Прашања до атеистите

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Не го забранува, што не значи и дека го дозволува. Новиот Завет, патем кажано, не дава конечен одговор на нити едно прашање, оти одговорите не се во Заветот, тку во Црквата...
--- надополнето: 16 ноември 2012 во 23:47 ---

Го прифаќаме Новиот Завет како начело на живеење, а го почитуваме Стариот, како претходница и како воспитувач за и во тие старозаветни времиња.
--- надополнето: 16 ноември 2012 во 23:48 ---

Не планирам, туку живеам...

Библијата, како реков, не дава одговор на секое можно прашање, туку одогворите се бараат во Црквата.
1. Извини а по што се води црквата ако не по Библијата или има некоја тајна книга која не ни ја кажуваат на обичните смртници. Способен сум сам да читам и да се чудам на „мудростите“ на Библијата. Знам да читам и знам што пишува таму. И можам слободно да ти кажам тоа што го проповеда библијата и тоа учење на МПЦ се доста далеку.
2. Што е тоа „почитување“?Никаде не пишува во Новиот Завет дека старозаветните правила не важат.
3. Црквата(која и да е) како институција воошто не се споменува во Библијата. И никој не и го дал тоа право само таа да може да ја толкува Библијата.
4. Каков е тој бог да даде едни правила а после да се попишмани и да даде други поради тоа што времето се сменило. Очигледно бог се адаптира на луѓето а не обратно.

На Господ омилено јадење јабуки му се и никој да не се заебава со на Господ јабуките погледнете на Адам и Ева за две јабуки што им се случи замислете ако набереле едно кило...

1. Извини а по што се води црквата ако не по Библијата или има некоја тајна книга која не ни ја кажуваат на обичните смртници. Способен сум сам да читам и да се чудам на „мудростите“ на Библијата. Знам да читам и знам што пишува таму.

Црквата се води по Светото Предание и по Светото Писмо, каде Преданието му претходи на Писмото.
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 03:34 ---
И можам слободно да ти кажам тоа што го проповеда библијата и тоа учење на МПЦ се доста далеку.
.

Можеш да кажеш било што-и да останеш жив...Тоа не значи дека си во право.
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 03:35 ---
2. Што е тоа „почитување“?Никаде не пишува во Новиот Завет дека старозаветните правила не важат.
.

Види во евангелието по Марко, 2.18-2.22 и кажи ми шо пишуе...
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 03:36 ---
3. Црквата(која и да е) како институција воошто не се споменува во Библијата. И никој не и го дал тоа право само таа да може да ја толкува Библијата.

Брееее....Ај види во Матеј, 16.18 и Тимотеј , 3.15 кажи ми шо пишуе...
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 03:37 ---
4. Каков е тој бог да даде едни правила а после да се попишмани и да даде други поради тоа што времето се сменило. Очигледно бог се адаптира на луѓето а не обратно.

Тоа е совршен Бог, Кој не се прилагодува кон човекот, туку Бог Кој промислува за начинот на човековото спасение.
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 03:39 ---
Дури и јас вака смотан и грешен сум поспособен да измислам 10 правила кој се посоодветни и поприфатливи за човештото од 10-те Заповеди на Јахове...

Алал да Ти е..

Уше ако имаш IQ појќе од 140, слободно тркни до кај министеро за здравство.

Црквата се води по Светото Предание и по Светото Писмо, каде Преданието му претходи на Писмото.
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 03:34 ---

Можеш да кажеш било што-и да останеш жив...Тоа не значи дека си во право.
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 03:35 ---

Види во евангелието по Марко, 2.18-2.22 и кажи ми шо пишуе...
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 03:36 ---

Брееее....Ај види во Матеј, 16.18 и Тимотеј , 3.15 кажи ми шо пишуе...
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 03:37 ---

Тоа е совршен Бог, Кој не се прилагодува кон човекот, туку Бог Кој промислува за начинот на човековото спасение.
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 03:39 ---

Алал да Ти е..

Уше ако имаш IQ појќе од 140, слободно тркни до кај министеро за здравство.
Марко 2.18-22
18 Јовановите ученици и фарисеите постеа. И дојдоа и Му рекоа: „Зошто Јовановите ученици и учениците на фарисеите постат, а Твоите ученици не постат?”
19 Исус им рече: „Можат ли сватовите да постат додека е младоженецот со нив? Додека го имаат со себе младоженецот, не можат да постат.
20 Но, ќе дојдат дни кога ќе им го грабнат младоженецот од нив; и тогаш - во тој ден - ќе постат.
21 Никој не пришива крпа од ново сукно врз стара облека. Инаку, закрпата го кине од неа новото од старото, и скинатото ќе биде полошо.
22 И никој не налева ново вино во стари мевови; инаку новото вино ќе ги скине мевовите, па ќе пропаднат и виното и мевовите. Туку, ново вино - во нови мевови!”
:pos: Жити се немој да кажеш дека Исус место „сукно“ и „мевови“ мислел на Стар и Нов Завет. Ова е најмизерниот теолошки аргумент што сум го чул.
Матеј
17 Исус одговори и му рече: „Блажен си, Симоне, сине Јонин, зашто тело и крв не ти го открија тоа, туку Мојот Татко, Кој е во небесата.
18 И Јас ти велам, дека ти си Петар, и на тој Камен ќе ја изградам Мојата Црква, и портите на пеколот нема да надвладеат наспроти неа.
Никаде непишува дека човекот треба да гради цркви туку само дека Исус планирал да гради. МПЦ не е Исус.

Дури и јас вака смотан и грешен сум поспособен да измислам 10 правила кој се посоодветни и поприфатливи за човештото од 10-те Заповеди на Јахове...
Ти само за кај козите....остај луѓето :)

Жал ми, но не знам колку да ги извртуваш заповедите, не се вели ништо против силувањето. А замисли, има такви глупости во тие заповедите со неспомнување имиња на Бог, или со саботи-недели, но силувањето НЕ Е таму.

Зарем не разговаравме веќа на таа тема? Него, де кажи кон што целиш кога велиш дека во Библијата немало заповед против силување? Дека истото е дозволено? Ако така мислиш тогаш воопшто не ја разбираш суштината на Јудаизмот (оти гледм се фаќаш за Стариот Завет), нити пак на Христијанството.

Инаку баш таму неколку реда поназад од оној стихот од Второзаконие со којшто сакате да се расфрлате (а и во истиот тој стих), има пишувано против силувањето. А инаку има многу работи кои не се споменати во Писмото, та не значи дека истите се дозволени. Педофилија, наркоманија и слично. Овие прашања подобро да им ги поставуваш на протестантите, кои исто како и вас сакаат да се фаќат за Библиски стихови, и да посочуваат дека “тоа не е напишано во Библијата“. А инаку за истите работи може да се најде одговор преку други индиректни стихови, или ете заповеди од Стариот Завет, па да се подвлечат паралели.

Посебно пак лесно е со Новиот Завет, каде што преку Двете Христови заповеди, или еве да речеме преку Павловото Послание до Коринтјаните, каде може да се дојде до заклучок без директни заповеди кон секое човечко прашање. Љубовта кон ближниот и кон Бога се доволни за да еден човек знае што е исправно, а што не.

А инаку има многу работи кои не се споменати во Писмото, та не значи дека истите се дозволени. Педофилија, наркоманија и слично.

Броеви 31:
17 А сега, убијте ги сите деца од машки пол, убијте ги и сите жени, што познале маж на машко легло;
18 а сите деца од женски пол, кои не познаел машко легло, оставете ги живи за себеси.

Зарем не разговаравме веќа на таа тема? Него, де кажи кон што целиш кога велиш дека во Библијата немало заповед против силување? Дека истото е дозволено? Ако така мислиш тогаш воопшто не ја разбираш суштината на Јудаизмот (оти гледм се фаќаш за Стариот Завет), нити пак на Христијанството.

Инаку баш таму неколку реда поназад од оној стихот од Второзаконие со којшто сакате да се расфрлате (а и во истиот тој стих), има пишувано против силувањето. А инаку има многу работи кои не се споменати во Писмото, та не значи дека истите се дозволени. Педофилија, наркоманија и слично. Овие прашања подобро да им ги поставуваш на протестантите, кои исто како и вас сакаат да се фаќат за Библиски стихови, и да посочуваат дека “тоа не е напишано во Библијата“. А инаку за истите работи може да се најде одговор преку други индиректни стихови, или ете заповеди од Стариот Завет, па да се подвлечат паралели.

Посебно пак лесно е со Новиот Завет, каде што преку Двете Христови заповеди, или еве да речеме преку Павловото Послание до Коринтјаните, каде може да се дојде до заклучок без директни заповеди кон секое човечко прашање. Љубовта кон ближниот и кон Бога се доволни за да еден човек знае што е исправно, а што не.
Проблемот е што не се знае каде е границата помеѓу метафоричното толкување и буквалнотот толкување. Секој теолог си прави што сака. На пример горе за оној MIKI1 „мевови“ и „сукни“ значело Стар и Нов Завет :tapp: ... А некој делови ги сваќа буквално. На пример она „маж да не легнува со маж како со жена“ може тоа „маж“ значи Магаре а жена е крава :confused:. Зошто да не ако се оди веќе во метафори и слободни толкување милион глупости ќе се заклучат. Затоа има илјадници библиски религии и секоја е донекаде во право.
Например тоа што го велиш за „Љубовта кон бога“ е исто селективно читање на Библијата. Во најголем дел од неа не се зборува за Љубов кон бога туку за стравопочит и слепо следење на наредбите на Јехова.

Броеви 31:
17 А сега, убијте ги сите деца од машки пол, убијте ги и сите жени, што познале маж на машко легло;
18 а сите деца од женски пол, кои не познаел машко легло, оставете ги живи за себеси.

Ааа, ете педофилијата била дозволена. Браво дибек.
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 13:22 ---
На пример горе за оној „мевови“ и „сукни“ значело Стар и Нов Завет :tapp: ...

Не бре, овде Исус зборува за начините на производство на квалитетно вино. Проблемот е кај тебе/вас, а не во Библијата.

Ааа, ете педофилијата била дозволена. Браво дибек.
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 13:22 ---

Не бре, овде Исус зборува за начините на производство на квалитетно вино. Проблемот е кај тебе/вас, а не во Библијата.
Некои Библиски бисери тешко е да се толкуваат и спинуваат...едноставно се очајни например ова.

ВТОРА КНИГА САМОИЛ
Глава 12

14 Но бидејќи со тоа дело го презре Господа, неминовно ќе умре детето, кое ти се роди!”
15 Потоа Натан си отиде во својата куќа. А Господ го удри детето кое Уриевата жена му го роди на Давида, и тоа се разболе.
18 А на седмиот ден умре детето.
:eek:

Bravo Jahve! Toa e negova zapoved. Znae tvojot bog dobro koi se najbolji u krevet.
Dibek samo prebaruva I citira - vie se glupirate so relativizacii na eksplicitni naredbi.

Дибек, истиот тој стих може да се сфати и за посвјување на децата.

:pos: Жити се немој да кажеш дека Исус место „сукно“ и „мевови“ мислел на Стар и Нов Завет. Ова е најмизерниот теолошки аргумент што сум го чул.
.

Acme,

под „старо„ и „ново„ вино, навистина се подразбираат Стариот и Новиот Завет и нивните одредби, ама ако Ти речам дека си во право, Ти што ќе речеш: си или не си во право?...:D
--- надополнето: 17 ноември 2012 во 16:08 ---
Никаде непишува дека човекот треба да гради цркви туку само дека Исус планирал да гради. МПЦ не е Исус.

Acme,

изразуваш краен неписменлак и неразбирање на поимот „црква„ а згора на све, се впушташ во изразување лични и произволни ставови за нешта за кои немаш поим...:sneaky:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom