Прашања до атеистите

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Дибек, истиот тој стих може да се сфати и за посвјување на децата.
o.O

Stvarno?! Vikash, ubij sve zhivo I divo, ama devojchinjata posvoj gi?!?

Kolku treba nekoj da e ochaen, za da vo to citat prochita naredba za posvojuvanje na zhenskite deca na neprijatelot?!?

Dali si ti normalen, be?

1. Не бидете глупави
2. Не бидете алчни.
3. Не бидете прости.
4. Не слушајте турбо фолк.
5. Не гледајте турски серии.
6. Не дозволувајте да ве лажат.
7. Не ја потценувајте љубовта.
8. Сакајте ја својата работа.
9. Ценете ги своите пријатели.
10 Гледајте го Џорџ Карлин еднаш неделно, ќе бидете подобри личности.

Јахве е аматер за мене...

:pipi:
11. Причести се со пиво, лимфа господова, барем трипати неделно.

Acme,

под „старо„ и „ново„ вино, навистина се подразбираат Стариот и Новиот Завет и нивните одредби, ама ако Ти речам дека си во право, Ти што ќе речеш: си или не си во право?...:D
:rolleyes: Според која црква се овие теолошки бисери?

Acme,

изразуваш краен неписменлак и неразбирање на поимот „црква„ а згора на све, се впушташ во изразување лични и произволни ставови за нешта за кои немаш поим...:sneaky:

Објасни ми што мислеле со „црква“ сигурно е некој вид на вино сега :pos:

:rolleyes: Според која црква се овие теолошки бисери?

Според „...едната, света, соборна и Апостолска Црква...„...:sneaky:
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 21:13 ---
Објасни ми што мислеле со „црква“ сигурно е некој вид на вино сега :pos:

Неам појма што мислеле...
Ето, Ти си писмен, знајш да пишуваш и да читаш, а највероватно и да бројш па ајде кажи ми, што мислеме (кој?...) под поимот „црква„...:)

Според „...едната, света, соборна и Апостолска Црква...„...:sneaky:
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 21:13 ---

Неам појма што мислеле...
Ето, Ти си писмен, знајш да пишуваш и да читаш, а највероватно и да бројш па ајде кажи ми, што мислеме (кој?...) под поимот „црква„...:)
Црква значи „Божји дом“ никаде во Библијата не вели дека треба да биде физички објект или институција така да може да се толкува метафорично и индиректно...Исто ако и текстот во кој твоите теолози го толкува зборот „вино“ како завет. Значи може секако да се толку и зависи од фантазијата на толкувачот. Толкувања на метафорични делови на библијата или барање на такви делови или толкување на се како метафора дава доста големи можности и комбинации.

Алал да Ти е...Ама ништо од Твоево толкување, иако глеам дека бааги си се напнал во истото.

Алал да Ти е...Ама ништо од Твоево толкување, иако глеам дека бааги си се напнал во истото.
Јас само ја имам прочитано библијата и приметив дека она толкување на МПЦ е едно од многуте може...и тоа на МПЦ е едно од полошите и понеубедливи. Свое толкување немам бидејќи не планирам да формирам своја христијанска деноминација...проблемот не е до толкувањата проблемот е до самиот текст бидејќи остава можности за голема слобода а и црквите си ја даваат самите на себе затоа има илјадници христијански деноминации и сите се во право од својот аспект.
Затоа не се сметам за христијанини и не сакам да припаѓам на ниедно арбитрално толкување на Библијата. Дополнителен проблем е што Библијата се коси со моите сваќања за светот.

Acme,

пак прајш „утка„ во своето видување и на Писмото и на МПЦ и на Црквата воопшто и не ми е јасно зашти си го арчиш времето со тие нешта, кога веќе си удостоен со точни одговори, наспроти Твоите произволности.

Имено:

- МПЦ не го толкува Писмото, оти Писмото е истолкувано уште пред МПЦ да биде возобновена охридска архиепископија. Денешните богослови во МПЦ, кои пишуваат теми за и околу Писмото, не се впушаат во негово толкување, туку користат наследена литература, издавана со векови по ред,
- тоа толкување нит‘ е подобро нит‘ е полошо од толкувањето од било која друга помесна Црква,
- и добро е што немаш свое толување, оти биди сигурен дека такво толкување „гарант„ ќе биде погрешно,
- а тоа што Твоите (од кај па Твои, сам ли ги откри?...o_O ...) сваќања се поинакви од оние во Писмото, тоа е саде Твој личен проблем. но не и црковен проблем.

Хвала...

Acme,

пак прајш „утка„ во своето видување и на Писмото и на МПЦ и на Црквата воопшто и не ми е јасно зашти си го арчиш времето со тие нешта, кога веќе си удостоен со точни одговори, наспроти Твоите произволности.

Имено:

- МПЦ не го толкува Писмото, оти Писмото е истолкувано уште пред МПЦ да биде возобновена охридска архиепископија. Денешните богослови во МПЦ, кои пишуваат теми за и околу Писмото, не се впушаат во негово толкување, туку користат наследена литература, издавана со векови по ред,
- тоа толкување нит‘ е подобро нит‘ е полошо од толкувањето од било која друга помесна Црква,
- и добро е што немаш свое толување, оти биди сигурен дека такво толкување „гарант„ ќе биде погрешно,
- а тоа што Твоите (од кај па Твои, сам ли ги откри?...o_O ...) сваќања се поинакви од оние во Писмото, тоа е саде Твој личен проблем. но не и црковен проблем.

Хвала...

Само за болдот.
Мики не би рекол дека неговите толкувања се само негов проблем тоа е повеке проблем на сите монотеистички религии. Една од причините за зголемувањето на бројот на атеистите (non belivers) е и таквиот став на религиите т.е. нема ти како поединец што да мислиш туку само слушај што ти се кажува.
Треба сериозно да се приспитате околу ова ваше размислување.

Само за болдот.
Мики не би рекол дека неговите толкувања се само негов проблем тоа е повеке проблем на сите монотеистички религии. Една од причините за зголемувањето на бројот на атеистите (non belivers) е и таквиот став на религиите т.е. нема ти како поединец што да мислиш туку само слушај што ти се кажува.
Треба сериозно да се приспитате околу ова ваше размислување.
Зголемување на бројот на атеисти, или премин во друга религија....во Будизам.

Или стануваат масони :)
Се си бидува... според нечија логика.

Гурџи за ова да биде како што ти сакаш ти кажав ти требаат истомисленици (следбеници) кои ке формираат критична маса т.е. мнозинство се до тогаш БУДИЗМОТ НЕ Е РЕЛИГИЈА .
Сепак на крајот станува збор за филозофија а не за физика.

Брат...џабе ти се 3 факултета ако тврдеш дека Будизмот не е религија.
Ништо не те научиле.
Ова е срамота во 21 век.

Фала Гурџи. Ова бидејки доага од тебе го свакам како комплимент.

ПС. И не тврдам само јас тоа го тврди мнозинството јбг. А ти како мудрец би требало да знаеш дека мнозинството ги дефинира правилата за игра.;)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom