Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Ти, по баба ти, галиба, си го турил никот(y)
--- надополнето: 13 август 2013 во 00:44 ---

Форумџијата на кој му се обраќаш, воопшто не го користи Дарвин и ТЕ како аргумент за неговиот атеизам. Си го утнал.

Па не е еден атеист во темава веројатно, тој можеби е мастерот со ников :)

Еве како настанал чоекот?Нека не го користи Дарвин во одговорот, можеби друг одговор има, па со огромно внимание би сакал да го прочитам и да бидам побогат за една друга верзија на таа приказна.

Ти колекционираш верзии за настанокот на човекот, ли?

Од многу такви, ќе се промаши онаа вистинската;)

А која е вистинска? И шо е вистинска?
Вистината сама по себе е највисока форма на субјективен одраз од објективна стварност. Јас собирам форми на субјективни одрази, а фала Богу највисоката форма е таа мојата.

Вистината сама по себе е највисока форма на субјективен одраз од објективна реалност. Јас собирам субјективни одрази, а фала Богу највисоката е таа мојата.

Се согласувам.

Па не е еден атеист во темава веројатно, тој можеби е мастерот со ников :)

Еве како настанал чоекот?Нека не го користи Дарвин во одговорот, можеби друг одговор има, па со огромно внимание би сакал да го прочитам и да бидам побогат за една друга верзија на таа приказна.
Абе прашај ме мене, што во трето лице поставуваш прашање.
Еве ќе ти кажам за тоа. Појма немам како настанал, ама не верувам дека JHVH го створил, не верувам ни дека е настанат со Дарвиновата еволуција. И шо врска има тоа со атеизмот?

П.С. Тоа „мастер“ ти беше како комплимент кажано?

Вистината сама по себе е највисока форма на субјективен одраз од објективна реалност. Јас собирам субјективни одрази, а фала Богу највисоката е таа мојата.

ја барате вистината ? која вистина ? нити тој си дарвин нити пак уште милиони научници да дојдат , никогаш нема да ја разоткријат таа мистерија ...
за потсетување само каде им е божјата честичка и до каде стигнаа со тоа :)

Абе прашај ме мене, што во трето лице поставуваш прашање.
Еве ќе ти кажам за тоа. Појма немам како настанал, ама не верувам дека JHVH го створил, не верувам ни дека е настанат со Дарвиновата еволуција. И шо врска има тоа со атеизмот?

Oбично јас атеизмот го поврзувам со неколку битни прашања (настрана она најбитното). Можеби е моја грешка, но сметам дека атеистот треба да има своја верзија т.е одговор на тие неколку прашања околу кои пак се темели прикаскава во Библијата. Барем досегашново искуство од муабет-праење на овие теми, така ми говори.
Реков можеби грешам, можеби треба потесно да го ограничам значењето на зборот атеист и неговата суштина. Нели Sci-fi изгледаат пишаните зборови во најпрогонуваната книга, па од тука како еден вид на потврда и зациментирање на ставот Не-Бог, трга сам по себе одговори од науката која исто се обидува да го објасни сето ова од друг аспект.

п.с Мастер ми беше како најактивен член во темата, член кој има ник како истата тема. Никаква задна мисла, никаква намера да те навредам. Чесен збор :)

Oбично јас атеизмот го поврзувам со неколку битни прашања (настрана она најбитното). Можеби е моја грешка, но сметам дека атеистот треба да има своја верзија т.е одговор на тие неколку прашања околу кои пак се темели прикаскава во Библијата. Барем досегашново искуство од муабет-праење на овие теми, така ми говори.
Реков можеби грешам, можеби треба потесно да го ограничам значењето на зборот атеист и неговата суштина. Нели Sci-fi изгледаат пишаните зборови во најпрогонуваната книга, па од тука како еден вид на потврда и зациментирање на ставот Не-Бог, трга сам по себе одговори од науката која исто се обидува да го објасни сето ова од друг аспект.
Слепа верба е слепа верба, била тоа во светата книга (која и да е, не е само твојата) било да е во недокажани и непотврдени теории. Не знам како поинаку да ти кажам атеизмот нема никаква врска со науката. Еве да се вратиме назад до поназад за универзумот. Што велат хиндусите (и скоро сите источни религии)? Исто е во контраст со христијанството. Зошто тоа не го спорите? Или не го знаете?
Сепак работата не е црно-бела. Или еволуција или ИД. Ц... не ќе да е така. Често пати и атеисти (барем така се изјаснуваат, а некои и не се, само мислат дека се) па и верници сум критикувал дека негирањето на едната прикаска не ја докажува другата. Колку и да бараш некакви дупки, недоречености, непознаници во еволуцијата, во биг бенгот и што знам јас што, нема да го докаже бог. Исто и обратното.

Слепа верба е слепа верба, била тоа во светата книга (која и да е, не е само твојата) било да е во недокажани и непотврдени теории. Не знам како поинаку да ти кажам атеизмот нема никаква врска со науката. Еве да се вратиме назад до поназад за универзумот. Што велат хиндусите (и скоро сите источни религии)? Исто е во контраст со христијанството. Зошто тоа не го спорите? Или не го знаете?
Сепак работата не е црно-бела. Или еволуција или ИД. Ц... не ќе да е така. Често пати и атеисти (барем така се изјаснуваат, а некои и не се, само мислат дека се) сум критикувал дека негирањето на едната прикаска не ја доказува другата. Колку и да бараш некакви дупки, недоречености, непознаници во еволуцијата, во биг бенгот и што знам јас што, нема да го докаже бог. Исто и обратното.

добро бе ќе се убацам ајде објасниго зборот атеист у најкратки црти те молам

добро бе ќе се убацам ајде објасниго зборот атеист у најкратки црти те молам
Неверување (не постои верување) во ниеден бог. Пократко здравје.

Неверување (не постои верување) во ниеден бог. Пократко здравје.

аха , епа ако неверуваш во бог тогаш како веруваш во некојаси таму планета која ти ја кажале дека постои а ти единствено освен месечината и ѕвездите верувај немашништо друго видено

Сепак работата не е црно-бела. Или еволуција или ИД. Ц... не ќе да е така. Често пати и атеисти (барем така се изјаснуваат, а некои и не се, само мислат дека се) сум критикувал дека негирањето на едната прикаска не ја доказува другата. Колку и да бараш некакви дупки, недоречености, непознаници во еволуцијата, во биг бенгот и што знам јас што, нема да го докаже бог. Исто и обратното.

Па затоа и се вика верување другарче, ако можи така да се обратам, самиот термин има свое значење како и терминот неверување. Методи се во прашање на доаѓање до одговорите. По Филозофија во средно сум го запамтил еден Карл Попер кој употребуваше фалсификација. Чинам дека преку негирање на грешки, недоречености сакаше да најди одговор на некои прашања. (малку глуп метод но интересен).Инаку вака некако би резимирал накратко оти муабетов искрено ми интересен, но сакам да ја изгледам епизодата од серијата, плус капилар в око ми пукна :D

Зошто да се трудиме да го дефинираме Бог? Што од тоа? Еве да речеме дека сме го дефинирале, и што? Ќе направиме теорија околу дефиницијата. И подоцна цела теорија ќе ја сфатиме со разумот. Можеби ќе ни одговори на некои прашања од типот 'од каде сме и каде одиме'. И ќе си ја задоволиме радозналоста, и толку (вакви теории мислам има многу). Али животот продолжува, нови денови идат, повторно треба да си ги работиме работите во животот, повторно нешто старо нешто ново се случува. И со тек на време мислам дека ќе почнеме да се сомневаме во вистинитоста на нашата теорија, и повторно ќе почнеме да се прашуваме од каде сме и каде одиме, и ќе бараме нови одговори и повторно (свесно или потсвесно) ќе се обидуваме да го најдеме Бог. Мислам дека никоја теорија неможе целосно да не задоволи, нас ни треба нешто над-теорија што ќе може повеќе или потполно да не задоволи. А и во суштина, што е тоа теорија: тоа е една толку глупава, лесна и проста работа, еден склоп на дефиниции и логични заклучоци, која може да се научи за некое време и после да се положи на испит. Во животот има многу потешки работи од теоретизирање, некогаш сме ставени во потешки ситуации него во ситуацијата да се трудиме да го дефинираме Бог, и таквите ситуации ни се случуваат со причина, која според мене е, да се усовршиме како битие, со цел да бидеме силни и слободни, да бидеме "над" работите кои ни се случуваат, да добиеме реална слика за животот и себе си. Тоа е многу повеќе од теорија. А врховната цел е себеспознание, конечно спознавање на вистинската реалност за нас.

И тука иди формата некаде, тука иди субјективното, субјективните факти/чувства, за некои илузии, но сите сме луѓе со мозок кој го користиме за да преживуваме и бидеме радосни. Патот за болдот сами си го бираме :)

Биди поздравен, мило ми беше за разменетите зборови.

аха , епа ако неверуваш во бог тогаш како веруваш во некојаси таму планета која ти ја кажале дека постои а ти единствено освен месечината и ѕвездите верувај немашништо друго видено
А кој ти рекол дека верувам? Ти зошто не веруваш во 4999 богови така и јас не верувам во 5000. значи и ти си атеист за другите богови? Зошто не веруваш во Один, Зевс, Маниту, Кришна....итн. Прашањето не треба да го одговараш, да ти претставам само што е атеизам.

Па затоа и се вика верување другарче, ако можи така да се обратам,
Секако дека може, се додека сме културни и фини :). Повеќе утре. Лека ти ноќ.

А кој ти рекол дека верувам? Ти зошто не веруваш во 4999 богови така и јас не верувам во 5000. значи и ти си атеист за другите богови? Зошто не веруваш во Один, Зевс, Маниту, Кришна....итн. Прашањето не треба да го одговараш, да ти претставам само што е атеизам.

Јас многу добро знам што значи и што претставува атеизмот , воедно несакам ни да се пофторувам ова што ти го напишав погоре беше прост пример ти веруваш во материјалното она што само го гледаш а ништо непризнаваш измислено и митско па затоа ти го поставив она прашање . Значи трендот кој се прошири со брзина на еден прдеж полека се губи у атмосверата сега го гледаш а за час не дали сеуште веруваш дека си она што кажуваш дека си ?:P

Јас многу добро знам што значи и што претставува атеизмот , воедно несакам ни да се пофторувам ова што ти го напишав погоре беше прост пример ти веруваш во материјалното она што само го гледаш а ништо непризнаваш измислено и митско па затоа ти го поставив она прашање . Значи трендот кој се прошири со брзина на еден прдеж полека се губи у атмосверата сега го гледаш а за час не дали сеуште веруваш дека си она што кажуваш дека си ?:P
Па и ти ти не признаваш, еве сега ќе побарам одговор на тоа што прашав ајде накратко зошто не веруваш во боговите што ги спомнав. И да те замолам да го држиме разговорот на едно културно ниво.
А болдираното ти е погрешно. Немам потреба да верувам во она што го гледам. Ти веруваш ли во тоа што го гледаш или не? Размисли пред да одговориш, трик прашање е. Моите концепти и размислувања за не-материјалното во друга прилика.

Па и ти ти не признаваш, еве сега ќе побарам одговор на тоа што прашав ајде накратко зошто не веруваш во боговите што ги спомнав. И да те замолам да го држиме разговорот на едно културно ниво.
А болдираното ти е погрешно. Немам потреба да верувам во она што го гледам. Ти веруваш ли во тоа што го гледаш или не? Размисли пред да одговориш, трик прашање е. Моите концепти и размислувања за не-материјалното во друга прилика.

Треба прво да го спознаеш правиот за да веруваш во тој едниот , значи јас убаво кажав и немаше навреди незнам ти каде ги најде . Јас верувам во она што е во мене и што ме води духовно и ме исполнува со радост а знај секогаш духовното е подобро од материјалното но тие двете секогаш прават една целина за да ние бидеме спокојни . Верувам во тоа што го гледам и верувам дека се што гледам е тука пред нас од некоја причина :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom