Прашања до атеистите

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
1. Тој не бил дојден да го измени туку да го исполни законот. Тој со својата смрт го И С П О Л Н И Л законот, не го сменил... и со тоа Законот престанал да важи ( се мисли на Мојсеевиот закон )

Чекај, полека...

Од кај па сега испадна дека е во прашање токму Мојсеевиот Закон? Зашто да не е Законот со Заповедите? Па нели рече дека Мојсеевиот Закон и Законот на Заповедите се иста работа?...:confused:

Чекај, полека...

Од кај па сега испадна дека е во прашање токму Мојсеевиот Закон? Зашто да не е Законот со Заповедите? Па нели рече дека Мојсеевиот Закон и Законот на Заповедите се иста работа?...:confused:
Ако кажеш ПЕС нели се мисли на Куче? или не... пес е друго а куче е друго ( и не мислам на про еволушн сокер ) ??

Се цитирам сам себе:

„...Од кај па сега испадна дека е во прашање токму Мојсеевиот Закон? Зашто да не е Законот со Заповедите? Па нели рече дека Мојсеевиот Закон и Законот на Заповедите се иста работа?...:confused:...„....

Кој е точниот одговор? Живо ме занима...

Кое и да го кажеш од двете, се мисли на истиот ( еден ) закон. Исто како што и Пес и Куче означуваат Куче.

Кое и да го кажеш од двете, се мисли на истиот ( еден ) закон. Исто како што и Пес и Куче означуваат Куче.

Сакаш да кажеш дека Исус ги почитувал и Божјите Заповеди, покрај Мојсеевите?

Значи после Исус, 10те заповеди не важат повеќе? Wow, супер. :D
хехехех секоја чест ме насмеа убаво. На прв поглед, да. Иако 10-те заповеди веќе не важат, Исус го вовел „ новиот сојуз “ кој се темели на подобра жртва ( нели израелците принесувале животински жртви ) имено, неговиот совршен живот. Многу од тие закони се преземени или се темелат на мојсеевиот закон.
--- надополнето: 18 ноември 2012 во 19:46 ---
Во ред. Ајде, кажи ми, како Исус ја почитувал првата Божја Заповед?...:D
Така што за свој Бог го сметал својот Татко и не обожавал други Богови ..?? мислам која ти е поентата ...

Така што за свој Бог го сметал својот Татко и не обожавал други Богови ..?? мислам која ти е поентата ...

Поентата ми е: како може Бог, Кој Е дух, да биде татко на материјален човек/син?
И:
Како може Исус, Кој Е Творец на Заповедите, да им се потчини на истите тие Заповеди?....:confused:
--- надополнето: 18 ноември 2012 во 19:50 ---
Два рисјани се препукуваат за рисјанството во тема наречена Прашања за атеистите...

:pos:

Priceless.

Сакам да посочам дека согооорникот Andrej уопште не е христијанин...Мене ми звучи ка „јеховист„....Што и ќе се ипостави од муабетов...:D

Поентата ми е: како може Бог, Кој Е дух, да биде татко на материјален човек/син?
И:
Како може Исус, Кој Е Творец на Заповедите, да им се потчини на истите тие Заповеди?....:confused:
--- надополнето: 18 ноември 2012 во 19:50 ---

Сакам да посочам дека согооорникот Andrej уопште не е христијанин...Мене ми звучи ка „јеховист„....Што и ќе се ипостави од муабетов...:D
Без оглед што сум јас... ти не си ги знаеш основите на својата религија. :facepalm:

Без оглед што сум јас... ти не си ги знаеш основите на својата религија. :facepalm:

Тачно, признавам, неам појма од мојата религија и затоа се распитувам по форумов, за дилеми кои ме мучат...:D

Една од тие дилеми е ваа која ја наведов: се работе ли за Законот Мојсеев или за Законот од Заповедите, за која, како глеам, немаш точен одговор, освен „набадања„...

1. Тој не бил дојден да го измени туку да го исполни законот. Тој со својата смрт го И С П О Л Н И Л законот, не го сменил... и со тоа Законот престанал да важи ( се мисли на Мојсеевиот закон )
2. НЕ ! туку вели, дека законот нема да се измени додека постојат небото и земјата, но до кога? - додека не се исполни се. ( Законот кој им бил даден на Израелците не можел да биде држен од никого, бидејќи законот бил совршен а луѓето - несовршени. Кога Исус дошол како совршен човек на земјата тој го држел законот во потполност и така со својата смрт го исполнил законот )
3. Пак погрешно цитираш, Исус рекол дека законите ќе постојат додека се исполни се што е во законот ( во мојсеевиот закон ). Исус бил совршен и тој совршено го држел законот. Со тоа исполнил СЕ !
--- надополнето: 18 ноември 2012 во 19:14 ---
Исус вели: Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. - Ти велиш дека ги поништил, укинал. По које правило ако некој исполни некој закон, тој престанува да важи?? Ако јас еднаш застанам на црвено на семафор, значи сум го исполнил законот и тој појќе не важи?? слободно да си шибам на црвено? Кај е логиката да некој ако го исполни законот - тој закон престанува да важи?? Башка што убаво на почеток Исус вели дека не е дојден да го поништи законот. И така и почнува реченицата “ Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот...“ а ти велиш дека го поништил ?!?!

Исус вели: Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се - ти велиш се се исполнило, иако Исус се уште не исполнил тоа што го кажал на учениците дека ќе се врати повторно. Спрема тебе Исус исполнил се ? Камо повторно враќање на Исус, камо судење на живите и мртвите, камо воспоставување на кралевство божје на земјата?? ехаа уше ни пола работа не е исполнето а и земјата и небото се уште постојат.

Исус вели: И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно - значи предупредува на оне кои тие закони (и најмал закон!) ќе наруши (и ова е битно “и така ги научи луѓето..“ значи дека ќе има луѓе кои ЌЕ (идно време) ќе пркрши, и најмал закон и не само тоа туку така ќе ги учи и луѓето - дека таквите најмали ќе бидат во царството небесно. Она што ти го велиш - на тоа Исус и предупредува.

Овде имаме многу јасна прецизна и недвосмислена изјава на Исус. Нема тука филозофии, нема алегории. Јасно и директно е кажано. И сега велиш дека то не е така па цел текст го испреврти контра, вели исус дека не дојде да измени закон туку да го исполни - ти велиш дека дошол да го исполни и укини (поништи) вели дека ќе важи закон додека постои небо и земја и додека не се исполни се - ти велиш се веќе се исполнило и земјата и небото не значат онака како што е напишано. 3-4 реда текст и се наопаку сврте. Ами цек нов завет ако го толкуваш кизнај што ќе излезе!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom