Истото важи и за тие што прашуваат за цифри и слично од типот "ок така е , ама зошто баш така, а не вака?". Со тој начин на пристап не може да се објасни ниту религија, ниту наука ништо. До едно ниво се обаснува со логика, смисла, по после тоа некои рабти едноставно се така какви што се и не можат да се објаснат...ниту во наука. Барем вака вие што се правите паметни треба да го знаете тоа.

kooperativa

Искренo напишав еден долг пост али на крај се избришав и викам фак ит нема смисла да се обиде човек да објасне.
Зошто? Затоа што сметам дека се замараш со непотребни и не толку битни детаљи, колку да е занимација и да се постават чудни прашања што не секој верник може да ти одговори.
Почитувам таа желбата да се прашува и да се бара причина и смисла во се. И јас сум таков и во било што барам факт и смисла за да го прифатам како таков. Но немој прашања од типот зошто баш урми препорачал , зошто не нешто друго итн. Пророкот не бил советник за здрава исхрана па да ги реди сите здрави храни итн. Туку во таквите услови каде што живееле урмите биле подостапни, тоа јаделе и "случајно" баш тоа е добар за здравјето. Истото важи и за тие што прашуваат за цифри и слично од типот "ок така е , ама зошто баш така, а не вака?". Со тој начин на пристап не може да се објасни ниту религија, ниту наука ништо. До едно ниво се обаснува со логика, смисла, по после тоа некои рабти едноставно се така какви што се и не можат да се објаснат...ниту во наука. Барем вака вие што се правите паметни треба да го знаете тоа.
Оти се мачеше са пишуваш...па ти ништо не одговори.Куранот е совршен и сигурно има одговор за девиците...

Ајде остави на зналците да одговорат....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom