Прашања до атеистите

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
1. Се знеа што е прељубие а се знае што е силување. Или Јехове не ја знае разликата? Очигледно толку бил способен да измисли јасни правила за неговата омилена креација.

Па добро, еве глеам дека Ти си поспсобен дури и од Јахве па дај регулисај ги ‘вија меѓучовечки нечовечки релации...:sneaky:

Ставрогин,

Божјите Заповеди не се дадени на начин на кој Ти (или било кој друг...) посакуваш да бидат дадени.

Мики, јас немам никаква желба во врска со заповедите. Всушност, не може помалку да ми биде гајле дали постојат или не постојат. Но, во нив НЕ СЕ ВЕЛИ НИШТО против силувањето, ти се допаѓало тебе тоа или не. Mожеш ти да го растегнуваш значењето на зборот прељуба колку сакаш, прељубата не го покрива силувањето, освен ако не силуваш мажена жена. Јеби га Мики, пуста логика е секогаш против тебе.

Инаку, ако те интересира мојот став спрема заповедите, еве погледни, до точка и цртичка се согласувам со човекот:

2. Новиот завет никаде не го забранува силувањето. Дури ни разводот не се спомува во библијата како забранета работа...затоа и некои христијански деноминации го дозволуваат.
.

Не го забранува, што не значи и дека го дозволува. Новиот Завет, патем кажано, не дава конечен одговор на нити едно прашање, оти одговорите не се во Заветот, тку во Црквата...
--- надополнето: 16 ноември 2012 во 23:47 ---
3. Сега треба да се одучите дали го прифаќате новиот или стариот завет. Зошто гледам се палите на првата глава од стариот завет како да е вистина. И таа ли неважи?
.

Го прифаќаме Новиот Завет како начело на живеење, а го почитуваме Стариот, како претходница и како воспитувач за и во тие старозаветни времиња.
--- надополнето: 16 ноември 2012 во 23:48 ---
4. Планираш да живееш според Библијата или ќе си измислувате свои правила. Или Библијата не била толку мудра и оставила сериозни дупки и недоречености за некои битни работи. Инаку има едно правило барем во сегашниот правен систем „ако не е забрането значи е дозволено“ така и со Библијата и силувањето.
.

Не планирам, туку живеам...

Библијата, како реков, не дава одговор на секое можно прашање, туку одогворите се бараат во Црквата.

Ставрогин,

Божјите Заповеди не се дадени на начин на кој Ти (или било кој друг...) посакуваш да бидат дадени. Ако ги разгледаш црковните толкувања на сите Божји Заповеди, пооделно, ќе најдеш нешта кои се чисти случаи на гревовно однесување, но не се содржани/споменати во некоја од Заповедите, иако самата Заповед ги опфаќа и нив...

Према томе?...

На пример, дали невраќањето „кусур„ на каса/касиер, според Тебе, е крадење или не е крадење? Ако е, или ако не е, која Заповед го санкционира или одобрува таквото однесување од касиерот?
Што е крив касиерот за тоа... му успеало ќе си ќари паричка... кој ти е крив што си невнимателен ти... и само ти си крив... оти до сега јас немам сретнато некој да се пожали дека не му било вратен кусур...o_O
Божја заповед 11 невраќање кусур е смртен грев... ама не за касиерот туку за тој што бил невнимателен... ем без пари ќе си остане ем ќе се смрзнува во пеколот...

5. Библијата ништо не „дозволува“ туку има само забрани и упатства што да се прави...

Не би рекол: Библијата не е сама по себе и сама од себе рецептура за здрав живот...Особено не, ако Библијата за земеш како книга и како содржина, надвор од Црквата. Во Црквата, Библијата го има своето точно место.
--- надополнето: 16 ноември 2012 во 23:52 ---
Мики, јас немам никаква желба во врска со заповедите.

Тогаш, седи си раат настрана и не ми го арчи времето бадијала...

Инаку, ако те интересира мојот став спрема заповедите, еве погледни, до точка и цртичка се согласувам со човекот:

Мене лично, ме интересира само црковниот став кон Заповедите...Жалам, Твојот став ни оддалку не ме занима, а уште помалку ме занима ставот од типот од клипов.

Не би рекол: Библијата не е сама по себе и сама од себе рецептура за здрав живот...Особено не, ако Библијата за земеш како книга и како содржина, надвор од Црквата. Во Црквата, Библијата го има своето точно место.
--- надополнето: 16 ноември 2012 во 23:52 ---

Тогаш, седи си раат настрана и не ми го арчи времето бадијала...
И кога Исус бил прашан... и како е во Божјото царство... што се прави таму... Он одговорил... There shall be time no longer(или превод безвремено) така да ти што мајка бараш во времето...?

Мене лично, ме интересира само црковниот став кон Заповедите...Жалам, Твојот став ни оддалку не ме занима, а уште помалку ме занима ставот од типот од клипов.

Погледни го клипчето Мики, ќе се расположиш. Не е грев да се смееш.

;)

А за типот од клипот Џорџ Карлин(респект кон човекот:cuc:) сите твои свештеници можат само челото да му го бришат и да му ја чешлаат косата и брадата...

А за типот од клипот Џорџ Карлин(респект кон човекот:cuc:) сите твои свештеници можат само челото да му го бришат и да му ја чешлаат косата и брадата...

За среќа, моите свештеници немаат обрска за такво нешто, а ниту се дружат со таквија типој...

Па добро, еве глеам дека Ти си поспсобен дури и од Јахве па дај регулисај ги ‘вија меѓучовечки нечовечки релации...:sneaky:
Дури и јас вака смотан и грешен сум поспособен да измислам 10 правила кој се посоодветни и поприфатливи за човештото од 10-те Заповеди на Јахове...

1. Не бидете глупави
2. Не бидете алчни.
3. Не бидете прости.
4. Не слушајте турбо фолк.
5. Не гледајте турски серии.
6. Не дозволувајте да ве лажат.
7. Не ја потценувајте љубовта.
8. Сакајте ја својата работа.
9. Ценете ги своите пријатели.
10 Гледајте го Џорџ Карлин еднаш неделно, ќе бидете подобри личности.

Јахве е аматер за мене...

:pipi:

1. Не бидете глупави
2. Не бидете алчни.
3. Не бидете прости.
4. Не слушајте турбо фолк.
5. Не гледајте турски серии.
6. Не дозволувајте да ве лажат.
7. Не ја потценувајте љубовта.
8. Сакајте ја својата работа.
9. Ценете ги своите пријатели.
10 Гледајте го Џорџ Карли еднаш неделно, ќе бидете подобри личности.

Јахве е аматер за мене...

:pipi:
И го заборави последниот
11. Ниту еден од овие погоре заповеди не си принуден да ги правиш ниту пак е смртен грев ако не ги правиш... :icon_mrgr:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom