Прашања до атеистите

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Значи тоа се однесувало на времето додека се уште бил Исус на земјата... Исус го исполнил законот со неговата смрт, а ова го кажал на својата проповед на гората веднаш откако се крстил. Тоа ти се 3 години и нешто подоцна.
--- надополнето: 18 ноември 2012 во 18:14 ---

Ај прочитај 2. Петрово 3:9
Се исполнил?? не остана повеќе ништо да исполни?
А земјата и небото се уште постојат?

Се исполнил?? не остана повеќе ништо да исполни?
А земјата и небото се уште постојат?
О човече... толку си тврдоглав. Значи зборовите од Исус во Матеј 5:17-19 се кажани во неговата проповед на гората( веднаш по неговото крштавање ). Ќе го прецитирам делот од неговиот говор кој не интересира : Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се.
Значи, од моментот кога го рекол ова, до исполнувањето на законот ниту црта од Законот нема да се измени. Со неговата смрт тој го исполнил законот.

Andrejrulz,

на кој Закон се однесуваат Христовите зборови?...

О човече... толку си тврдоглав. Значи зборовите од Исус во Матеј 5:17-19 се кажани во неговата проповед на гората( веднаш по неговото крштавање ). Ќе го прецитирам делот од неговиот говор кој не интересира : Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се.
Значи, од моментот кога го рекол ова, до исполнувањето на законот ниту црта од Законот нема да се измени. Со неговата смрт тој го исполнил законот.
А бе ти не разбираш или неќиш да разбереш. Дали со смртта на Исус завршува се? неговата улога завршува со смртта?? А што е работата со воскресение и неговото повторно доаѓање на земјата?? тоа дали треба да се исполни?? Па сите христијани на светот исчекуваат тоа да се исполни. Према тебе исус умрел и тоа е крај, се се исполни, нема шо појќе да се чека од него.
А и цело време избегаваш да појасниш за небото и земјата, во иста проповед Исус две работи кажа додека постои небото и земјата (кои уште постојат) и додека не се исполни се. Два услови врза еден со друг ај со филозофии и толкувања и извртувања на зборови ќе се убедиш дека ете исполниол се но исто Исус кажал дека додека постои небото и земјата законите не смее никој да ги измени или прекрши ниту така да ги научи луѓето. Ај тоа објасни го.

Andrejrulz,

на кој Закон се однесуваат Христовите зборови?...
на Мојсеевиот закон
--- надополнето: 18 ноември 2012 во 18:41 ---
А бе ти не разбираш или неќиш да разбереш. Дали со смртта на Исус завршува се? неговата улога завршува со смртта?? А што е работата со воскресение и неговото повторно доаѓање на земјата?? тоа дали треба да се исполни?? Па сите христијани на светот исчекуваат тоа да се исполни. Према тебе исус умрел и тоа е крај, се се исполни, нема шо појќе да се чека од него.
А и цело време избегаваш да појасниш за небото и земјата, во иста проповед Исус две работи кажа додека постои небото и земјата (кои уште постојат) и додека не се исполни се. Два услови врза еден со друг ај со филозофии и толкувања и извртувања на зборови ќе се убедиш дека ете исполниол се но исто Исус кажал дека додека постои небото и земјата законите не смее никој да ги измени или прекрши ниту така да ги научи луѓето. Ај тоа објасни го.
Со смртта на Исус се исполнува мојсеевиот закон, и христијаните веќе НЕ МОРА да живеат според него. Мислам дека поентата со законот ми ја разбираш. А со тоа што ти викаш дека кога Исус умрел све завршило тоа не е точно ниту јас тврдам дека е така. Ние и понатамо го очекуваме христовото доаѓање со кое тој ќе воспостави своја влада на земјата и која ќе владее илјада години. Ниту се фокусирам за небото и земјата ниту ти ме праша за тоа ... тука стануваше збор за исполнувањето на законот.

на Мојсеевиот закон

А од кај да знам дека се однесува токму на Мојсеевиот Закон а не на Законот на 10-те Заповеди? Христос не наведува на кој Закон мисли па оттаму и дилемата за кој Закон прајме муабет...

Кој Закон е во прашање?

Си толкуваат христијаниве како ќе им се кефне, ова се мислело, она се мислело.Приказни за мали деца.

на Мојсеевиот закон
--- надополнето: 18 ноември 2012 во 18:41 ---

Со смртта на Исус се исполнува мојсеевиот закон, и христијаните веќе НЕ МОРА да живеат според него. Мислам дека поентата со законот ми ја разбираш. А со тоа што ти викаш дека кога Исус умрел све завршило тоа не е точно ниту јас тврдам дека е така. Ние и понатамо го очекуваме христовото доаѓање со кое тој ќе воспостави своја влада на земјата и која ќе владее илјада години. Ниту се фокусирам за небото и земјата ниту ти ме праша за тоа ... тука стануваше збор за исполнувањето на законот.

Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се. И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно“ Матеј 5: 17 - 19

1. Исус вели дека не е дојден ни црта од законите да измени. Значи неговото доаѓање и целта не е менување на законите. - ти велиш дека ко умрел Исус престанале законите да важат иако Исус рекол дека не е дојден (не му е целта) ни црта од закон да измени

2. Исус вели дека додека постојат небото и земјата дека тие закони ќе важат. Се уште постојат и небо и земја иако ти не се фокусираш на нив

3. Исус вели дека ќе постојат законите додека не се исполни се. Се уште не е исполнето се, второт доаѓање на Исус и страшниот суд

Јас ти кажувам она што Исус го рекол и како го рекол ти ми враќаш со толкувања и зборови кои не се на Исус. Нечии мислења “не е то така како што рекол Исус туку поинаку е...“

А од кај да знам дека се однесува токму на Мојсеевиот Закон а не на Законот на 10-те Заповеди? Христос не наведува на кој Закон мисли па оттаму и дилемата за кој Закон прајме муабет...

Кој Закон е во прашање?

Кој ќе ти каже бе Мики? И вака и онака целото е каша попара...

;)

Кој ќе ти каже бе Мики? И вака и онака целото е каша попара...

;)

Ставрогин,
остај ме малце и јас да си подпрашувам...Чисто „онака„....:)

Па нели сум „...поставувач на неодговорени прашања...„.

Кој Закон е во прашање?
Исус во својата проповед на гората цитирал делови и од 10-те заповеди и од другите делови од законот без да прави никаква разлика. Со тоа покажал дека станува збор за 1 закон кој не е поделен на 2 дела.( Матеј 5:21-42 )
Апостол Павле исто кажал : А сега сме ослободени од законот... Дали тоа значи само Мојсеевиот закон а не 10-те заповеди? Не, бидејќи понатамо продолжува : ..... Но јас гревот го познав преку законот; зашто не би знаел за желба, ако законот не кажеше : „ НЕ Посакувај ! “ (Римјаните 7:6,7 )
Заповедта „ НЕ Посакувај “ е последна од 10-те заповеди и според тоа, Израелците биле ослободени од Десетте заповеди.

Andrelrulz,

ептен си ми конфузен: рипаш од еден на друг стих, обидувајќи се одговориш на едно многу едноставно прашање: на кој Закон мисли Христос. на Законот на Заповедите или на Законот Мојсеев? Помеѓу тие две групи Закони постои јааака разлика и немој да ги мешаш со механичко повикување на овој или оној стих од Писмото.

Јас нит‘ ја споменав беседата на гората нит‘ споменав што рекол било кој од Апостолите, туку барам едноставен одговор.

Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се. И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно“ Матеј 5: 17 - 19

1. Исус вели дека не е дојден ни црта од законите да измени. Значи неговото доаѓање и целта не е менување на законите. - ти велиш дека ко умрел Исус престанале законите да важат иако Исус рекол дека не е дојден (не му е целта) ни црта од закон да измени

2. Исус вели дека додека постојат небото и земјата дека тие закони ќе важат. Се уште постојат и небо и земја иако ти не се фокусираш на нив

3. Исус вели дека ќе постојат законите додека не се исполни се. Се уште не е исполнето се, второт доаѓање на Исус и страшниот суд

Јас ти кажувам она што Исус го рекол и како го рекол ти ми враќаш со толкувања и зборови кои не се на Исус. Нечии мислења “не е то така како што рекол Исус туку поинаку е...“
1. Тој не бил дојден да го измени туку да го исполни законот. Тој со својата смрт го И С П О Л Н И Л законот, не го сменил... и со тоа Законот престанал да важи ( се мисли на Мојсеевиот закон )
2. НЕ ! туку вели, дека законот нема да се измени додека постојат небото и земјата, но до кога? - додека не се исполни се. ( Законот кој им бил даден на Израелците не можел да биде држен од никого, бидејќи законот бил совршен а луѓето - несовршени. Кога Исус дошол како совршен човек на земјата тој го држел законот во потполност и така со својата смрт го исполнил законот )
3. Пак погрешно цитираш, Исус рекол дека законите ќе постојат додека се исполни се што е во законот ( во мојсеевиот закон ). Исус бил совршен и тој совршено го држел законот. Со тоа исполнил СЕ !
--- надополнето: 18 ноември 2012 во 19:14 ---
Andrelrulz,

ептен си ми конфузен: рипаш од еден на дрруг стих, обидувајќи се одговориш на едно многу едноставно прашање: на кој Закон мисли Христос. на Законот на Заповедите или на Законот Мојсеев? Помеѓу тие две групи Закони постои јааака разлика и немој да ги мешаш со механичко повикување на овој или оној стих од Писмото.

Јас нит‘ ја споменав беседата на гората нит‘ споменав што рекол било кој од Апостолите, туку барам едноставен одговор.
Ај прочитај го со малце внимание тоа што јас го пишав. Законот на Заповедите или Законот Мојсеев се едно исто. Законот на Заповедите се составен дел од Законот Мојсеев.

Ај прочитај го со малце внимание тоа што јас го пишав. Законот на Заповедите или Законот Мојсеев се едно исто. Законот на Заповедите се составен дел од Законот Мојсеев.

Благодарам, ама ова не е точниот одговор...Јас ќе сачекам да ми кажеш за кој Закон се работи.

Благодарам, ама ова не е точниот одговор...Јас ќе сачекам да ми кажеш за кој Закон се работи.
Еј знаеш што? Секој си има свое мислење, јас си го кажувам моето. Тоа што ти не сакаш да им погледнеш на доказите во очи, твој проблем. Се уморив овде од пишување ( ме иритира ова кирилицава ) за да ти објаснам, ти нејќеш да прифатиш. ок

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom