Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Ти сам си кажа, а јас ти верувам на збор.

Грешка си. Тоа не е типично за атеистички. Тоа е ваш вернички типичен пристап “не постои друг бог освен мојот и друга претстава за бог освен мојата“ Велам јас ти си поголем атеист, така да прашањата кон тебе на оваа тема се сосем на место. Толку си заглавен во стереотипи..... „бог да чува“

Ова, едноставно не е точно.

Секогаш си поголем атеист од него, за најмалку +1 бог.

Ова, едноставно не е точно.

Секогаш си поголем атеист од него, за најмалку +1 бог.
Не се работи за бројот на богови, туку степенот на неверување. А според приложеното, баајѓи поголем атеист е од мене. :D

си доби одговор во атеистички стил, немој после да слушам по комшии како не сме биле комуникативни;)

Знам, знам: „...не постои бог...„ а „...она кое не постои, не се докажува...„....:icon_lol:
Тоа бил бил врвот од атеистичкото докажување, побивање, изнесување ставови и сл.

Знам, знам: „...не постои бог...„ а „...она кое не постои, не се докажува...„....:icon_lol:
Тао бил бил врвот од атеистичкото докажување, побивање, изнесување ставови и сл.
не ми вади од контекст зборови. реков „не верувам“ а не “не постои“, огромна разлика.
не барам многу, јас (а и многу други) сум спремен да поверувам во бог ако се докаже. се до тогаш е прикаска за мали деца. :)

не ми вади од контекст зборови. реков „не верувам“ а не “не постои“, огромна разлика.
не барам многу, јас (а и многу други) сум спремен да поверувам во бог ако се докаже. се до тогаш е прикаска за мали деца. :)

Што е тоа „...ако се докаже...„?

„Нешто„ кое само од себе се докажува, чекаш некој да Ти го „докаже„?
Верните, кои ги има поприлично, се мали деца па затоа веруваат? Неверните се „као„ пораснати?

Постоењето на бог не може да се докаже пошто е тој невидлив и не му се покажува на никој не контактира со никој.... Ни самите верници тоа не можат еден на друг да му докажат. Доказите им се во стилот на мали деца “Види пакетче под елката!! ПОСТОИ ДЕДО МРАЗ!!“

Благодарам за Вашиот исцрпен одговор.

Ај вака: пошто никој не се родил како веќе оформен верник, тоа значи дека верникот, во својот невернички дел од животот, бил пораснат, а откако неверникот, како веќе пораснат, поверувал, тоа значи дека од пораснат, станал дете....:confused:

Па сега, ако детинестиот верник пак се врати на своето неверување, тоа ќе значи дека од дете пак ќе прејде во пораснат....:rolleyes:
--- надополнето: 1 ноември 2013 во 16:27 ---
Постоењето на бог не може да се докаже пошто е тој невидлив и не му се покажува на никој не контактира со никој....

Бог и мене не ми се покажува па пак верувам во Него.
Бог им се објавува само на достојните па и тие веруваат во Него.

Има проблем?...

Ај вака: пошто никој не се родил како веќе оформен верник, тоа значи дека верникот, во својот невернички дел од животот, бил пораснат, а откако неверникот, како веќе пораснат, поверувал, тоа значи дека од пораснат, станал дете....:confused:

Па сега, ако детинестиот верник пак се врати на своето неверување, тоа ќе значи дека од дете пак ќе прејде во пораснат....:rolleyes:

Бог и мене не ми се покажува па пак верувам во Него.
Бог им се објавува само на достојните па и тие веруваат во Него.

Има проблем?...
денес нема проблем пошто денес сме слободни од стегата на црквата и нејзината моќ да казнува и санкционира неверувањето. Али драго би им ббило така да беше и во последните 1000-1500 години кога и “недостојните“ морале од страв да веруваат дека постои. Зато што денешната црква се темели на тој период. Целата своја моќ и богатство, ги стекна во време на диктатурата.

Верникот верува во одредена теологија, детето пак воопшто нема интелектуален капацитет да свати што претставува воопшто теологијата, религијата итн.
Атеистот од друга страна ја разбира конкретната теологија и сваќа дека неверува во неа. Компарацијата со деца во случајов е несоодветна и неинтелегентна, да неречам глупа.

денес нема проблем пошто денес сме слободни од стегата на црквата и нејзината моќ да казнува и санкционира неверувањето. Али драго би им ббило така да беше и во последните 1000-1500 години кога и “недостојните“ морале од страв да веруваат дека постои. Зато што денешната црква се темели на тој период. Целата своја моќ и богатство, ги стекна во време на диктатурата.

Еве, јас веувам дека Ти имаш лично и непосредно искуство за начинот на кој луѓето живееја пред 1500 г., трпејќи ги стегите од Црквата.

Така?...
--- надополнето: 1 ноември 2013 во 23:40 ---
Атеистот од друга страна ја разбира конкретната теологија

А бе ај....:icon_lol:

Добар виц: атеистот ја разбирал конкретната теологија? Која? Една, сите топтан?...
Кога атеистот би ја разбирал, би прешол од атеизам во теизам.

А бе ај....:icon_lol:

Добар виц: атеистот ја разбирал конкретната теологија? Која? Една, сите топтан?...
Кога атеистот би ја разбирал, би прешол од атеизам во теизам.
Ок, ајде објасни ми што не сум разбрал тогаш.

--- надополнето: 3 ноември 2013 во 22:04 ---
Ок, ајде објасни ми што не сум разбрал тогаш.

На оваа тема од формов, јас сум во положба на поставувач на прашања, а не на одговарач.

Кога поставувам прашање до атеистите, тогаш:
- очекувам одговор, кој нема да биде сведен на „мудростите„ дека „...не постои бог...„ па „...она кое не постои, не се докажува...„,
- очекувам каков-таков одговор, од кој нема да бидам фрапиран, а кој во себе ќе вклучи барем грам рационалност и идеолошка подлога и
- одговорот веќе ми е познат, само што атеистите нејќат да го потврдат., тврдејќи дека „...не е така...„. А како „е‘„, не е битно, нели...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom