Прашања до атеистите

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Yup.

Штета, него, со логиката на нештата и Марија Магдалена и Света Дева Марија и Петар биле атеисти, а и Мухамед со нив, в кош.

Ако Исус е син божји
Марија го родила Исус
Марија не е жена божја

Што е Марија?

Овие и вакви силогизми ни Аристотел, ни Вигнештајн и Петар Шпански а ни Ѓурџ можат да ги решат.

Него, што е Марија мајка синобожја?
Toa e barem lesno: Surogat

Ne e slucaen + e podoben izbor od tipce koe mnogu dobro znae koj e shto. Eto, kako nadoknada, slavena e poise nego Isus, Jahve I Gulabot zaedno od pozanashen del od 38000-te hristijanski denominacii na planetava. Vidi Juzna Amerika sho praat so Marija. Sepak, po nekoja logika, ne nogo duhovna, surogat e.

Мене оддамна ме маче една дилема.Ај господ шо е невидлив, невидлив е, ама зошто натемаго не се појави во целиот негов раскош пред сите.Се сраме ли? o_O

Ај да се обидам да одговорам на прашањево.

Бог Е невидлив, пред се‘, ради Неговата нематеријална, .т.е духовна природа. Духовните нешта се забележливи само за духовните очи, исто како што материјалните нешта се видливи само со телесните очи. Тоа не значи дека Бог не‘ оставил сирачиња па решил вечно да остане невидлив за родот човечки. Дури и Стариот Завет сведочи дека Бог разговарал со достојните „тет а тет„, а Неговото објавување во евангелијата, преку Христа Богочовекот, го чини Бога видлив и за телесните очи. Така, не можеш да кажеш дека Бог „као„ нејќе да ни‘ се објави, оти тоа Он веќе го стори, но Твојата желба за Негово поввторно видување е само Твоја желба, а не и Божја обврска кон исполнувањето на нечии желби.

Плус, Божјата објава до луѓето можеме да ја видиме посредно, преку т.н. Закон за Божјата креација, според кој (закон), видливата/створената природа е самата по себе показател за постоењето на нејзиниот Творец, т.е самата природа сведочи за Творецот.

Конечно, Бог се‘уште им се јавува на луѓето, но само на оние поединци, кои, ради своето покајание и добродетел, се удостоиле да Го видат (Христа) Бога.

За оние кои не можат да Го видат Бога, сосема е доволно тоа што веруваат во Него. После телесната смрт, сите ќе имаме можност да Го видиме, поради неизбежноста на смртта и поради улогата Христова како Судија.
--- надополнето: 10 октомври 2012 во 09:51 ---
Туку, дали е Мухамед атеист? За Омер и Мики и Ѓурџо.
.

Па или е‘, или не е атеист...
Највероватно.

Ај да се обидам да одговорам на прашањево.Па или е‘, или не е атеист...
Највероватно.

Е не издржа срце и тоа ти е.
А не мораше. прашањето е за троловите како Ѓурџо, кои сакаат да шпрашаат, сами да си дадат одговор, и да си се тапкаат по раменце.

По логиката на сета дискусија од неколкумина, ако Исус е атеист, тогаш и Мухамед и Јахве се. А можеби и Маниту.

Затоа прашав, не да се праиш на трипол умен МИки, ами да образложат по кој основ воопшто би мислел некој така, освен ако нее за куродрфка прашањето.

По логиката на сета дискусија од неколкумина, ако Исус е атеист, тогаш и Мухамед и Јахве се. А можеби и Маниту.

Според никео-цариградскиот Симбол на верата, Христос Е:
„...И во Едниот Господ Исус Христос, Синот Божји единороден, Кој Е роден од Отецот пред сите векови...„

Према томе, најблаго речено, срамно е да се каже дека Исус Е „атеист„, (???) а понајмалку Јахве, што е име за Троединиот Бог (Отецот и Синот и Светиот Дух).

Ставот од Црквата за Мухамеда и за Исламот, одамна се познати...

Никејскиот сабор е one big sham до кога ќе те учам...бесполезна дискусија ако тераш и натаму. Од многуте евангелија, одбрани четири само, оние кои одговарале на тогашната моќ за довостоличување на институцијата "црква", место да се продолжи со едноставното и сеопфатно целесообразно учење за воздиг на свеста и човекот на повисоки раминни на постоење. Никеја уназадува до недоглед.
--- надополнето: 10 октомври 2012 во 10:23 ---
Ставот на црквата е како ставот на советот на СДСМ и нивната "влада во сенка", фарса.

Хммм, во ред, во право си...

Верувам дека убо ќе Ти оди ваквиот монолог, во стилот „...се согласувам со своето мислење...„

Ајде, објасни шо се точно случило на саборот во Никеја.
Илуминирај не,

П.С. Мики, има православен пандан на Опус Деи?

Поопширен опис за вселенските собори, имаш овде:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Istorija/VaseljenskiSabori/VaseljenskiSabori.htm

Немам подетаљно познавање од организацијата „Опус деи„, која е дел од римската Црква.

Православната вера има свое учење, кое е засновано уште во текот од првиот милениум (4-8 век), така да тековно, Црквата не се занимава со воведување вакви или такви новотарии во светоотечкото наследство, кое е својствено за римската Црква.

Здраво Гурџи:)

Те нема, па ќе се појавиш со некој бисер.

Не се родил никој начитан, сите се потрудиле горе доле низ нивниот живот и образование.
Ти, секако не спаѓаш во сите.

Овој пост ти беше без едно од конкретните прашања кон атеистите. Шо така? Да не ти се истрошија прашањата?

Патем, до кај си со одговорот од кога датира атеизмот, онаков каков што ти го знаеш, и како таков се осуди да му го припишеш на големиот Христос, па макар и хипотетички?

Ќе одговориш ли конечно?
Мали..слушај вака...
Јас никаде не реков дека Исус бил атеист.
Само реков дека Исус ја дал и варијантата да се претвориме во пепел.Освен варијантата за рај и пекол.
Затоа го поставив тоа прашање.
Пошто сите атеисти тврдите дека после животот нема ништо, значи сите ќе се претвориме во пепел.
Се чукате во градите а не можете да ја сватите поентата....:facepalm:
А што е најстрашно голем дел од вас мислат дека ја разбрале вистината, а ни В... буквата од неа не научиле.
Скоро во сите религии ја има таа варијанта.
Читате ама не дочитувате или разбирате површно.
Вистината ја има и во Библијата и во Коранот и во Будизмот и кај Ошо и кај Патанјали и кај Далај Лама и кај Кришнамурти ....
Само во некои секти забегани ја нема...:pos:
Ајде одговори зошто Исус ја дал и таа варијанта. Нели се кажуваш како познавач на Исус.
Ако не знаеш, слободно ме прашај, за едно пиво давам одговор.:cool::P

Поопширен опис за вселенските собори, имаш овде:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Istorija/VaseljenskiSabori/VaseljenskiSabori.htm

Немам подетаљно познавање од организацијата „Опус деи„, која е дел од римската Црква.

Православната вера има свое учење, кое е засновано уште во текот од првиот милениум (4-8 век), така да тековно, Црквата не се занимава со воведување вакви или такви новотарии во светоотечкото наследство, кое е својствено за римската Црква.

Mоре Мики јас многу арно знам за васељенцките собиранки, али фала на трудот.

Друг мие е муабетот, ама ај, не сфаќаш, а мене ме мрзи глеам серија (Д Ивент) и така, здомрзен сум нешо.

eve pred tebe ti si zasluzil

Мурте, ми се јавил пред мене, в ред. Олади сеа. Ти ркеов, не тролај.

Мали..слушај вака...
Само реков дека Исус ја дал и варијантата да се претвориме во пепел.Освен варијантата за рај и пекол.
Пошто сите атеисти тврдите дека после животот нема ништо, значи сите ќе се претвориме во пепел.
А што е најстрашно голем дел од вас мислат дека ја разбрале вистината, а ни В... буквата од неа не научиле.
Вистината ја има и во Библијата и во Коранот и во Будизмот и кај Ошо и кај Патанјали и кај Далај Лама и кај Кришнамурти ....
Ајде одговори зошто Исус ја дал и таа варијанта. Нели се кажуваш како познавач на Исус.

Ѓурџо, колку паи да ти се каже шо симболика ер јебената ПЕПЕЛ!

Мали..слушај вака...

Дај бе опрај се еј.

Те прашав просто и едноставно - дали знаеш од кога датира атеизмот, каков што ти го познаваш и го стави во комбинација со Исус?

Тоа што мислел Исус ти го одговори Divider и претходно. Не ќе троламе сеа до бесвест.

ТИ барај си ја виситната и понатама кај Мухамед, ОШО, Далај Лама....(го заборави легендарниот Саи Баба:pos:), но договори претходно на поставеното прашање.

Mоре Мики јас многу арно знам за васељенцките собиранки, али фала на трудот.

Молам...
--- надополнето: 10 октомври 2012 во 12:34 ---
Друг мие е муабетот, ама ај, не сфаќаш, а мене ме мрзи глеам серија (Д Ивент) и така, здомрзен сум нешо.

Во ред, еве, јас ја признавам мојата ограниченост, па ајде сега Ти, како јак сваќач, троа подобјасни што Ти е муабетот, а што јас, со мојата маленкост, не го сфаќам...

Тековно, не ме мрзи ништо

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom