Поздрави до Егејот

Може. А знаш како им викат атинските навијачи на солунските? Питај ги грците и те даже многу се кефјат да разказват како се кодошат со атинјаните.

А за постот - зошто - па бев и кај Солун, и Дедеагач и кај Драма, да не говорим за Халкидики. Таква е работата - асимилацијата е 95 % успешна.

Predi 10-20 godini, koga cenite vo Sofia bea se ushte po-niski od Grchkite, doagaa mnogu avtobusi so Egejci da pazaruvaat tuka ...

Poveketo od niv se izjasnuvaa kako Makedonski Bugari (koga nemashe nekoj Grc naokolo :wink:) !

реков ТОЛКУ офф топик одите. има други теми таму ке се цепиме немора тука да читаат и други - за кои е наменета темава.

ЕХО ОТ ЕГЕјСКА МАКЕДОНИја!

Лјубка Рондова е една от нај-популјарните и обичани народни певици. Тја е не само изп'лнител, но с'бирач и изследовател на песенен фолклор от Македонскија крај.

Родена в Егејска Македонија в семејство с револјуционни традиции. По време на Гражданската војна в Г'рција (1946 - 1949) е принудена, заедно с'с стотици други деца, да поеме по бежанските п'теки на Европа - без детство и без родители. С'с семејството си се с'бира чак след 20 години. Тја разказва::

- Ами, родена с'м в с. Шестово, Костурско през 1936 година. След јалтенската конференција си оставаме под гр'цко. По време на Гражданската војна в Г'рција всичко ври и кипи. Башта ми, с'ден от фашистки с'д в Г'рција, бјага в Австралија като политически емигрант. Мајка ми - партизанка. Вујчо ми - убит като партизанин 22-годишен. Чичо ми - с'што убит млад, тријсет и нјаколко годишен.
И тогава хилјади деца - по статистика 28 000 като мен - взимат ни партизаните и за да ни спасјат, ни пр'сват по страните с т.нар. народна демокрација.
. Чак през 1958-а се с'брахме цјалото семејство. След 20 години раздјала! Нај-накраја се с'брахме цјалото семејство. Тогава родителите ни взеха решение да си дојдем в Б'лгарија.

[media]http://www.youtube.com/watch?v=_wDgq1yaiJQ[/media]
[media]http://www.youtube.com/watch?v=_vNNcOoHP2E[/media]

БУГАРИ знам дека ви се пука од мака..ама дај не го трујте топиков,топло ви порачувам да прошетате ни егејот и да видите дал има грци бугари или македонци

поздрави исклучиво...твој вистини мој очи не гледаат, јас сум бил и многу од тука, највеке одат битолчани пошто име најблиску, Македонци има во Сверниот дел погледни ја картата,

ај сега на темата, кој има нешто убаво да пише нека пише..

Oти никој не се запрашал зошто на Македонците од Егејска Македонија никој не им понудил Македонско државјанство и бесплатен Македонски пасош,или можеби сите досегашни наши влади сметаат дека таму нема повеќе Македонци?
Браво за напишаново.Најголема кривица за ваквата состојба имаат сите наши влади.

Сум бил и по слави,сум престојувал и по домови,за тоа дека пеат(читаат по егејски) антигрчки песни,пејат,одкако ќе заспијат помладите,само сум тажен од фактот моралната поддршка веќе станува залудна доколку за брзо време не се срушат бариерите и ѕидовите што не делат.:(

Се согласувам со фактот дека се додека има барем еден Македонец ништо не е загубено,но сте се запрашале ли некогаш дали Македонија им понудила двојно државјанство на тие луѓе за да се чувствуваат и навистина Македонци?
Сигурно не,е па како ќе докаже некој од нив дека покрај Грчкиот пасош сеуште е Македонец,ќе му пишува на чело или само ќе нагаѓаме,можеби очекувате дека ќе носи црвена лента со жолто сонце на ракавот?

Па ајде да те земеме тебе за пример, си се родил со Македонско државјанство под рака а посегаш по туѓо- БУГАРСКО

Ти ли ќе продаваш памет по форумов?

Македонија ли треба да им „понуди„ двојно државјанство..за да тие се осеќаат како Македонци, тешко ли е тие самите да побараат ..хмм???
Доколку е во тоа суштината.

Еве да проговорам за судбината на мојот дедо кој бил протеран од Грците дури до Полска... боси,прегладнети..транспортирани ко стока во товарни возови...

Сме се вратиле сепак назад во Македонија,каде што и припаѓаме.. покрај сите маки... и сме почнале од ништо,буквално.

За сега, некој „серко„ извини за израз , да моли и плаќа за БУГАРСКО државјанство, тоа ли е твојот одговор како НИЕ Македонците треба да се држиме заедно...

Поштеди ме од твоите патриотски заблуди.

golem pozdrav do makedoncite vo egejska makedonija (i moeto poteklo e od tamu od dvajcata roditeli ).
KADE STE MAKEDONCINJA KADE STE KAJ OTIDOVTE ZA VAS PLACE MAJKA EGEJSKA ZA VAS PLACE MAKEDONIJA .......
Otidoa vo Avstralija i Kanada, 90% od egejcite se grkomani za zal vo deneshno vreme.
Edinstveni mesta kade ostanalo makedonci vo Egejot denes e Lerin, Voden i Kostur.

Ps. Meni mie sram da go diskutirame ova zosto Republika Makedonija nisto nema napraveno za ovie lugje a narodot tuka gi zabole za nivnite brajka i sestri.

БУГАРИ знам дека ви се пука од мака..ама дај не го трујте топиков,топло ви порачувам да прошетате ни егејот и да видите дал има грци бугари или македонци

поздрави исклучиво...твој вистини мој очи не гледаат, јас сум бил и многу од тука, највеке одат битолчани пошто име најблиску, Македонци има во Сверниот дел погледни ја картата,

ај сега на темата, кој има нешто убаво да пише нека пише..

Преди нјаколко месеца бјах в Кавала. Има и б'лгари и македонци и г'рци. Даже в много от магазините като разбраха, че сме б'лгари, местните директно минаваха на б'лгарски език, којто говореха изклјучително добре!

А Македонцки го оставете да си позрави роднините, да не правиме офтопик тука

Поздрав! :)

90% od egejcite se grkomani za zal vo deneshno vreme.

да ти направи статиситка...не е точно голем дел си се македонци но има и изроди како што има и тука и секаде во сите земји...

Мнозинство сме во севрна, северозападна егејска македонија значи МНОЗИНСТВО

Кукуш костур..граничните места се мешани со малоазици кој се поголеми грци од грците помакедонци од Македонците...грци нема..тие се гркоманите

кавала и истокот има многу турци...ја на тасос кога бев пола плажа се турци беа..и си збореа турски без проблем, а грчки по дукани и ресторани

Солун ти е голем град..имаш се и сешто па дури и црнци...имате карта на сајтот на виножито за попрецизно

а на памет зборење и кукање на друго место

да ти направи статиситка...не е точно голем дел си се македонци но има и изроди како што има и тука и секаде во сите земји...

Мнозинство сме во севрна, северозападна егејска македонија значи МНОЗИНСТВО

Кукуш костур..граничните места се мешани со малоазици кој се поголеми грци од грците помакедонци од Македонците...грци нема..тие се гркоманите

кавала и истокот има многу турци...ја на тасос кога бев пола плажа се турци беа..и си збореа турски без проблем, а грчки по дукани и ресторани

Солун ти е голем град..имаш се и сешто па дури и црнци...имате карта на сајтот на виножито за попрецизно

а на памет зборење и кукање на друго место
Ajde ne seri mnogu, Solun e vlaski,evrejski, prosfigi(turski hristijani) grad. Ne sme mnozinstvo nikade osven vo nekoцlu sela vo Kostursko, Vodensko i i Lerinsko. Vo Egejska Makedonija denes ima 800,000 grkomani, isto taka golema dijaspora ima grkomani vo Avstralija i Kanada, rodnini , brajka i sestri megjusebe se mrazat i ne se gledat.
A istocniot del samo vo Kukush vo selata i kako sto rece ovoj vo Kavala selata mal del makedonci.
Ne gi lazi lugjeto tuka, Vinozhito na poslednite izbori dobija 8000 glasovi a fakt e deka prashash makedonci od Egejot nema nekoj sto nema rodnini sto se grkomani.

Ajde ne seri mnogu,

последен пат ти кажувам да пазиш на речникот со мене..разбра...ако не можеш устата да си ја затвориш дај да се договриме на пораки, да се најдеме некаде па вака у фаца да врегаш, да видам колкав маж си!

второ...не си мрднал од македонијава ТИ ке кажуваш кај има што има..мрдни малку прошетај ке ти се отворат очите не само тропај на памет..се изгуби во бројки и предвидувања..оди на сајтот на виножито лугето имаат броено село по село...ако не ти се верува тркни додоле...

последен пат ти кажувам да пазиш на речникот со мене..разбра...ако не можеш устата да си ја затвориш дај да се договриме на пораки, да се најдеме некаде па вака у фаца да врегаш, да видам колкав маж си!

второ...не си мрднал од македонијава ТИ ке кажуваш кај има што има..мрдни малку прошетај ке ти се отворат очите не само тропај на памет..се изгуби во бројки и предвидувања..оди на сајтот на виножито лугето имаат броено село по село...ако не ти се верува тркни додоле...
Od kaj znaesh deka ziveam vo makedonija? Od kaj znaesh deka ne sum bil vo egejska makedonija?

Ps. Ako sakash nesto licno od mene odi na pm.

Bravo

Bravo,za egejcite,i pozdrav do site niz cel svet,samo edno imam nesto da kazam gorda sum sto sum Egejka i znam deka se ke si dojde kako so treba po red...pozdrav

фала за поздравите..нека остане темата тоа..поздрави кој сака да дознае повеке з моментална ситуација во Егејска Македонија нека ја посети..а не да ми изиграва патриот во кафаеани или по форуми...

истото важи и за пиринот..ке се обединуваме по кафани а на еден не му стиска да одвои пари да тркне на викенд одмор или зимување во Воден Банско или на море

ТМРО се слушаме на приватни пораки

A ostavete go coveka Makedoncki da si pozdravi rodninite, da ne pravime po-dobre oftopik v tazi tema.:nenene:
Abe da si gi posdravuva rodninite moje i vo privatna corespondencia ! :wink:
Otvoril e temava publichno, koe znachi deka ochekuva nekakva contribucia od forumdjiite ! Ako ne e taka, da se zapishe officialno deka e zabraneto za Bugari ! :kesa:

Па ајде да те земеме тебе за пример, си се родил со Македонско државјанство под рака а посегаш по туѓо- БУГАРСКО
Ти ли ќе продаваш памет по форумов?
Македонија ли треба да им „понуди„ двојно државјанство..за да тие се осеќаат како Македонци, тешко ли е тие самите да побараат ..хмм???
Доколку е во тоа суштината.
Еве да проговорам за судбината на мојот дедо кој бил протеран од Грците дури до Полска... боси,прегладнети..транспортирани ко стока во товарни возови...
Сме се вратиле сепак назад во Македонија,каде што и припаѓаме.. покрај сите маки... и сме почнале од ништо,буквално.
За сега, некој „серко„ извини за израз , да моли и плаќа за БУГАРСКО државјанство, тоа ли е твојот одговор како НИЕ Македонците треба да се држиме заедно...
Поштеди ме од твоите патриотски заблуди.

Абе да можам ќе земам уште едно 100тина државјанства,јас сум космополит по убедување ама Македонец во срцето без разлика на пасошот кој би го купил по потреба.Прадедоми во Турско заминал да прави железница низ Америка ама се вратил во родниот крај да биде закопан на родната грутка,значи тогаш имал поголема слобода на движење одколку сега.А ти најде да ми мрчиш овде дека сте почнале од ништо,па кој почнал од нешто,секој 50 години Македонците почнуваат од ништо веќе 20 века.Патриотизам на форумов продаваш ти итоа најмногу само сето тоа е бескорисно доколку не ја гледаш реалноста која е наше секојдневие.А зарем Македонците од Егејска Македонија треба да дојдат кај тебе и да те молат да им дадеш државјанство,мислиш ли дека има такви,па јас од 1000 со кој сум разговарал ни еден не најдов да моли за државјанство и едвај сум извлекол по некое признание дека имаме заеднички корени Македонски.Можеби ти имаш други примери за кој никој досега ниту чул ниту разбрал,или па ни продаваш овде "бубрези за мадиња".

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom