Повторно Нагорно Карабах ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Реториката во Азербејџан е да ги избркаат буквално Ерменците од Нагорно Карабах, да ја исчистат територијата. Во Баку на пример веќе нема Ерменци. Како за илустрација како идело чистењето, во 1988 броеле 250.000, во 1990 броеле 50.000, а а веќе во 1992 нема Ерменци во Баку и воопшто нигде во Азербехџан.

Турско-Азерската реторика и желба е географско поврзување на Анкара и Баку. Плитко гледање е тоа дека овој конфликт ќе се заврши со Нагорно Карабах.

Последно уредено:
Novi 2 videa TB2 protiv pesadija

https://twitter.com/i/status/1311926775572762625

Автоматски споено мислење:

Ermencite baraat primirje?!

Armenia’s foreign ministry said on Friday it was ready to engage with the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) to re-establish a ceasefire in Nagorno-Karabakh.
pa normalno deka baraat, zasto bi sakal nekoj vo 2020 da mu ginat lugje....sekako tie I ne pocnaa sega....Iako Nagorno Karabakh e pod Azerbaijan i e nivna teritorija, ne mozam da razberam zasega zasto bash sega im tekna da go osloboduvaat posle tolku godini limbo...ima nesto tuka, zasto bash sega i zasto tolku drasticno...plus toa provociranje na Armenia da se vkluci direktno vo vojnata ne kazuva mnogu za iskrenite nameri na Azerbaijan samo da si ja povrati kontrolata vrz NK....da ne sakaat da se spojat so Nakchivan t.e. Turcija ...ke vidime kako ke se razviva...

Турско-Азерската реторика и желба е географско поврзување на Анкара и Баку. Плитко гледање е тоа дека овој конфликт ќе се заврши со Нагорно Карабах.
Тоа е ваљда подолгата, пантурска агенда на Ердо.

Dali EU i USA molcat radi Tanap? Erdo stiti zapadni interesi vo ovoj konflikt?
1601629880900.png

Реално статус кво ситуација им одговараше повеќе на Ерменциве, си го држеа Нагорно Карабах толку време под контрола и единствена шанса Азербејџан да нешто добие е повторно да го започне конфликтов. Не верувам дека имаат голема шанса воено да направат нешто големо Азериве ама барем ќе го вратат прашањево за Нагорно Карабах на маса, а таму се може да се случи и евентуално може да добијат нешто плус доколку подмачкаат добро кај големиве играчи.

Тоа што Ерменците први бараат мировни разговори им е паметен потег, се приклучуваат на она што го бараат Русија, Франција, САД итн

Dali EU i USA molcat radi Tanap? Erdo stiti zapadni interesi vo ovoj konflikt?
Прегледај го приврзокот 268944

Гасоводот мине низ Грузија и е завршена работа, не гледам никаква пречка тука за Азербејџанскиот гас да стигне до Европа

Последно уредено:
Navistina e čudno kako Azerbejdžan koj ima deset milioni žiteli i e mnogu ekonomski pobogata i voeno posilna država ne može da se presmeta i da go povrati separatističkiot region Karabakh/Artsakh koj broi vkupno 150 iljadi žiteli. Pa Ermenija cela ima tri miliona žiteli što e daleku pomalce od Azerbejdžanskata populacija. Plus Azerbejdžanskata populacija e vo demografski porast, a pa Ermenskata populacija sosema obratno, taa e vo demografski pad.
+3.000.000 Азери во Иранската провинција Западен Азербејџан.

Gresite so sporedbata za coveckite resursi na dvete zemji, ne se glaven faktor vo vojna a za toa ima sto primeri po svetot da ne nabrojam vo sprotivno Ermenija so NK sekogas bila po mokna od azer vo oprema eve kako od prilika stojat dvete drzavi. ( pazi ova e bez dronovi ja gledate razlikata na dronovite?)
1601631129249.png

Gresite so sporedbata za coveckite resursi na dvete zemji, ne se glaven faktor vo vojna a za toa ima sto primeri po svetot da ne nabrojam vo sprotivno Ermenija so NK sekogas bila po mokna od azer vo oprema eve kako od prilika stojat dvete drzavi. ( pazi ova e bez dronovi ja gledate razlikata na dronovite?)
Прегледај го приврзокот 268947
Точно е дека во моментов, Нагорно Карабах е тешко милитаризирана зона (мислам дека највеќе во светот во однос на жители). Тоа е затоа што се многу малку народ и за да парират мораат 10% од луѓето да држат под оружје. А тоа е тежок товар. Тоа ти е како да Македонија има 200К војници во секој момент.

Е сега викаш тоа така било од секогаш. Тоа не е точно, Нагорно Карабах кога започнала првата војна имала пристап само до лично вооружување. Пошто во Советскиот период, Советската влада го демилитаризирала регионот заради побуната на Ерменците во Нагорно Карабах. Нивната тактика во првата војна е слична на Стрелков во Источна Украина. Уствари тактиката што ја користи Стрелков е тактика на Монте Мелконијан, каде искусни борци напаѓаат единици со техника и им ја крадат техниката на непријателот.

Всушност во Нагорно Карабах, 90% од техниката што ја поседуваат им е запленета од Азербејџанската Армија во првата војна.

Za Turcija otvoreno da se vmesa na stranata na Azerbejdjan vo borba protiv separatistite na nejzina teritorija voopsto ne i treba Ermenija da go napravi prviot cekor. Dovolno e Azerbejdjan oficijalno da go pobara toa od niv kako Asad sto ja pokani Rusija da gi nisti ISIS na Siriska teritorija.
Турција може да влезе во Карабах само ако влезат/надлетаат преку Грузија, значи со грузиска покана и дозвола... Пошто не смеат да навлезат преку ерменска, иранска или руска територија.

Само ако веќе ја земаш Сирија како пример, пази го и овој момент: САД се влезени во Сирија без никаква покана од Сиријската влада, дали тоа прави претседан за евентуално Руско влегување во Карабах без Азербејџанска покана?

Во сите размислувања и анализи мора да се земе во предвид Русија која секако ќе ги брани своите интереси (кои во моментов се поклопуваат со ерменските).

Турција може да влезе во Карабах само ако влезат/надлетаат преку Грузија, значи со грузиска покана и дозвола... Пошто не смеат да навлезат преку ерменска, иранска или руска територија.

Само ако веќе ја земаш Сирија како пример, пази го и овој момент: САД се влезени во Сирија без никаква покана од Сиријската влада, дали тоа прави претседан за евентуално Руско влегување во Карабах без Азербејџанска покана?

Во сите размислувања и анализи мора да се земе во предвид Русија која секако ќе ги брани своите интереси (кои во моментов се поклопуваат со ерменските).
Rusia i te kako moze da navleze bez pokana no mora da ni e jasno deka Rusia nee neprijatelski nastroena kon Azer, Rusia ima mnogu dobri odnosi se dvete zemji, Rusite znaat deka ako navlezat samo ke im dadat povod na NATO isto da zazemat strana, Putin ne gleda pridobivki od toa baska odbrambeniot pakt so Ermen ja zasega samo teritorijata na Ermen ne i NK, momentalno kolku i da vojuvaat zestoko sepak celiot konflikt go drzat "pod kontrola"

Pred pola saat ova novo TB2

Irancite vo pogranicnite regioni gledaat utakmica Armen vs Azer:pos:(malku shalla vo vreme na vojna)

1601641762522.png

Последно уредено:
10 milioni Azeri broi državata Azerbejdžan inaku vo severozapaden Iran t.e. vo Iranski Azerbejdžan živeat ušte nekoi 10-15 milioni Azeri. Azerite se golem narod vkupno brojat poveke od 20 milioni. Demografski gledano poveke etnički Azeri živeat na teritorija na denešen Iran otkolku vo samata Republika Azerbejdžan.

Урнат Азерски хеликоптер. Силна експлозија после падот. Тоа сигурно не е дрон.

Треба да се свати една работа, од страната на аждерите се борат војници, платеници и сличен состав! Од друга страна се борат луѓето за своите домови, имоти, семејства. Нема споредба. Ерменците во Нагорно Карабах можат да изгубат само ако ги предаде Ерменија. Нема шупак кој би се симнал на земја и да оди да освои територија, која ја брани домаќинот.

10 milioni Azeri broi državata Azerbejdžan inaku vo severozapaden Iran t.e. vo Iranski Azerbejdžan živeat ušte nekoi 10-15 milioni Azeri. Azerite se golem narod vkupno brojat poveke od 20 milioni. Demografski gledano poveke etnički Azeri živeat na teritorija na denešen Iran otkolku vo samata Republika Azerbejdžan.
Tocno eve kaj se gi ima i kolku
Regions with significant populations
Total population
23px-Flag_of_Iran.svg.png
Iran
15 million (Encyclopædia Britannica)[2]
23px-Flag_of_Azerbaijan.svg.png
Azerbaijan
10,205,810[11]
23px-Flag_of_Russia.svg.png
Russia
603,070–1,500,000[12][13]