Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Dumbledore,

чувствата се душевна работа, а верата, надежта и љубовта се расположенија од човековиот дух.
Према томе, душевноста и духовноста не се исти нешта.
a чуство на глад, жед, чуство за потреба на секс, кафе цигара, благо, ракија..... се се тоа чувства и се поврзани со духовноста.
Еве на пример си се заљубил (духовност) и тоа ти создава чуство за секс (душевност) и во надеж за тоа (духовност) чуствуваш потреба за ракиичка, песна од Саша Матиќ (душевност).... испреплетени се тие работи и меѓусебно зависни...

Dumbledore,

чувствата се душевна работа, а верата, надежта и љубовта се расположенија од човековиот дух.
Према томе, душевноста и духовноста не се исти нешта.
Чувствата се дела на нашиот мозок.
А човечкиот дух, и тоа дека секое живо суштество е составено и од душа е застарено мислење кое не држи вода.
Према томе, се оди преку нашиот мозок.

Пак заборави на која тема си и кој треба да одговара на истата.

А што бараат телемити на тема за атеисти?...[DOUBLEPOST=1403612196][/DOUBLEPOST]
а кажи ми задоволството од сексот каде спаѓа?;)

Во телесност и во душевност.[DOUBLEPOST=1403612256][/DOUBLEPOST]
a чуство на глад, жед, чуство за потреба на секс, кафе цигара, благо, ракија..... се се тоа чувства и се поврзани со духовноста.
.

...што значи дека толку се одбираш од духовноста...[DOUBLEPOST=1403612316][/DOUBLEPOST]
Чувствата се дела на нашиот мозок.
.

Ова мислење не е застарено, туку е погрешно.[DOUBLEPOST=1403612366][/DOUBLEPOST]
А човечкиот дух, и тоа дека секое живо суштество е составено и од душа е застарено мислење кое не држи вода.
.

Посочи некое „најново„ мислење, кое ѓоамити „држи вода„.[DOUBLEPOST=1403612396][/DOUBLEPOST]
Према томе, се оди преку нашиот мозок.

А кај одат физиолошките потреби?

...што значи дека толку се одбираш од духовноста...[

А бе ај Мики ко нигогаш да не си се заљубил ниту почуствувал потреба за чорба со луукче и киселинче, или надеж за добра заработка...

А што бараат телемити на тема за атеисти?...[DOUBLEPOST=1403612196][/DOUBLEPOST]

Во телесност и во душевност.[DOUBLEPOST=1403612256][/DOUBLEPOST]

...што значи дека толку се одбираш од духовноста...[DOUBLEPOST=1403612316][/DOUBLEPOST]

Ова мислење не е застарено, туку е погрешно.[DOUBLEPOST=1403612366][/DOUBLEPOST]

Посочи некое „најново„ мислење, кое ѓоамити „држи вода„.[DOUBLEPOST=1403612396][/DOUBLEPOST]

А кај одат физиолошките потреби?
Не мислев дека моето мислење е застарено- за потеклото на чувствата туку твоето за постоењето на душата. И сите чуства произлегуваат од нашиот мозок, па дури и сетилата. Па и тие твои потреби.

Да поставуваат прашања.

Тогаш, поставувај прашања, не коментирај мои одговори...[DOUBLEPOST=1403614933][/DOUBLEPOST]
Не мислев дека моето мислење е застарено- за потеклото на чувствата туку твоето за постоењето на душата..

Што е застарено во мислењето за постоењето на душата?
Што е „модерно„ по истото тоа прашање?[DOUBLEPOST=1403615018][/DOUBLEPOST]
И сите чуства произлегуваат од нашиот мозок, па дури и сетилата.

Растенијата имаат чувства. Каде е нивниот мозок?[DOUBLEPOST=1403615130][/DOUBLEPOST]
А бе ај Мики ко нигогаш да не си се заљубил ниту почуствувал потреба за чорба со луукче и киселинче, или надеж за добра заработка...

Што врска има заработката со духовноста?

Надеж бе Мики, вера надеж и љубов, ко ќе се заљубиш, ко же се надеваш се е то духовност. Надеж во победа во заработка, во добри вести во добивни комбинации, во некоја јака женска....

Тогаш, поставувај прашања, не коментирај мои одговори...[DOUBLEPOST=1403614933][/DOUBLEPOST]

Што е застарено во мислењето за постоењето на душата?
Што е „модерно„ по истото тоа прашање?[DOUBLEPOST=1403615018][/DOUBLEPOST]

Растенијата имаат чувства. Каде е нивниот мозок?[DOUBLEPOST=1403615130][/DOUBLEPOST]

Па секој ден излегуваат и нови научни откритија или барем хипотези. Но по модерно сфаќање е дека човекот нема душа, а ако нема душа (не постои) значи дека не постои ни рајот. Доказите се секаде околу нас т.е. атеистите (па и јас самиот), па и оние кои воопшто не се заинтересирани за религијата.
Не растенијата немаат чувства. А ако мислиш на она прибирање на добир, тоа е благодарение на една “група клетки“, истото се однесува и кон вртењето кон сонцето.

Надеж бе Мики, вера надеж и љубов, ко ќе се заљубиш, ко же се надеваш се е то духовност. Надеж во победа во заработка, во добри вести во добивни комбинации, во некоја јака женска....

O.K.
Слободно уживај во својата...хм, духовност.[DOUBLEPOST=1403616926][/DOUBLEPOST]
Па секој ден излегуваат и нови научни откритија или барем хипотези. Но по модерно сфаќање е дека човекот нема душа, а ако нема душа (не постои) значи дека не постои ни рајот. Доказите се секаде околу нас т.е. атеистите (па и јас самиот), па и оние кои воопшто не се заинтересирани за религијата.
Не растенијата немаат чувства. А ако мислиш на она прибирање на добир, тоа е благодарение на една “група клетки“, истото се однесува и кон вртењето кон сонцето.

- Кои научни откритија велат дека душата не постои? Посочи ги.
- Да: модерното сфаќање дека душата не постои е исто како и модерното сфаќање дека Бог не постои па што „нештото“ не постои, тогаш кој ќе ме спречи да правам што сакам?
- Оние кои не се заинтересирани за религијата, си го тераат животот на тоа ниво, на кое самите одбрале.
- Растенијата немаат чувства? Да бе, како до сега не ми текна...
- Аааа, значи некоја си таму „група клетки„ предизвикува движење..Така значи...Па овој став напросто „пуца„ од научност.

O.K.
Дај научен опис на душа, хемиски состав, атомска тежина, агрегатна состојба, маса, густина

Дај научен опис на душа, хемиски состав, атомска тежина, агрегатна состојба, маса, густина

Важи: ти за возврат, ќе ми ги наброиш сите физички и хемиски особини од човековата мисла.
Договорено?

O.K.

- Кои научни откритија велат дека душата не постои? Посочи ги.
- Да: модерното сфаќање дека душата не постои е исто како и модерното сфаќање дека Бог не постои па што „нештото“ не постои, тогаш кој ќе ме спречи да правам што сакам?
- Оние кои не се заинтересирани за религијата, си го тераат животот на тоа ниво, на кое самите одбрале.
- Растенијата немаат чувства? Да бе, како до сега не ми текна...
- Аааа, значи некоја си таму „група клетки„ предизвикува движење..Така значи...Па овој став напросто „пуца„ од научност.
Како дојде до заклучок дека растенијата имаат чувства? И како се движат растенијата, според твојата логика?
Околу првото правање. Темата за дискусија е обемна. Но едно е јасно. Сите оние свои ’мудрости’ кои се обидувале црковните лица да ги објаснат во минатото, речиси сите, ако не и сите, се погрешни.
И со самото тоа т.е. со оние грешни чекори, постапки и заклучоци, а нормално нели, тоа морал некој да докаже дека е погрешно, се паѓа во вода.
Дали постои рајот? Дали постои пеколот? Внатре во човекот да, но вака не. Тоа е мојот став во врска со тоа прашање.
Одговор ќе добиеш кога ќе ми одговориш. Според тебе, од каде произлегуваат сите чувства?

Важи: ти за возврат, ќе ми ги наброиш сите физички и хемиски особини од човековата мисла.
Договорено?
Мислата на човек се менува под дејство на алкохол, дрога, хипноза..
Исто е и со душата?
Дали душата на човекот се менува под хемиски супстанци??
Гладен човек поинаку мисли од сит, богат од сиромав, среќен од несреќен... дали парите, храната влијаат на душата?
Со електрошокови со лекарства се менуваат мисли кај човек, дали и душата се менува со некој лек?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom