Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
kooperativa

Искренo напишав еден долг пост али на крај се избришав и викам фак ит нема смисла да се обиде човек да објасне.
Зошто? Затоа што сметам дека се замараш со непотребни и не толку битни детаљи, колку да е занимација и да се постават чудни прашања што не секој верник може да ти одговори.
Почитувам таа желбата да се прашува и да се бара причина и смисла во се. И јас сум таков и во било што барам факт и смисла за да го прифатам како таков. Но немој прашања од типот зошто баш урми препорачал , зошто не нешто друго итн. Пророкот не бил советник за здрава исхрана па да ги реди сите здрави храни итн. Туку во таквите услови каде што живееле урмите биле подостапни, тоа јаделе и "случајно" баш тоа е добар за здравјето. Истото важи и за тие што прашуваат за цифри и слично од типот "ок така е , ама зошто баш така, а не вака?". Со тој начин на пристап не може да се објасни ниту религија, ниту наука ништо. До едно ниво се обаснува со логика, смисла, по после тоа некои рабти едноставно се така какви што се и не можат да се објаснат...ниту во наука. Барем вака вие што се правите паметни треба да го знаете тоа.
со прашањета тргнувам од две позаници (работи кои е изјавуваат повеќе пати тука). првата во куранот СЕ' е напишано, втората дека мухамед не е било кој. е сега, кога мухамед не е било кој, а воедно тој го напишал куранот значи се што ќе се праша има одговор.
али, големо АЛИ, ти веќе спомна нешто кое ми падна во очи (болдот).на една страна се збори дека е сезнаен, семоќен и дека се опишани биг бенг и астрофизика и други работи, а не знаел за брокула, морков??? тоа се нештата кои се контрадикторни. односно и дека ја потврдува тезата дека не бил зезнааен, дека пишал само за она што го знаел или можел да го дознае од другите. а со тоа се исклучува боженственоста на мухамед, нели? или знаеш или не знаеш. нема помеѓу кога се работи за такви работи. ко у стилу, извини ми се испушти, заборавив и сл.

1. Кога ќе стане полнолетно,односно после првиот менструален циклус.
2. Договорени бракови во исламот нема,има во традиции можеби на некои народи. Но тоа исламски не е исправно.
3. Забрането и е на муслиманка да се омажи за човек од друга вера.

А не е забрането муслимани да се женат со ''немуслиманки''? (секако, присилно преобратени).

А не е забрането муслимани да се женат со ''немуслиманки''? (секако, присилно преобратени).

На муслиман му е дозволено да се ожени со ехлу-китаб односно следбеници на Книгата,односно христијанки и еврејки.
--- надополнето: 9 август 2013 во 18:04 ---
со прашањета тргнувам од две позаници (работи кои е изјавуваат повеќе пати тука). првата во куранот СЕ' е напишано, втората дека мухамед не е било кој. е сега, кога мухамед не е било кој, а воедно тој го напишал куранот значи се што ќе се праша има одговор.
али, големо АЛИ, ти веќе спомна нешто кое ми падна во очи (болдот).на една страна се збори дека е сезнаен, семоќен и дека се опишани биг бенг и астрофизика и други работи, а не знаел за брокула, морков??? тоа се нештата кои се контрадикторни. односно и дека ја потврдува тезата дека не бил зезнааен, дека пишал само за она што го знаел или можел да го дознае од другите. а со тоа се исклучува боженственоста на мухамед, нели? или знаеш или не знаеш. нема помеѓу кога се работи за такви работи. ко у стилу, извини ми се испушти, заборавив и сл.

Две многу битни работи накратко ќе ти напишам,а подетално кога ќе имам време.
1. Куранот не е напишан од Мухаммед,Куранот е Аллахов говор.
2. Боженственоста е само на Аллах,во исламот е исклучена секаква боженственост на луѓе,Мухаммед е само Аллахов пратеник.
Тие две работи да не ги мешаме те молам.

На муслиман му е дозволено да се ожени со ехлу-китаб односно следбеници на Книгата,односно христијанки и еврејки.
--- надополнето: 9 август 2013 во 18:04 ---

Две многу битни работи накратко ќе ти напишам,а подетално кога ќе имам време.
1. Куранот не е напишан од Мухаммед,Куранот е Аллахов говор.
2. Боженственоста е само на Аллах,во исламот е исклучена секаква боженственост на луѓе,Мухаммед е само Аллахов пратеник.
Тие две работи да не ги мешаме те молам.
ок, во ред, кажав нешто што иако грешно сум се изјаснил, сепак требаше да биде разбрано. ај тогаш да се прецизирам
куран=алахов говор, .... ама напишан преку мухамед, така? значи не сум згрешил многу кога сум кажал дека не е било кој, него избран од алах. е сега, кога реков “боженственоста на мухамед“, нека биде “боженственоста на алах“. и пак тоа не ја промашува мојата поента, дека АКО куранот е книга во која СЕ’ е напишано, тогаш “Туку во таквите услови каде што живееле урмите биле подостапни“ е контрадикторно. уште згора на тоа и дека во куранот е пишан тој биг бенг (кој патем е веќе разбиен мит), нешто што нели само семоќниот алах можел да го знае тоа пред 1400 год, а не знаел за компир, кељ, зеље, морков, ..... ај да не набројувам, ми ја сфаќаш поентата.а со тоа се поставува прашањето на веродостојноста на мухамед/алах
П.С. ниеден продукт не е добар ако се конзумира само тој!!! мора да има разноврсност во исхраната (пример со оризот)

ок, во ред, кажав нешто што иако грешно сум се изјаснил, сепак требаше да биде разбрано. ај тогаш да се прецизирам
куран=алахов говор, .... ама напишан преку мухамед, така? значи не сум згрешил многу кога сум кажал дека не е било кој, него избран од алах. е сега, кога реков “боженственоста на мухамед“, нека биде “боженственоста на алах“. и пак тоа не ја промашува мојата поента, дека АКО куранот е книга во која СЕ’ е напишано, тогаш “Туку во таквите услови каде што живееле урмите биле подостапни“ е контрадикторно. уште згора на тоа и дека во куранот е пишан тој биг бенг (кој патем е веќе разбиен мит), нешто што нели само семоќниот алах можел да го знае тоа пред 1400 год, а не знаел за компир, кељ, зеље, морков, ..... ај да не набројувам, ми ја сфаќаш поентата.а со тоа се поставува прашањето на веродостојноста на мухамед/алах
П.С. ниеден продукт не е добар ако се конзумира само тој!!! мора да има разноврсност во исхраната (пример со оризот)

Не е така но ти велам,немам време да седнам и да напишам текст за овие работи но ќе се потрудам вечерва.

Не се труди, леба ти. Нема потреба.

8. Тие сакаат да го изгаснат Аллаховото светло со устите свои, а Аллах го надополнува светлото Свое, макар тоа и да го мразат неверниците.(сура Ес-Сафф)
:)

за 72, 93 и сл. споредбата не е ок, пошто еве искрено јас кога ќе видам некој, за да го избегнам тој стереотип, не викам 100, него некоја рандом бројка, која секогаш има и запирка, пример 172, 69 дена, години, ... било што. но тоа сум јас, а сепак, во куранот мухамед не е било кој, него некој кој пишал се' со цел и намена, нели? е сега која е намената на 72 девици? и зошто таква бројка. а уз пат иако веќе имам прашано одамна, зошто само за мажите важи тоа, а не и за жените? се разбира ако се и они добри муслиманки. ај да речеме да прифатам дека се исклучени, но останува прашањето ЗОШТО?
понатаму, никаде не сум сретнал 7 урми, само како овошје, без бројка го знам ова. исто ко за медот? и пак зошто само таа храна, а не и спанаќ на пример? се знае дека спанаќот или брокулата се зеленчук полни со корисни хранливи материи и дека особено брокулата се препорачува да се јаде секој ден. но ете, само тие се спомнати, ко другите да не постојат? или не се здрави? или не се хранливи? ...... зошто е даден токму на нив ексклузивитетот? многу прашања, кои вероватно никогаш нема да ми бидат одговорени, затоа што веќе имам кажано, се ми е под знак прашалник, ништо не земам здраво за готово затоа што некој така кажал.
или еве уште нешто, што ќе биде некаква паралела со христијанството. како тоа сите (или повеќето) идеме кај бог. како тоа не е веќе пренатрупано? нели душата иде во рајот? па и да е пола-пола, како и во пеколот не е пренатрупано? и што прави бог со таа наша енергија која ја викаме душа/животна енергија? или пак што ќе му се толку луѓе? а и како за крај, од кај доаѓа душата во детето? многу, многу прашања..........

Јас ти кажувам едно ти ми кажуваш скроз трето,ја у клин ти у плочу :D
За бројката веќе ти објаснив,јас толку можам да ти објаснам,а се си има своја причина и јас сум убеден во тоа дека има причина.
За урмите исто така,додека се чудиш зошто се само урмите спомнати науката држи предавања дека биле најздрави,најдобри за исхрана итн итн.
Глупо е да очекуваш или тоа СЕ,да го сфаќаш буквално.
За жените,тие што ќе влезат во џеннет(рај) ќе бидат на повисок степен од хуриите(девиците).

За вториот дел:
Како тоа сите идеме кај Бог?
Не повеќето друже туку СИТЕ,сакал ти или не,на овој или оној начин мора да умреш,и јас и ти.
И секој ќе умре со своето убедување,а Вистината е една,Бог е Еден.
А ти овде на Овој свет можеш да се убедуваш себеси во сешто,и дека Бог не постои итн итн. на Оној свет ќе бидеш известен за тоа,сакал или не,тоа не е твој избор.

Нели душата иде во рајот?
Иде онаа душа на која Бог ќе и се смилува,онаа која со своите дела на Овој свет ја заслужила милоста на Бога.

Како во пеколот,не е пренатрупано?
Не е пренатрупано друже мој,има за секого место и во рајот и во пеколот.
Аллах вели дека и џеннетот(рајот) и џехенемот(пеколот) ќе бидат полни. :)
Зар Семоќниот нема каде да ги смести сите? Зошто е тогаш Семоќен?
Ќе има место друже,не се секирај,а ти си бираш за каде ќе си го резервираш местото.

Што ќе му се толку луѓе?
На Аллах не му требаат луѓе за да опстои,тој е независен од луѓето,а луѓето се зависни од Него.
На Аллах не му е потребно твоето верување,и молитва итн итн... Тебе ти е потребно верувањето во Аллах и обавувањето на молитвата итн итн за да се спасиш.

Од каде доаѓа душата во детето?
Не само во детето,душата на секој човек на планетава ја дава/вдахнува само Аллах.
Нема друг кој ја има таа способност,да вдахне и да земе душа.
Само со Негова наредба се даваат и земаат душите.
Ако човекот мисли дека некому може да дае душа,бујрум нека направи и најмала мушичка и нека и даде душа,а камо ли такво сложено створение како човекот,и дури и да направи да се функционира така беспрекорно.
Тоа го може само Аллах,а Тој е единствениот Створител.
Исламот е начисто со тоа.

Јас ти кажувам едно ти ми кажуваш скроз трето,ја у клин ти у плочу :D
За бројката веќе ти објаснив,јас толку можам да ти објаснам,а се си има своја причина и јас сум убеден во тоа дека има причина.
За урмите исто така,додека се чудиш зошто се само урмите спомнати науката држи предавања дека биле најздрави,најдобри за исхрана итн итн.
Глупо е да очекуваш или тоа СЕ,да го сфаќаш буквално.
За жените,тие што ќе влезат во џеннет(рај) ќе бидат на повисок степен од хуриите(девиците).

За вториот дел:
Како тоа сите идеме кај Бог?
Не повеќето друже туку СИТЕ,сакал ти или не,на овој или оној начин мора да умреш,и јас и ти.
И секој ќе умре со своето убедување,а Вистината е една,Бог е Еден.
А ти овде на Овој свет можеш да се убедуваш себеси во сешто,и дека Бог не постои итн итн. на Оној свет ќе бидеш известен за тоа,сакал или не,тоа не е твој избор.

Нели душата иде во рајот?
Иде онаа душа на која Бог ќе и се смилува,онаа која со своите дела на Овој свет ја заслужила милоста на Бога.

Како во пеколот,не е пренатрупано?
Не е пренатрупано друже мој,има за секого место и во рајот и во пеколот.
Аллах вели дека и џеннетот(рајот) и џехенемот(пеколот) ќе бидат полни. :)
Зар Семоќниот нема каде да ги смести сите? Зошто е тогаш Семоќен?
Ќе има место друже,не се секирај,а ти си бираш за каде ќе си го резервираш местото.

Што ќе му се толку луѓе?
На Аллах не му требаат луѓе за да опстои,тој е независен од луѓето,а луѓето се зависни од Него.
На Аллах не му е потребно твоето верување,и молитва итн итн... Тебе ти е потребно верувањето во Аллах и обавувањето на молитвата итн итн за да се спасиш.

Од каде доаѓа душата во детето?
Не само во детето,душата на секој човек на планетава ја дава/вдахнува само Аллах.
Нема друг кој ја има таа способност,да вдахне и да земе душа.
Само со Негова наредба се даваат и земаат душите.
Ако човекот мисли дека некому може да дае душа,бујрум нека направи и најмала мушичка и нека и даде душа,а камо ли такво сложено створение како човекот,и дури и да направи да се функционира така беспрекорно.
Тоа го може само Аллах,а Тој е единствениот Створител.
Исламот е начисто со тоа.
ок, ај во корист на муабетот да прифатам дека е така. но се наметнува пак она “зошто“ скоро за се'. викаш жените на друго место и ќе имаат друга титула. ок, нека биде така. али зошто е потребна таа поделба? и зошто различни награди. не прашувам за тоа дека се овие попривилегирани а оние помалку, него зошто е потребно тоа? нели е бог ист за сите, нели он го дава животот на сите. вака ко да е за едни мајка за други маќеа. зошто, многу просто прашање.
потоа, велиш дека на бог не му е потребно моето верување.:confused: а мене ми било. опасно тврдење, на кое во било кој правец да гледаш се запетљува работата. ако не му е потребно, ........ зошто тогаш воопшто го напишал куранот? ако го немало куранот, немално никој да верува во алах. нема логика ова твоево, ем нема потреба од мене/нас, ем пишува книга за да има верници:confused:
околу урмите, ..... се е НАЈздраво да се јаде, но во умерени количини. дадов пример со оризот, и тој е најздрав кога е во умерени количини. и морковот. и се останато. така да се' е најдраво и докажано наужно. а уз пат, зошто го спомнуваш тоа “докажано“ (се мисли на научно нели), кога нели не е потребно да се докажува, него да се верува? а сепак во секоја прлика се користи науката кога одговара. и сфаќам буквално, затоа што вие така ја интерпретирате книгата, дека се' мора да биде како што е напишано. така да кога прашувам, тргнувам од таа гледна точка.
така и за девиците. мора да има значение бројката, но каква? или во мој стил, ..... зошто баш таа бројка?
а за душата, пеколот, рајот, гужвата, ...... тука само вербата игра улога, а дали ќе биде така никој појма нема. само гласини, легенди, па и да не кажам рекла-казала
сепак, фала и за овие одговори, си кажа колку што можеш и знаеш, самиот си призна.

ок, ај во корист на муабетот да прифатам дека е така. но се наметнува пак она “зошто“ скоро за се'. викаш жените на друго место и ќе имаат друга титула. ок, нека биде така. али зошто е потребна таа поделба? и зошто различни награди. не прашувам за тоа дека се овие попривилегирани а оние помалку, него зошто е потребно тоа? нели е бог ист за сите, нели он го дава животот на сите. вака ко да е за едни мајка за други маќеа. зошто, многу просто прашање.
потоа, велиш дека на бог не му е потребно моето верување.:confused: а мене ми било. опасно тврдење, на кое во било кој правец да гледаш се запетљува работата. ако не му е потребно, ........ зошто тогаш воопшто го напишал куранот? ако го немало куранот, немално никој да верува во алах. нема логика ова твоево, ем нема потреба од мене/нас, ем пишува книга за да има верници:confused:
околу урмите, ..... се е НАЈздраво да се јаде, но во умерени количини. дадов пример со оризот, и тој е најздрав кога е во умерени количини. и морковот. и се останато. така да се' е најдраво и докажано наужно. а уз пат, зошто го спомнуваш тоа “докажано“ (се мисли на научно нели), кога нели не е потребно да се докажува, него да се верува? а сепак во секоја прлика се користи науката кога одговара. и сфаќам буквално, затоа што вие така ја интерпретирате книгата, дека се' мора да биде како што е напишано. така да кога прашувам, тргнувам од таа гледна точка.
така и за девиците. мора да има значение бројката, но каква? или во мој стил, ..... зошто баш таа бројка?
а за душата, пеколот, рајот, гужвата, ...... тука само вербата игра улога, а дали ќе биде така никој појма нема. само гласини, легенди, па и да не кажам рекла-казала
сепак, фала и за овие одговори, си кажа колку што можеш и знаеш, самиот си призна.

После црвениот болд, секоја понатамошна дискусија базирана на интелект, здрав разум, логички расудувања е невозможна;)

За некои работи ептен не можам да ти одговорам на тоа: "Зошто" тоа си е веќе работа на Иманот(верувањето) и Јекинот(убедувањето).

Е сега,велам на Бог не му потребно твоето верување?
Да,не му е потребно моето и твоето верување,во смисла дека тоа на Бог нешто ќе му смени,
ако ние не сакаме да веруваме,па ќе дојде некој друго кој ќе верува.
Во Аллах верувале Адем(Адам) до ден денес :)
Аллах го објавил Куранот за нас,како упатство кое води до џеннетот(рајот) и исламот како единствена вера која може да те одведе до целта.

1. Благословен е Тој во Чијашто рака е власта – Тој може сè!
2. Тој што ги даде смртта и животот за да ве искуша кој од вас подобро ќе постапува; Тој е Силниот, Оној што простува (сура Ел-Мулк)

48. А тебе ти објавуваме Книга, со Вистината, да ги потврди книгите пред неа објавени и над нив да бдее. И ти суди им според тоа што го објавува Аллах и не следи ги желбите нивни, и не отстапувај од Вистината која ти доаѓа; на сите вас закон и правец ви пропишавме!
А да сакаше Аллах, ќе ве направеше следбеници на една вера, но, Тој сака да ве искуша во тоа што ви го пропишува, затоа натпреварувајте се кој повеќе добрини ќе прави; кај Аллах сите ќе се вратите, па Тој ќе ве извести за тоа за што не се согласувавте.
(сура Ел-Маида)

Овие ајети се толку јасно,и се појаснува целта на Исламот,животот и смртта да стварно не сум паметен што попаметно би ти кажал од ова.
-----------------------------------
Се е најздраво во умерени количини?
Па мислиш ли дека си открил топла вода? Не бе друже,имало бољер само требало да го вклучиш :)
Јадењето и пиењето во умерени количини е Курански императив.
31. И јадете и пијте, но не претерувајте! Тој не ги сака тие што претеруваат.(сура Ел-Араф)
-------------------------------------

сфаќам буквално, затоа што вие така ја интерпретирате книгата???

7. Тој ти ја објавува Книгата во која се јасните ајети; тие се темели на Книгата, а останатите се помалку јасни. Тие во чиишто срца е скршнувањето ги следат нејасните ајети тежнеејќи за интриги и сопствено толкување. А толкувањето нивно го знае само Аллах! Тие што се упатени во науката, велат: „Ние веруваме во нив, сите тие се од Господарот наш!“ А само разумните сфаќаат!

Ги интерпретираме јасните,во нејасните веруваме друже мој.
:)

ibn kajjim да не ти го цитирам целиот пост, но последото е тоа што е многууууу битно:
Ги интерпретираме јасните,во нејасните веруваме
и убаво го забелажа доналд со црвено логичкото размислување на еден обичен и разумен човек, кој дедуктивно размислува. баш заради тие нелогичности верата е неприфатлива. во конкретниов случај исламот. еднаш едно, друг пат друго, ко ..... пу пу не важи првото, ај сега еве друго... трето или четврто.
потоа, куранот не е упаство, него правила на однесување, каде што ако не ме однесуваш според тие правила те чека овоземна казна, бол, смрт, ...... можда тие правила важеле во времето кога биле напишани, кога луѓето биле примитивни, варвари, кога само насилството било мерна единица за се’. но од тогаш се поминати многу години (1400+) така да во денешно време насилството важи само за проста и заостаната раја, а во цивилизираниот свет проблемите се решаваат со дијалог и парламентарно мнозинство. а со тоа се дава можност, во некое друго време сегашните закони комплетно да се изменат, .... знаеш, еволуираме.
инаку, да не заборавам, на ниедно прашање не одговори како што треба, или цитат кој ништо не објаснува од она мое “зошто“, или верувај!
пример: прашав зошто само урмите и медот, ама нема “затоа“!

ibn kajjim да не ти го цитирам целиот пост, но последото е тоа што е многууууу битно:
Ги интерпретираме јасните,во нејасните веруваме
и убаво го забелажа доналд со црвено логичкото размислување на еден обичен и разумен човек, кој дедуктивно размислува. баш заради тие нелогичности верата е неприфатлива. во конкретниов случај исламот. еднаш едно, друг пат друго, ко ..... пу пу не важи првото, ај сега еве друго... трето или четврто.
потоа, куранот не е упаство, него правила на однесување, каде што ако не ме однесуваш според тие правила те чека овоземна казна, бол, смрт, ...... можда тие правила важеле во времето кога биле напишани, кога луѓето биле примитивни, варвари, кога само насилството било мерна единица за се’. но од тогаш се поминати многу години (1400+) така да во денешно време насилството важи само за проста и заостаната раја, а во цивилизираниот свет проблемите се решаваат со дијалог и парламентарно мнозинство. а со тоа се дава можност, во некое друго време сегашните закони комплетно да се изменат, .... знаеш, еволуираме.
инаку, да не заборавам, на ниедно прашање не одговори како што треба, или цитат кој ништо не објаснува од она мое “зошто“, или верувај!
пример: прашав зошто само урмите и медот, ама нема “затоа“!

Не знае да ти одговри, џабе го прашуваш.

Урмите се богати со јаглехидрати, кои се основа на енергијата потребна во текот на денот. На 100 грама свежи урми имаш околу 75 јаглехидрати или 300 калории.

На возрасен човек му се потребни околу 2000 калории во текот на денот за да функционира нормално. Значи доволни се некои 600 грама урми во текот на денот, да човек преживее во недостаток на друга исхрана.

Тоа е забележено со тек на време од луѓето, како и многу други работи нели, и затоа токму тие се напоменати во Куранот.

Старите Египќани го знаеле тоа многу пред нив. Исто како и можностите на медот.

Не знае да ти одговри, џабе го прашуваш.

Урмите се богати со јаглехидрати, кои се основа на енергијата потребна во текот на денот. На 100 грама свежи урми имаш околу 75 јаглехидрати или 300 калории.

На возрасен човек му се потребни околу 2000 калории во текот на денот за да функционира нормално. Значи доволни се некои 600 грама урми во текот на денот, да човек преживее во недостаток на друга исхрана.

Тоа е забележено со тек на време од луѓето, како и многу други работи нели, и затоа токму тие се напоменати во Куранот.

Старите Египќани го знаеле тоа многу пред нив. Исто како и можностите на медот.
со ова што го кажуваш сега ќе испадне онаа моја претходна забелешка дека во куранот не е напишано ништо повеќе од она што било веќе познато или можело да се дознае. никаква апсолутност? значи мухамед/алах појма немал за постоењето на пченката? па затоа ги вметнал во куранот само урмите и медот? ако е така, тогаш ќе треба сите да се согласиме дека куранот е едно обично кнужуле?
ете, за моите прашања се поставувам на ниво од муслиман и велам дека АКО куранот е нај нај, ...... од мене следува “зошто“. значи не отфрлам од прва (open mind), за да дојдам до некаков заклучок.

За време на рамазанскиве пости, во разговор со една муслиманка дознав дека помеѓу верниците постела пракса оној што несака да пости да плати одредена сума пари како надоместок. Како го коментирате ова? Дали сметате дека е оправдано тоа?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom