- Член од
- 20 март 2008
- Мислења
- 694
- Поени од реакции
- 414
Еее сега ми е малце тешко да се адаптирам заш сега сефте ја отворам темава.... читнав 10-тина страни наназад... онака набрзина од око, и претпоставувам дека ова што сега го пиша се согласува со следниот квоутНа кратко во Библијата Бог извршува или подржува големи неправди убиства силување робовладетелство казнува неправедно итн. Сум пишал и нашол многу такви цитати во Библијата. Некои ги пишав погоре. Моите погледи на светот често пати во директна контрадиција со тие на Библискиот бог. Не само моите многу денешно општо прифатени норми и општествени правила ги сметаат божји дела од библијата како неморални и неправедни.
*Во врска со стариот завет, Исус Христос е завршеток на законот ( тој стариот што им бил даден на Израелците ) Провери си во Римјаните 6:14 и 10:4, ќе те интересира.1. Извини а по што се води црквата ако не по Библијата или има некоја тајна книга која не ни ја кажуваат на обичните смртници. Способен сум сам да читам и да се чудам на „мудростите“ на Библијата. Знам да читам и знам што пишува таму. И можам слободно да ти кажам тоа што го проповеда библијата и тоа учење на МПЦ се доста далеку.
2. Што е тоа „почитување“?Никаде не пишува во Новиот Завет дека старозаветните правила не важат.
3. Црквата(која и да е) како институција воошто не се споменува во Библијата. И никој не и го дал тоа право само таа да може да ја толкува Библијата.
4. Каков е тој бог да даде едни правила а после да се попишмани и да даде други поради тоа што времето се сменило. Очигледно бог се адаптира на луѓето а не обратно.
Законот служел како бариера која ќе ги одвои Изреалците и сите останати народи. Со тоа што Исус умрел тој го ’уништил’ законот и од двата народи ( Изреалците и сите останати ) создал еден народ. Прочитај Ефешаните 2:11-18
Може некој ќе помисли дека законот се делел на 10-те заповеди и другите 600-тина закони ама со тоа што Исус цитирал делови и од 10-те заповеди во својата проповед на гората, тој покажал дека всушност законот е еден и не е поделен. Сеедно, со неговата смрт законот престанува да важи. Римјаните 7:6,7
*Во врска со вториот болд, само би те замолил да си прочиташ во Малахија 3:6 и сам да си добиеш одговор.