Поздрави до Егејот

Костурско, родниот крај на прадедоми. И јас сум пола Егеец.

Поздрави до Беломорците, можеби 60% од денешните Македонци влечат корени од југот (или се некако поврзани)

kastoria_pan_s.jpg

Јас сум од Костурско, но ни дедоми незнае од каде, дојдени се во Скопско пред тој да е роден. Само татко му му кажал кој фамилии заедно се дојдени во Скопско. Зошто дошле незнам.
А девојка ми се од Кукуш-Солун (не ми е јасно зошто не ги продолжија контактите, бидејки баба и редовно одеше во Солун на гости секоја година, почина бабата и се остана во заборав, луда работа)

Е тоа е.
И ја сум од Костурско и Леринско помеѓу може сме роднини, акои села?

А бе што да ти раскажувам многу ме растажува темава, да не си ми во кожа.:toe: :cry:
Ц ај не збори лошо и ја сум егејка така даа и ја уше да се здружам со женати нема да знаеш кај ти е глава супер сме си ние егејчињата.

И ја сум од Костурско и Леринско, помеѓу, може сме роднини, а кои села?

Како што кажав, ни дедо ми незнае, можеби некои низ фамилијата знае, треба повеќе да барам. Знаат дека ги водел Велко и четири фамилии пристигнале во Скопско.

Би сакал некако да можам да стигнам до Турски архиви и да копам наназад, ама .....

Ако некој знае нека помогне (во процедурите).

Како што кажав, ни дедо ми незнае, можеби некои низ фамилијата знае, треба повеќе да барам. Знаат дека ги водел Велко и четири фамилии пристигнале во Скопско.

Би сакал некако да можам да стигнам до Турски архиви и да копам наназад, ама .....

Ако некој знае нека помогне (во процедурите).
Ke se potrudam da ti pomognam

Голееем поздрав до моите Костурчани!!! Може еден ден ќе ви се вратам!!!:wink: Јас имам потекло од Костур. Прапрапрапра дедо ми Јорго е од Костурско и во време турско се преселил во денешна Македонија. Би ми било мило кога би отишол барем еднаш во Костур, да видам од каде потеквунам. Поздрав!!!:smir:

Голееем поздрав до моите Костурчани!!! Може еден ден ќе ви се вратам!!!:wink: Јас имам потекло од Костур. Прапрапрапра дедо ми Јорго е од Костурско и во време турско се преселил во денешна Македонија. Би ми било мило кога би отишол барем еднаш во Костур, да видам од каде потеквунам. Поздрав!!!:smir:
Treba da odis prekrasen grad sekoe leto sum tamu i e navistina nesho preskrasno za ochi da se vidi, moze da se sobereme vaka grupa egejcinja i da trkneme da setame organizirano, moze i drugi da se priklucat nemora da se egejcinja.

Treba da odis prekrasen grad sekoe leto sum tamu i e navistina nesho preskrasno za ochi da se vidi, moze da se sobereme vaka grupa egejcinja i da trkneme da setame organizirano, moze i drugi da se priklucat nemora da se egejcinja.

оф топик: ја би ти се придружил :wink:
он топик: поздрав до беломорците :helou:

Pozdravi i od mene za site egejci.

Mislam deka edna muzicka arhiva (makedoncki-puni eden hard disc) najmnogu ke im zavrshi rabota,zaedno so malku suveniri od R.Makedonija.

И , по една мала статуа на Александар Велики, да им го крене моралот.

Асимилација дечки. Колку и да се надеваме грците си сфршија работа. Кај и да сретнеш егеец кој се иселил од таму во Македонија е македонец, Но надвор преку океаните 60%посто се дружат со грците,одат во грчки цркви и се кажуваат за грци.:toe: Знам еден случај ваму преку океанот. Еден наш човек,електричар,отишол кај една таква фамилија егејци и ги слушнал македонски зборуваат,И му рекол како не ве познавам и зошто не идете на нашите македонски средби и во црква?А тие му рекле:Синко ние сме македонци но синот и ќерките се кажуваат за грци.А вакви фамилии има многу. Тоа е тоа и ако избркани од грците од своите огништа повторно кутрите се чувствуваат за грци. А за поздравот,Македонски ако повторно пренесуваш поздрави,поздрави ги од мене,ако нешто им значи. А кажи како реагираа од последните поздрави? Ај сега до сите вас поздрав.

Средба на Македонците од Егејот во Брест
http://www.a1.com.mk/vesti/video.asp?Video=08/veligden-brest-28-04.wmv&VestID=92323
28.04.2008 19:56
veligden-brest.jpg

Семејството на Ванчо Богоев од Кочани пред 60 години било прогонето од Грција и нивното родно село Зрново.
Ванчо вели дека Зрново е убаво место, има училиште, гимназија, фудбалски стадион, ама во него не останале Македонци.
„За жал, со егзодусот се опфатени и се иселија. Околу 70% се во Македонија, 20% се во Република Бугарија, а 10% се надвор од европскиот континент“, изјави Ванчо Богоев.
Ванчо и неговите сонародници, Македонците од Егејскиот дел на Македонија, традиционално веќе 14 години се среќаваат на велигденска средба во Брест.
Доаѓаат од сите краеви на Македонија за да се видат, да си поприкажат и со солзи во очите да се потсетат на страдањата низ кои поминале. Велат дека сега многу ретко одат во Грција, да си ги посетат родните огништа.
„Има забрана, не ни одиме, ни тие не доаѓаат“, рече Симеон Славков.
Македонците од Егејска Македонија од Брест јавно им порачаа на политичарите дека ги поддржуваат сите напори да се зачува уставното име и идентитетот на Македонците.
„Никој не може да ги негира Македонците, никој не може да направи да престанат да постојат или да се чувствуваат Македонци. Колку повеќе не притискаат, омаловажуваат и не не признаваат, толку повеќе не прават поголеми Македонци“, вели Стојан Димков, здружение „Македонски Егеј“.
Македонците од Егејскиот дел на Македонија и се лути на грчката министерка за надворешни работи.
„Името Македонија е свето наше Апостолово. Егејскиот дел на Македонија чини многу, многу повеќе од оние црни пари на грчката министерка за надворешни работи“, изјави Ташко Јованов, координативен комитет.
За да се подобри положбата на Македонците во Грција, според Гоце Петровски, претседател на Организацијата на потомците од Егејскиот дел на Македонија, важно е МПЦ конечно архимандритот Никодим Царкњас да го прогласи за епископ, со што ќе се спречат постојаните напади врз него.

Поздрав до сите МАКЕДОНЦИ во Егејот, и секаде низ светот. Можеби еден ден ќе се обединиме. Надежта последна умира.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom