Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
прво болд. информациите се добиваат и на најнеобичните места, нема табу место бар за мене каде можам да добијам информација. а друга работа е дали таа информација е веродостојна или не? и трета работа е што ќе се прави со таа информација.
овде веќе стартуваш со стереотипите. зошто мора на христијанството? тоа е вистинскиот начин? или можеби има и во другите религии по нешто значајно, но по ова треба нив да ги апстрахирам, така? не ја бива така дони, не ја бива. ако некој се декларира ко христијанин, тоа под автоматизам значи дека сите други се во криво. дали е тоа така? хммммммммм сам започна убава тема, со споредбите, така да не ја убивај со вакви искази.
црвено: ај да видиме како ти би ги окарактеризирал. инаку, НЕ МИ ОДГОВАРА, е сосема спротивно од НЕ СЕ СОГЛАСУВАМ. првото значи дека некој Е во право, али за да не западнеш повеќе во кал, ќе се повлечеш. така да следен пат како пишуваш, така и ќе толкувам, немам намера да гледам на гравче за да знам што си сакал да кажеш, ок? фер нели?
сино: апсолутно ДА. зошто? па затоа што верникот го црпи знаењето само од една книга. ете зошто.
зелено: погледај СИНО, со дополнување, да се читаат МНОГУ книги. ова малку е метафорично “многу книги“, пошто и зоки поки е книга, ама не нуди ништо битно.
сега збориме за религија и духовност или за морални норми? морална норма е да НЕ се ебаваме со повеќе партнери. или она христијанското, еден маш и една жена за цел живот? човекот е животно кое НЕ е предиспонирано да биде моногамно. тоа се само наметнати норми, со почетоци во религиите.

Друже имам впечаток дека не се разбираме:P

Не ти велам дека само Христијанството е у право. Ти велам јас сум Христијанин, и дека Христијанството си има свои патишта, кои ако знаеш да ги одиш ќе дојдеш до соодветни одговори.

Пробај и со други религии.

Па тоа истражување што го споменувам, токму тоа значи, од повеќе извори собери информации, спореди и види.

За тоа со страшливецот – па јас не ти велам дека не е точно тоа што си го навел, туку дека не одговара на дискусијава тука. Треба да го допрецизираш или измениш.

Ај сеа кај капацитетот.

Еве, во интерес на дискусијава, јас себе си ќе се декларирам како верник. Имам прочитано многу повеќе книги, од една. А види коинциденција, баш таа една на која ти алудирш, ја немам никад целосно прочитано.

Мислам дека и еден куп други верници прочитале еден куп книги појќе и од мене и од тебе заедно.

Бројот на книги ли е критериум по кој ќе стигаш до врвот на двата литра?Или алудираше на "квалитетни" книги по соодветен критериум?

Уствари што се наоѓа на врвот од двата литра? Која е целта според тебе?

Тоа со ебавањето, па не сме се разбрале.

Ама сеедно, јас вака би го искоментирал тој дел. Се слагам дека сме предодредени за полигамни суштества. Се слагам дека и моногамијата е наметната од Х причини.

Нека е се така, јас сепак не би се помирил и не би дозволил мојата девојка или сопруга, да биде полигамна. Мислам и ти исто, ама сепак го напиша у постот, и не знам што сакаше да доловиш искрено.:P[DOUBLEPOST=1403269396][/DOUBLEPOST]
болдот ти е 100% точно, но следната реченица ја побива првата. дали тоа значи дека сите религии во право? дека нема лажни религии?

Само да ти укажам дека @Bog употребува термин религиозна школа. А тоа е различно од религија.

То му иде како образование и училишни згради со различна програма на учење.
Целта е да си образован, за сите.[DOUBLEPOST=1403270424][/DOUBLEPOST]
Во секој случај сите патишта имаат иста цел.

site patista vodat kon rim:)

Последно уредено:
Дека твојата Црква нема проблем со материјалноста е општо познато, но дека тоа не е проблем со учењето на христијанството може да биде само во евангелие по МИКИ кец.

1. Јован 2:
15. Не сакајте го светот и сè што е во него. Ако некој го сака светот, во него нема љубов од Отецот.
16. Зашто, сè што е во светот – похотата на телото, желбата на очите и гордоста на животот, не е од Отецот, туку од овој свет.

Не ми е јасно, зашто се повикуваш на стихови кои не ги рабираш? Па самите стихови те побиваат у појам...
Читај повнимателно и ќе ти стане јасно.

Друже имам впечаток дека не се разбираме:P

Не ти велам дека само Христијанството е у право. Ти велам јас сум Христијанин, и дека Христијанството си има свои патишта, кои ако знаеш да ги одиш ќе дојдеш до соодветни одговори.

Пробај и со други религии.

Па тоа истражување што го споменувам, токму тоа значи, од повеќе извори собери информации, спореди и види.

За тоа со страшливецот – па јас не ти велам дека не е точно тоа што си го навел, туку дека не одговара на дискусијава тука. Треба да го допрецизираш или измениш.

Ај сеа кај капацитетот.

Еве, во интерес на дискусијава, јас себе си ќе се декларирам како верник. Имам прочитано многу повеќе книги, од една. А види коинциденција, баш таа една на која ти алудирш, ја немам никад целосно прочитано.

Мислам дека и еден куп други верници прочитале еден куп книги појќе и од мене и од тебе заедно.

Бројот на книги ли е критериум по кој ќе стигаш до врвот на двата литра?Или алудираше на "квалитетни" книги по соодветен критериум?

Уствари што се наоѓа на врвот од двата литра? Која е целта според тебе?

Тоа со ебавањето, па не сме се разбрале.

Ама сеедно, јас вака би го искоментирал тој дел. Се слагам дека сме предодредени за полигамни суштества. Се слагам дека и моногамијата е наметната од Х причини.

Нека е се така, јас сепак не би се помирил и не би дозволил мојата девојка или сопруга, да биде полигамна. Мислам и ти исто, ама сепак го напиша у постот, и не знам што сакаше да доловиш искрено.:P[DOUBLEPOST=1403269396][/DOUBLEPOST]

Само да ти укажам дека @Bog употребува термин религиозна школа. А тоа е различно од религија.

То му иде како образование и училишни згради со различна програма на учење.
Целта е да си образован, за сите.
ќе мораме да ги скратиме постовиве пошто делува хаотично. али еве да пробаме уште еднаш
велиш дека си христијанин а не си ја прочитал книгата ниеднаш како треба?:confused:
а информации се собираат, кога како, некогаш повеќе, некогаш помалку, али како и да е се наоѓа по некоја
болдот: од која причина не одговара? не може ако е точно да не одговара. или селективно ќе се применува? ако е точно, тогаш е точно и тоа дали одговара или не е само личен избор.
ај пак со книгите, ........ ти одговорив прееска дека не секоја книга е книга за учење. со примерот за зоки-поки мислам дека требаше да бидам јасен. но изгледа го пропушти
твојот болд: појма немам што се наоѓа на врвот. и никој не знае. сите само шпекулираат, но едни “тврдат“, додека други само мислат и истражуваат. тие што тврдат се опасните. а тоа дали си верник, ти си знаеш најубаво.
а за полигамијата, ...... поентата е во тоа дека сите, на овој или на оној начин сме под влијание на верите. е сега, тоа што истото се провлекува со векови, па некако ни доаѓа само по себе дури и природно .............. всушност е лага. и ДА, и јас ко тебе не би се согласил за делба на пратнерите, али тоа е само затоа што ние таквото размилсување наметнато. исто и со срамот. што е срамно па мораме да си ги криеме одредени делови?

ќе мораме да ги скратиме постовиве пошто делува хаотично. али еве да пробаме уште еднаш
велиш дека си христијанин а не си ја прочитал книгата ниеднаш како треба?:confused:
а информации се собираат, кога како, некогаш повеќе, некогаш помалку, али како и да е се наоѓа по некоја
болдот: од која причина не одговара? не може ако е точно да не одговара. или селективно ќе се применува? ако е точно, тогаш е точно и тоа дали одговара или не е само личен избор.
ај пак со книгите, ........ ти одговорив прееска дека не секоја книга е книга за учење. со примерот за зоки-поки мислам дека требаше да бидам јасен. но изгледа го пропушти
твојот болд: појма немам што се наоѓа на врвот. и никој не знае. сите само шпекулираат, но едни “тврдат“, додека други само мислат и истражуваат. тие што тврдат се опасните. а тоа дали си верник, ти си знаеш најубаво.
а за полигамијата, ...... поентата е во тоа дека сите, на овој или на оној начин сме под влијание на верите. е сега, тоа што истото се провлекува со векови, па некако ни доаѓа само по себе дури и природно .............. всушност е лага. и ДА, и јас ко тебе не би се согласил за делба на пратнерите, али тоа е само затоа што ние таквото размилсување наметнато. исто и со срамот. што е срамно па мораме да си ги криеме одредени делови?

Не е добро тоа со дефиницијата за страшливец бидејќи не можеш да докажеш дека е фобија.

Тоа значи ако однесеш некој “слеп” верник на психолог, треба да му утврдат фобија од нешто или некого, која ти ја наведуваш во дефиницијата.

Затоа треба малку другачије да го дефинираш тоа.

Значи не знаеш што има на врвот, но знаеш колку е висок врвот, и сакаш да стигнеш до него, и затоа прибираш инфорамции?

Зошто се плашиш од тие што тврдат?

Се плашиш од нивните дела или пак се плашиш од евентуалните последици доколку нивното тврдење е навистина точно?

Мислиш дека верата ти ја наметнала моногамијата и забранила нудизмот?

Шо знам, не сум сигурен.

Ако размислуваш дека девојка ти не треба да е полигамна, ако и јас размислувам исто, ако и сите други размислуваат исто, тогаш сите сме под влијание на религијата. Не лоботомирала сите.:D

Јас сепак мислам дека друго е у прашање. Одговорот е во еволуцијата и остатоците од истата кои ги носиме во нашите гени.

Не ми е јасно, зашто се повикуваш на стихови кои не ги рабираш? Па самите стихови те побиваат у појам...
Читај повнимателно и ќе ти стане јасно.
Да се повикував на нив, ќе бев христијанин, но бидејќи не се согласувам со тоа дека материјалноста е погрешна, не се сметам за христијанин. Ти од друга страна сакаш ем да си бидеш христијанин ем да не ја сметаш материјалноста за погрешна.

Да се повикував на нив, ќе бев христијанин, но бидејќи не се согласувам со тоа дека материјалноста е погрешна, не се сметам за христијанин. Ти од друга страна сакаш ем да си бидеш христијанин ем да не ја сметаш материјалноста за погрешна.

Веќе објаснив, што е сосема доволно.

Не е добро тоа со дефиницијата за страшливец бидејќи не можеш да докажеш дека е фобија.

Тоа значи ако однесеш некој “слеп” верник на психолог, треба да му утврдат фобија од нешто или некого, која ти ја наведуваш во дефиницијата.

Затоа треба малку другачије да го дефинираш тоа.

Значи не знаеш што има на врвот, но знаеш колку е висок врвот, и сакаш да стигнеш до него, и затоа прибираш инфорамции?

Зошто се плашиш од тие што тврдат?

Се плашиш од нивните дела или пак се плашиш од евентуалните последици доколку нивното тврдење е навистина точно?

Мислиш дека верата ти ја наметнала моногамијата и забранила нудизмот?

Шо знам, не сум сигурен.

Ако размислуваш дека девојка ти не треба да е полигамна, ако и јас размислувам исто, ако и сите други размислуваат исто, тогаш сите сме под влијание на религијата. Не лоботомирала сите.:D

Јас сепак мислам дека друго е у прашање. Одговорот е во еволуцијата и остатоците од истата кои ги носиме во нашите гени.
иако не спомнав “фобија“, ти ја вметна. но ај нека биде така. и зошто би требало да предефинирам? бар јас не гледам причина, затоа и те прашав како ти мислиш дека БИ требало
болд, прв ред. НЕ знам колку е висок. ни ти не знаеш. само дадов некаков пример како посликовито да биде објаснето
втор ред: ИЧ не се плашам од тие што тврдат
трет ред. и од тоа не се плашам, немам причина. ќе се плашам кога/ако имам причина да се плашам. а за да дојдеме до причината, треба да ја знаеме, вака само наѓааат некои
црвеното. апсолутно ДА. не лоботомирала и тоа прејако. и не само во тие две работи, ......... али за муабет се сосема доволни.
но ќе поминат пак милениуми за да се одтргнеме од тие пранги, да бидеме слободни, природни, согласни со природата..........

За црниот болд – ако не се чувствуваш интелектуално надмоќен по тоа прашање, тогаш не можеш категорички да го негираш нивниот став нели?
Плавиот болд – велиш условено не.
Примерот со Земјата е одличен за овој момент.
Од аспект на науката, сознанијата во 21 век, прифаќањето на сите тие работи, само по себе ти дава огромна интелектуална надмоќ по ова прашање. Во дискусија по ова прашање е како Слон против Мравка.
Затоа и велам, дека немаш потреба да ја згазиш мравката, за да докажеш дека си супериорен по став кој мравката го изрекла.
Дискусијата овде треба да се насочи кон нешто друго, а тоа е она кое се начна со @kooperativa
Не бе другар не си разбрал пак. За првиот дел. Ниту пробувам да ги убедам во друг став од нивниот, ниту пак негирам нешто. Единствено барам во нивниот став да не влегувам и јас. Толку едноставно.
За вториот дел, не се однесуваше на супериорноста туку на докажувањето. Не успеало никому па ни ќе успее со негирање на Т.Е., како што пробуваат да докажат дека нешто друго е вистина, што понатаму со четвртото, петтото, 10тото?

Нема потреба. Зошто би ги убедувал во нешто, за кое отприлика знам зошто и како стигнале до тој степен?
Знаејќи дека му значи некому тоа, воопшто не чувствувам потреба да го разубедам дали е во право или не, од мој аспект.
Многу е полесно да дискутираш со човек, кој тврди за себе дека не му е важна некоја работа, а за истата пројавува интерес.
А вие токму ова го тврдите нели?
И повторно го вадиш од контекст или го потенцираш она што ти сакаш. Не треба да некого убедиш. Поентата беше во тоа дека и да сакаш, нема да можеш. А мене не треба да ме убедуваш.

Hristijanin!! zadovolen sum sto islamot e mojata vera :)
da bese saglam vera hristijanstvoto, nemase da ima eden kup ateisti pa i budisti niz forumov ;)
Znaci budisti i ateisti ima samo vo hristijanstvoto bravos.... Vasata "Saglam" vera prevodena od Pedofil i Ubiec ...braos eve ti banana i marsh na spienje

Hristijanin!! zadovolen sum sto islamot e mojata vera :)
da bese saglam vera hristijanstvoto, nemase da ima eden kup ateisti pa i budisti niz forumov ;)
А што ни е нас гајле дали си задоволен со твоте верување. Сепак е погрешно. Исламот не е религија туку воено политичка доктрина. Ако си ти со тоа задоволен, fine with me.

Znaci budisti i ateisti ima samo vo hristijanstvoto bravos.... Vasata "Saglam" vera prevodena od Pedofil i Ubiec ...braos eve ti banana i marsh na spienje
vistinata boli! a ova sto vikas nema vrska toa e samo omrazata kon islamot. takvite kako tebe poznati ni se i imate ista glava. takvite se izgubenite koi neznaat zosto ustvari ziveat vo ovoj svet koja e nivnata cel.[DOUBLEPOST=1403290559][/DOUBLEPOST]
А што ни е нас гајле дали си задоволен со твоте верување. Сепак е погрешно. Исламот не е религија туку воено политичка доктрина. Ако си ти со тоа задоволен, fine with me.
epa koga nekoj ti nametnuva vojna, moras da vojuvas zatoa si masko ;)
a vie ateistite poznati ste po svojata kukavicnost i strav kon smrtta bidekji nisto arno ne ocekuvate posle smrtta ;)

vistinata boli! a ova sto vikas nema vrska toa e samo omrazata kon islamot. takvite kako tebe poznati ni se i imate ista glava. takvite se izgubenite koi neznaat zosto ustvari ziveat vo ovoj svet koja e nivnata cel.[DOUBLEPOST=1403290559][/DOUBLEPOST]
epa koga nekoj ti nametnuva vojna, moras da vojuvas zatoa si masko ;)
a vie ateistite poznati ste po svojata kukavicnost i strav kon smrtta bidekji nisto arno ne ocekuvate posle smrtta ;)
Лажеш или себе си се лажеш. Никој војна не ви наметнал вас. Вие секаде се рчкате и секаде вие сте наметнале војни.

aj razmisli samo vo balkanot koj nametnal vojna protiv muslimanite?
Propaganda bre ..vi perat mozoci.... Duri i potpisot ti e lazen...ccc...bruka!

Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe, the German writer said:
“Us, Europeans, with all our concepts could not reach what Muhammad has reached, and no one will be able to precede him. I have looked in the history of humanity for an example and found that it was Muhammad, as the truth must be revealed. Indeed, Muhammad succeeded to subdue the entire world to monotheism”.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom