Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Како бе на тебе бог ти помогна,а на тија невини деца у Епштајн ритуали и оргие не?
А, бе ... што знаеме ние за „големата слика“ и „големиот план“!

Агностикот се двоуми околу постоењето на Бог,атеистот е сигурен дека Бог не постои.
Погрешно. Префиксот „А“ значи не.
А-теист е кој не верува (не е убеден) дека бог/богови постои/јат во спротивност на Теист кој верува дека барем еден бог постои.
Гностик е кој тврди дека знае, а неговата спротивност А-гностик кој не знае дали бог постои или не постои. Тоа се сосем две различни дихотомии. Првата се однесува на верувањето, втората на знаењето.
Оттаму се можни 4 комбинации. Атеист агностик, теист агностик, атеист гностик, теист гностик.
или со слика
1770450623596.png

Искрено јас сум апатеист (кое е исто подгрупа на атеист). Што значи ама QR ме заболе дали бог постои или не.

Последно уредено:
А-теист е кој не верува (не е убеден) дека бог/богови постои/јат во спротивност на Теист кој верува дека барем еден бог постои.
Гностик е кој тврди дека знае, а неговата спротивност А-гностик кој не знае дали бог постои или не постои. Тоа се сосем две различни дихотомии. Првата се однесува на верувањето, втората на знаењето.
Оттаму се можни 4 комбинации. Атеист агностик, теист агностик, атеист гностик, теист гностик.
или со слика
Прегледај го приврзокот 468924

Искрено јас сум апатеист (кое е исто подгрупа на атеист). Што значи ама QR ме заболе дали бог постои или не.
А-гностик -не знае дали Бог постои или не.Не е тоа двоумење или е само незнаење?:cautious:Од друга страна ако си апатеист зошто воопшто коментираш на темава?

Последно уредено:
А-гностик -не знае дали Бог постои или не.Не е тоа двоумење или е само незнаење?:cautious:
Незнаење е за сфи. И ви незнаете дека постои, иако цфрсто веруете дека знаете дека постои.
Ама знање без доказ не бива нели.

И па ке кажу, лични искустфа и сфета књига не е доказ.

Незнаење е за сфи. И ви незнаете дека постои, иако цфрсто веруете дека знаете дека постои.
Ама знање без доказ не бива нели.

И па ке кажу, лични искустфа и сфета књига не е доказ.
Имаш слободна волја.Твое е дали ќе веруваш или не.Истото важи и за мене така да нема за шо да те убедувам.Тоа е мојата слободна волја.

Имаш слободна волја.Твое е дали ќе веруваш или не.Истото важи и за мене така да нема за шо да те убедувам.Тоа е мојата слободна волја.
Па не се убедуемо, дискутирамо.
Знам дека никад нема да се убедимо.
Што си увек наапан и нервозан.
Нели си христијанин, мирна душа, чилаут.

Без разлику како се делимо, никад ништо нема да дознаемо и докажемо у врску сс религија vs атеизам.
Само делимо искустфа и информацие.

Ти например да беше у некое амазонско племе, да ти се десеше нешто, некоја болест или смртоносна инфекција.И без да знаеш за Христијанстфо или било какф сличан концепт на божестго. И после сфе да се излечиш и да останеш цфрст и јак и нормалан, дали ке мислеше дека бог те спасија? Не.
Такој да сфе е релативно. Не постои апсолутна вистина, ни на индовидуално, ни на планетарно, ни на универзално ниво.

Мене дискусија сс вас не ми е за да негирам нешто или слично, него отфорено да зборимо за сфи могуќности.
Људи смо, паметни смо, ми смо богови.
Да не тражино одговор само у едно, него да га проширимо видик на можни работе.

Па не се убедуемо, дискутирамо.
Знам дека никад нема да се убедимо.
Што си увек наапан и нервозан.
Нели си христијанин, мирна душа, чилаут.

Без разлику како се делимо, никад ништо нема да дознаемо и докажемо у врску сс религија vs атеизам.
Само делимо искустфа и информацие.

Ти например да беше у некое амазонско племе, да ти се десеше нешто, некоја болест или смртоносна инфекција.И без да знаеш за Христијанстфо или било какф сличан концепт на божестго. И после сфе да се излечиш и да останеш цфрст и јак и нормалан, дали ке мислеше дека бог те спасија? Не.
Такој да сфе е релативно. Не постои апсолутна вистина, ни на индовидуално, ни на планетарно, ни на универзално ниво.

Мене дискусија сс вас не ми е за да негирам нешто или слично, него отфорено да зборимо за сфи могуќности.
Људи смо, паметни смо, ми смо богови.
Да не тражино одговор само у едно, него да га проширимо видик на можни работе.
Далеку се љугето од богови. Јас пишав за моето искуство нејкам да се пофторувам.Знам дека е тешко за разбирање.Има работи шо се надвор од нашиот разум или логика.Има работи шо можиш да ги почуствуваш ама не и да ги објасниш..Мене Христијанството ми помага преку молитва кога сум неспокоен,гневен,разбеснат,кога ме мачат мрачни мисли.А најбитно ми помага да се справам со своето его.Значи првиот чекор е да го совладаш твоето его. Од него произлегуваат гордоста ,зависта љубомората,алчноста.

Имаш слободна волја.Твое е дали ќе веруваш или не.
Значи според тебе вербата е само избор? Ако парва напише поради слободна волја дека одлучил од сега дека верува, тоа е тоа?
А најбитно ми помага да се справам со своето его.Значи првиот чекор е да го совладаш твоето его.
Значи ти го немаш совладано? Се совладува воопшто или е доживотна неделна претплата?

или со слика
Прегледај го приврзокот 468924

Ее омбре 'ермано ако постои ваква табела со комбинации стави ме во последнава теист гностик на квадрат со закуцавање ко Мајкл Џордан и ич QR да не те боли (као дел од твојата слободна воља..а и моја..)

Ее омбре 'ермано ако постои ваква табела со комбинации стави ме во последнава теист гностик на квадрат со закуцавање ко Мајкл Џордан и ич QR да не те боли (као дел од твојата слободна воља..а и моја..)
Слободна волја е илузија. Не постои такво нешто. Ниту ти си избрал да веруваш, ниту пак јас да не верувам. Верувањето/неверувањето не е избор.
Инаку QR мој ти знаеш дека бог постои, глумиш дека знаеш.

А-гностик -не знае дали Бог постои или не.Не е тоа двоумење или е само незнаење?:cautious:Од друга страна ако си апатеист зошто воопшто коментираш на темава?
Не е двоумење. Или веруваш или не веруваш, или знаеш (или пак тврдиш дека знаеш) или не. Зошто па да не коментирам? Ми се може.

Имаш слоободна волја? Хаха, како не. Според вашето учење, бог го знае секој можен исход, нема тука слободна волја, богот ти го одредил дули и врувњето. Пак ќе речам според вашето верување, не според мене.

Последно уредено:
Слободна волја е илузија. Не постои такво нешто. Ниту ти си избрал да веруваш, ниту пак јас да не верувам. Верувањето/неверувањето не е избор.
Дообјасни ми го болдираново..Ја сум жив доказ дека Бог постои,нема што да глумам..Знам на овој муабет ќе се насмеат многумина ама ако нека им е слатко смеењето додека не дојде денот кога ќе им преседне..

Последно уредено:
Дообјасни ми го болдираново..Ја сум жив доказ дека Бог постои,нема што да глумам..Знам на овој муабет ќе се насмеат многумина ама ако нека им е слатко смеењето додека не дојде денот кога ќе им преседне..
Па и што друго да очекувам од христијанин да замавнува со прстот “ќе видиш ти“. Твоето постоење е доказ, точно, ама дека ти постоиш а не бог. Кога ќе објасниш како тоа ти знаеш, ако можеш се разбира, па ќе видиш дека не е избор. Ај еве пробај бар на 5 минути одлучи да не веруваш, можеш?

Далеку се љугето од богови. Јас пишав за моето искуство нејкам да се пофторувам.Знам дека е тешко за разбирање.Има работи шо се надвор од нашиот разум или логика.Има работи шо можиш да ги почуствуваш ама не и да ги објасниш..Мене Христијанството ми помага преку молитва кога сум неспокоен,гневен,разбеснат,кога ме мачат мрачни мисли.А најбитно ми помага да се справам со своето его.Значи првиот чекор е да го совладаш твоето его. Од него произлегуваат гордоста ,зависта љубомората,алчноста.
Не би рекол..... се е релативно... во очите на твоето домашно милениче на кое се му обезбедуваш си бог, бог стварно реален а не замислен.

Второто ... за егото ... отсуство на его значи и... понизност, потчинетост, податливост, искористивост, наивност и сл.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom