Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Е шо сум де? :D
сега следи дека ако не си верник дека си мајмун. :pos:
а од нив поголеми мајмуни нема........................ :свиркам:[DOUBLEPOST=1403182521][/DOUBLEPOST]
religiozen:)

ama ne si institucionaliziran:)

tuku sloboden da otkries sto nudi religijata;)
а откако ќе увиди некој дека религиите НЕ нудат ништо? што понатаму?

сега следи дека ако не си верник дека си мајмун. :pos:
а од нив поголеми мајмуни нема........................ :свиркам:[DOUBLEPOST=1403182521][/DOUBLEPOST]
а откако ќе увиди некој дека религиите НЕ нудат ништо? што понатаму?

koi religii?

ti si otkril deka instituciite nudat veter i magla.

toa e razlino.

religiozen:)

ama ne si institucionaliziran:)

tuku sloboden da otkries sto nudi religijata;)

Како што вика кооператива, откако увидот ќе се направи, што после? Вака учам од грешките на другите :D.

@kooperativa - не знам за останативе, ама мене неми пречи да бидам сметан за животно. Да се негира тоа е да си ја негираме природата, и особено потеклото. Језда сме најразвиеното животно ама пак сме во таа фамилија :D

верување, е глагол со кој се означува нечие дејство. и нема тука што да го подобјаснувам, ........................ :confused:
или
Глаголите означуваат дејство или состојба и се поврзани со лицето кое го врши дејството. Глаголот е најсложената структура во македонскиот јазик
Граматички категории кај глаголите
1. Лице, род и број кај глаголите
а) лице
б) број
в) род

2. Глаголски вид
а) несвршени глаголи
- трајни
- повторливи
б) свршени глаголи

3. Преодност на глаголите
а) Преодни глаголи
б) Непреодни глаголи
в) Повратни глаголи

4. Глаголски начин
а) Исказен начин
б) Заповеден начин
в) Можен начин

5. Глаголски залог
а) Актив
б) Пасив

6. Категорија време
- сегашно
- минато определено (несвршено и свршено)
- минато неопределено ( несвршено и свршено)
- предминато
- идно
- минато-идно
- идно прекажано време

Што стори бе чо‘ек...
Верувањето е глагол? Можеш да ме видиш кога/како верувам? Можеш да видиш во што/кого верувам?

koi religii?

ti si otkril deka instituciite nudat veter i magla.

toa e razlino.
ај да видиме што нудат религиите, ...... да почнеме од овие тука “поблиските“, па ќе идеме полека и на останатите, но нема да навлагам во детали шатоа што ќе ми треба 2год да го напишам постов
христијанство: плаши се од мене, во спротивно ќе гориш во пеколот
ислам: прочитај христијанство + 72 девици за мажите
јудеизам: христијанството го превземало тој концепт од јудеите
зороастризам: пак рај и пекол.............. најстара од сите монотеистички, .....
мормонство, ........
шинто, .....
унитаиризам, .........
таоизам (повеќе филозофско учење ).................... итн, итн[DOUBLEPOST=1403183809][/DOUBLEPOST]
Како што вика кооператива, откако увидот ќе се направи, што после? Вака учам од грешките на другите :D.

@kooperativa - не знам за останативе, ама мене неми пречи да бидам сметан за животно. Да се негира тоа е да си ја негираме природата, и особено потеклото. Језда сме најразвиеното животно ама пак сме во таа фамилија :D
:cuc:[DOUBLEPOST=1403183900][/DOUBLEPOST]
Што стори бе чо‘ек...
Верувањето е глагол? Можеш да ме видиш кога/како верувам? Можеш да видиш во што/кого верувам?
праша и си доби одговор. не ти се допаѓа? ............... жал ми е, не е тоа мој проблем

Шкорпи религијата е карактеристика на поединец, која с еоднесува на внатрешноста на човекот и нуди можности да ја поправиш својата внатрешна состојба.

Патот до реализацијата е иднивидуален. И резултатите и благодетите од нив се индивидуални и различно вредни за секого.

Затоа е невозможна генерализација на сето ова.

Она што тука се негира е всушност институционализираната религија, или токму институцијата која го “украла” поимот религија, се обврзала дека ќе го објаснува на широките народни маси, а го прави токму спротивното.

Ако навистина си направил увид и си добил ист резултат како и некои персони тука, а тој е токму она што го навел @kooperativa во својот пост, тогаш си го промашил друже методот на доаѓање до потребниот резултат.

Пробај пак. Еден ден ќе успееш. Тоа го тврдам со сигурност. Без труд нема ништо.

Ако останеш на истиот резултат, како и еден куп слепи вернци, како што ги нарекува @Bog, тогаш здравиот разум нормално ти вели – ова не чини, не го бива, идам ја у спротивните.

Но дали е тоа единствениот резултат кој се добива?

п.с. нема фамилија животни:) Тек во надмножеството - класа mamalia доаѓаш во ситуација да имаш нешто заедничко (раѓање живи млади)[DOUBLEPOST=1403184385][/DOUBLEPOST]
ај да видиме што нудат религиите, ...... да почнеме од овие тука “поблиските“, па ќе идеме полека и на останатите, но нема да навлагам во детали шатоа што ќе ми треба 2год да го напишам постов
христијанство: плаши се од мене, во спротивно ќе гориш во пеколот
ислам: прочитај христијанство + 72 девици за мажите
јудеизам: христијанството го превземало тој концепт од јудеите
зороастризам: пак рај и пекол.............. најстара од сите монотеистички, ....
.
мормонство, ........
шинто, .....
унитаиризам, .........
таоизам (повеќе филозофско учење ).................... итн, итн[DOUBLEPOST=1403183809][/DOUBLEPOST]
:cuc:[DOUBLEPOST=1403183900][/DOUBLEPOST]
праша и си доби одговор. не ти се допаѓа? ............... жал ми е, не е тоа мој проблем

Друже, ова цело време го зборам. Напишаново нема благе везе со тоа што треба да претставува религијата и како да влијае врз секоја индивидуа.

Ова е институционализам и јас се слагам со горново. Само што не зборам за овие “религии ” , од проста причина што нема ни Р од религија во нив.:)

Шкорпи религијата е карактеристика на поединец, која с еоднесува на внатрешноста на човекот и нуди можности да ја поправиш својата внатрешна состојба.

Патот до реализацијата е иднивидуален. И резултатите и благодетите од нив се индивидуални и различно вредни за секого.

Она што тука се негира е всушност институционализираната религија, или токму институцијата која го “украла” поимот религија, се обврзала дека ќе го објаснува на широките народни маси, а го прави токму спротивното.

Ако навистина си направил увид и си добил ист резултат како и некои персони тука, а тој е токму она што го навел @kooperativa во својот пост, тогаш си го промашил друже методот на доаѓање до потребниот резултат.

Пробај пак. Еден ден ќе успееш. Тоа го тврдам со сигурност. Без труд нема ништо.

Ако останеш на истиот резултат, како и еден куп слепи вернци, како што ги нарекува @Bog, тогаш здравиот разум нормално ти вели – ова не чини, не го бива, идам ја у спротивните.

п.с. нема фамилија животни:) Тек во надмножеството - класа mamalia доаѓаш во ситуација да имаш нешто заедничко (раѓање живи млади).
може да го елаборираш црвеното? не ти го разбрав ич
а за синото, пак доаѓаме до заклучок дека сме животни, само на различен еволутивен степен, нели?[DOUBLEPOST=1403184633][/DOUBLEPOST]
Друже, ова цело време го зборам. Напишаново нема благе везе со тоа што треба да претставува религијата и како да влијае врз секоја индивидуа.

Ова е институционализам и јас се слагам со горново. Само што не зборам за овие “религии ” , од проста причина што нема ни Р од религија во нив.:)
али сепак тврдиш дека само преку религијата може да се биде добар човек, нели? ..................... хммммммм, ај да видиме зошто мислиш така?

може да го елаборираш црвеното? не ти го разбрав ич
а за синото, пак доаѓаме до заклучок дека сме животни, само на различен еволутивен степен, нели?[DOUBLEPOST=1403184633][/DOUBLEPOST]
али сепак тврдиш дека само преку религијата може да се биде добар човек, нели? ..................... хммммммм, ај да видиме зошто мислиш така?

Црвеното мислев дека е јасно.

Доколку заклучокот за религиите, е таков каков што ти си навел у постот (72 девици, рај пекол и слично) тогаш разумно е да отидеш на спротивната страна.

Велам дека не чини методот на доаѓање до таквиот резултат, бидејќи си дошол исто како и слепите верници. Нешто не штима нели?

Тоа е отприлика како да треба на шестгодишно дете да го учиш да програмира у C++. Не можеш од одма, мораш да го почекаш да совлада едне куп други работи, да осознае, д апотпорасне па да го ушиш на С++.

Институционализираната религија, те држи на тој степен на шестгодишно дете. Оти таков си и потребен. Нема потреба да те учи таа на С++ и да осознаваш. А ти вика е тоа е другар С++.

Што е животно, имаш ли дефиниција?

Кој е нивнито степен на еволуција, кој е нашиот и што те разликува од нив?

Ако така ти е полесно, ок. Јас немам проблем со таа дефииницја – дека сме животни, а сме еволуирале појке од другите.

За второто- кај викам дека само преку религија се станува добар? Што е тоа добар? ДОбар за себе или добар во очите на другите?

Ти велам тоа што го викаш религија, не е религија.

Тоа е нешто сосема друго.

Сметаш дека ако се самоогради од недавањето одговор на поставеното прашање, си дал и точен одговор?...
Ц, само покажуваш дека имаш непознавање на поимот „верувам„, така да проблемот и тоа како е Твој проблем.

Црвеното мислев дека е јасно.

Доколку заклучокот за религиите, е таков каков што ти си навел у постот (72 девици, рај пекол и слично) тогаш разумно е да отидеш на спротивната страна.

Велам дека не чини методот на доаѓање до таквиот резултат, бидејќи си дошол исто како и слепите верници. Нешто не штима нели?

Тоа е отприлика како да треба на шестгодишно дете да го учиш да програмира у C++. Не можеш од одма, мораш да го почекаш да совлада едне куп други работи, да осознае, д апотпорасне па да го ушиш на С++.

Институционализираната религија, те држи на тој степен на шестгодишно дете. Оти таков си и потребен. Нема потреба да те учи таа на С++ и да осознаваш. А ти вика е тоа е другар С++.

Што е животно, имаш ли дефиниција?

Кој е нивнито степен на еволуција, кој е нашиот и што те разликува од нив?

Ако така ти е полесно, ок. Јас немам проблем со таа дефииницја – дека сме животни, а сме еволуирале појке од другите.

За второто- кај викам дека само преку религија се станува добар? Што е тоа добар? ДОбар за себе или добар во очите на другите?

Ти велам тоа што го викаш религија, не е религија.

Тоа е нешто сосема друго.
ај со ред да пробам, иако сигурно нешто ќе пропуштам.
прво, дали нешто грешам кога зборев за рајот и пеколот и 72 девици, и сл работи? никаде не спомнав институција, него спомнав религија. така да тој муабет паѓа во вода дека “нормално ќе отидам на другата страна“. а и прашање е која е таа друга страна
црвеното, ДА, тоа е тоа.
сино: самиот се демантираш? еве што кажа пред неколку поста само почетокот, болдот е битен

п.с. нема фамилија животни:) Тек во надмножеството - класа mamalia доаѓаш во ситуација да имаш нешто заедничко (раѓање живи млади)[DOUBLEPOST=1403184385][/DOUBLEPOST]

[DOUBLEPOST=1403186373][/DOUBLEPOST]
Сметаш дека ако се самоогради од недавањето одговор на поставеното прашање, си дал и точен одговор?...
Ц, само покажуваш дека имаш непознавање на поимот „верувам„, така да проблемот и тоа како е Твој проблем.
одговорот е во твој стил, така да имало од кого да научам да одговарам така
јас немам проблем со глаголите, ниту пак именките, а најмалку со придавките и сврзниците. :P

Во се, само да не е верување во богови како да постојат реално!..

Пример имаш атеисти кои:
Веруваат во луѓето, веруваат во пари, веруваат во тоа дека утре ќе биде подобар ден...

Јасно е момак? :)
И соодветно би требало да веруваат дека непостои Бог.

А-ха...

Хммм, ме убеди: отидов и ја‘ и Телемити...:sneaky:.
„Таму„ ќе можам да се сомневам и да критикувам до смрт, небитно од неизвесноста од отркивање некоја вистина.
И соодветно би требало да веруваат дека непостои Бог.
Свашта ќе прочитам од христијани на темава...

Тие не веруваат во богови... зошто ми го пишуваш бог со голема буква? Да ми кажеш дека зборуваш за твојот бог? Ништо не е посебно твоето верување во однос на другите верувања...
За атеисти мислам дека е сеедно дали е Бог, бог, Алах, алах...
Тие се против тезимот и целата таа збрка...

Свашта ќе прочитам од христијани на темава...

Тие не веруваат во богови... зошто ми го пишуваш бог со голема буква? Да ми кажеш дека зборуваш за твојот бог? Ништо не е посебно твоето верување во однос на другите верувања...
За атеисти мислам дека е сеедно дали е Бог, бог, Алах, алах...
Тие се против тезимот и целата таа збрка...
Тие веруваат дека нема Бог. Ако неверуваа во Бог тогаш воопшто немаше да зборуваат,пишуваат,мислат на таа тема.Како што може да се види од форумов баеѓи се преокуппирани со истата.
Ти пречи ли што БОГ го пишувам со голема буква?

Тие веруваат дека нема Бог. Ако неверуваа во Бог тогаш воопшто немаше да зборуваат,пишуваат,мислат на таа тема.Како што може да се види од форумов баеѓи се преокуппирани со истата.
Ти пречи ли што БОГ го пишувам со голема буква?
Не веруваат дека има бог(ови).

Верува дека нема и не верува дека има , исто ли е?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom